Μπούρσασπορ: Η «τρελή» πορεία που την οδήγησε στα ημιτελικά του EuroCup (vids)

Μπούρσασπορ: Η «τρελή» πορεία που την οδήγησε στα ημιτελικά του EuroCup (vids)
Το Gazzetta εμβαθύνει στην πορεία της Μπούρσασπορ, της ομάδας που έφτασε ως τα ημιτελικά του EuroCup, έχοντας νωρίτερα αφήσει εκτός συνέχειας, με μειονέκτημα έδρας, τις Παρτίζαν και Τσεντεβίτα Ολίμπια.

Η Μπούρσασπορ, μια ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι πριν τρία χρόνια βρισκόταν στην Α2 της Τουρκίας, προκάλεσε αίσθηση το τελευταίο διάστημα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού κατάφερε να φτάνει ως τη τελική τετράδα του EuroCup.

Απόψε (3/5) διεκδικεί στην Ανδόρρα το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης, όμως ο,τι κι αν συμβεί στην έδρα της ισπανικής ομάδας, η Μπούρσασπορ είναι έτσι κι αλλιώς άκρως επιτυχημένη. Ένα σύνολο το οποίο κανένας δεν περίμενε στην αρχή της σεζόν, κατάφερε να φτάσει ως την ημιτελική φάση, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες εκπλήξεις.

Φόρτσαρε στο τέλος της Regular Season

Η τουρκική ομάδα προκρίθηκε στους «16» ως 7η του Β' Ομίλου με ρεκόρ 8-10, έχοντας πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό σερί λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, από την 14η έως τη 17η αγωνιστική, η Μπούρσασπορ νίκησε κατά σειρά τις Μπουρζ, Βενέτσια και Βαλένθια εντός έδρας, καθώς και την Ουλμ εκτός, προκειμένου να φτάσει στην εξασφάλιση του εισιτηρίου της πρόκρισης. Αν και το συγκρότημα του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα κι αγωνιστικές ατυχίες, κατάφερε τελικά να προκριθεί, αφήνοντας πίσω του το απογοητευτικό ρεκόρ 1-5 στις πρώτες έξι αγωνιστικές.

Μέσα στο 2022 παρουσίασε μεγάλη αγωνιστική βελτίωση κι εκμεταλλευόμενη σε σημαντικό βαθμό την έδρα της (6 νίκες σε 9 ματς), άφησε πίσω τις Ουλμ (8η), Μπουρζ (9η) και Προμηθέα (10ος), δηλαδή τις έτερες ομάδες που διεκδίκησαν κατά διαστήματα στη σεζόν το πλασάρισμα στις θέσεις 7-8. Με άλλα λόγια, η Μπούρσασπορ είχε το μομέντουμ αλλά και την αποφασιστικότητα στα κρίσιμα ματς, παίρνοντας εν τέλει μια δίκαιη πρόκριση.

Προκάλεσε σοκ σε Βελιγράδι, Λιουμπλιάνα

Μετά την Regular Season, η Μπούρσασπορ εισήλθε στις νοκ - άουτ φάσεις, ξεπερνώντας στους "16" - κόντρα στα προγνωστικά κι ως το απόλυτο αουτσάιντερ - το υψηλό εμπόδιο της Παρτίζαν στο Βελιγράδι, μπροστά σε 20.000 κόσμο. Η ομάδα της Προύσας επικράτησε με 95-103 στην παράταση, αφήνοντας εκτός συνέχειας το νεανικό σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το οποίο είχε βλέψεις για την κατάκτηση του τροπαίου! Η πρόκριση της Μπούρσασπορ επί της Παρτίζαν προκάλεσε... θόρυβο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά σόκαρε το σερβικό οργανισμό που είχε επενδύσει στη φετινή σεζόν, με στόχο την επιστροφή της στην Euroleague

Μια εβδομάδα αργότερα, η Μπούρσασπορ έριξε ακόμη μια... βόμβα στην Αδριατική, αυτή τη φορά αφήνοντας εκτός συνέχειας τη Τσεντεβίτα Ολίμπια των Φέρελ, Πούλεν, Μπλάζιτς, Όγκουστ και Ντράγκιτς. Η ομάδα του Αλιμπίγιεβιτς πήρε άλλη μια σπουδαία πρόκριση στο όριο, παίζοντας εκτός έδρας απέναντι σε έναν θεωρητικά πιο ισχυρό αντίπαλο. Το τελικό 83-85 στην Arena Stozice έστειλε στα ημιτελικά τη Μπούρσασπορ, εκεί όπου θα βρει απέναντι της την Ανδόρρα, σε μια συνθήκη που πια έχει συνηθίσει: με μειονέκτημα έδρας, δηλαδή.

