Ολυμπιακός: Μουσταφά Φαλ, τo κόκκινο μίλι (pic & vids)

Ολυμπιακός: Μουσταφά Φαλ, τo κόκκινο μίλι (pic & vids)
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την δεύτερη μεταγραφή του για φέτος και ο Μουσταφά Φαλ έρχεται για να δώσει όλα εκείνα που έλειπαν.

Είναι γεγονός. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μουσταφά Φαλ και πλέον μπαίνει σε μια άλλη εποχή. Ο Γάλλος σέντερ γίνεται το δεύτερο απόκτημα των «ερυθρόλευκων», μετά τον Τόμας Ουόκαπ και έρχεται στην Ελλάδα, για να δώσει το κάτι... νέο, σε μια παλιά συνταγή. Είναι πολλά τα χρόνια που ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να πορευτεί με τους undersize ψηλούς και δεν το έκανε άδικα.

Το πείραμα με τον Κάιλ Χάινς «ξύπνησε» όλη την Ευρώπη και οι κοντοί-ψηλοί επικρατούν την τελευταία, σχεδόν, δεκαετία στην Ευρώπη. Όχι απαραίτητα οι πιο κοντοί παίκτες, αλλά κυρίως οι πιο αθλητικοί, που άλλαξαν τα δεδομένα του παιχνιδιού. Σταδιακά και κυρίως τα τελευταία χρόνια αυτή η τακτική έχει αρχίσει να μην δίνει όπως έδινε, αφού οι υπόλοιπες ομάδες και γενικά το παιχνίδι προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, που είχε να αντιμετωπίσει.

Οι... παραδοσιακοί ψηλοί επέστρεψαν και φάνηκαν να δημιουργούν προβλήματα στους υπόλοιπους. Οι «μάχες» έγιναν σκληρές, οι άμυνες φαίνονται να δυσκολεύονται περισσότερο και οι undersize ψηλοί καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια στο παρκέ, με αποτέλεσμα να είναι εξουθενωμένοι στο τέλος της σεζόν. Με αυτά τα δεδομένα ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να δώσει την ανάσα που χρειάζεται η front line του και πάει σε μια λύση αρκετά δοκιμασμένη, αλλά μακριά από τον Ολυμπιακό.

Ο Μουσταφά Φαλ είναι ο εκλεκτός και το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο πίσω στην πορεία του. Τα βήματα του συγκεκριμένα, με ακρίβεια και με μοναδικό σκοπό να τον πηγαίνουν μπροστά και γιατί όχι μέχρι έναν τίτλο. Αυτό είναι το όνειρο του, γι' αυτό παλεύει και κάπως έτσι μαζεύει τις βαλίτσες του για τον Πειραιά.

O Μουσταφά Φαλ είναι ότι πιο κοντινό στο στιλ των 90s έχει δει κάποιος τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό. Είναι 2,18 σέντερ, γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 στην Γαλλία. Η ιστορία του δεν έχει ένα παιδάκι που επειδή ήταν ψηλό, επέλεξε το μπάσκετ. Μέχρι τα 17 του δεν είχε πιάσει μπάλα μπάσκετ και αντίθετα ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και κάπου εκεί το ύψος του τον ανάγκασε να αλλάξει διαδρομή.

Με επιμονή και πολλή δουλειά κατάφερε να ξεχωρίσει και από την δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας να φτάσει στην πρώτη. Το 2014 έθεσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ, δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα, αλλά τράβηξε τα βλέμματα.

«Πήρα ένα ρίσκο. Ήξερα ότι δεν είχα καλές πιθανότητες, γιατί δεν είχα καλή σεζόν και το σώμα μου δεν ήταν έτοιμο για το ΝΒΑ. Αλλά βελτιώνομαι. Ίσως υπάρχει μια ομάδα που θέλει να με αναπτύξει, γιατί θα βελτιωθώ κι άλλο».

Στα 24 του και δύο χρόνια μετά, οι Λέικερς τον κάλεσαν για να τον δοκιμάσουν και το Bleacher Report τον ξεχώρισε και αποφάσισε να τον ρωτήσει μερικά πράγματα. Σχολιάζοντας ότι του αρέσει ο Ντουάιτ Χάουαρντ και ο Πάου Γκασόλ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί οι δύο παίκτες, δεν μοιάζουν στον Φολ. «Κανείς τους δεν μοιάζει με εμένα, δεν είναι ιδιαίτερα physical, αλλά μαθαίνω πολλά από εκείνους και κάνω ό,τι μπορώ για να μάθω να χρησιμοποιώ και τα δύο χέρια μου όταν σουτάρω».

