Βίρτους: Θέλει όσο τίποτα τη «στέψη» στο Eurocup και την επιστροφή στην Euroleague (vids)

Βίρτους: Θέλει όσο τίποτα τη «στέψη» στο Eurocup και την επιστροφή στην Euroleague (vids)

Βίρτους: Θέλει όσο τίποτα τη «στέψη» στο Eurocup και την επιστροφή στην Euroleague (vids)
Το 2019 πανηγύρισε το Champions League, πέρσι το Πρωτάθλημα Ιταλίας και φέτος το Super Cup. Τι της λείπει και θέλει όσο τίποτα; Να επιστρέψει στην Euroleague! Και μπορεί να το κάνει, αν απόψε (11/5, 21:30) κατακτήσει το Eurocup στο «σπίτι» της, στον μεγάλο τελικό με τη Μπούρσασπορ. Ο λόγος, φυσικά, για την Βίρτους Μπολόνια.

Η πιο κρίσιμη ώρα για την εφετινή Βίρτους, έχει φτάσει. Το βράδυ της Τετάρτης (11/5, 21:30) το σύνολο του Σέρτζιο Σκαριόλο έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο του EuroCup, στον τελικό της Segafredo Arena, απέναντι στην ομάδα-έκπληξη του θεσμού, Μπούρσασπορ.

Μια μακρά διαδρομή φτάνει στο τέλος της κι η Βίρτους αναμφίβολα δεν θα ήθελε να δει τους κόπους μιας ολόκληρης σεζόν να... πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Η ιταλική ομάδα, η οποία επένδυσε πολλά χρήματα (και) φέτος, προκρίθηκε με ρεκόρ 11-7 από την Regular Season και στη συνέχεια ήταν άκρως αποτελεσματική στα νοκ - άουτ, αποκλείοντας κατά σειρά τις Λιετκαμπέλις (75-67 εντός), Ουλμ (83-77 εντός) και Βαλένθια (73-83 εκτός). Άπαντας στον οργανισμό γνωρίζουν πως με νίκη απόψε, πέρα από ακόμη μια κούπα, θα κερδίσουν και το εισιτήριο για την Euroleague της σεζόν 2022-23.

Οι τέσσερις μεγάλοι πρωταγωνιστές

Είναι γεγονός πως η Βίρτους έχει ποιοτικό αλλά και ταυτόχρονα βαθύ ρόστερ. Ο κόουτς Σκαριόλο διαθέτει αρκετές λύσεις, σε περιφέρεια και frontline. Ο Μαμ Ζαϊτέ ξεχωρίζει στους ψηλούς με 12.8 πόντους (71% διπ.) κι 7.5 ριμπάουντ ανά 21'58'' δράσης, έχοντας πραγματοποιήσει φέτος 20 εμφανίσεις με πολύ σταθερή εικόνα. Στις θέσεις των φόργουορντ το... κουπί τραβά ο Κάιλ Ουίμς με 12.5 πόντους (38% τριπ.), 3.7 ριμπάουντ, 2.2 και 1.4 κλεψίματα σε 26 λεπτά συμμετοχής με 21 παρουσίες. Ο 33χρονος Αμερικανός ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά την διοργάνωση και μεταξύ άλλων είναι κι εξαιρετικός αμυντικός.

Από 'κει και πέρα, δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει την προσωπικότητα των Μίλος Τεόντοσιτς και Μάρκο Μπελινέλι. Ο Σέρβος πλειμέικερ σκοράρει 10.9 πόντους και μοιράζει 8.2 ασίστ κατά μέσο όρο σε 14 ματς, ενώ ο Ιταλός σούτινγκ γκαρντ καταγράφει αντίστοιχα 11.7 πόντους με 39% στο τρίποντο συν 2.5 ασίστ. Αμφότεροι είναι πρώην NBAers κι οι συστάσεις είναι περιττές. Πρόκειται για τους δύο πιο ακριβοπληρωμένους στο ρόστερ κι εκείνους με τις μεγαλύτερες παραστάσεις. Τεόντοσιτς και Μπελινέλι, άλλωστε, γι' αυτό αποκτήθηκαν από την Βίρτους: για να την επαναφέρουν στην Euroleague.

