Euroleague Power Rankings Vol.4

Γιώργος Κούβαρης
Euroleague Power Rankings Vol.4
Το Gazzetta σας βάζει στο κλίμα του εφετινού μαραθωνίου και λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην 5η στροφή της κανονικής περιόδου, επιχειρεί την καθιερωμένη εβδομαδιαία αξιολόγηση των 18 μονομάχων.

Η κατάταξη που ακολουθεί βασίζεται στην αγωνιστικά πεπραγμένα των ομάδων στην 4ης αγωνιστική της διοργάνωσης και έχει ως βάση της τα power rankings της πρεμιέρας της εφετινής σεζόν.

1. AX Armani Exchange Milan 4-0 (από 1 στο 1)

Με... σπασμένα τα φρένα συνεχίζει η Αρμάνι Μιλάνο μετά και την 4η αγωνιστική της EuroLeague. H ιταλική ομάδα απολαμβάνει την κορυφή της κατάταξης με τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και έχοντας «βγάλει» τρία δύσκολα παιχνίδια όπως είναι αυτά κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές. Έχει τη 3η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με παθητικό 70,2 πόντους κατά μέσο όρο όπως και την 3η καλύτερη επίθεση με 80 πόντους! Το στατιστικό που «κυκλώσαμε» από την τελευταία αναμέτρηση κόντρα στην τουρκική ομάδα ήταν τα 14/33 τρίποντα (ποσοστό της τάξεως του 43%), αλλά και τη «γεμάτη» εμφάνιση του Ντίνου Μήτογλου (9π., 7ριμπ., 5ασ., 2κλ.)

2. FC Barcelona 4-0 (από 2 στο 2)

Δυσκολεύτηκε αρκετά στη «διαβολοβδομάδα» η Μπαρτσελόνα ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο και να φτάσει αισίως στο 4-0, παίζοντας μάλιστα και... back to back παρατάσεις. Το κυρίαρχο στοιχείο των «μπλαουγκράνα» είναι η άμυνά τους, καθώς δέχονται 69,5 πόντους κατά μέσο όρο (σ.σ. δεύτερη καλύτερη άμυνα στην EuroLeague) ενώ η τριάδα Μίροτιτς-Ντέιβις και Καλάθης είναι εκείνη που ξεχώρισε περισσότερο σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Μάλιστα ο Αμερικανός σέντερ έκανε διπλό ρεκόρ καριέρα απέναντι στη Μονακό, τόσο με τους 27 πόντους που σημείωσε (10/15δίπ., 1/2τρ., 4/5β.) όσο και με τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε (6 στο σύνολο).

3. CSKA Moscow 3-1 (από 4 στο 3)

Μπορεί να έχει απουσίες, μπορεί οι ατυχίες να της... χτυπούν συνέχεια την πόρτα από την έναρξη της σεζόν, αλλά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Αρμάνι στο Μιλάνο, έχει μετρήσει αισίως τρεις σερί νίκες, αν και την περασμένη εβδομάδα δυσκολεύτηκε μέχρι να κάμψει την αντίσταση του Ερυθρού Αστέρα. Βέβαια το σκορ είναι λίγο πλασματικό καθώς στο 01:31 πριν από το τέλος είχε βρεθεί στο +7 και δεν κινδύνευσε στο τέλος. Κλάιμπερν (18π.)και Σβεντ (16π., 5ασ., 4ριμπ.) κάλυψαν από την... περιφέρεια το «κενό» που υπήρχε στη frontline λόγω των σημαντικών απουσιών (Σενγκέλια, Μιλουτίνοφ), με τον Μπόλομποι (11π., 5ριμπ.) να παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

4. Olympiacos Piraeus 3-1 (από 5 στο 4)

Αν και ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί να χάνει από τη Ζάλγκιρις στο πρώτο ημίχρονο με 14 πόντους διαφορά, στη συνέχεια γύρισε το παιχνίδι και κρατώντας το πόδι πατημένο στο γκάζι επέβαλλε τον ρυθμό του και «καθάρισε» χωρίς προβλήματα με την υπόθεση της νίκης. Ο Κώστας Σλούκας ήταν εκείνος που ηγήθηκε ώστε να έρθει... τούμπα το ματς, ενώ ο παίκτης-κλειδί και ο (όχι και τόσο τελικά) αφανής ήρωας δεν ήταν άλλος από τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα στην EuroLeague με μόλις 63,2 πόντους παθητικό και έχοντας παίξει μάλιστα και μια παράταση. Χωρίς το έξτρα πεντάλεπτο ο μέσος όρος στην άμυνα «πέφτει» ακόμα περισσότερο στους 60,2 πόντους!

