Εφές: Αν ο Ολυμπιακός την υποτιμήσει, θα το... πληρώσει

Εφές: Αν ο Ολυμπιακός την υποτιμήσει, θα το... πληρώσει

Νίκος Καρφής
Εφές: Αν ο Ολυμπιακός την υποτιμήσει, θα το... πληρώσει
Η Εφές προβληματίζει στο ξεκίνημα της στη Euroleague και το Gazzetta στέκεται στους πρωταθλητές Ευρώπης, τους οποίους απαγορεύεται να υποτιμήσεις.

Η αλήθεια είναι πως ουδείς περίμενε να έχει Εφές ρεκόρ 3-6 μετά τις 9 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague. Είναι μια ομάδα που στέφθηκε δικαιότατα πρωταθλήτρια Ευρώπης τη σεζόν που πέρασε, ενώ και την αγωνιστική περίοδο 2019-20 που διακόπηκε λόγω κορονοϊού, έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ και ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε πως αν γινόταν Final 4 θα το έπαιρνε.

Οι Τούρκοι δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή ομάδα και προβληματίζουν στο ξεκίνημα της σεζόν στη Euroleague. Έχουν γνωρίσει βαριές ήττες και σίγουρα το ρεκόρ τους δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και στην ποιότητα της ομάδας.

Το Gazzetta γράφει για τους Τούρκους που πρέπει να... χτίσουν πάνω στο ματς με την Άλμπα και να κάνουν την αντεπίθεση τους, ξεκινώντας στο ματς με τον Ολυμπιακό (17/11. 19:30). Όποιος υποτιμήσει την ομάδα του Αταμάν θα το... πληρώσει.

Οι 4 σερί ήττες στο ξεκίνημα

Εκεί όπου όλοι περίμεναν τους πρωταθλητές Ευρώπης να μπουν με φορά, εκείνοι είδαν... αστεράκια στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Μέτρησαν 4 ήττες και προβλημάτισαν με τα όσα έδειξαν πάνω στο παρκέ. Η χημεία έδειξε να χάνεται και έτσι η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, η Βιλερμπάν και η Αρμάνι της πήραν το... σκαλπ. Οι Μαδριλένοι την νίκησαν με 82-69, ενώ οι υπόλοιποι τρεις δυσκολεύτηκαν, ωστόσο στο τέλος πηραν το ροζ φύλλο αγώνα. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν μια... ηχηρή σφαλιάρα στα θεμέλια ενός οικοδομήματος που μεγαλούργησε την προηγούμενη διετία και έχει στόχο την κατάκτηση της Euroleague και τη σεζόν που διανύουμε. Η Εφές ψάχνεται, δοκιμάζει πράγματα, δεν έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, αν εξαιρέσει κάποιος την απόκτηση του Φίλιπ Πετρόυσεφ.

Ο διασυρμός από τον Παναθηναϊκό και οι... αχτίδες αισιοδοξίας

Από την 5η αγωνιστική μέχρι και τη νίκη επί της Άλμπα, η Εφές δείχνει αστάθεια και σε αυτό το διάστημα δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ δύο σερί ήττες. Μπορεί να έκανε τις πρώτες τρεις νίκες της στη διοργάνωση και να έχει ηρεμήσει λίγο ειδικά μετά τη νίκη επί της Άλμπα, ωστόσο θα πρέπει να χτίσει ένα σερί νικών αρχής γενομένης από το ματς με τον Ολυμπιακό, το οποίο θα του επιτρέψει να ανέβει στη βαθμολογία και να κοιτάξει αρχικά προς τα playoffs και μετά στο πλεονέκτημα έδρας. Φυσικά για να γίνει το δεύτερο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και θα χρειαστεί τεράστια αλλαγή στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Η Εφές δέχθηκε ένα από τα πιο δυνατά χαστούκια της φέτος μέσα στο ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός με όργια του Μέικον τη διέλυσε με 95-69. Πάντως μετά τον διασυρμό δύο νίκες στις επόμενες τρεις αγωνιστικής και ανέβηκε στο 3-6. Τώρα θα παίξει δύο ματς εντός έδρας κόντρα σε Ολυμπιακό και Μονακό τη διαβολοβδομάδα και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό της πέρα από το 2 στα 2.

Ο Μίτσιτς το παλεύει αλλά χρειάζεται βοήθεια

j

Η αλήθεια είναι πως δεν αρκεί μόνο ο Μίτσιτς που σε πολλά ματς παλεύει μόνος του. Έχει καλύτερους αριθμούς στο σκοράρισμα στην καριέρα του, αφού μετρά 16.9 πόντους μέσο όρο, ενώ το 47.7% με το οποίο σουτάρει πίσω από τη γραμμή του τριπόντου είναι το κορυφαίο ever. Ποτέ δεν ήταν τόσο εύστοχος. Ο Σέρβος τα πάει μια χαρά φέτος, αλλά δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη από τους συμπαίκτες του. Μόνοι οι Μπράιαντ και Λάρκιν βρίσκονται πάνω από τους 10 πόντους μέσο όρο φέτος, με τον πρώτο να έχει 10.2 και τον δεύτερο να είναι στους 12. Πάντως από τον Αμερικάνο γκαρντ περιμένουν πολλά περισσότερα. Σίγουρα θα πρέπει να ανέβει ο Πετρούσεφ και να δείξει πως ανήκει στη Euroleague και να παλέψει να γίνει πρωταγωνιστής στη ρακέτα των Τούρκων. Και φυσικά ο Μίντλετον θα πρέπει να μεταμορφωθεί γιατί το ξεκίνημα του είναι αποκαρδιωτικό με 3.6 πόντους, 23% τρίποντα και 36.5 στα δίποντα. Ο Αταμάν έχει ικανότατο ρόστερ, το οποίο όμως αποδίδει πολύ χαμηλότερα από την ποιότηα του. Αυτό που προκαλεί απορία είναι πως είναι σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρυσι, κρατώντας όλους τους σημαντικούς παίκτες της.

Πολύ χαμηλά σε όλες τις αμυντικές κατηγορίες

Η Εφές αντιμετωπίζει προβλήματα στην άμυνα και αυτό φαίνεται σε αρκετές στατιστικές κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με την άμυνα. Είναι 13η στη διοργάνωση στα αμυντικά ριμπάουντ, έχοντας 32.7 ανά ματς. Χαμηλά τη βρίσκουμε και στα μπλοκ όπου και εκεί είναι 13η με 1.5 ανά ματς. Στα κλεψίματα είναι 11η με 6.4. Όπως καταλαβαίνουμε χρειάζεται μεγαλύτερη ένταση και ενέργεια στην άμυνα για να φτιάξει τους δείκτες της στον τομέα αυτό και να έρθουν πιο εύκολα οι νίκες που έχει ανάγκη για να ανεβεί στη βαθμολογία. Και μιλάμε για την άμυνα, καθώς στην επίθεση τα πηγαίνει περίφημα παρόλο που είναι στο 3-6. Η ομάδα του Αταμάν βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας, αφού σκοράρει 79.1 πόντους ανά ματς και βλέπει την πλάτη μόνο των Μπαρτσελόνα, Μονακό και ΤΣΣΚΑ.

Παρόλα αυτά είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ τις δύο τελευταίες σεζόν. Έχει ποιότητα, κράτησε όλους τους σημαντικούς παίκτες της και διαθέτει ρόστερ για μεγάλα πράγματα. Πρέπει απλά να βρει τον ρυθμό της και να αποκτήσει ψυχολογία. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει γιατί αν την υποτιμήσει έστω και λίγο θα το μετανιώσει πικρά.