Ντιαλό στο Gazzetta: «Γι' αυτό δεν έμεινα στον Παναθηναϊκό»

Γιώργος Κούβαρης
Ντιαλό στο Gazzetta: «Γι' αυτό δεν έμεινα στον Παναθηναϊκό»
Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει το ταξίδι στην φετινή EuroLeague από το Πριγκιπάτο του Μονακό (30/9, 20:00, Novasports Prime) και ο Άλφα Ντιαλό ο οποίος βρέθηκε για μερικές εβδομάδες στο ρόστερ των «πρασίνων» μιλάει στο Gazzetta για τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, το Λαύριο, τον Χρήστο Σερέλη αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Ένας από τους παίκτες που έκλεψαν την παράσταση στο περσινό πρωτάθλημα της Basket League ήταν και ο Άλφα Ντιαλό.

Αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές του Λαυρίου στην... ξέφρενη πορεία έως και τους τελικούς της Basket League, κάτι που αποτυπώθηκε και από τη γλώσσα των αριθμών καθώς σε 33 συμμετοχές μέτρησε κατά μέσο όρο 12,5 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα σουτάροντας με 56% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα και 65% στις βολές ανά 30 (σχεδόν) λεπτά συμμετοχής.

Οι εμφανίσεις του όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες αλλά τον έστειλαν στο ΟΑΚΑ και στον Παναθηναϊκό! Η «πράσινη» ΚΑΕ είχε ανακοινώσει με κάθε επισημότητα την απόκτηση του Άλφα Ντιαλό για τα επόμενα τρία χρόνια ωστόσο το... πεπρωμένο του 24χρονου Αμερικανού φόργουορντ δεν ήταν να φορέσει τα «πράσινα» με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Κατόπιν συζητήσεων με την διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφασίστηκε από κοινού να λυθεί το συμβόλαιο μαζί του και λίγο πριν... εκπνεύσει το καλοκαίρι μετακόμισε στο Πριγκιπάτο για λογαριασμό της Μονακό! Στις 30 Αυγούστου η «σταχτοπούτα» της EuroLeague ανακοίνωσε με τη σειρά της τον Άλφα Ντιαλό, ο οποίος ήταν... γραφτό να βρεθεί τη σεζόν 2021-22 στα παρκέ της EuroLeague. Έστω και με τα «ερυθρόλευκα» της γαλλικής ομάδας.

Λίγο πριν από το τζάμπολ της νέας EuroLeague με το εναρκτήριο ματς στη «Salle Gaston Médecin» μεταξύ της Μονακό και του Παναθηναϊκού (30/9, 20:00, Novasports Prime) ο Άλφα Ντιαλό παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzetta και μίλησε για τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με αποτέλεσμα αρχικά να υπογράψει στους «πράσινους» αλλά στο τέλος να καταλήξει στο Πριγκιπάτο.

Επιπλέον στάθηκε στο... θαύμα του Λαυρίου τη περσινή σεζόν, ενώ υποκλίθηκε στον Χρήστο Σερέλη!

«Θέλω να γίνω καλύτερος παίκτης στη Μονακό, στόχος μας τα playoffs»

-Από μία χρονιά στην Basket League έκανες απευθείας το άλμα και βρέθηκες στην EuroLeague. Το έχεις συνειδητοποιήσει; Το έχεις δουλέψει μέσα στο μυαλό σου;

«Σίγουρα θα το συνειδητοποιήσω μόλις αγωνιστώ στο πρώτο παιχνίδι μου στην EuroLeague. Προς το παρόν βλέπω κάθε μέρα και κάθε προπόνηση ξεχωριστά, χωρίς να σκέφτομαι κάτι το ιδιαίτερο. Απλά και μόνο θέλω να βελτιώνω το παιχνίδι μου, να γίνομαι καλύτερος και να κάνω όλα όσα μου λέει ο προπονητής μου.»

-Και μάλιστα πήγες σε μια πανέμορφη πόλη της Ευρώπης...

