Εφές - Ούνικς 71-68: «Ανάσα» για την πρωταθλήτρια Ευρώπης

Ευαγγελος Στελλάκης
Εφές - Ούνικς 71-68: «Ανάσα» για την πρωταθλήτρια Ευρώπης
Η Εφές (1-4) πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην εφετινή σεζόν για την EuroLeague, κάμπτοντας στο καθοριστικό δεκάλεπτο την αντίσταση της Ούνικς Καζάν (1-4) με σκορ 71-68.

Έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ήττες, η Εφές ξεκόλλησε από τον βαθμολογικό βυθό κι έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Η Ούνικς ήταν αξιόμαχη και είχε το πάνω χέρι για αρκετά λεπτά στο ματς, όμως δεν κατάφερε να κάνει τελικά την έκπληξη.

Ο αγώνας

Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν μεγάλες στο ξεκίνημα του ματς που ήταν αρκετά κλειστό. Η Ούνικς πατούσε πάντως ελαφρώς καλύτερα και με ένα τρίποντο του Ουζίνσκι (10-15, 6') έδειξε στην Εφές πως το έργο της δεν θα είναι εύκολο στον δρόμο για την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της σεζόν. Οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους, με τον ρυθμό να ευνοεί τους Ρώσους που έφτασαν μέχρι και στο +8 με ένα καλάθι του Χεζόνια (25-33) στο 17'. Το τοπίο δεν άλλαξε ως το τέλος του ημιχρόνου, με την Εφές απλώς να ροκανίζει κάπως την διαφορά, όμως με την Ούνικς να είναι εκείνη που διατηρούσε τα ηνία (32-37).

Το δεύτερο μέρος άρχισε με ένα 6-0 για την ομάδα του Αταμάν που την έφερε σε θέση οδηγού (38-37 στο 23') κι έδειξε σημάδια επιθετικής ανάκαμψης. Αυτή όμως αποδείχθηκε σποραδική, καθώς ακολούθησε ένα πολύ καλώ διάστημα της Ούνικς με αποκορύφωμα τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Κέιναν (44-51 στο 29'). Ο Αμερικανός σκόρερ βρήκε ρυθμό και συνέχισε να είναι ζεστός στο τελευταίο δεκάλεπτο (47-53 στο 31'). Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έβγαλε αντίδραση με σερί 7-0 και βρήκε τρίποντο για το προσπέρασμα με τον Μπράιαντ (54-53 στο 33'). Οι βετεράνοι Γάλλοι, Μπομπουά και Μοερμάν, έκαναν την εμφάνιση τους με μεγάλα σουτ από την περιφέρεια (62-58 στο 37') κι έδωσαν ψυχολογική ώθηση σε ολόκληρο το σύνολο για ένα αποφασιστικό κλείσιμο στο ματς.

Ακολούθως ο Μπράιαντ, ο οποίος δεν... μάσησε στο ντεμπούτο του, έστειλε στο +6 την Εφές (64-58) σε κρίσιμο σημείο. Ο Μοερμάν 2:08' πριν το τέλος έκανε το 67-60 με τρίποντο, βάζοντας το... νερό στο αυλάκι για τους γηπεδούχους. Η Εφές δεν έχασε τον έλεγχο ως το φινάλε κι απλώς με μια βολή από τον Μπράιαντ στα 8'' σφράγισε ουσιαστικά την επικράτηση της. Το 71-66 θα ήταν αδύνατον να ανατραπεί με τόσο λίγο χρόνο να απομένει στο ρολόι.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 32-37, 47-51, 71-68

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Εφές δεν είχε περιθώριο για νέα απώλεια κι όταν το πράγμα σοβάρεψε, έπαιξε σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έσφιξε αμυντικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, βρήκε κι έβαλε τα σουτ που χρειαζόταν στην επίθεση και καθάρισε το ματς, έστω κι αν αυτό συνέβη με άγχος.

Ο MVP: Δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιον από τους Μπράιαντ (14π, 4ρ), Μπομπουά (14π, 3ρ, 3α) και Μοερμάν (10π, 9ρ). Ήταν μια ομαδική νίκη για την Εφές που έφερε την υπογραφή πολλών συντελεστών.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Όου Τζέι Μέγιο είχε ένα άχρωμο ντεμπούτο στην EuroLeague. Ήταν άποντος με 0/3 σουτ σε 10:25'. Δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του κι έδειξε πως θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να μάθει τα ευρωπαϊκά ήθη κι έθιμα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τίμπορ Πλάις βοήθησε αθόρυβα το σύνολο του Αταμάν με 12 πόντους κι 6 ριμπάουντ. Τα μεγάλα σουτ από την περιφέρεια επισκίασαν την δράση του κοντά στο καλάθι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η μεγάλη διαφορά στο ranking μεταξύ των δύο ομάδων (87-63) δεν αποτυπώθηκε στον πίνακα του σκορ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η ανατροπή της Εφές. Βρέθηκε στην πλειοψηφία των λεπτών του ματς με την πλάτη στον τοίχο, όμως στο φινάλε έδειξε χαρακτήρα και γύρισε το ματς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Εφές δεν τρέλανε δα και κόσμο με το μπάσκετ που έπαιξε απόψε, όμως πήρε το ροζ φύλλο κι αυτό είναι που μετράει για μια ομάδα η οποία ξεκινά ένα ματς με ρεκόρ 0-4. Η Ούνικς έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια σε γενικές γραμμές, αλλά το τέλος λύγισε.

1

2

@Photo credits: euroleague.net

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.