Μπασκόνια-Μονακό 78-66: Πήρε φόρα η Μπασκόνια, τα «έσπασε» η Μονακό

Μπασκόνια-Μονακό 78-66: Πήρε φόρα η Μπασκόνια, τα «έσπασε» η Μονακό
Η Μπασκόνια πέτυχε την 3η διαδοχική νίκη της στην Euroleague καθώς επικράτησε (78-66) της Μονακό η οποία… έσπασε τα καλάθια καθώς τελείωσε το παιχνίδι με ποσοστό ευστοχίας 11.5% στο μακρινό σουτ.

Η Μπασκόνια ήταν πιο έξυπνη και κυρίως περισσότερο λογική από τη Μονακό καθώς απέδωσε μπάσκετ συνεργασιών και ορθολογικών επιλογών, σε αντίθεση με τη γαλλική ομάδα η οποία βασίστηκε σε πρόσωπα και από τη στιγμή που ο Μάικλ Τζέιμς τελείωσε το παιχνίδι με 6/20 σουτ, μάλλον δεν είχε τύχη στη διεκδίκηση της νίκης.

Ο αγώνας

Το 21-20 στο τέλος της πρώτης περιόδου μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούε να δεχθεί η Μονακό στο πρώτο δεκάλεπτο καθώς η γαλλική ομάδα σούταρε ανεπιτυχώς έξω από τα 6,75 (0/5) σε αντίθεση με την Μπασκόνια που και συνεργασίες έβγαλε με τελικό αποδέκτη τον Νοκό και τον Φοντέκιο (9π.) είχε σε καλή βραδιά και με 8/12 σουτ εντός παιδιάς τελείωσε την πρώτη περίοδο. Ωστόσο δεν πήρε μεγαλύτερη διαφορά γιατί στο αμυντικό ριμπάουντ ήταν για κλάματα.

Αντιθέτως, αποπειράθηκε να ξεφύγει στις αρχές της δεύτερης περιόδου (28-21) αλλά εκεί τα (υπό καλές προϋποθέσεις) μακρινά σουτ δεν βρήκαν στόχο (2/8), ενώ η Μονακό έκοψε τις picknroll συνεργασίες και βρήκε την ησυχία της. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μοτεγιούνας (10π.) απέκτησε γραμμή σύνδεσης με το αντίπαλο καλάθι. Έτς, παρά τη συνεχιζόμενη αστοχία της στο μακρινό σουτ (2/11) η Μονακό διατηρήθηκε στο παιχνίδι (38-35ημ.).

Αυτό που δεν κατάφερε η Μπασκόνια στο πρώτο ημίχρονο έγινε μετά τα μισά της 3ης περιόδου καθώς ο Φοντέκιο βρήκε συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Τζέισον Γκρέιντζερ (53-40, 26’) ο οποίος σ’ αυτό το διάστημα έδωσε οκτώ πόντους και μία ασίστ. Η Μονακό μπήκε στο δωμάτιο του πανικού, έχασε μπάλες και είδε τη διαφορά να πηγαίνει στο +18 για την Μπασκόνια (60-42, 28’). Ένα τάιμ άουτ του Ζβέζνταν Μίτροβιτς αποδείχθηκε ευεργετικό ως προς τη λειτουργία της ομάδας του στην επίθεση καθώς η Μονακό έβαλε στην άκρη το τρίποντο και πήγε σε πιο ορθολογικές επιλογές (60-46, 30’) για να ακολουθήσουν οι φάσεις ενός εναντίον ενός με τον Μάικ Τζέιμς και την περαιτέρω μείωση της διαφοράς (64-55, 33:30 και 66-60).

Η… επανάσταση της Μονακό «πνίγηκε» στα επόμενα τέσσερα plays και με πρωταγωνιστή τον Νόκο καθώς οι δικοί του διαδοχικοί πόντοι επανέφεραν τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα (72-60, 37’) κι εκεί οι φιλοξενούμενοι συμβιβάστηκαν μ’ αυτό που πραγματικά άξιζαν, την ήττα

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια έβγαλε συνεργασίες, έψαξε την καλύτερη δυνατή επιλογή και γενικώς ήταν ομάδα σε αντίθεση με τη Μονακό η οποία πήγε περισσότερο σε… one man show είτε πρόκειται για τον Μάικ Τζέιμς είτε για τον Ντανίλο Άντζουσιτς αν και ο τελευταίος δεν τα πήγε άσχημα στην εκτέλεση.

Ο MVP: Ο Σιμόνε Φοντέκιο έκανε καταπληκτικό παιχνίδι

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Από τον Τζέισον Γκρέιντζερ είναι λίγο πολύ αναμενόμενο να τελειώσει παιχνίδι με 12 πόντους και έξι ασίστ, αλλά οι επιδόσεις του Νόκο μάλλον είναι ασυνήθιστες και κυρίως το γεγονός ότι πήρε και τελείωσε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Πάρις Λι και Ουίλ Τόμας πέρασαν απαρατήρητοι αλλά και ο Μάικ Τζέιμς που εμφανίστηκε στο παρκέ τελείωσε το παιχνίδι με 6/20 σουτ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η απελπιστική αστοχία των δύο ομάδων από μακρινή απόσταση καθώς η μεν Μπασκόνια τελείωσε το παιχνίδι με 4/20 και η δε Μονακό με 3/26 (11.5%)

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον το ότι η τόσο κακή Μονακό έφτασε στο σημείο να θεωρεί εαυτόν διεκδικήτρια της νίκης, περίπου, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η εξέλιξη θα δείξει ποια είναι καλύτερη ομάδα, αλλά τουλάχιστον σ’ αυτό το παιχνίδι δεν τέθηκε ζήτημα σύγκρισης μεταξύ Μπασκόνια και Μονακό καθώς η πρώτη έπαιξε μπάσκετ συνεργασιών σε αντίθεση με τη δεύτερη. Οι Βάσκοι θα έπρεπε να κερδίσουν πιο εύκολα…

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 38-35, 60-46, 78-66