5. Real Madrid 3-1 (από 6 στο 5)

Η Ρεάλ έχει καταφέρει να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα της με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, έχοντας ως τελευταία επιτυχία την εύκολη -όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι- νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι Μαδριλένοι έχουν την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης σκοράροντας 83 πόντους σε κάθε ματς, ενώ η επιβλητική παρουσία του Έντι Ταβάρες (5/5 δίποντα και 17 πόντους απέναντι στους «πράσινους») και η ευχέρεια με την οποία «τελειώνει» τις φάσεις (ειδικά μέσα από «ζωγραφιστό»), έχει φέρει τη «βασίλισσα της Ευρώπης» στην 2η θέση όσον αφορά το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (57,4%). Επιπλέον είναι και η καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ, μαζεύοντας κατά μέσο όρο 39,5 «σκουπίδια» σε κάθε αναμέτρηση.

6. Zenit St Petersburg 3-1 (από 7 στο 6)

Ακόμα και στο ματς που γνώρισε την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ζενίτ ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Άλλωστε οι τρεις νίκες ύστερα από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της EuroLeague αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η αναμέτρηση με την Μπάγερν (νίκη με 79-71) ήταν και η πρώτη εντός έδρας τη φετινή χρονιά έχοντας κάνει το 2/3 μακριά από την Αγία Πετρούπολη. Ο Τζόρνταν Μίκι ολοένα και ανεβάζει στροφές (18π., 5/6δίπ., 2/5τρ., 2/2β.) ενώ εξαιρετική ήταν και η παρουσία του Άλεξ Πόιθρες (14π., 6ριμπ.) μέσα στη ρακέτα. Βέβαια το στατιστικό που έκανε αίσθηση από την αναμέτρηση κόντρα στην ομάδα του Μονάχου ήταν οι 11 ασίστ που μοίρασε ο Τζόρνταν Λόιντ.

7. LDLC ASVEL Villeurbanne 3-1 (από 3 στο 7)

Η Μακάμπι έμελλε να ήταν η ομάδα που θα έβαζε «φρένο» στο «εκρηκτικό» ξεκίνημα της Βιλερμπάν μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Η «βουτιά» στα power rankings οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι ναι μεν υπήρχε ενθουσιασμός αλλά ηττήθηκε μέσα στην έδρα της και σχετικά εύκολα από τους Ισραηλινούς με 93-85. Ο Τι Τζέι Πάρκερ ποντάρει περισσότερο σε δύο παίκτες και δη στους Οκόμπο και Τζόουνς οι οποίοι έχουν σημειώσει το 42% των πόντων της ομάδας τους (τους 134 από τους 319 στο σύνολο). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανάγκη και μάλιστα άμεσα από τη βοήθεια και των υπολοίπων.

8. Crvena Zvezda mts Belgrad 2-2 (από 8 στο 8)

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός παρουσιάστηκε ο Ερυθρός Αστέρας στη Μόσχα κόντρα στην (ελλιπής η αλήθεια είναι) ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 'Ηταν μέσα στο παιχνίδι για 38 λεπτά αλλά ουσιαστικά ένα τρίποντο του Σβεντ έμελλε να «γράψει» το 76-71 και αυτό το «μαξιλάρακι» των πέντε πόντων να ήταν αρκετό για το τελικό 78-76. Ο Ράντονιτς θα έχει κυκλώσει σίγουρα το εξαιρετικό 63% που είχε η ομάδα του στα δίποντα (24/38) και παρά την απουσία του Άαρον Ουάιτ η ομάδα του καταφέρνει να σταθεί ιδανικά μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης. Στα θετικά και η παρουσία του Ουόλτερς ο οποίος μετράει κατά μέσο όρο 13,3 πόντους και 4,5 ασίστ.

9. Baskonia Vitoria-Gasteiz 2-2 (από 11 στο 9)

Ολοένα και κερδίζουν έδαφος οι Βάσκοι. Στην «διαβολοβδομάδα» έκαναν το 2/2 κερδίζοντας αρχικά τον Παναθηναϊκό στην Βιτόρια και στη συνέχεια την Άλμπα στο Βερολίνο με αποτέλεσμα να «σβήσουν» το αρχικό 0-2 και βρεθούν αισίως στο 2-2. Ο Σιμόνε Φοντέκιο αποτελεί τον παίκτη που κάνει τη διαφορά για την Μπασκόνια έχοντας απέναντι στην γερμανική ομάδα 17 πόντους με 3/6 τρίποντα. Βέβαια εκείνος που πραγματοποιεί το... δικό του restart δεν είναι άλλος από τον Τζέισον Γκρέιντζερ, ο οποίος στα δύο νικηφόρα παιχνίδια της ομάδας του έχει μετρήσει κατά μέσο όρο 13,5 πόντους και 7,5 ασίστ ενώ σούταρε με ποσοστό 45% στα τρίποντα.

