Euroleague Power Rankings Vol.2

Αντώνης Καλκαβούρας
Euroleague Power Rankings Vol.2
Το Gazzetta σας βάζει στο κλίμα του εφετινού μαραθωνίου και λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην 3η στροφή της κανονικής περιόδου, επιχειρεί την καθιερωμένη εβδομαδιαία αξιολόγηση των 18 μονομάχων.

Η κατάταξη που ακολουθεί βασίζεται στην αγωνιστικά πεπραγμένα των ομάδων στην 2ης αγωνιστική της διοργάνωσης και έχει ως βάση της τα power rankings της πρεμιέρας της εφετινής σεζόν.

FC Barcelona 2-0 (από 1 στο 1)

Η συλλογική προσπάθεια σε άμυνα (3η με μ.ο. 68,0π.) και επίθεση (1η με μ.ο. 88,0π.) και τα πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (1η με 61,7% εντός πεδιάς), αποτελούν τα πρώτα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περυσινή δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Ο Saras δείχνει να έχει παντρέψει πολύ ικανοποιητικά τους παλιούς με τους νέους και το μέχρι στιγμές αποτέλεσμα μοιάζει πολλά υποσχόμενο. Ο 20χρονος συμπατριώτης του, Ρόκας Γιοκουμπάϊτις, είναι ο νεοαποκτηθείς που έχει ξεκινήσει πιο ζεστά απ' όλους και μόλις στην 2η του χρονιά στην Euroleague, μοιάζει με βετεράνο (μ.ο. 10,5π. & 3,0ασ. με 100% βολ., 83,3% διπ. & 100% τριπ. σε 15').

AX Armani Exchange Milan 2-0 (από 2 στο 2)

Το μεγάλο κέρδος των Μιλανέζων σε σχέση με το περσινό 2/2 στο ξεκίνημα της σεζόν, έχει να κάνει ότι μετά τις δύο πρώτες στροφές της κανονικής περιόδου, έχουν βάλει στο σακούλι τους δύο νίκες που δεν είχαν κάνει πέρσι (έχασαν εντός από την ΤΣΣΚΑ και κατά κράτος στην Βιτόρια). Το εξίσου ενθαρρυντικό ενόψει της συνέχειας, έχει να κάνει με το ότι ο Έτορε Μεσίνα έχει καλύψει πολλά από τα κενά που είχε η περυσινή Αρμάνι και στα δύο πρώτα ματς, έχει παρουσιάσει ένα πολύ πιο αθλητικό σύνολο, που παίζει πιο σκληρή άμυνα, έχει καλύτερες συνεργασίες και μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό rotation.

Zenit St Petersburg 2-0 (από 5 στο 3)

Παρά την απουσία του τραυματία αλλά πολύ κομβικού, Σαμπάζ Νέϊπιερ, η ομάδα του Πασκουάλ έχει καταφέρει να ξεκινήσει εντυπωσιακά την εφετινή σεζόν και να μετράει ήδη δύο εκτός έδρας νίκες, χωρίς ακόμη να έχει δεχθεί περισσότερους από 70 πόντους. Το δίδυμο Λόιντ-Μπαρόν έχει μπει πολύ δυνατά και σκοράρει κατά μ.ο. 28,5 πόντους, το rotation των 11 παικτών αποδίδει άψογα και αυτό που μένει να δούμε, είναι πως θα αντιδράσει η Ζενίτ στην πρώτη “διαβολοβδομάδα”, που θα αρχίσει στην Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και θα τελειώσει στην Αγία Πετρούπολη κόντρα στην Μπάγερν.

Olympiacos Piraeus 2-0 (από 9 στο 4)

Η άριστη «βαθμολογία» που πήραν οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο δυνατό "crash-test" της εφετινής διοργάνωσης, συνδυάστηκε και με ελκυστικό μπάσκετ, το οποίο έφερε και πάλι τον κόσμο στο ΣΕΦ. Σημείο αναφοράς των παικτών του Μπαρτζώκα στις δύο πρώτες αγωνιστικές, είναι οι σπουδαίες αμυντικές δυνατότητες, η επιθετική πολυφωνία και το ποιοτικό βάθος. Οι Πειραιώτες ξεκινούν και πάλι με το απόλυτο 2/2 μετά από 3 χρόνια και τεράστια συμβολή στην εντυπωσιακή τους μεταμόρφωση έχει ο Σάσα Βεζένκοφ. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς, ότι αν ο 26χρονος Βούλγαρος διεθνής forward μείνει υγιής, θα διεκδικήσει την είσοδό του στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Real Madrid 1-1 (από 3 στο 5)


