Παναθηναϊκός: Η εκκίνηση του Διαμαντίδη στην EuroLeague, σήμανε και... την «πράσινη» επανεκκίνηση

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η εκκίνηση του Διαμαντίδη στην EuroLeague, σήμανε και... την «πράσινη» επανεκκίνηση
Συμπληρώνονται 17 χρόνια από την παρθενική εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη στην EuroLeague και το Gazzetta «ταξιδεύει» στην Μάλαγα όπου πάτησε για πρώτη φορά τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ας γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στον Νοέμβριο του 2004...

Ένας μήνας που δεν είχε μπει και με τις... καλύτερες προδιαγραφές για τον Παναθηναϊκό παρά το γεγονός ότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε «αποδράσει» από το ΣΕΦ με τη νίκη-πρόκριση (45-57) στην επόμενη φάση του Κυπέλλου (σ.σ. το οποίο και έμελλε να κατακτήσει έξι μήνες αργότερα).

Ένα ματς όπου έμελλε να φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα με το «τριφύλλι» ο 24χρονος -τότε- Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος είχε μετακομίσει από τον Ηρακλή στους πρωταθλητές Ελλάδας. Αν μη τι άλλο το ντεμπούτο του με τα «πράσινα» ήταν άκρως πετυχημένο, όπως πετυχημένο ήταν και αυτό στο πρωτάθλημα της Α1 δύο εβδομάδες αργότερα (17/10) απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη (77-72 νίκη του Παναθηναϊκού με τον ίδιο να είχε 5 πόντους, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.

Τα πάντα έμοιαζαν να πηγαίνουν... πρίμα για τον Παναθηναϊκό και τον πολλά υποσχόμενο, Δημήτρη Διαμαντίδη. Μέχρι που έπρεπε να επιστρέψει για δεύτερη φορά στο ΣΕΦ σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα για την αναμέτρηση (αυτή τη φορά) του πρωταθλήματος, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Α1. Μόνο που ο Ολυμπιακός έκοβε... απότομα τη φόρα των «πρασίνων» και το νικηφόρο τους σερί.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει του Παναθηναϊκού με 81-74 (Βούκσεβιτς 18, Πέρι 16 – Μίντλετον 20, Τσαρτσαρής 19) λίγα μόλις 24ωρα πριν από το πρώτο τζάμπολ της EuroLeague για τη σεζόν 2004-2005. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έψαχνε πάση θυσία το... άμεσο (re)start και μάλιστα μακριά από το ΟΑΚΑ. Σε μια δύσκολη έδρα. Στo «Palacio de los Deportes J.M. Martin Carpena» της Μάλαγα.

Δείτε το φύλλο αγώνα από το πρώτο ματς του Δημήτρη Διαμαντίδη.

H «πρώτη φορά» του Διαμαντίδη

Τρεις ημέρες μετά την ήττα στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός ήταν φιλοξενούμενος της Ουνικάχα για την πρεμιέρας της EuroLeague. Εκεί όπου «πάτησε» για πρώτη φορά τα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ο μετέπειτα... legend, Δημήτρης Διαμαντίδης. Και μάλιστα σ' ένα παιχνίδι από το οποίο θα απουσίαζαν οι Μάικ Μπατίστ και Φραγκίσκος Αλβέρτης οι οποίοι είχαν μείνει στην Αθήνα λόγω προβλημάτων και δεν είχαν ακολουθήσει την αποστολή στην Μάλαγα.

Τζάμπολ στις 3 Νοεμβρίου 2004. Ώρα Ελλάδας, 22:10. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν στην βασική πεντάδα του Ομπράντοβιτς, μαζί με τον Γιάκα Λάκοβιτς, τον Νίκο Χατζηβρέττα, τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Ντάριλ Μίντλετον. Το ματς; Ντέρμπι από το πρώτο λεπτό! Ο «3D» όχι μόνο πραγματοποιούσε την παρθενική του εμφάνιση αλλά είχε αποτελέσει και έναν από τους παράγοντες που καθόριζαν το παιχνίδι. Αλλιώς για ποιον λόγο να τον κρατήσει ο Ομπράντοβιτς στο παρκέ για σχεδόν 30 λεπτά;

Η Μάλαγα με Μπέρνι Ροντρίγκεθ, Κάρλος Καμπέθας, Βάλτερ Χέρμαν, Χόρχε Γκαρμπαχόσα και Τζέι Αρ Μπρέμερ είχε βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό (34-32 το ημίχρονο) και συνέχισε να του βάζει ακόμα και όταν προσπαθούσε η ελληνική ομάδα να πάρει διαφορά στο σκορ στο 3ο δεκάλεπτο. Όμως οι Στσεπάνοβιτς, Λάκοβιτς και Τσαρτσαρής ήταν εκείνοι που βοήθησαν ακόμα περισσότερο τον Διαμαντίδη να κάνει το... 3/3 όσον αφορά τις «πρώτες του φορές» με τα «πράσινα» και στις τρεις διοργανώσεις.

Στο πρώτο του ματς στην EuroLeague όπου ο Παναθηναϊκός απέδρασε με τη Μάλαγα κερδίζοντας την Ουνικάχα με 83-75, ο Διαμαντίδης αγωνίστηκε για 29:15 και είχε 5 πόντους με 0/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 1 ασίστ, 1 τάπα και 4 λάθη. Αυτό ήταν το πρώτο από τα συνολικά 278 παιχνίδια του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση όπου μέτρησε 9 πόντους, 4,5 ασίστ, 3,5 ριμπάουντ και 1,6 κλεψίματα, σουτάροντας με 54% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα και 80% στις βολές!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2004

«Palacio de los Deportes J.M. Martin Carpena»

Μάλαγα - Παναθηναϊκός 75-83

Διαιτητές: Ντε Κάιζερ, Φακίνι, Εσκομπάρ

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 32-34, 45-53, 75-83

ΜΑΛΑΓΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Ροντρίγκεθ 12 (4/5τρ.), Ρισασέ 5 (1), Μπρέμερ 15 (1), Καμπέθας 11 (1), Γκαρμπαχόσα 16 (3), Σάντσες 2, Πιετρούς, Χέρμαν 10 (1), Βάσκεθ 2, Εϊνίκις 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής 2, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 16 (2), Φέμερλινγκ 5, Χατζηβρέττας 9 (1), Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής 14 (1), Διαμαντίδης 5 (1), Στσεπάνοβιτς 20 (2), Σάκοτα 6 (2).

Διαβάστε τη συνέντευξη του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο Gazzetta: «Η τάπα στο Παρίσι ήταν "καθαρή" κι ας λένε ό,τι θέλουν»

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.