«Ναι όντως. Τα vibes στο Μονακό είναι εξαιρετικά. Μπορεί να είναι μικρή πόλη αλλά πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνία. Και να σου πω την αλήθεια δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά γιατί στο Λαύριο ήμουν δίπλα στη θάλασσα. Και στο Μονακό το ίδιο. Οπότε βρέθηκα μέσα σε δύο χρόνια σε δύο πανέμορφα μέρη. Από εκεί και πέρα οι φίλαθλοι αγαπούν πολύ τη μπασκετική ομάδα της Μονακό και με υποδέχθηκαν με ανοικτές τις αγκάλες»

-Όσο για την ομάδα; Έχεις προλάβει να σχηματίσεις άποψη ή ακόμα προσπαθείς να βρεις τα πατήματά σου;

«Σίγουρα έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Με εξαιρετικούς παίκτες και εξαιρετικούς χαρακτήρες. Υπάρχει εμπειρία και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, καθώς μερικοί έχουν παίξει στην EuroLeague. Παράλληλα διαθέτουμε και νεαρούς παίκτες οι οποίοι έχουν κίνητρο για να αγωνιστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ καλό μείγμα μέσα στην ομάδα».

-Εσύ έχεις αρχίσει να προσαρμόζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο; Και σε ρωτάω επειδή έχεις δώσει ήδη κάποια φιλικά παιχνίδια και έχεις πάρει μια πρώτη γεύση.

«Μπορώ να πω ότι έχω προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά κάθε μέρα που περνάει προσαρμόζομαι και περισσότερο. Μάλιστα και οι πιο έμπειροι παίκτες με βοηθούν και με συμβουλεύουν σε πράγματα τα οποία μπορεί να μην γνωρίζω. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω. Να δουλεύω σκληρά και να αφοσιώνομαι στην καλή άμυνα».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου φέτος από τη στιγμή που βρέθηκες στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague;

«Οι στόχοι της ομάδας δεν πρέπει να είναι μακροπρόθεσμοι. Απλά και μόνο να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά, να δουλεύουμε και να ακολουθούμε το πλάνο του προπονητή. Και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουμε να μπούμε στα playoffs. Οπότε αυτή θα είναι η κύρια στόχευση της σεζόν. Μιλώντας προσωπικά θα ήθελα να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από τους πιο έμπειρους παίκτες και τον προπονητή και κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Από εκεί και πέρα να βελτιώνομαι το παιχνίδι μου».

«Θα πήγαινα και στον πόλεμο για τον Σερέλη»

-Πέρυσι ήσουν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και από τους πρωταγωνιστές του Λαυρίου για την φοβερή, ομολογουμένως, χρονιά. Ήταν μια ψυχολογική τόνωση για σένα προκειμένου να ξεκινήσεις με άλλον αέρα τη νέα σου καριέρα στη Μονακό;

«Πράγματι πέρυσι είχαμε εξαιρετική ομάδα η οποία της άρεσε να παίζει για τον προπονητή της, τον coach Σερέλη. Ξέραμε ότι θα πήγαινε στον πόλεμο για εμάς και εμείς θα πηγαίναμε στον πόλεμο για εκείνον. Δούλεψε πολύ στα δυνατά μας σημεία με αποτέλεσμα να μας γεμίσει με τρομερή αυτοπεποίθηση. Και αυτό διότι είχαμε πολλά νέα παιδιά στην ομάδα...»

-Με πρόλαβες γιατί ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω για τον coach Σερέλη. Δηλαδή με ποιον τρόπο σε βοήθησε να βελτιωθείς ως παίκτης κατά τη διάρκεια της σεζόν...

«Ήταν η πρώτη μου χρονιά που έπαιξα επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη και με βοήθησε πολύ ώστε να καταλάβω τον τρόπο παιχνιδιού. Όπως και το να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα. Και όπως σου είπα προηγουμένως, έπαιρνε τα δυνατά σημεία που είχαμε και τα έκανα ακόμα πιο δυνατά! Τα τερμάτιζε. Παράλληλα βελτίωνε κάθε μέρα τις όποιες αδυναμίες είχαμε. Έδινε έμφαση στην άμυνα και ειδικά στην ομαδική άμυνα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύ δυνατό σύνολο».

-Τι είναι αυτό που θα έχεις να θυμάσαι περισσότερο από τη θητεία σου στο Λαύριο;

«Θα σταθώ στην κοινωνία του Λαυρίου. Αν και υπήρχε η Covid-19, νιώθαμε την ενέργεια που μας έδιναν οι άνθρωποι της πόλης. Και ξέραμε ότι υπήρχε μια τεράστια υποστήριξη από πίσω μας. Μας έδιναν και εκείνοι ώθηση καθώς καταλαβαίναμε ότι δεν παίζαμε μόνο για την ομάδα και τους εαυτούς μας, αλλά για μια ολόκληρη κοινωνία. Και αυτό αποτυπώθηκε από τη συμμετοχή μας στους τελικούς που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα».

