Παναθηναϊκός-Εφές 80-74: Με τέτοια άμυνα θα σκορπάει χαμόγελα (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Εφές 80-74: Με τέτοια άμυνα θα σκορπάει χαμόγελα (vid)
Ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι εξαιρετικός στην άμυνα και επικράτησε της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Αναντολού Εφές με 80-74 στο κλειστό του ΟΑΚΑ κατακτώντας την 1η θέση στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Ναι, ο φετινός Παναθηναϊκός μπορεί να έχει έλλειμμα ποιότητας, αλλά όπως φαίνεται θα έχει περίσσευμα πάθους, ανταγωνιστικότητας, ενέργειας και προσήλωσης στην άμυνα. Και όσο θα τα «εμφανίζει» στο παρκέ, οι «πράσινοι» θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και ελπίζουν σε κάτι καλό τη νέα σεζόν στην EuroLeague.

Με την άμυνά τους γύρισαν το παιχνίδι κόντρα στην Παρτίζαν και με την άμυνά τους κατάφεραν να ελέγξουν το παιχνίδι απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έστω και αν έπαιζε χωρίς τους Λάρκιν, Πλάις, Σίνγκλετον και Σιμόν. Τηρουμένων των αναλογιών και του... μπάτζετ, εξίσου σημαντική (ίσως και μεγαλύτερη) ήταν και η απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος έμεινε εκτός λόγω κάποιων ενοχλήσεων στο ισχίο.

Ακόμα και έτσι ο Παναθηναϊκός όχι μόνο ήταν ανταγωνιστικός, αλλά παρέδωσε μαθήματα άμυνας, την ώρα που πήρε πόντους από τους 11 από τους 12 παίκτες που βρέθηκαν στο παρκέ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος παίκτης που έγινε «διψήφιος» ήταν ο Ντάριλ Μέικον, μόλις... δύο λεπτά πριν από το τέλος. Δείγμα από το πνεύμα συνεργασιών και μοιράσματος των προσπαθειών στην επίθεση. Στα ευχάριστα και η παρουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος με τη σειρά του αρχίζει και... ανεβάζει στροφές.

Το ματς

Για ένα ακόμη παιχνίδι ο Παναθηναϊκός θέλησε να μπει δυνατά στην άμυνα, εστιάζοντας περισσότερο στην πίεση πάνω στη μπάλα, στα hedge out και στο να δυσκολέψουν τις πάσες στους παίκτες της Εφές. Όμως η ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης της τουρκικής ομάδας δημιούργησε καταστάσεις για πολλά ελεύθερα σουτ του Μπομπουά με αποτέλεσμα ο Γάλλος γκαρντ να σκοράρει 11 πόντους μαζεμένους και να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του με 18-12 στο πεντάλεπτο.

Κάπου εκεί όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και η πλάστιγγα να γέρνει στη μεριά της ελληνικής ομάδας. Η πίεση των «πρασίνων» απέδωσε καρπούς ενώ η είσοδος του Γιώργου Παπαγιάννη «σκέπασε» τα καλάθια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας σέντερ «έκλεισε» το δεκάλεπτο με τρεις τάπες, ενώ το πιο ευχάριστο νέο είχε να κάνει με την δημιουργία του Ντάριλ Μέικον. Οι Μαντζούκας και Ουάιτ στα φόργουορντ έβγαλαν τρομερή ενέργεια στα φόργουορντ και με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πραγματοποιήσει επιμέρους 14-5 και να προηγηθεί με 26-23 με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου.

Στη συνέχεια οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν «κατέβασαν» ρυθμό αλλά συνέχισαν να βγάζουν τρομερή ενέργεια στην άμυνα και με ένα 13-2 στο ξεκίνημα της β' περίοδου να στείλουν τον δείκτη του σκορ στο +14 (39-25) στο 13'. Σ' εκείνο το σημείο έπεσε ο ρυθμός του αγώνα με τον Πρίφτη να κάνει και τις αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να πάρουν οι παίκτες τις απαραίτητες ανάσες και η Εφές μείωσε σε 39-30. Όμως δεν υπήρξε συνέχεια καθώς το καλό αμυντικό πρόσωπο παρέμενε... ακέραιο. Αποτέλεσμα; Το ημίχρονο να κλείσει στο 47-34 χάρη σε buzzer beater τρίποντο του Μέικον.

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε 10/11 βολές, 14/23 δίποντα, 3/11 τρίποντα, 23 ριμπάουντ, 9 ασίστ (4 ο Μέικον), 4 κλεψίματα, 4 τάπες (όλες ο Παπαγιάννης) και 5 λάθη. Αντίστοιχα η Εφές σούταρε με 7/11 βολές, 6/17 δίποντα, 5/15 τρίποντα, 18 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 5 λάθη. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο πρώτο ημίχρονο σκόραραν οι 10 από τους 11 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Πρίφτης, σε μια... απόλυτη μοιρασιά!

Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε για πρώτη φορά στο ματς στο +16 (57-41 στο 25') με τον Παναθηναϊκό να ήταν το απόλυτο αφεντικό του παρκέ. Βέβαια στη συνέχεια η Αναντολού Εφές βρήκε τα σουτ που έψαχνε, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού ο Ντάριλ Μέικον το είχε... πάρει προσωπικά αλλά οι προσπάθειές του δεν έβρισκαν στοχο. Αποτέλεσμα; Η Εφές να το εκμεταλλευτεί και με επιμέρους 13-2 να «ροκανίσει» τη διαφορά στο 59-54 με τη λήξη της 3ης περιόδου. Ο Αμερικανός ωστόσο κατάλαβε ότι ήταν το ματς που έπρεπε να... μοιράσει και με δύο σερί ασίστ βοήθησε για το 5-0 και το 64-54 στο 32'.

Και πάλι. Τρεις βιαστικές επιθέσεις έφεραν... και ισάριθμα καλάθια για την ομάδα του Αταμάν μειώνοντας για πρώτη φορά στους τέσσερις πόντους (64-60) ένα λεπτό αργότερα. Σ' εκείνο το σημείο ο Πρίφτης θέλησε να κάνει την ομάδα του πιο... σκληρή και γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησε ταυτόχρονα τους Πέρι, Σαντ Ρος, Φλόιντ και Ουάιτ για το +9 (69-60) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ματς.

Η διαφορά παρέμεινε στις παρυφές των 10 πόντων έως και το 38' (75-66) καθώς μέσα από την άμυνά του ο Παναθηναϊκός κατάφερε να δαιτηρήσει τα ηνία στο σκορ και να φτάσει στη νίκη και στην κατάκτηση της 1ης θέσης στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 47-34, 59-54, 80-74

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης