Η... Ομπραντοβιτσιάδα του Gazzetta σε 10 στιγμές

Η... Ομπραντοβιτσιάδα του Gazzetta σε 10 στιγμές
Το Gazzetta βρέθηκε μια εβδομάδα στη Σερβία, μίλησε με τέσσερις μύθους του σερβικού μπάσκετ και ξεχωρίζει δέκα στιγμές από την αποστολή στο Βελιγράδι και το Ζλάτιμπορ.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Σάσα Ντανίλοβιτς. Ζόραν Σάβιτς. Τέσσερις θρύλοι. Τέσσερις πραγματικά ωραίοι τύποι που ουδέποτε γύρισαν την πλάτη στο πιο σημαντικό καθήκον που είχαν. Να απολαύσουν, δηλαδή μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, από τις δικές τους ανεξάρτητες επιλογές, δίχως να αφήσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο να τους ξεγλιστρίσει.

Το Gazzetta βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Σερβία για τη σημαντικότερη, την πιο ηχηρή και συγχρόνως, την πιο ιντριγκαδόρικη κίνηση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Την επιστροφή του Ζοτς στην Παρτιζάν.

Σε αυτό το διάστημα μίλησε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τα μεγάλα μπάτζετ και τον Παναθηναϊκό. Είδε τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να περιγράφει με νοσταλγία εκείνο το βράδυ στο Σπόρτιγκ. Έμαθε τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων του Ομπράντοβιτς με την Παρτιζάν από τον Ζόραν Σάβιτς και τον πρόεδρο του κλαμπ, Οστόγια Μιχαϊλοβιτς. Παρουσίασε ιστορίες από την πρώτη χρονιά του Ζοτς μέσα από τα μάτια δυο πρώην παικτών του, του Μλάτζαν Σίλομπαντ και του Ζόραν Στεβάνοβιτς. Και άκουσε τον Σάσα Ντανίλοβιτς να μιλάει για τον εαυτό του σε γ' ενικό. Γιατί, είναι ο Ντανίλοβιτς και μπορεί.

Ιδού, λοιπόν το Top-10

1. Το βλέμμα του Ντανίλοβιτς. Πριν γκριζάρει, ήταν από τους ελάχιστους που ήξερε να επιβάλλεται τόσο κυνικά. Να πανηγυρίζει τόσο απαξιωτικά και προκλητικά. Να τα κερδίζει όλα ξανά και ξανά με ύφος «είμαι ο καλύτερος, το ξέρω και το δείχνω». Το ίδιο και τώρα. Λίγο πριν τα 52 του παραμένει ένας από τους πιο επιβλητικούς τύπους εκεί έξω. Συνεχίζει να βρωμάει νίκη. Όταν, λοιπόν μπήκαμε στην αίθουσα για τη συνέντευξη, προλάβαμε να κάνουμε τη λογική ερώτηση στον υπεύθυνο που ήταν μαζί μας. «Δεν φοβάται που θα φωτογραφηθεί εδώ τώρα που είναι πρόεδρος; Μήπως πουν τίποτα από τον Ερυθρό Αστέρα; Ξέρεις τι θα γινόταν εδώ»; Εχμ... «Ποιος θα πει και τι στον Ντανίλοβιτς»; Και αρχίσαμε τη συνέντευξη.

2. Τα τσιγάρα του προέδρου και η άβολη στιγμή. Η κουβέντα με τον Ντανίλοβιτς κυλούσε ομαλά. Ή σχεδόν ομαλά. Μέχρι τη μέση της συζήτησης, όταν η κουβέντα έφτασε στο αν είχε ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σιωπή. Και μετά αυτό: «Νομίζω πως ήλθα εδώ να μιλήσω για την Παρτιζάν και όχι για κάτι άλλο». Χμ... Άβολο. «Η Παρτιζάν που λέτε...». Και συνεχίσαμε. Στο μεσοδιάστημα, μια φιλική συμβουλή από τον Ντανίλοβιτς στον φωτογράφο. «Μην με φωτογραφίσεις την ώρα που καπνίζω». Λογικά το... ζήτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Λογικά πάντα.

3. Θα γυρίσω όταν ανοίξει ο Ρέμος. Για τους δικούς του λόγους, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις, παρακολουθεί ελάχιστα μπάσκετ και έχει αφοσιωθεί στο εστιατόριο του, το «Gilda» το οποίο άνοιξε στο Βελιγράδι λίγες μέρες πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός. «Ήταν το αγαπημένο μου νυχερινό κλαμπ στη Ρώμη...» μάς εξήγησε όταν τον ρωτήσαμε τι σημαίνει το όνομα. Ένα ακριβό εστιατόριο, με Ιταλό σεφ -οπαδό της Λάτσιο που επικοινωνούσε με τον Μποντιρόγκα στα ιταλικά. «Ήλθα στην Ελλάδα το καλοκαίρι, πήγα μερικές μέρες στη Μύκονο». Και πότε θα γυρίσεις ξανά; «Όταν ανοίξει ο Αντώνης» είπε. Και άναψε ένα τεράστιο πούρο. Δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε ποιον Αντώνη εννοούσε.

