Μακάμπι - Παναθηναϊκός: Ένα ζευγάρι γεμάτο... γλυκιές αναμνήσεις για το τριφύλλι (vids)

Νίκος Καρφής
Μακάμπι - Παναθηναϊκός: Ένα ζευγάρι γεμάτο... γλυκιές αναμνήσεις για το τριφύλλι (vids)
Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται από τη Μακάμπι (21:05, live Gazzetta, Νοvasports Prime) και το Gazzetta στέκεται στις αξέχαστες βραδιές δόξας που έχουν ζήσει οι... πράσινοι κόντρα στην ομάδα του... λαού.

Απόψε (21:05, live Gazzetta, Novasports Prime) το βράδυ στο Τελ Αβίβ θα παραταχθούν 12 τρόπαια Euroleague. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Μακάμπι έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο από 6 φορές, δείχνοντας τη δυναμική τους. Πάντα οι μάχες τους είναι ιδιαίτερες και το Gazzetta στέκεται στο ζευγάρι που έχει φέρει γλυκιές αναμνήσεις και τρόπαια στο... τριφύλλι.

Ο θρίαμβος στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο Παναθηναϊκός ήθελε να φτάσει στην δεύτερη κατάκτηση Euroleague της ιστορίας και η Μακάμπι έψαχνε τρόπο να του χαλάσει τη γιορτή. Προσπάθησε, αλλά δεν γινόταν να νικήσει τους εξαιρετικούς Ζέλικο Ρέμπρατσα και Όντεντ Κάτας που ήταν σε μεγάλη βραδιά. Ο πρώτος τελείωσε την αναμέτρηση με 20 πόντους και 8 ριμπάουντ, κάνοντας θραύση στις δύο ρακέτες και ο δεύτερος μέτρησε 17 πόντους. Μέσα στην Ελλάδα στήθηκε το πανηγύρι, με τους... πράσινους να προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επιτυχίες, σε μια διοργάνωση που μέχρι σήμερα έχουν πατήσει 6 φορές στην κορυφή.

H Mακάμπι πριν την κούπα στη Μπολόνια

Η λέξη Μπολόνια ξυπνά υπέροχες αναμνήσεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Στη συγκεκριμένη πόλη, οι πράσινοι είχαν σηκώσει το... ιερό δισκοπότηρο το 2002, νικώντας στον τελικό την διοργανώτρια Κίντερ. Όμως στον ημιτελικό είχαν βρει τη Μακάμπι, στερώντας της την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο. Ο Μποντιρόγκα έκανε το ματς της ζωής του, αφού τελείωσε με 26 πόντους, 9 ριμπάουντ και 34 στην αξιολόγηση, καθαρίζοντας τους Ισραηλινούς. Κομβικοί για το αποτέλεσμα ήταν και οι Μίντλετον και Αλβέρτης με 15 και 11 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους ο Μπούρσταιν είχε 18. Mε ένα δύσκολο γκολ-φάουλ του Μουλαομέροβιτς (το πανηγύρισε έξαλλα), το σύνολο του Ομπράντοβιτς είχε κάνει το 79-72 λίγο πριν το τέλος, αγκαλιάζοντας την πρόκριση

Ο τελικός του 2011

Το 2011 ο Παναθηναϊκός συναντούσε τη Μακάμπι στον τελικό και ήθελε να προσθέσει άλλο ένα αστέρι στη φανέλα του. Και τα κατάφερε, αφού επικράτησε με 78-70, ράβοντας το 6ο. Πρωταγωνιστές για το τριφύλλι ήταν οι Διαμαντίδης με 16 πόντους και 9 ασίστ, Μπατίστ με 18 και 6 ριμπάουντ, αλλά και ο Σάτο με 13 και 7 ριμπάουντ. Από την άλλη δεν έφτανε ο Έιντσον με 17 και 7 ριμπάουντ. Εκεί όπου ο Ελιγιάχου έκανε το 64-69 στο 39', ήρθε ο Μπατίστ να απαντήσει για το 64-71 και να διώξει μια ανατροπή που επιχειρούσε η Μακάμπι.