Το τρένο της «βασίλισσας» έκανε την πρώτη εφετινή στάση στο Φάληρο μετά από 7 σερί σταθμούς, τους οποίους προσπέρασε σε ACB, Super Copa και Εuroleague. H πρώτη ήττα των παικτών του Λάσο οφείλεται και στο αποκαρδιωτικό ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (12,5% με 3/24) και με την απουσία επιθετικών λύσεων πλην των Ταβάρες και Γκος-Ουίλιαμς. Η εβδομάδα που άρχισε, αναμένεται να αποτελέσει ένα πρώτο τεστ για τις αντοχές των Μαδριλένων, που μέσα σε πέντε ημέρες θα κληθούν να δώσουν συνολικά τρία παιχνίδια (μέσα με Μονακό και ΠΑΟ και εκτός με Μπρεογκάν για το ισπανικό πρωτάθλημα).

CSKA Moscow 1-1 (από 6 στο 6)

Η αντίδρασή της μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Αρμάνι και με τις δεδομένες απουσίες των Μιλουτίνοφ και Γκριγκόνις, ήταν παραδειγματική και μεγάλο credit γι' αυτό, ανήκει στον Δημήτρη Ιτούδη, που διαχειρίστηκε ιδανικά μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Ο Σενγκέλια (23π., 4ρ. & 3ασ. με 7/8 σουτ) παρουσιάστηκε αγνώριστος σε σχέση με τον "non-show" στο Μιλάνο και πήρε το MVP. O Λούντμπεργκ (17π., 6ρ. & 5ασ.) μοιάζει πλέον "μπαρουτοκαπνισμένος" στην διοργάνωση (πρωτοέπαιξε στις 25 του περασμένου Φεβρουαρίου), o Κλάϊμπερν (18π. & 7ρ.) έβαλε πλάτη, ενώ το μεγάλο κλειδί για το "διπλό" στο "Sinan Erdem", ήταν η πληθωρική εμφάνιση του Βόιτμαν (17π. , 9ρ., 7ασ. & 2κλ.).

LDLC ASVEL Villeurbanne 2-0 (από 11 στο 7)

Το πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα (2/2) των πρωταθλητών Γαλλίας, παραπέμπει στην προπερσινή σεζόν, η οποία άρχισε με δύο κολλητές νίκες επί των «αιωνίων αντιπάλων». Η εφετινή ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ δείχνει να πατάει καλύτερα στην διοργάνωση, ωστόσο το μέχρι στιγμής δείγμα δεν είναι ασφαλές για να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα. Στα συν της φυσικά είναι η παρουσία δύο αξιόλογων combo-guard (Οκόμπο και Τζόουνς), ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο προσφέρει μέγεθος και αθλητικότητα. Στα πλην της, το ότι είναι προτελευταία στις ασίστ (μ.ο. 10,0) και πρώτη στα λάθη (μ.ο. 17,0) αλλά και το ότι μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει μάλλον τις δύο χειρότερες ομάδες (Άλμπα και Ζάλγκιρις).

Anadolu Efes Istanbul 0-2 (από 4 στο 8)

Αν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό από το απογοητευτικό ξεκίνημα της πρωταθλήτριας Ευρώπης (0/2), αυτό έχει να κάνει με την αισθητή υστέρησή της στην άμυνα. Μετά από δύο αγωνιστικές, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δέχεται τους περισσότερους πόντους (μ.ο. 91,0π.), γεγονός που δεν συνάδει με την εικόνα στην οποία μας έχει συνηθίσει. Από 'και και πέρα, οι δύο σερί ήττες από Ρεάλ (εκτός) και ΤΣΣΚΑ (εντός) δεν φέρνουν καμία καταστροφή καθώς τόσο πέρυσι, όσο και πρόπερσι, η Εφές άργησε να πάρει μπρος. Για την ώρα, πάντως, είναι σβηστή και το ότι η εκπληκτική παράσταση του Μίτσιτς (32π. με 7/11 τριπ.) δεν αποδείχτηκε αρκετή, κάτι λέει για το ποσοστό κινήτρου που την χαρακτηρίζει.

AS Monaco 2-0 (από 14 στο 9)

Κόντρα στον Παναθηναϊκό κατέθεσε τα πρώτα της διαπιστευτήρια και πέτυχε την πρώτη ιστορική νίκη της στην διοργάνωση από την άμυνα. Απέναντι στην περυσινή της αντίπαλο στον τελικό του Eurocup, η κάτοχος του τροπαίου, απέδειξε ότι εκτός από ικανή να σκοράρει, διαθέτει και χαρακτήρα. Η ανατροπή από το -8 και η κατά κράτος κυριαρχία της στην παράταση, παραπέμπουν σε ομάδα δεν θα αρκεστεί απλά στην συμμετοχή και το ότι μέχρι στιγμής κερδίζει χωρίς το παραμικρό «όργιο» από τον Μάικ Τζέιμς (μ.ο. 12,5π, 6,5ρ. & 3,5ασ. με 35,7% στα σουτ και 42,5% βολ.), λογίζεται στα συν της.

