Τράπεζες, πλακάκια μπάνιου & Bitcoin στο όνομα της Μπασκόνια

Τράπεζες, πλακάκια μπάνιου & Bitcoin στο όνομα της Μπασκόνια

Τράπεζες, πλακάκια μπάνιου & Bitcoin στο όνομα της Μπασκόνια
H Bitci, πλατφόρμα αγοράς και πώλησης των Bitcoin έδωσε το όνομά της στην Μπασκόνια και το Gazzetta παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις που οι Βάσκοι άλλαξαν όνομα στο πέρασμα των χρόνων.

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή το μπασκετικό καμάρι της Χώρας των Βάσκων να κυκλοφορεί πλέον ως… Bitci Μπασκόνια, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1983. Τότε που η τράπεζα Caja de Álava έδωσε το όνομά της στην ομάδα που εδρεύει στη Βιτόρια και πανηγύρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της ως Tau. Με αφορμή, λοιπόν τη νέα αλλαγή στο όνομα της Μπασκόνια, το Gazzetta κάνει rewind σε όλες τις ονοματοδοσίες και μετονομασίες στην ιστορία του κλαμπ.

Caja de Álava (1983-87)

Το ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ διεξήχθη αρχικώς το 1957 ως Liga Nacional υπό την αιγίδα της ισπανικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης και διήρκησε ως το 1983, όταν η νεοσύστατη Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης (ACB) ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής του, μετονομάζοντάς το σε Liga ACB. Η περιφερειακή τράπεζα Álava έγινε ο βασικός χορηγός της Μπασκόνια που παρατάχθηκε στο πρωτάθλημα της σεζόν 1983-84 ως Arabatxo ωστόσο από την επόμενη χρονιά έγινε ευρύτερα γνωστή ως Caja de Álava. Η κατάκτηση του Trofeo Asociación το 1985 και η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο Κύπελλο Κόρατς λίγους μήνες αργότερα ήταν οι πρώτες επιτυχίες του συλλόγου.

Κάχα Άλαβα

Taugrés (1987-1997)

Πριν από την έναρξη της σεζόν 1987-88, η Μπασκόνια πέτυχε μια σημαντική χορηγική συμφωνία με την εταιρεία Taulell, η οποία δραστηριοποιείτο στην κατασκευή και πώληση κεραμικών ειδών. Ήταν η αρχή μιας απόλυτα πετυχημένης συνεργασίας που διήρκησε για πολλά χρόνια. Την επόμενη σεζόν μάλιστα, ο Χοσεάν Κερεχέτα ανέλαβε την προεδρία του κλαμπ που άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει επίπεδο. Στα πρώτα 10 χρόνια αυτής της συνεργασίας, η Μπασκόνια αγωνιζόταν ως Taugrés, μια από τις πιο αναγνωρισμένες σειρές κεραμικών προϊόντων της «μαμάς» εταιρείας Taulell που περιλάμβανε πλακάκια κουζίνας και μπάνιου.

Tau Cerámica (1997–2009)

Στη β' φάση της συνεργασίας με την Taulell (1997-'09), η Μπασκόνια μετονομάστηκε σε Tau Cerámica, περιλαμβάνοντας μια ευρύτερη γκάμα κεραμικών προϊόντων και πανηγυρίζοντας τα πρώτα πρωταθλήματα Ισπανίας στην ιστορία της, το 2002 και το 2008. Σε αυτό το διάστημα οι Βάσκοι κατέκτησαν επίσης τα πέντε από τα έξι Copa del Rey του κλαμπ (1999, '02, '04, '06, '09) και τέσσερα Supercopa (2005, '06, '07, '08) ενώ συμμετείχαν σε τέσσερα σερί Final 4 της EuroLeague (2005-'08)! Η Taulell, ως εταιρεία γνώρισε επίσης σημαντική εμπορική ανάπτυξη μέχρι που η οικονομική κρίση σήμανε το τέλος της ξεχωριστής σχέσης της με την Μπασκόνια και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Τάου

Caja Laboral (2009-2013)

Η τράπεζα Caja Laboral σύναψε χορηγική συνεργασία με την Μπασκόνια για τέσσερις σεζόν, παίρνοντας την σκυτάλη από την Tau Cerámica, η οποία υπήρξε βασικός χορηγός των Βάσκων για 22 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η Caja Laboral έκανε ιδανικό ντεμπούτο στην μετονομασία και τις φανέλες του κλαμπ τη σεζόν 2009-10, αφού η Μπασκόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας εκείνη τη χρονιά!

Laboral Kutxa (2013-16)

Η συγχώνευση του αποταμιευτικού Συνεταιρισμού Mondragón με την Ipar Kutxa την άνοιξη του 2013 οδήγησε στη νέα αλλαγή ονόματος της Μπασκόνια που μετονομάστηκε σε Laboral Kutxa. Το 2014 η συνεργασία των δυο πλευρών επεκτάθηκε για ακόμα δυο σεζόν, με διαφορετικούς όρους σε σχέση με εκείνους που ορίστηκαν στην αρχική συμφωνία. Ήταν η περίοδος που η Μπασκόνια πέρασε την χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορία της. Στην τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους (2015-16), η ομάδα έφτασε ως το Final 4 της EuroLeague με προπονητή τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, η Μπασκόνια ανακοίνωσε επισήμως το τέλος της χορηγίας της Laboral Kutxa.

Λαμποράλ Κούτσα

Kirolbet (2018–2020)

Τον Απρίλιο του 2018, η στοιχηματική εταιρεία Kirolbet έγινε ο βασικός χορηγός της Μπασκόνια ενώ ακολούθησε η ονοματοδοσία στο κλαμπ. Με την υποστήριξη μάλιστα της συγκεκριμένης εταιρείας που εδρεύει στο Εϊμπάρ (σ.σ. κωμόπολη και δήμος της επαρχίας της Γκιμπούθκοα, στη Χώρα των Βάσκων), η Μπασκόνια έφτασε αρχικώς ως τους τελικούς της ισπανικής λίγκας όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης ενώ τη δεύτερη χρονιά, κατέκτησε το πρωτάθλημα στη «φούσκα» της Βαλένθια! Μια εβδομάδα αργότερα, η Kirolbet έπαψε να είναι ο κύριος χορηγός της Μπασκόνια έπειτα από την έγκριση διατάγματος στην Ισπανία που περιόρισε τη διαφήμιση των στοιχηματικών εταιρειών.

TD Systems (2020-21)

Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Βαλένθια και τον περιορισμό στη διαφήμιση των στοιχηματικών εταιριών, η Μπασκόνια ήλθε σε συμφωνία για τέσσερα χρόνια με την εταιρεία TD Systems που εδρεύει στη Μαδρίτη και αφορά την κατασκευή τηλεοράσεων για την ονοματοδοσία του κλαμπ. Παρ' όλα αυτά, η συνεργασία ολοκληρώθηκε πρόωρα εν μέσω πανδημίας.

@Photo credits: EuroLeague