H απίθανη σειρά των playoffs του 2012

Η εκπληκτική σειρά των playoffs του 2012 μεταξύ των δύο ομάδων σίγουρα ήταν ακατάλληλη για καρδιακούς. Tότε στον πάγκο της ομάδας του λαού καθόταν ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ήταν ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της Μακάμπι και του Παναθηναϊκού. Τα τρία εκ των πέντε ματς ήταν θρίλερ. Παρόλο που τα Game 1 και Game 4 τα πήρε πιο εύκολα η ελληνική ομάδα, τα υπόλοιπα 3 παιχνίδια ήταν σκέτη απόλαυση για κάθε άνθρωπο που αγαπάει το μπάσκετ. Το δεύτερο το πήραν οι Ισραηλινοί μέσα στο ΟΑΚΑ με 94-92, στο επόμενο συναπάντημα πάλι ο σύλλογος του Τελ Αβίβ χαμογέλασε με 65-62. Για να έρθει η σειρά στο ΟΑΚΑ για το Game 5, εκεί όπου μετά από θρίλερ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 86-85 στις 5 Απρίλη και τσέκαρε το εισιτήριο για το Final 4.

Τα τρία... θρίλερ

Με 2 βολές του Κώστα Καϊμακόγλου, 13 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του 4ου δεκάλεπτου στο Game 2 έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί μίλησε για άλλη μια φορά ο Ντέιβιντ Μπλου. Σκόραρε τεράστιο τρίποντο στα 31 δευτερόλεπτα για το τέλος, γράφοντας το 92-93, ενώ ο Λάνγκφορντ με 1/2 βολές έκανε το 92-94. Στα 18 δευτερόλεπτα που έμεναν ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να στείλει το ματς σε 2ο έξτρα εντάλεπτο, αλλά ο Σάρας Γιασικεβίτσιους αστόχησε.

Στο δεύτερο σερί θρίλερ, στο Game 3, o Διαμαντίδης με απίστευτα δύσκολο lay up έκανε το 63-62, 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, όμως ο Χέντριξ σκόραρε για το 65-62 στο 39’45’’. Η Μακάμπι δεν έκανε φάουλ στην τελευταία φάση, δίνοντας την ευκαιρία στον Καλάθη να στείλει το ματς στην παράταση. Όμως ο γκαρντ των πρασίνων ήταν άστοχος και οι γηπεδούχοι έφτασαν στο 2-1 στις νίκες.

Ο Διαμαντίδης πήγε στις βολές στα 18 δευτερόλεπτα του Game 5 και έκανε το 83-79, αλλά ο Μπλου με έμμεσο τρίποντο σκόραρε για το 83-82. Ο Διαμαντίδης ξανά ήταν τέρας ψυχραιμίας από τη γραμμή των βολών, κάνοντας το 85-82 στα 11 δευτερόλεπτα. Το ματς δεν έλεγε να τελειώσει, αφού ο Πνίνι κέρδισε φάουλ στην προσπάθεια του για τρίποντο και ισοφάρισε σε 85-85. Πάλι ο 3D ήταν αυτός που πήρε τη μπάλα στα κρίσιμα και με 1/2 βολές έγραψε το 86-85 στα 5 δευτερόλεπτα. Οι Ισραηλινοί όμως δεν κατάφεραν να εκδηλώσουν επίθεση, αφού ο Μπουρστάιν κλείστηκε υπέροχα από την παγίδα του Παναθηναϊκού και έτσι η ελληνική ομάδα πανηγύρισε μια αγχωτική πρόκριση στο Final 4. Ο Διαμαντίδης ήταν εκπληκτικός με 25 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

@Photo credits: euroleague