EuroLeague: Οι πρώην NBAers με τις περισσότερες συμμετοχές στο ΝΒΑ (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
EuroLeague: Οι πρώην NBAers με τις περισσότερες συμμετοχές στο ΝΒΑ (vids)
Για ακόμη μια σεζόν, στα ρόστερ των ομάδων της EuroLeague συναντάμε ουκ ολίγους πρώην NBAers, οι οποίοι ανέκαθεν πρόσθεταν με την παρουσία τους μια ευρύτερη «λάμψη» στην διοργάνωση. Η EuroLeague Greece παρουσιάζει το Top10 των παικτών με τις περισσότερες παραστάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Είθισται οι ομάδες της Ευρώπης να περιμένουν το «κάτι παραπάνω» στο αγωνιστικό σκέλος από περιπτώσεις παικτών που έχουν γράψει τα... χιλιόμετρα τους στο ΝΒΑ. Κι όχι άδικα, καθώς το υψηλό επίπέδο ανταγωνιστικότητας στο οποίο έμαθαν να παίζουν, αλλά και το συνήθως υψηλό κασέ τους από οικονομικής άποψης, γεννούν απολύτως φυσιολογικά προσδοκίες.

Κάποιοι ήρθαν φέτος στα... μέρη μας και φέρουν την ταμπέλα του «rookie», κάποιοι άλλοι πάλι βρίσκονται εδώ αρκετά χρόνια κι έχουν πιστοποιήσει την ποιότητα τους. Στην λίστα με την κορυφαία δεκάδα των πρώην NBAers της EuroLeague σε συμμετοχές στο πιο «αστραφτερό» πρωτάθλημα του κόσμου, εντοπίζουμε σπουδαία ονόματα τα οποία αναμένεται να εμπλουτίσουν το ταλέντο της λίγκας, ενόψει της σεζόν που κάνει πρεμιέρα την προσεχή Πέμπτη (30/9).

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, με σημαντική μάλιστα διαφορά από τον δεύτερο, βρίσκεται ο νεοαποκτηθής Όου Τζέι Μέγιο της Ούνιξ Καζάν. Ο 34χρονος σκόρερ κι άλλοτε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς μετρά 547 εμφανίσεις στο ΝΒΑ συν άλλες 26 σε διαδικασία playoffs. Είναι ο παίκτης της EuroLeague με τα περισσότερα... ένσημα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανητή, με σημαντικότητα προϋπηρεσία οκτώ ετών.

Ακολουθεί ο Ντέρικ Ουίλιαμς της Μακάμπι, ο οποίος πάντως δεν είναι «φρέσκο» πρόσωπο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου, έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν περάσει από Μπάγερν Μονάχου, Φενέρμπαχτσε και Βαλένθια. Ο 30χρονος φόργουορντ έχει εδραιωθεί στην EuroLeague από το 2018 και προετοιμάζεται πλέον για την 4η σεζόν του, ωστόσο από το βιογραφικό του δεν λείπουν κι οι έξι χρονιές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ακόμη ένας... παλιός, ο 35χρονος Σέρχιο Ροντρίγκεθ των πέντε σεζόν στο ΝΒΑ. Ο «Τσάτσο», πάντως, είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την Ευρώπη παρά με την άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, έχοντας κατακτήσει δύο φορές στην καριέρα του (2015 με Ρεάλ, 2019 με ΤΣΣΚΑ) την EuroLeague. Στελεχώνει από το 2019 την Αρμάνι κι είναι ένας από τους παίκτες που έχουν γράψει την δική τους ξεχωριστή ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Κατηφορίζοντας στην κορυφαία δεκάδα της λίστας, συναντάμε τόσο τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια, αλλά και τον τέως πλειμέικερ του Προμηθέα Πάτρας, Τζέριαν Γκραντ. Ο βετεράνος πλέον Νίκολα Μίροτιτς ενισχύει το ευρωπαϊκό στοιχείο του παρακάτω πίνακα, ενώ δεν απουσιάζει κι ο σούπερ σταρ κι εν ενεργεία πρωταθλητής Σέιν Λάρκιν. Παρουσία δίνουν κι οι Σαμπάζ Νέιπιερ, Τρόι Ντάνιελς και Εμάνουελ Μούντιε, τρεις rookies στην EuroLeague, αλλά με εξαιρετικά βιογραφικά και δεδομένη ποιότητα.