FC Bayern Munich 0-2 (από 7 στο 10)

Με τέσσερις σημαντικές απουσίες (Λούτσιτς, Ομπστ, Ντέντοβιτς και Ραντόσεβιτς) και συνολικά εννέα καινούρια πρόσωπα, είναι λογικό να βρίσκεται ακόμη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Παρ' όλα αυτά, οι Βαυαροί έχουν σταθεί αρκετά ανταγωνιστικά και στα δύο πρώτα ματς και παρά τις ήττες (από Μακάμπι και Μπάρτσα), έχουν αφήσει θετικές εντυπώσεις. Δυστυχώς, το πρόγραμμα δεν τους βοηθάει (ακολουθούν τρία σερί παιχνίδια σε Ρωσία και Λιθουανία και εν συνεχεία θα υποδεχθούν την Αρμάνι), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ψάχνουν ακόμη και την πρώτη τους νίκη στον γερμανικό «εμφύλιο» της 7ης αγωνιστικής (στο Βερολίνο με την Άλμπα).

Fenerbache Beko Istanbul 1-1 (από 8 στο 11)

Η ασόβαρη και ασύνδετη εικόνα της στο ΟΑΚΑ, επιβεβαίωσε τα μηνύματα που εξέπεμψε μετά την αγχωτική εντός έδρας νίκη στην πρεμιέρα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο "Σάλε" είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά χρειάζεται χρόνο και καθοδήγηση για να γίνει ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει πρόκριση στο Final 4. Ένας τέτοιος στόχος, πάντως, απαιτεί και ένα αντιστοίχως υψηλού επιπέδου μπασκετικό IQ, το οποίο δεν φάνηκε να υπάρχει σε αφθονία. Η αυτοχειρία της τουρκικής ομάδας και τα ολέθρια λάθη στα τελευταία 38" από έμπειρους παίκτες (Ντε Κολό, Γκούντουριτς και Μπούκερ), πρέπει να διδάσκονται ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

Crvena Zvezda mts Belgrad 1-1 (από 15 στο 12)

Για δεύτερη σερί εβδομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις και η διαφορά σε σχέση με την πρώτη αγωνιστική στην Πόλη, όπου έχασε στις λεπτομέρειες, ήταν ότι στο Τελ Αβίβ επικράτησε ολοκληρωτικά (προηγήθηκε ακόμη και με +21) κι έστειλε ηχηρό μήνυμα. Ο εφετινός Ερυθρός Αστέρας των πολλών Σερβομαυροβούνιων και των μόλις τριών Αμερικανών, θυμίζει εν πολλοίς γιουγκοσλαβική ομάδα της δεκαετίας του '90 και όποιος τον υποτιμήσει θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Μετά τις δύο πρώτες στροφές, οι παίκτες του Ράντονιτς έχουν την 2η καλύτερη άμυνα (μ.ο. 62,0π.) και δείχνουν ικανοί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην διοργάνωση.

Maccabi Playtika Tel Aviv 1-1 (από 10 στο 13)

Οι συνέπειες του τελευταίου κύματος covid-19 που χτύπησε την «ομάδα του λαού» και η απουσία αγωνιστικού ρυθμού, λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής φιλικών αγώνων, κάνουν τώρα την εμφάνισή τους. Κι αν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου τη γλίτωσαν στο τσακ στην πρεμιέρα με την Μπάγερν, ο εκπληκτικός Ουίλμπεκιν (18π. & 4ασ. με 6/9 τριπ.) δεν μπόρεσε να «καθαρίσει την μπουγάδα» και με τον Ερυθρό Αστέρα. Μετά από δύο αγώνες, η Μακάμπι έχει την 3η χειρότερη επίθεση (μ.ο. 66,0π.) και το χαμηλότερο ποσοστό στα δίποντα (42,6%), ενώ αν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό αυτό ήταν το εξαιρετικό ντεμπούτο του Γάλλου ψηλού, Ματίας Λεσόρ (16π. & 4ρ. σε 19').

