Euroleague Power Rankings

Αντώνης Καλκαβούρας
Euroleague Power Rankings
To Gazzetta σας βάζει στο κλίμα του εφετινού μαραθωνίου και λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην πρώτη στροφή της κανονικής περιόδου, επιχειρεί μία πρώτη αξιολόγηση των 18 μονομάχων.

Η κατάταξη που ακολουθεί βασίζεται στην σειρά με την οποία τερμάτισαν οι ομάδες στην περυσινή σεζόν (οι δύο νεοφώτιστες Μονακό και Ούνικς τοποθετούνται στις δύο τελευταίες θέσεις) και θα ανανεώνεται κάθε Τετάρτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα κάθε αγωνιστικής.

1. Anadolu Efes Istanbul

Δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στο νο1 της πρώτης έκδοσης των power rankings, δηλαδή αυτής που καθορίζει την άτυπη κατάταξη πριν από το τζάμπολ της νέας χρονιάς. Όχι μόνο γιατί είναι η κάτοχος του τροπαίου, αλλά γιατί στα δύο τελευταία χρόνια έχει κάνει μόλις ισάριθμες προσθήκες, έχει τον ίδιο προπονητή από τo 2017 και αδιαμφισβήτητα παίζει το καλύτερο μπάσκετ από την σεζόν της πανδημίας κι εντεύθεν. Αν υπολογίσετε ότι δίπλα στον περυσινό MVP του Final 4 (Μίτσιτς), έφερε και τον επικρατέστερο για το βραβείο του επόμενου Rising Star (Πετρούσεφ), καταλαβαίνετε ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν θα αστειεύεται ούτε και φέτος.


2. FC Barcelona

Δικαιωματικά το ξεκίνημα της σεζόν την βρίσκει στο νο2. Ολοκλήρωσε τον περυσινό μαραθώνιο της κανονικής περιόδου στην κορυφή της βαθμολογίας, επέστρεψε σε Final 4 μετά από 7 χρόνια και σε τελικό μετά από 11, ενώ οι μετεγγραφικές κινήσεις που έκανε της προσέδωσαν ακόμη μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος. Η παρουσία του Saras στον πάγκο αποτελεί εγγύηση και αυτό που μένει να δούμε, είναι πως θα ενσωματωθεί στο σύστημά του, ο Τούρκος ψηλός Σερτάκ Σανλί, που ήταν η αποκάλυψη της εξαιρετικής πορείας της Εφές στην τελευταία διετία.

3. AX Armani Exchange Milan

Η κορυφαία περυσινή σεζόν των Μιλανέζων που τερμάτισαν στην 3η θέση, φτάνοντας ένα σουτ μακριά από τον τελικό της Κολωνίας, πιστώνεται στον Έτορε Μεσίνα ο οποίος επάνδρωσε το ρόστερ τους με παίκτες που ήταν αποκλειστικά δικές του επιλογές. Φέτος, ο έμπειρος Σικελός τεχνικός προχώρησε προσθήκες που αύξησαν την αθλητικότητα και το μέγεθος της ομάδας και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι η Αρμάνι θα παλέψει και φέτος για μία θέση στην πρώτη 4άδα της regular season.

4. CSKA Moscow

H «ρωσική αρκούδα» αρχίζει την σεζόν από το νο4 της άτυπης κατάταξης στην Euroleague Greece, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τελείωσε την περυσινή ευρωπαϊκή της πορεία. Για πρώτη φορά στα 7 χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη στην ρωσική πρωτεύουσα, οι Μοσχοβίτες επέστρεψαν στην βάση τους με δύο ήττες στο Final 4 και με την 4η θέση στις αποσκευές τους. Ο σχεδιασμός που έγινε το καλοκαίρι, όμως, το διαζύγιο με τον Τζέιμς και η ενίσχυση με δύο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων guards (Σβεντ και Γκριγκόνις), δείχνουν ότι η ΤΣΣΚΑ έχει όλα τα φόντα για να κυνηγήσει το 9ο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

5. Real Madrid

Η επική περυσινή προημιτελική σειρά με την Εφές, στην οποία λίγο έλλειψε να φέρει τα πάνω κάτω σε συνδυασμό με την διατήρηση του βασικού κορμού και την παραμονή του Λάσο για 11η συνεχή χρονιά στον πάγκο, της δίνουν δικαιωματικά ένα μικρό προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που έπαιξαν στα playoffs. Το γαλλικό τρίο (Γιαμπουσέλε, Ερτέλ και Πουαριέ), ο Χάνγκα και ο Ουίλιαμς-Γκος ανεβάζουν επικίνδυνα την ποιοτική στάθμη του ρόστερ, ενώ αν ο Ράντολφ επιστρέψει κοντά στα επίπεδα απόδοσης που είχε πριν τον τραυματισμό του, τότε η «βασίλισσα» θα κάνει πολύ μεγάλο θόρυβο.