10. Fenerbache Beko Istanbul 2-2 (από 13 στο 10)

Ποιος είδε τη Φενέρ και δε την φοβήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι με την Ούνικς Καζάν! Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς άστραψε και βρόντηξε διαλύοντας την παρέα του Μάριο Χεζόνια με 80-41! Ανάγκασε τη ρωσική ομάδα σε 16/65 σουτ εντός παιδιάς, όπερ και σημαίνει ποσοστό ευστοχίας μόλις 24%. Αντίθετα η Φενέρμπαχτσε είχε το εξαιρετικό 63% στα δίποντα με 24/38, είχε 15 ριμπάουντ περισσότερα (45 έναντι 30) με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 5η θέση της αντίστοιχης λίστας στην EuroLeague με 37,2 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο. Εκείνοι που... πήραν τα πάνω τους από αυτό το ματς ήταν οι Σαγιόκ και Μπούκερ οι οποίοι είχαν στο σύνολο 10/13 δίποντα και 4/5 τρίποντα!

11. AS Monaco 2-2 (από 9 στο 11)

Η αλήθεια είναι ότι η Μονακό το πάλεψε αρκετά απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Και έπρεπε το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση (και μάλιστα με καλάθι του Ντέιβις στα δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας) μέχρι να «λυγίσει». Παρόλα αυτά η «διαβολοβδομάδα» έφερε τους Μονεγάσκους από το 2-0 στο 2-2 απέναντι στους «αιώνιους» της Ισπανίας. Τα 9/30 τρίποντα και το ποσοστό του 30% ήταν το στατιστικό που στοίχισε περισσότερο στην ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευτεί την υπεροπλία στα ριμπάουντ (44 έναντι 40) και το γεγονός ότι πήρε 22 πόντους από δεύτερες επιθέσεις.

12. Maccabi Playtika Tel Aviv 2-2 (από 15 στο 12)

Στα τρία πρώτα ματς της EuroLeague η Μακάμπι δεν είχε πείσει με την απόδοσή της. Είχε νικήσει δύσκολα την Μπάγερν, είχε χάσει κατά σειρά από Ερυθρό Αστέρα και Αρμάνι Μιλάνο, ενώ ήρθε το παιχνίδι στο «Astroballe» όπου... γύρισε το «τσιπάκι» και έφτασε μια νίκη-βάλσαμο. Και μάλιστα έχοντας το πάνω χέρι στο ματς την ώρα που ο Ουίλμπεκιν μετρούσε 0/8 τρίποντα! Ο Τζέιμς Νάναλι απέδειξε για ποιον λόγο αποτελεί τον «x factor» της Μακάμπι τη φετινή σεζόν έχοντας 6/6 δίποντα και 4/7 τρίποντα, ενώ ο Τζέιλεν Ρέινολντς ανταποκρίθηκε άψογα στην front line με 17 πόντους και 7/11 δίποντα. Το ενυπωσιακό 27/36 δίποντα που είχε η Μακάμπι σε αυτό το ματς ήταν και το κλειδί της νίκη με 93-85.

13. ALBA Berlin 1-3 (από 10 στο 13)

Παρένθεση η νίκη της Άλμπα επί της Φενέρμπαχτσε; Θα φανεί στα αμέσως επόμενα παιχνίδια. Πάντως η Μπασκόνια που δεν είχε και την καλύτερη δυνατή εικόνα στο ξεκίνημα της σεζόν, κατάφερε να περάσει από το Βερολίνο και να αφήσει την Άλμπα στο 1-3 ρεκόρ. Απέναντι στους Βάσκους δεν τα πήγε άσχημα ωστόσο οι Λιουκ Σίκμα και Όσκαρ Ντα Σίλβα δεν ήταν αρκετοί για τη 2η νίκη της στη διοργάνωση. Μάλιστα ο Βραζιλιανος αποτελεί και τη μεγάλη αποκάλυψη της Άλμπα καθώς σε τρία ματς έχει 17 πόντους μέσο όρο και 71,4% στα δίποντα και 5,7 ριμπάουντ! Πραγματικό... λαβράκι.