4. Το ταξίδι με το σερβικό... ΚΤΕΛ ως το Ζλάτιμπορ. Η αρχική κουβέντα με τον οργανισμό της Παρτιζάν ήταν να γίνει η συνέντευξη στο Βελιγράδι στα μέσα Αυγούστου. Αμ δε! «Ο κόουτς θέλει τελικά η συνέντευξη να γίνει στο Ζλάτιμπορ». Ωραία... Πρώτη κίνηση. Που είναι το Ζλάτιμπορ; Google map, ψάξιμο και 4 ώρες (και κάτι ψιλά) από το Βελιγράδι με λεωφορείο στη δυτική Σερβία, κάπου κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία Ερζεβοβίνη. Ωραία. Καλή φάση. Ας κοροϊδέψω τον εαυτό μου. «Έχω κάνει Αλεξανδρούπολη - Αθήνα με ΚΤΕΛ κοντά στο 9ωρο, όλα καλά». Και τον κορόιδεψα.

5. Η κουβέντα με τον Ομπράντοβιτς για τα μπάτζετ. Η μοναδική στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος στη διάρκεια της συνέντευξης. Η μοναδική στιγμή που φάνηκε πως εκνευρίζεται μιλώντας για ένα θέμα που φαίνεται πως έχει βαρεθεί να ακούει και να είναι υποχρεωμένος να... απολογείται. Τα μεγάλα μπάτζετ. Αφού, λοιπόν ανασκουμπώθηκε στην πολυθρόνα στο λόμπι του ξενοδοχείου Olimp, σχημάτιζε με τα δάχτυλά του το «μηδέν» όταν αποκάλυψε την ιστορία πως δεν πήρε ούτε ένα δηνάριο στη δεύτερη χρονιά του στην Παρτιζάν. Επέμεινε. Ξανά και ξανά. Χρησιμοποίησε τη λέξη «μηδέν» πέντε φορές. Φαίνεται πως συνεχίζει να ενοχλείται. Ενδεχομένως περισσότερο ακόμα και από την εποχή που τον φώναζαν Γκαστόνε.

6. Ο τρόπος που ο Μποντιρόγκα μιλούσε για τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Γενικώς, ο τρόπος που ο Μποντιρόγκα μιλούσε για τον Παναθηναϊκό. Τρόπος αληθινός, ειλικρινής και αυθόρμητος. Με κουβέντες που βγαίνουν από τη ψυχή του. Κουβέντες αληθινές, που εννοούσε λέξη προς λέξη. Ειδικά η στιγμή που μίλησε για τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Όταν θυμήθηκε τη στιγμή που ο αγαπημένος του Θανάσης πήρε το μικρόφωνο στο ΟΑΚΑ και είπε το «όταν πεθάνω, θέλω να με θάψετε με τη σημαία του Παναθηναϊκού...». «Μπορείς να το πιστέψεις ότι είπε κάτι τέτοιο; Μπορείς;» είπε ο Ντέγιαν και έδειξε το χέρι του. Όπως όταν δείχνει κάποιος τη στιγμή που του σηκώνεται η τρίχα.

7. Οι στιγμές που οι Σέρβοι μιλούσαν για τον πόλεμο. Ακόμα και τώρα, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, δεν είναι εύκολο για τους Σέρβους να μιλούν για τον πόλεμο που διέλυσε τη χώρα τους. Δεν είναι απαγορευμένο ζήτημα για κουβέντα όμως τους βλέπεις πως δεν το κάνουν με ευκολία. Η πιο περίεργη στιγμή ήταν όταν ο Ζόραν Στεβάνοβιτς, ο παλιός σέντερ της Παρτιζάν που πλέον είναι διευθυντής της Ακαδημίας της, μιλούσε για τον αδελφό του. Ότι δηλαδή ερχόταν να κάνει προπονήσεις ενώ ο αδελφός του ήταν στον πόλεμο, δίχως να έχει νέα του για τέσσερις μήνες! Ή ότι οι παρτιζάνοι πανηγύριζαν με αυτόματα και πυροβολισμούς το Κύπελλο Πρωταθλητριών της Παρτιζάν, με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν πως ο πόλεμος έφτασε στο Βελιγράδι! Συγκλονιστικό...

8. Ο κόσμος ξέρει... Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά. Ήταν η στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό και τη φημολογία που τον ήθελε να επιστρέφει. Που αναγνώρισε πως ο κόσμος τον περίμενε πίσω στην Αθήνα. Ήταν η στιγμή που χαμήλωσε το βλέμμα.

9. Ο... Παναθηναϊκός στα γραφεία της Παρτιζάν. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά την Παρτιζάν. Εξάλλου στα γραφεία των Σέρβων που φιλοξενούνται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεσπόζει ένα τεράστιο poster από παλαιότερο αγώνα της Παρτιζάν με τον Παναθηναϊκό στην EuroLeague. Τότε που 25.000 ψυχές έκαναν ρεκόρ προσέλευσης στην μεγάλη αρένα του Βελιγραδίου. Πλέον οι συμπατριώτες του Ζοτς περιμένουν να... φρεσκάρουν τη διακόσμηση και να δουν ξανά την ομάδα τους στη διοργάνωση. Ο Ομπράντοβιτς είναι βασιλιάς στην ασπρόμαυρη πλευρά της πόλης. Κανείς δεν θα του πει το παραμικρό αν αποτύχει. Κανείς δεν θα του ζητήσει τον λόγο αν δεν βγάλει την ομάδα στην EuroLeague. Δουλεύει στο πιο ασφαλές περιβάλλον που θα μπορούσε να εργαστεί. Και η λαχτάρα των ασπρόμαυρων είναι τεράστια.

10. Ούτε μια μάσκα! Μα ούτε ένας με μάσκα! Μια εβδομάδα στη Σερβία, σε Βελιγράδι και Ζλάτιμπορ... Πουθενά!