Το… μοντελάκι της Αρμάνι και το «φάντασμα» της ΤΣΣΚΑ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το… μοντελάκι της Αρμάνι και το «φάντασμα» της ΤΣΣΚΑ
Η Αρμάνι έκανε ιδανικό ποδαρικό στην Euroleague καθώς επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 84-74 στο Μιλάνο, ενώ η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη πέραν της… soft εμφάνισης έχει να σκέφτεται και τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ.

Η Αρμάνι κέρδισε την ΤΣΣΚΑ στο Μιλάνο σε αγώνα κανονικής διάρκειας της Euroleague έπεισε από σχεδόν 11 χρόνια καθώς η τελευταία φορά ήταν στις 24 Νοεμβρίου 2010. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έκανε καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο περιορίζοντας την ΤΣΣΚΑ στους 29 πόντους και στηριζόμενη στην επίθεση στους δικούς της… τέσσερις σωματοφύλακες (σ. σ. Μέλι, Ροντρίγκεθ, Σιλντς και Χάινς) φρόντισε να κάνει εύκολο ένα παιχνίδι στο οποίο βρέθηκε να χάνει έως και με διαφορά δέκα πόντων.

Ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ έπειτα από (περίπου) δύο λεπτά αγώνα και η εικόνα του να αποχωρεί υποβασταζόμενος από το παρκέ του Mediolanum Forum προφανώς και δεν στοιχειοθέτησε την αρχή που είχε στο μυαλό του ο Δημήτρης Ιτούδης. Σίγουρα η ομάδα του δεν έχασε την ψυχολογία της γιατί σούταρε με 71% στο μακρινό σουτ (5/7), χάρη σ’ αυτό άρχισε να χτίζει διαφορά (10-16, 6:30) φτάνοντας στο +8 (21-29) στο τέλος της περιόδου με παίκτη-κλειδί τον Νικίτα Κουρμπάνοφ.

Μόνο που στη δεύτερη περίοδο η διάμετρος του καλαθιού μίκρυνες επικίνδυνα με συνέπεια την επίδοση των 2/11 προσπαθειών και την ολιγωρία στην άμυνα. Ο Ντίνος Μήτογλου δεν κατάφερε να μπει στην εξίσωση του αγώνα, το έκανε όμως ένας rookie, ο Ντέβον Χολ (11π.) και η Αρμάνι σταδιακά ροκάνισε τη διαφορά φτάνοντας και στο +2 (36-34) μετά τα μισά της περιόδου. Στην ΤΣΣΚΑ πιστώνεται το γεγονός ότι δεν πανικοβλήθηκε, προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε ρόλο η εμπειρία του Αλεξέι Σβεντ (9π.) κι έτσι η ομάδα του Ιτούδη δεν πλήρωσε βαρύ τίμημα για την κακή δεύτερη περίοδο, ίσα-ίσα που ήταν μπροστά (44-45) στο ημίχρονο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, το παιχνίδι πήγε περισσότερο στην ατομική επαφή, αυτομάτως βελτιώθηκαν οι άμυνες κι αυτό ωφέλησε την Αρμάνι Μιλάνο που είδε τους Σιλντς, Χάινς, Μέλι να προσφέρουν λύσεις και να τη βάζουν μπροστά στο σκορ (62-59, 30’). Στο ίδιο διάστημα η ΤΣΣΚΑ είχε 0/6 προσπάθειες τριών πόντων, κυρίως όμως αρκετά χαμένες προσπάθειες κάτω από το καλάθι.

Με την ΤΣΣΚΑ να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο και να χάνει το ένα λέι απ μετά το άλλο, η Αρμάνι βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες νίκης (68-59) μετά τη συμπλήρωση τριών λεπτών στην τελευταία περίοδο. Ο Λούντμπεργκ έβαλε τέλος σ’ ένα άγονο (σχεδόν) εξάλεπτο της ΤΣΣΚΑ αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε για την ομάδα του (74-63, 35:30). Γιατί ακόμη κι αν η Αρμάνι δεν είχε την ίδια ευχέρεια στην επίθεση, στην άμυνά της αντέδρασε με διαδοχικά κλεψίματα κι έτσι κύλησε ο χρόνος, διατηρώντας τον έλεγχο του σκορ (78-65, 37:30)


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στη σκληράδα. Η Αρμάνι έπαιξε καταπληκτική άμυνα, κέρδισε όλες τις προσωπικές μονομαχίες και ειδικά στην τελευταία περίοδο «κατάπιε» την ΤΣΣΚΑ η οποία ήταν τρομερά soft για τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

Ο ΜVP: Ο Σάβον Σιλντς είχε συνέπεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, σημείωσε και 17 πόντους και ήταν ο πιο σταθερός επιθετικά για την ομάδα του.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Και να’ τα μόνο ένας για την ΤΣΣΚΑ. Ο Γκριγκόνις έκανε κακό παιχνίδι, ο Σενγέιλα έχασε όλες τις μάχες και τα λέι απ και όταν η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε την ηγετική φυσιογνωμία του Αεξέι Σβεντ, μάταια την αναζήτησε.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Διαλέξτε έναν εξ των Κάιλ Χάινς, Νικόλο Μέλι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοφ ο οποίος – κρίνοντας από την εικόνα – φαίνεται σοβαρός. Ο Σέρβος είχε υποβληθεί σε επέμβαση στον ώμο τον περασμένο Φλεβάρη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το μπάσκετ είναι άθλημα επαφών και σ’ αυτό το παιχνίδι η Αρμάνι ήταν σκληρή σαν ατσάλι και η ΤΣΣΚΑ μαλακή σαν βούτυρο. Η ρωσική ομάδα σημείωσε 20 πόντους σε 17:30 αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο γιατί η Αρμάνι τη νίκη πρώτα στο σώμα και μετά το μυαλό.
Τα δεκάλεπτα: 21-29, 44-45, 62-59, 84-74.

8

1