Είναι αξιοσημείωτο πως τρεις παίκτες της πρώτης δεκάδας ανήκουν στην Αρμάνι Μιλάνο, ενώ η Ούνιξ, πέραν του «πρωτοπόρου», έχει στη σύνθεση της ακόμη έναν.

Το Top10 των πρώην NBAers σε συμμετοχές στο ΝΒΑ

ΠΑΙΚΤΗΣΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΝΒΑΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΝΒΑΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
Όου Τζέι Μέγιο547 (26)Γκρίζλις, Μάβερικς, Μπακς,Ούνιξ Καζάν
Ντέρικ Ουίλιαμς428 (8)Τίμπεργουλβς, Κινγκς, Νικς, Χιτ, Καβαλίερς, ΛέικερςΜακάμπι Τελ Αβίβ
Σέρχιο Ροντρίγκεθ353 (5)Μπλέιζερς, Κινγκς, Νικς, ΣίξερςΑρμάνι Μιλάνο
Σαμπάζ Νέιπιερ345 (9)Χιτ, Μάτζικ, Μπλέιζερς, Νετς, Τίμπεργουλβς, ΟυίζαρντςΖενίτ Αγ. Πετρούπολης
Τρόι Ντάνιελς339 (20)Ρόκετς, Τίμπεργουλβς, Χόρνετς, Γκρίζλις, Σανς, Λέικερς, ΝάγκετςΑρμάνι Μιλάνο
Μάριο Χεζόνια330 (5)Μάτζικ, Νικς, ΜπλέιζερςΟύνιξ Καζάν
Νίκολα Μίροτιτς319 (40)Μπουλς, Πέλικανς, ΜπακςΜπαρτσελόνα
Εμάνουελ Μούντιε300 (3)Νάγκετς, Νικς, ΤζαζΖάλγκιρις Κάουνας
Τζέριαν Γκραντ279 (8)Νικς, Μάτζικ, Ουίζαρντς, ΜπουλςΑρμάνι Μιλάνο
Σέιν Λάρκιν256 (13)Μάβερικς, Νικς, Νετς, ΣέλτικςΕφές Αναντολού

*σε παρένθεση οι επιπλέον εμφανίσεις τους σε διαδικασία playoff

Τι συμβαίνει με τους πρώην NBAers των ελληνικών ομάδων;

Ο Παναθηναϊκός έχει στη σύνθεση του μια πεντάδα παικτών με... παρελθόν στον «μαγικό κόσμο». Αρχικά, τους «παλιούς» Νεμάνια Νέντοβιτς (24 εμφανίσεις με τους Ουόριορς) και Γιώργο Παπαπαγιάννη (39 ματς με Κινγκς και Μπλέιζερς). Πλέον, υπάρχουν στο ρόστερ του ακόμη τρεις. Είναι οι νεοφερμένοι: Τζέρεμι Έβανς (250 συμμετοχές με Τζαζ, Μάβερικς και Χοκς), Οκάρο Ουάιτ (44 παιχνίδια με Χιτ και Ουίζαρντς) και Νταρίλ Μέικον (8 εμφανίσεις με τους Μάβερικς).

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός διαθέτει δύο πρώην NBAers: τους Τάιλερ Ντόρσεϊ (104 ματς με Χοκς και Γκρίζλις) και Κώστα Παπανικολάου (69 παιχνίδια με Ρόκετς και Νάγκετς).