Μακάμπι-Μονακό 95-84: Οι Μονεγάσκοι ήταν καλεσμένοι στο πάρτι του Ουίλμπεκιν

Μακάμπι-Μονακό 95-84: Οι Μονεγάσκοι ήταν καλεσμένοι στο πάρτι του Ουίλμπεκιν
Ο Σκότι Ουίλμπεκιν έκανε την καλύτερη εμφάνισή του στην Euroleague καταρρίποντας όλα τα ατομικά ρεκόρ του και η Μακάμπι επικράτησε με 95-84 της Μονακό στο Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός γκαρντ τελείωσε το παιχνίδι με 37 πόντους με 13/22 σουτ κι έκανε νέο ατομικό ρεκόρ σε επίπεδο Euroleague. Όπως στοιχειοθετεί ατομικό ρεκόρ και η επίδοση των 37 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πολύ ξεκάθαρα γιατί ήταν ο σπουδαίος πρωταγωνιστής για τη Μακάμπι στην 7η φετινή νίκη της. Η Μονακό «μπλέχθηκε» στα δίχτυα του φυσικού ηγέτη της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ήταν ανταγωνιστική αλλά στα τελευταία λεπτά του αγώνα δέχθηκε επιμέρους σκορ 28-15!

Ο αγώνας

Το πρώτο ημίχρονο ήταν απολύτως ενδεικτικό του επιπέδου επίδρασης του Σκότι Ουίλμπεκιν στην εικόνα του Μακάμπι καθώς όσο ο Αμερικανός έβρισκε διαδρόμους και εκτελούσε με ασφάλεια, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε συνέπεια στο σκοράρισμα. Οι 11 πόντοι του βραχύσωμου γκαρντ στην πρώτη περίοδο ήταν αυτοί που της έδωσαν το προβάδισμα (19-12, 7’) και ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (24-14) για να κλείσει το δεκάλεπτο με σκορ 26-19.

Η Μονακό εστίασε στην εξουδετέρωση του Ουίλμπεκιν στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο τελευταίος δεν βρήκε σκορ αλλά ούτε και πεδίο συνεργασιών κι έτσι, ακόμη κι όταν προηγήθηκε με 31-25 (14’) σκόραρε με μεγάλη δυσκολία. Μετά από εκείνο το σημείο, η Μονακό αποκατέστησε την επαφή της με το αντίπαλο καλάθι, κυρίως στα σουτ εντός παιδιάς (37.9% στο πρώτο ημίχρονο!), μάζεψε πολλά επιθετικά ριμπάουντ (10), βρήκε όμως και τον ηγέτη στο πρόσωπο του Ντόντα Χολ και στο τέλος του ημιχρόνου προηγήθηκε με 41-44.

Ο Σκότι Ουίλμπεκιν έβαλε οκτώ πόντους κι έφτιαξε άλλους τέσσερις, βάζοντας τη Μακάμπι σε θέση οδηγού (55-49, 24:30), αλλά με πρωταγωνιστή τον Ντάριλ Μπέικον, η Μονακό κρατήθηκε στα πόδια της (55-54, 26’). Έτσι κύλησε το παιχνίδι μέχρι το τέλος της 3ης περιόδου όπου η Μακάμπι είχε το προβάδισμα (62-61).

Το πλεονέκτημα της Μονακό ήταν ότι ανά… πεντάλεπτο είχε κι άλλον πρωταγωνιστή όπως για παράδειγμα με τον Άντζουσιτς (67-69, 33’) σε αντίθεση με τη Μακάμπι που συνέχισε να τα περιμένει όλα από τον Ουίλμπεκιν. Ο τελευταίος έφτιαξε τρεις συνεχόμενες φάσεις, στις δύο η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Τζέιμς Νάναλι και με 3/3 τρίποντα, οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 76-71 (34:30). Η Μακάμπι μπήκε στο τελευταίο τρίλεπτο με +8 (84-76) και τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε μια μονομαχία μεταξύ Ουίλμπεκιν και Τζέιμς δίχως επί της ουσίας να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι έβαλε όλα τα μακρινά σουτ στο εξάλεπτο από το 33’ έως και το 39’ είχε 4/5 προσπάθειες. Παράλληλα βρήκε συνεργασίες, εν αντιθέσει με τη Μονακό που επένδυσε αλλά έχασε μέσα από το ατομικό παιχνίδι. Επίσης, σε τόσο κλειστό παιχνίδι στοιχειοθετεί ισχυρό πλεονέκτημα η επίδοση των 22/25 βολές.

Ο MVP: Ο Σκότι Ουίλμπεκιν έκανε καταπληκτικό παιχνίδι και νέο ατομικό ρεκόρ πόντων την Euroleague με τους 37 που σημείωσε, αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης με τους επίσης 37 βαθμούς που συγκέντρωσε.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Δύσκολη επιλογή γιατί ο Άντε Ζίζιτς είχε σταθερά καλή παρουσία αλλά ο Τζέιμς Νάναλι έβαλε τα σουτ που άλλαξαν την ροή του αγώνα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Οι δυο… βραχύσωμοι της Μονακό. Ο Πάρις Λι τελείωσε το παιχνίδι με 1/8 σουτ, ενώ ο Μάικ Τζέιμς έβαλε τους οκτώ από τους 14 πόντους του στο τέλος κι όταν φυσικά όλα είχαν κριθεί. Τουλάχιστον έδωσε έξι ασίστ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η τρομερή εμφάνιση του Ουίλμπεκιν από τα χέρια του οποίου η Μακάμπι πήρε 50 πόντους! Δηλαδή, 34 που έβαλε και οκτώ που σίγουρα δημιούργησε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι κέρδισε ένα παιχνίδι παρότι είχε 13 λιγότερες κατοχές από τη Μονακό καθώς οι Γάλλοι είχαν +9 επιθετικά ριμπάουντ και τέσσερα λιγότερα λάθη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν ο Ουίλμπεκιν πραγματοποιεί τόσο εμφατικές εμφανίσεις, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει κάθε δικαίωμα να χαμογελά. Από τη στιγμή που βρήκε συμπαραστάτες στην τελευταία περίοδο, η Μακάμπι κέρδισε δίκαια και λογικά καθώς η Μονακό δεν εκμεταλλεύτηκε τη στατιστική της υπεροχή.

Τα δεκάλεπτα: 26-19, 41-44, 62-61, 95-84