-Έχεις κρατήσει επαφή με τους πρώην συμπαίκτες σου;

«Φυσικά. Βασικά μιλάω σχεδόν με όλα τα μέλη της ομάδας. Άλλωστε μερικοί είναι και πολύ καλοί μου φίλοι, οι οποίοι θα έρθουν και στον γάμο μου όταν θα παντρευτώ...»

-Να υποθέσω ότι θα παρακολουθείς τα παιχνίδια;

«Οπωσδήποτε! Φαντάσου είμαι φανατικός πλέον με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και θέλω να παρακολουθώ όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Τόσο να βλέπω ομάδες, όσο και παίκτες. Και όχι απαραίτητα από την EuroLeague αλλά απ' όλα τα πρωταθλήματα. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην βλέπω το Λαύριο. Παρακολουθώ, καταγράφω και μαθαίνω».

«Από κοινού η απόφαση να φύγω από τον Παναθηναϊκό, ίσως ο νέος coach να είχε άλλο πλάνο στο μυαλό του»

-Αν μη τι άλλο το πρώτο σου παιχνίδι στην EuroLeague θα είναι πολύ ιδιαίτερο για εσένα. Παίζεις απέναντι στην ομάδα η οποία σε υπέγραψε, σε ανακοίνωσε, αλλά από την οποία λίγες εβδομάδες αργότερα αποχώρησες. Υπάρχει κάποιο έξτρα κίνητρο για σένα; Ίσως να δείξεις ότι άξιζες να έχεις μια θέση στον Παναθηναϊκό;

«Όχι, όχι. Δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό! Ο Παναθηναϊκός είναι ένα φοβερό κλαμπ, με τεράστια ιστορία και το γεγονός ότι έφυγα ήταν κοινή απόφαση και από τις δύο πλευρές. Σίγουρα δεν υπάρχουν άσχημα συναισθήματα, αλλά το παιχνίδι θα είναι ένας... πόλεμος γιατί και οι δύο ομάδες θα θέλουν να νικήσουν. Οπότε όλα τα παιδιά στη Μονακό θα δώσουν το 100% ώστε να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν τη φετινή σεζόν στην EuroLeague».

-Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο έφυγες, τελικά, από τον Παναθηναϊκό...

«Σου είπα, λύθηκε η συνεργασία κατόπιν επιθυμίας και των δύο πλευρών. Ίσως να μην ήταν τώρα το σωστό timing ώστε να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό. Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους της ομάδας που ήθελαν σε πρώτη φάση να μου δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό και είναι κάτι που σέβομαι πάρα πολύ».

-Τι μεσολάβησε όμως;

«Ίσως ο νέος προπονητής της ομάδας να είχε τα δικά του πλάνα και να είχε αποφασίσει με ποιους παίκτες ήθελε να πορευτεί μέσα στη σεζόν. Εγώ είχα υπογράψει στον Παναθηναϊκό πριν έρθει ο νέος προπονητής. Και ίσως να ήθελε κάτι άλλο...»

-Θεωρείς ότι μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον;

«Είμαι στη Μονακό τώρα και το μόνο που έχω στο μυαλό είναι να ξεκινήσει η σεζόν και να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα ώστε να γίνομαι καλύτερος και να καθιερωθώ στην EuroLeague.»

-Τι είναι αυτό που σου έχει ζητήσει ο coach Μίτροβιτς στην Μονακό; Ποιος θα είναι δηλαδή ο ρόλος σου μέσα στην ομάδα;

«Θέλει να έχω αφοσίωση στην άμυνα και να φέρνω αυτή τη σπίθα που θα χρειάζεται η ομάδα. Και να κάνω πολλά και μικρά πράγματα. Το να είσαι νέος και να παίζεις στην EuroLeague δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Γι' αυτό πρέπει να είσαι ταπεινός, συγκεντρωμένος, να δουλεύω και να ξεκινάω από την άμυνα».

-Στην Μονακό ήρθε πρόσφατα και ο Μάικ Τζέιμς. Πώς σου φάνηκε αυτή η κίνηση της ομάδας;

«Όσο πρόλαβα να προπονηθώ με τον Μάικ κατάλαβα ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Ανυπομονώ να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα από εκείνον και να καταλάβω περισσότερους ακόμα τρόπους ώστε να βελτιωθώ ως παίκτης.»