6. Zenit St Petersburg

Ήταν αδιαμφισβήτητα η ευχάριστη έκπληξη της περυσινής σεζόν, στην διάρκεια της οποίας έφτασε μία ανάσα από το Final 4 και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας. Το ρόστερ της και η σταθερή αξία του Πασκουάλ αποτελούν εγγύηση για μία ανταγωνιστική πορεία, ωστόσο, ο πρόσφατος τραυματισμός του Νέϊπιερ (θα μείνει εκτός για minimum 1,5 μήνα) και η απουσία αξιόλογης εναλλακτικής λύσης, αποτελούν ένα σοβαρό πονοκέφαλο ενόψει του πρώτου μισού του 1ου γύρου. Ευκαιρία να δούμε τι ψάρια πιάνει ο Λόϊντ σε ομάδα με υψηλούς στόχους.

7. FC Bayern Munich

Οι Βαυαροί έχασαν στο νήμα το πλεονέκτημα έδρας για τα περυσινά playoffs και στο σουτ το εισιτήριο για το Final 4, που έγινε επί γερμανικού εδάφους. Ο Τρινκιέρι έκανε καταπληκτική δουλειά με παίκτες που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις προηγούμενες ομάδες τους γι' αυτό και οι «οιωνοί» για την προσπάθεια της νέας σεζόν μοιάζουν θετικοί. Οι έμπειροι Τόμας, Χάντερ και Χίλιαρντ ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, ενώ οι Ουόλντεν και Ομπστ έψαχναν την ευκαιρία να ανέβουν σκαλοπάτι στην καριέρα τους. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η εφετινή Μπάγερν δύσκολα θα φτάσει στα περυσινά standards, αλλά σίγουρα θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

8. Fenerbache Beko Istanbul

Ξεκινάει από το νο8 γιατί – λόγω κρουσμάτων covid-19 αλλά και των πρώτων προβλημάτων στην σχέση της με τον Κοκόσκοφ – ήταν η μόνη ομάδα που «σκουπίστηκε» στα περυσινά playoffs. Το ρόστερ της νέας σεζόν δείχνει πολύ ενισχυμένο και αναβαθμισμένο (δίπλα σε Ντε Κολό, Βέσελι και Γκούντουριτς, ήρθαν οι Χένρι, Πολονάρα, Μπούκερ και Σαγιόκ) και αν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πείσει ότι μπορεί να κοουτσάρει όπως έπαιζε στην Euroleague, τότε η Φενέρμπαχτσέ μπορεί να φτάσει μέχρι και το Final 4 του Βερολίνου.

9. Baskonia Vitoria-Gasteiz

Οι Βάσκοι βρίσκονται ακριβώς στην μέση των αρχικών power rankings γιατί πέρυσι τερμάτισαν στην 10η θέση, πίσω από την Βαλένθια που φέτος συμμετέχει στο Eurocup. H παραμονή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πάγκο αποτελεί πλεονέκτημα, η έδρα της Βιτόρια είναι πάντα καυτή και τα μόνα ερωτηματικά – για το αν η ομάδα θα κυνηγήσει με αξιώσεις την 8άδα – είναι ο βαθμός σταθερότητας στην απόδοση του Μπάλντουιν και το κατά πόσο ο Σιμόνε Φοντέκιο μπορεί να σηκώσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε ομάδα πολύ ανώτερη της Άλμπα.

10. Zalgiris Kaunas

Οι επτά ήττες στα 10 τελευταία περυσινά παιχνίδια, που την άφησαν εκτός 8άδας, μας αναγκάζουν να την τοποθετήσουμε κάτω από την μέση της αρχικής κατάταξης. Η απώλεια των τριών πιο σημαντικών guard (Γκριγκόνις, Ουόκαπ και Γιοκουμπάιτις) δείχνει αρκετά ανησυχητική και παρ' ότι τα κενά καλύφθηκαν από έμπειρους παίκτες και ο Μάρτιν Σίλερ άφησε καλές εντυπώσεις στην rookie του σεζόν, οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν ότι η πρωταθλήτρια Λιθουανίας δύσκολα θα έχει την δυναμική της περυσινής σεζόν. Η αμυντική ταυτότητα λείπει και πολλά θα εξαρτηθούν και από το πρόσωπο που θα παρουσιάσει ο Εμάνουελ Μουντιέ αλλά και ο πολύ αθλητικός Τζόσουα Νεμπό.

11. Olympiacos Piraeus

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους «ερυθρόλευκους» που λόγω της απογοητευτικής περυσινής τους πορείας έχασαν πρόωρα το τρένο για τα playoffs. Η διατήρηση του βασικού κορμού, όμως, η παραμονή του Μπαρτζώκα και η αναβάθμιση των θέσεων “1” και “5”, κάνουν τον Ολυμπιακό να δείχνει ξεκάθαρα βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη σεζόν της μετά Σπανούλη εποχής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επίσης και το που θα φτάσει η συνεχής ανοδική πορεία του Βεζένκοφ, οποίος μοιάζει έτοιμος για εκτόξευση.