14. Anadolu Efes Istanbul 0-4 (από 17 στο 14)

Ποιο να το περίμενε. Οτι μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, οι πρωταθλητές Ευρώπης θα έχουν 0-4 ρεκόρ. Πάντως η αλήθεια είναι ότι τα τρία παιχνίδια ήταν απέναντι σε ομάδες όπως η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η φορμαρισμένη και αήττητη, Αρμάνι Μιλάνο. Στο «Mediolanum Forum» η Εφές το προσπάθησε αρκετά και διεκδίκησε τη νίκη στο τέλος έχοντας πραγματοποιήσει την επιστροφή από το -14 της 3ης περιόδου. Όμως δεν ήταν και αρκετή η προσπάθεια, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν σούταραν με λιγότερο από 31% στα τρίποντα (8/26) ενώ ήταν αρκετά χαμηλή και η «δημιουργία» με 15 ασίστ.

15. FC Bayern Munich 0-4 (από 16 στο 15)

Ακόμα να «γευτεί» τη χαρά της νίκης η Μπάγερν Μονάχου. Βέβαια στην Αγία Πετρούπολη κατάφερε να φέρει το ματς στα μέτρα της αν και ήταν πίσω στο σκορ με 31-16 στο πρώτο δεκάλεπτο και να προηγηθεί με 60-54 στο 30'. Όμως στην τελευταία περίοδο έριξε μια κλωτσιά και έχυσε την καρδάρα με το γάλα σημειώοντας μόλις 11 πόντους σε αυτό το διάστημα. Είχε καλά ποσοστά στα τρίποντα με 44% (10/23) αλλά υστέρησε πολύ στο κομμάτι των ριμπάουντ (27 έναντι 36 της Ζενίτ) όπως επίσης και στον τομεά των ασίστ (μόλις 15 τελικές πάσες). Παρόλα αυτά «κρατάει» την εμφάνιση των Χίλιαρντ (24π., 4/7τρ.) και Ουόλντεν (20π., 7ασ.)

16. Panathinaikos OPAP Athens 1-3 (από 14 στο 16)

Χωρίς νίκη «έκλεισε» την «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία ο Παναθηναϊκός. Στη Μαδρίτη πλήρωσε το κάκιστο ξεκίνημα στο παιχνίδι όπου βρέθηκε στο -12 (30-18) στο πρώτο δεκάλεπτο αλλά πολύ περισσότερο το πενιχρό 30% στα δίποντα με μόλις 11/36 σουτ! Επιπλέον έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (42-29 η Ρεάλ) «προσφέροντας» 13 επιθετικά στους γηπεδούχους από τα οποία βρήκαν 15 πόντους από δεύτερες επιθέσεις. Το τελικό 88-65 δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα του αγώνα καθώς ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο μείωνε σταθερά τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά στο τέλςο επήλθε η (ψυχολογική και σωματική) κατάρρευση.

17. UNICS Kazan 1-3 (από 12 στο 17)

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Ούνικς Καζάν καθώς, ναι μεν άνοιξε λογαριασμό απέναντι στην Μπάγερν, αλλά ύστερα από δύο μέρες γνώρισε τη συντριβή από την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Το τελικό 80-41 «μιλάει» από μόνο του. Οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχαν μόλις 11/38 δίποντα και 5/27 τρίποντα, ενώ υπέπεσαν και 17 λάθη! Μοναδικός «διψήφιος» ήταν ο Αζάια Κάνααν με 10 πόντους αλλά και 4/16 εντός παιδιάς, ενώ ο Μάριο Χεζόνια έμεινε στα 1/9 σουτ! Η Ούνικς έχει την χειρότερη επίθεση της EuroLeague με μόλις 64,2 πόντους κατά μέσο όρο.

18. Zalgiris Kaunas 0-4 (από 18 στο 18)

Ούτε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία στάθηκε αρκετή για την Ζάλγκιρις προκειμένου να... ανοίξει λογαριασμό στο ΣΕΦ. Οι Λιθουανοί βρέθηκαν να προηγούνται και με 14 πόντους διαφορά απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά μέσα σ' ένα δεκάλεπτο έχασαν... τα αυγά και τα πασχάλια με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα με 83-68. Η Ζάλγκιρις έχει το χειρότερο +/- ύστερα από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές με -45, την δεύτερη χειρότερη επίθεση με 67,2 πόντους σε κάθε παιχνίδι και το δεύτερο χειρότερο PIR με 12,9 μονάδες κατά μέσο όρο!

@Photo credits: Μάνος Περδικάκης/Χρήστος Ζωίδης