Ξεκίνησε ως ένα αδύνατο παιδί, με αρκετά προβλήματα στην ενδυνάμωση του και δούλεψε σκληρά, για να είναι ο παίκτης που είναι σήμερα. Επέστρεψε στην Ευρώπη, δεν κοίταξε ποτέ ιδιαίτερα πίσω του και ανέβηκε ένα ένα όλα τα σκαλιά.

Η σεζόν που τον καθιέρωσε και ανέβασε τις μετοχές του στην Γαλλία είναι η σεζόν που έκανε με την Σαλόν. Ήταν το 2015/6 που σε 45 αγώνες με την γαλλική ομάδα είχε 11, 5 πόντους, με 67,5% στο δίποντο και 8,3 ριμπάουντ. Από εκεί έκανε το βήμα και βρέθηκε στην Τουρκία και πριν δοκιμάσει και την Ρωσία, όντας μέλος της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Στάθηκε άτυχος, παίζοντας 18 αγώνες και έχοντας 7,9 πόντους ανά αγώνα.

Κάπου εκεί σκέφτηκε το επόμενο βήμα του και επέλεξε να βρεθεί ξανά στην Τουρκία και την Τουρκ Τέλεκομ. Στην Τουρκία τα πήγε εξαιρετικά και σε 22 αγώνες είχε 12 πόντους και 8,1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Κάπως έτσι μπήκε στην ζωή του για πρώτη φορά η Βιλερμπάν και μαζί η πρόκληση της Euroleague.

Η πορεία του στην ομάδα του Πάρκερ ήταν μοιρασμένη. Ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά, έπεσε στην συνέχεια και ανέβηκε ξανά στο τέλος, με έναν τραυματισμό στα πλευρά να παίζει τον ρόλο του. Στα 31 παιχνίδια που αγωνίστηκε μέτρησε 8,8 πόντους, με το εντυπωσιακό 70.1% στα δίποντα, 61,7% στις βολές, 5,5 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και το εξαιρετικό 14,1 στην αξιολόγηση της διοργάνωσης. Έκανε μερικές απίστευτες εμφανίσεις, με εκείνη που ξεχωρίζει πιο πολύ να είναι εκείνη κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, με 25 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 42 βαθμούς στο PIR.

Η σεζόν δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο εντυπωσιακά για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος ψηλός αναδείχτηκε ο καλύτερος αμυντικός της λίγκας, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, ενώ ολοκλήρωσε την σεζόν με σπουδαίες εμφανίσεις. Είχε 5,2 ριμπάουντ και 1,2 κοψίματα, γεγονός που τον καθιστούσε απροσπέλαστο μέσα στην ρακέτα.

To NBA έχει βγει εντελώς από το μυαλό του και πλέον μετράει τα βήματα του με τέτοιον τρόπο που θα ευνοούν την εξέλιξη του. Με όνειρο το τρόπαιο της Euroleague και τις προοπτικές του να είναι τεράστιες, ο Φαλ είναι έτοιμος να βρεθεί σε ένα περιβάλλον, με τις απαιτήσεις να είναι περισσότερες.

Ο Ολυμπιακός αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού του με αυτή την επιλογή του, ποντάρει στο ότι ο Φαλ μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο παίκτης σε αυτή την νέα πρόκληση, αλλά και οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας στο παρκέ έναν παίκτη, που δεν έχουν συνηθίσει να έχουν.

«Είμαι ενθουσιασμένος με την πρόκληση στην καριέρα μου και ελπίζω να δημιουργήσουμε μία δυνατή ομάδα. Θα δώσω τα πάντα για να είμαι ανταγωνιστικός, εγώ και η ομάδα, για να μπορέσουμε να κάνουμε μία καλή χρονιά. Μου αρέσουν οι κινήσεις της ομάδας, ο Ουόκαπ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, καλός αμυντικός και πιστεύω θα δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα», τόνισε ο Φαλ κατά την άφιξη του και είναι φανερό ότι ξέρει πολύ καλά τι έρχεται να δώσει στην νέα του ομάδα.

Έλειπε αυτός ο παίκτης από το ρόστερ του Ολυμπιακού και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η κίνηση αυτή.