Παναθηναϊκός: Ο... κρυφός άσος στη Βιτόρια ήταν ο Τζέισον Γκρέιντζερ

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο... κρυφός άσος στη Βιτόρια ήταν ο Τζέισον Γκρέιντζερ
Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στη Βιτόρια όπου η Μπασκόνια είχε παίκτη-κλειδί τον έμπειρο Τζέισον Γκρέιντζερ, ο οποίος ήταν επιδραστικός στην εξέλιξη του αγώνα.

Έχοντας παρακολουθήσει κάποιος το παιχνίδι στην «Fernando Buesa Arena», αν στη συνέχεια ρίξει μια ματιά τη στατιστική, αυτομάτως το ενδιαφέρον θα κλέψουν δύο κατηγορίες. Τα τρίποντα και τα ριμπάουντ.

Και είναι και λογικό. Εκεί που η Μπασκόνια σούταρε με 16% στα δύο πρώτα παιχνίδια έχοντας μόλις 8/50 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, έφτασε στο σημείο να μετρήσει 43% ποσοστό ευστοχίας με 13/30! Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο και πιο σημαντικό έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, ήταν τα ριμπάουντ. Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πήρε 15 επιθετικά, τα οποία μετέτρεψε σε 17 πόντους. Και από αυτά τα 15 επιθετικά ριμπάουντ, τα έξι στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε στο σύνολο 17 αμυντικά!

Το ερώτημα ωστόσο είναι το εξής: Θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να πάρει τη νίκη ακόμα και με αυτούς τους αριθμούς; Κι όμως θα μπορούσε. Είχε την τελευταία κατοχή ωστόσο έγινε λάθος η «εκτέλεση» του «play» και το σουτ του Παπαπέτρου δεν ήταν υπό καλές προϋποθέσεις. Ασχέτως εάν θα μπορούσε κάλλιστα να ευστοχήσει. Και πάλι. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να νικήσει και να μην έφτανε το παιχνίδι στην τελευταία κατοχή και στην ειδική κατάσταση των 10 δευτερολέπτων.

Αρκεί να... περιόριζε τον Τζέισον Γκρέιντζερ! Ναι, οι Γκεντράιτις και Φοντέκιο ήταν εκείνοι που «εκτέλεσαν» τον Παναθηναϊκό, ναι ο Τάντας Σεντεκέρσκις ήταν εκείνος που ευστόχησε σε κρίσιμα σουτ όντας... άχαστος (3/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα) αλλά την... κρυφή και ύπουλη ζημιά έκανε ο Ουρουγουανός πλέι μέικερ. Για την ακρίβεια από τον Μπόλντγουιν το περίμεναν στον Παναθηναϊκό, από τον... Γκρέιντζερ τους ήρθε.

Ας αρχίσουμε από το τέλος. Ήταν εκείνος που εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Ντάριλ Μέικον στο block out, με αποτέλεσμα να πάρει το πιο κρίσιμο επιθετικό χάρη στη δύναμή του στα 23'' πριν από το τέλος, να κερδίσει το φάουλ και να ευστοχήσει στο ζευγάρι των βολών που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Πέτυχε τους μισούς πόντους του στην τελευταία περίοδο, ενώ πιστώνεται και την τελευταία άμυνα στον Παπαπέτρου, δυσκολεύοντας το τελευταίο σουτ.

Και να 'ταν μόνο αυτά; Η καθοριστική συμβολή του στο ματς αποτυπώνεται και από την αναλογία ασίστ/λάθη, καθώς έδωσε εννέα φορές (!!) έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, χωρίς να υποπέσει σε κανένα λάθος! Πρόκειται για μια σπάνια αναλογία, η οποία δείχνει το επίπεδο δημιουργίας που είχε ο Γκρέιντζερ σε αυτό το ματς χωρίς να «σπαταλήσει» κάποια κατοχή για την ομάδα του.

Επίσης κάθε φορά που ήταν στο παρκέ η Μπασκόνια είχε θετικό πρόσημο, με τον ίδιο να έχει συνολικά +10 στο +/- της ομάδας του (το καλύτερο με δεύτερο τον Φοντέκιο που είχε +8) και να «δένει» απόλυτα όταν είχε δίπλα του, τους Γκεντράιτις (57-44 το σκορ όταν ήταν οι δύο τους στο παρκέ) και Σεντεκέρσκις (25-15 το αντίστοιχο σκορ). Αν μη τι άλλο ήταν ο παίκτης-κλειδί για τους Βάσκους, ο οποίος έκανε την αθόρυβη αλλά και τόσο... πολύτιμη δουλειά για τη Μπασκόνια «πληγώνοντας» τον Παναθηναϊκό.

@Photo credits: EuroLeague