12. Maccabi Playtika Tel Aviv

Ρίχνεται στην μάχη του εφετινού «μαραθωνίου» από το νο12 γιατί πέρυσι έχασε από νωρίς το τρένο για τα playoffs και δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που πάντα την συνοδεύουν. Με μόλις τέσσερις παίκτες από το περυσινό ρόστερ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει φτιάξει ένα σύνολο που δείχνει ικανό να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την αμυντική του φιλοσοφία και η πορεία του θα εξαρτηθεί από το πόσο θα «κολλήσουν» οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Ρέινολντς, Ουίλιαμς και Νάναλι με τους πρωτάρηδες στην διοργάνωση Έβανς και Τέϊλορ.


13. LDLC ASVEL Villeurbanne

Στα χαρτιά δείχνει αποδυναμωμένη χάνοντας τα 3/5 της περυσινής πεντάδας (Κόουλ, Γιαμπουσέλε και Φαλ). Ο Οκόμπο, ο Κρις Τζόουνς, Σενεγαλέζος Φαλ, ο έμπειρος Γκιστ και ο «δικός» μας rookie Κώστας Αντετοκούνμπο, δύσκολα θα μπορέσουν να γεμίσουν τα παπούτσια των προαναφερθέντων, επομένως η σεζόν προμηνύεται δύσκολη για την ομάδα του Τόνι Πάρκερ. Οι Γάλλοι θα στηριχτούν και πάλι στην αδιαμφισβήτητη αθλητικότητά τους και αν δεν αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών, ίσως να ξεπεράσουν την 14η θέση που μέχρι στιγμής είναι η καλύτερη της ιστορίας τους στην διοργάνωση.

14. ALBA Berlin

Με rookie προπονητή, σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη ποιότητα από πέρυσι, η εφετινή διοργανώτρια του Final 4 δείχνει ως η λιγότερη ισχυρή εκ των 18 που θα στηθούν στην αφετηρία. Θα βασιστεί πολύ στο μακρινό σουτ και την ταχύτητα και αν καταφέρει να αποφύγει το group 15-18, θα είναι σαν να έχει πάρει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Το ότι η αρχική κατάταξη την βρίσκει πάνω από τρεις ομάδες, οφείλεται αποκλειστικά στην περυσινή της βαθμολογική θέση.

15. Panathinaikos OPAP Athens

Η απώλεια των Μήτογλου και Χεζόνια και η μη επαρκής αντικατάστασή τους, αυτομάτως τον φέρνουν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες στο κομμάτι της ποιότητας. Η παρουσία του Πρίφτη στον πάγκο παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την δημιουργίας μίας δυσκατάβλητης ομάδας, η οποία έχει όλα τα φόντα για να τα πάει καλύτερα από την 16η θέση της περυσινής σεζόν. Ένα ενδεχόμενο πλασάρισμα στην μάχη των playoffs αυτή την στιγμή μοιάζει μακρινός στόχος, αλλά αν συμβεί θα αποτελέσει τεράστια υπέρβαση.

16. Crvena Zvezda mts Belgrad

Η αποχώρηση και των επτά ξένων της ομάδας και η εμπιστοσύνη του Ράντονιτς σε έμπειρα αλλά και ταλαντούχα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της πάλαι ποτέ ηνωμένης Γιουγκοσλαβίας (Κάλινιτς, Λαζάρεβιτς, Μίτροβιτς και Ιβάνοβιτς), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου αποδυναμώθηκαν. Στο φιλικό δείγμα του Μονάχου, φάνηκε ότι θα είναι πολύ πιο ενεργοί στην άμυνα κι αν δεν τραυματιζόταν ο Άαρον Ουάιτ, τότε θα έμπαιναν στην σεζόν με μεγαλύτερες αξιώσεις απ' όσες πιστεύει ο πολύς κόσμος ότι έχουν.

17. AS Monaco

Έχει το βάθος, την ποιότητα, τα αθλητικά προσόντα και την τεχνική καθοδήγηση να αποδειχθεί η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Της λείπει η εμπειρία και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί με τον παράγοντα Μάικ Τζέιμς. Ο εκκεντρικός πλην όμως χαρισματικός Αμερικανός guard είναι ικανός από το να την εκτοξεύσει μέχρι τα playoffs αλλά μέχρι και το να δηλητηριάσει τα αποδυτήρια και να δει την πόρτα της εξόδου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Μονεγάσκοι δεν θα είναι καθόλου αδιάφορη ομάδα.

18. UNICS Kazan

Ο Χεζόνια, ο Μέϊγιο, ο Κάνααν και οι λοιποί Αμερικανοί παίκτες εγγυώνται το γρήγορο κι ελεύθερο μπάσκετ και το υψηλό σκορ. Τώρα πως όλα αυτά τα παραπάνω θα ταιριάξουν τον βαρύ και άκρως αφοσιωμένο στις αρχές του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ένας Θεός το ξέρει! Το μόνο σίγουρο είναι η Ούνικς έχει βάθος, αλλά με νέο προπονητή και οκτώ καινούρια πρόσωπα, το εγχείρημα της διάκρισης έχει ασφαλώς υψηλό δείκτη δυσκολίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι θα κάνει ζημιές και στο ενεργητικό της θα καταγράψει και κάποιες ηχηρές νίκες.

Photo credit: Μάνος Περδικάκης