Οι πρωταγωνιστές

Την 1η Φλεβάρη, η Μπούρσασπορ έχασε τον κορυφαίο της σκόρερ, Άλερικ Φρίμαν, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα της Προύσας είχε στη σύνθεση της κι άλλα αξιόλογα στελέχη, τα οποία βγήκαν μπροστά. Ο 29χρονος σούτινγκ γκαρντ Άντριου Άντριους (14.2π., 40% τριπ., 4.3ασ.) συνθέτει μαζί με τον 32χρονο άσο Ντέρεκ Νίνταμ (13.2π, 50% τριπ., 4.8ασ.) ένα τρομερά επικίνδυνο δίδυμο στην περιφέρεια, ενώ σπουδαία είναι κι η συνεισφορά του 22χρονου Τούρκου φόργουορντ κι άλλοτε παίκτη της Εφές, Ονουράλπ Μπιτίμ (12.6π., 4.3ριμπ., 2.1ασ.).

Στο "4" δεσπόζει ο 30χρονος Ντέιβ Τζουτζίνσκι (11.3π., 4.6ριμπ, 1.5ασ.), ενώ η προσθήκη του πρώην φόργουορντ της Ούνικς, Τζον Χόλαντ, στο "3" προς "4", έχει ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ομάδας, με τον 34χρονο Αμερικανό (12.2π., 4ριμπ., 1ασ., 42%τριπ.) να έχει πολυεπίπεδη προσφορά. Τέλος, αρκετή δουλειά στο "5" κάνει ο 25χρονος πρώην παίκτης της Βιλερμπάν, Κεβάριους Χέιζ (8.8π., 6.4ριμπ., 1.6κλ.) που έχει αποδείξει πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Κι όμως, η Μπούρσασπορ δεν ήρθε από το πουθενά

Το άσχημο ξεκίνημα της Μπούρσασπορ στη σεζόν δεν κράτησε για καιρό, εντούτοις πρόλαβε να... υποτιμήσει στις συνειδήσεις όλων το πραγματικό ταβάνι της ομάδας. Όταν το σύνολο του Αλιμπίγιεβιτς άρχισε να βρίσκεται καλύτερα ως ομάδα στο παρκέ κι έδεσε, έδειξε πως έχει δυνατότητες. Ακόμη και μετά την απώλεια του Φρίμαν, έμεινε όρθιο. Εξάλλου, μιλάμε για μια ομάδα που έπαιζε και πέρσι στο EuroCup, ενώ στη τουρκική Λίγκα βρίσκεται στην 7η θέση, εντός της ζώνης των playoffs, με 17 νίκες σε 29 αγώνες. Πρόκειται για έναν καινούργιο σύλλογο με φιλοδοξίες που προσπαθεί σεζόν με σεζόν να ανεβαίνει σκαλιά - και το κάνει. Οι «Κροκόδειλοι», όπως είναι το παρατσούκλι τους, καταφέρνουν κάθε χρόνο να είναι και πιο ανταγωνιστικοί.

Κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, νίκησε εντός των τειχών τη Φενέρμπαχτσε, τη Γαλατασαράι, τη Νταρουσάφακα, αλλά και την ομάδα που κατέκτησε το FIBA Europe Cup, τη Μπαχτσεσεχίρ, ενώ από την Εφές είχε ηττηθεί πολύ δύσκολα, με μόλις 4 πόντους διαφορά.

Με άλλα λόγια, ο κόουτς Αλιμπίγιεβιτς έχει κάνει ομολογουμένως καλή δουλειά φέτος και φρόντισε να δώσει τα κλειδιά στο παρκέ σε ποιοτικούς κι έμπειρους Αμερικανούς, έχοντας παράλληλα κι έναν μικρό αλλά σημαντικό κορμό γηγενών που βοηθά από τον πάγκο.

@Photo credits: eurocupbasketball.com