Τα έξι «εργαλεία»

Ο Αλεσάντρο Παγιόλα κάνει, παρότι μόλις 22 ετών, ικανοποιητικά την δουλειά του back up άσου, με 5.3 πόντους, 3.8 ασίστ κι 1.9 ριμπάουντ ανά 22 λεπτά. Ώριμος για την ηλικία του, αποτελεί σημαντική ελπίδα για το ιταλικό μπάσκετ γενικότερα. Έξτρα λύση στο σκοράρισμα αποτελεί ο Γάλλος swingman Ιζαϊά Κορντινιέ με 9.6 πόντους και 3.5 ριμπάουντ, ο οποίος έρχεται συνήθως από τον πάγκο και βοηθά με την αθλητικότητα και την έκρηξη του, προσφέροντας το κάτι διαφορετικό. Ο Κέβιν Χέρβεϊ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι είχε απασχολήσει τον Παναθηναϊκό, είναι αρκετά συνεπής στις θέσεις των ψηλών με 9.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά 20 λεπτά.

Οι Αμεντέο Τεσιτόρι (5.1π., 3.1ριμπ.), Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς (5.3π., 2.4ριμπ.) και Τζακάρ Σάμσον (7.1π., 3.3ριμπ.) προσθέσουν επιπλέον βάθος στη frontline, με ρόλους κοντά στα 10-15 λεπτά ο καθένας, ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα. Γενικώς η Βίρτους διαθέτει αρκετές μονάδες με μέγεθος και παρότι έχασε με σοβαρό τραυματισμό στην αρχή της σεζόν τον Έκπε Γιούντο, εν τέλει δεν αντιμετώπισε ποσοτικό ή ποιοτικό πρόβλημα. Ουσιαστικά ο Σάμσον ήταν εκείνος που τον αντικατέστησε, ένας rookie στα ευρωπαϊκά παρκέ που αποδέχθηκε τον ρόλο του και προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα.

Οι δύο «βόμβες»

Μεσούσης της σεζόν και πιο συγκεκριμένα λίγες μέρες αφ' ότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Τόρνικε Σενγκέλια και Ντάνιελ Χάκετ αποχώρησαν από τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Πρωταθλήτρια Ιταλίας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, φτάνοντας τελικά στο σημείο να αποσπάσει την υπογραφή τους και να ταράξει παράλληλα τα νερά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Δύο μεγάλες μεταγραφές που ανέβασαν το επίπεδο της ομάδας, καθώς μιλάμε για παίκτες επιπέδου Euroleague. Ο Χάκετ πρόλαβε να εμφανιστεί σε 8 ματς του Eurocup, ως τον τελικό, με μέση επίδοση περί τους 8.2 πόντους, τα 3.3 ριμπάουντ και τις 1.5 ασίστ.

Σε ο,τι αφορά τον Σένγκελια, πραγματοποίησε 7 εμφανίσεις με 8.6 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ στο ενεργητικό του. Τόσο ο Ιταλός γκαρντ, όσο κι ο Γεωργιανός πάουερ φόργουορντ, κατάφεραν στο... άψε-σβήσε να «χωρέσουν» στο σύνολο, δίχως να διαταράξουν τις ισορροπίες του. Ο Σκαριόλο είδε το ρόστερ του να γεμίζει ακόμη περισσότερο, λίγο πριν η σεζόν μπει στη τελική της ευθεία, όπου κρίνονται οι τίτλοι. Μάλιστα ο Χάκετ υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο κι η Βίρτους θα τον έχει και του χρόνου, ενώ ο Σενγκέλια έχει deal ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν, το οποίο πάντως είναι πολύ πιθανό να ανανεωθεί.