Panathinaikos OPAP Athens 1-1 (από 16 στο 14)

Οι πρωταθλητές άνοιξαν λογαριασμό στην εφετινό μαραθώνιο, διατηρώντας μία μίνι παράδοση που τα τρία τελευταία χρόνια, τους θέλει να είναι αήττητοι στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Φενέρ και να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο παιχνίδι για να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από απλά μία νίκη. Ο εκπληκτικός Νέντοβιτς (20π. & 3ασ.) που έπιασε το φράγμα των 20 πόντων μετά από σχεδόν 9 μήνες στην διοργάνωση και οι βελτιωμένοι πρωτάρηδες Μέικον (13π. & 4ασ.), Ουάιτ (12π. & 9ρ.) και Φλόιντ (8π. με 4/4 σουτ), ήταν μερικά από τα «πράσινα» κέρδη, τα οποία ανακούφισαν τον Δημήτρη Πρίφτη. Πέραν της πολυαναμενόμενης προσθήκης που ακούει στο όνομα Γιόγκι Φέρελ.

Baskonia Vitoria-Gasteiz 0-2 (από 12 στο 15)

Οι δύο σερί ήττες με κατεβασμένα χέρια, μπορεί να μην αποτελούν το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία των Βάσκων στην Euroleague (ρεκόρ 0-4 τη σεζόν 2017-18), η μέση παραγωγικότητά τους (μ.ο. 57,0π.) στις δύο πρώτες αγωνιστικές ωστόσο, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ. Παρά την επιστροφή του Μπάλντουιν (14π.), η ομάδα του Ιβάνοβιτς συνέχισε την παροιμιώδη αστοχία της πίσω από τα 6,75 (18η με 16%) και σε συνδυασμό με την έλλειψη δημιουργίας (τελευταία και στις ασίστ με μ.ο. 10,0), δεν μπόρεσε και πάλι να είναι ανταγωνιστική. Το πρόγραμμα της πρώτης "διαβολοβδομάδας" (εντός με ΠΑΟ και εκτός με Άλμπα), πάντως, ίσως της επιτρέψει να πανηγυρίσει για πρώτη φορά φέτος.

Zalgiris Kaunas 0-2 (από 13 στο 16)

O Μάρτιν Σίλερ έγινε ο πρώτος προπονητής της εφετινής διοργάνωσης που είδε την πόρτα της εξόδου πριν καλά-καλά συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της σεζόν. Αν μπορεί να υπάρξει μία εξήγηση για την τόσο πρόωρη αλλαγή σχεδίων από τους διοικούντες της πρωταθλήτριας Λιθουανίας, αυτή έχει να κάνει με την έλλειψη αμυντικού προσανατολισμού της ομάδας (στις δύο πρώτες αγωνιστικές έχει μέσο παθητικό 79,0π.) αλλά και με τις επιλογές παικτών που έκανε ο Αυστριακός τεχνικός παρά την αξιοσημείωτη αύξηση του budget (από τα 6,8 εκαταμμύρια Ευρώ πήγε στα 10,1). Πριν από δύο χρόνια, πάντως, ο Saras είχε με 2 ήττες και είχε φτάσει ακόμη σε ρεκόρ 3-12, αλλά δεν είχε ανοίξει μύτη... Για να δούμε και τον Ζντοβτς...

ALBA Berlin 0-2 (από 17 στο 17)

Χωρίς τον καλύτερό της σκόρερ που είναι τραυματίας (Έρικσον), δεν μπόρεσε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να ξεπεράσει τους 70 πόντους (2η χειρότερη επίθεση με μ.ο. 66,5π.) και μοιραία παρέμεινε χωρίς νίκη. Αν υπάρχει κάτι θετικό για τον Ισπανό coach της πρωταθλήτριας Γερμανίας, πέρα από την εξαιρετική απόδοση του Μάοντο Λο (23π. & 3ασ. με 4/8 τριπ.), αυτό έχει να κάνει με το εντυπωσιακό ντεμπούτο του 23χρονου Γερμανού - με ρίζες από την Βραζιλία - power forward, Όσκαρ Ντα Σίλβα (14π., 6ρ., 2ασ. & 3κλ.), ο οποίος αποφοίτησε το καλοκαίρι από το Στάντφορντ και μόλις ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα.

UNICS Kazan 0-2 (από 18 στο 18)

Η ομάδα από το μακρινό Ταταρστάν της Ρωσίας διατήρησε την παράδοση που την θέλει να ξεκινάει με 0/2 τις τρεις τελευταίες της συμμετοχές στην Euroleague και η 2η σερί εντός έδρας ήττα της (μετράει 0/5 απέναντι στην Μονακό) κατέδειξε και πάλι το πρόβλημα της αγωνιστικής ανομοιογένειας και της έλλειψης ενός ποιοτικού δημιουργού. Το ξεκίνημα του Χεζόνια δεν το λες και εκτυφλωτικό (μ.ο. 15,5π. & 4,5ρ. με 12/30 σουτ), το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς σκέφτεται ήδη διορθωτικές κινήσεις και ο απολογισμός της πρώτης «διαβολοβδομάδας» της σεζόν (εντός με Μπάγερν και εκτός με Φενέρμπαχτσέ), θα κρίνει πολλά.

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης