Βίρτους: Σενγκέλια, Μίλος, Μπελινέλι, Χάκετ και τίποτα λιγότερο από EuroLeague!

Βίρτους: Σενγκέλια, Μίλος, Μπελινέλι, Χάκετ και τίποτα λιγότερο από EuroLeague!

Βίρτους: Σενγκέλια, Μίλος, Μπελινέλι, Χάκετ και τίποτα λιγότερο από EuroLeague!
Η Βίρτους Μπολόνια θέλει EuroLeague και την θέλει τώρα ενώ η απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ και η επικείμενη συμφωνία με τον Τόκο Σενγκέλια επιβεβαιώνει πως οι Ιταλοί σημαδεύουν την επιστροφή στο top επίπεδο με κάθε κόστος.

Η πληροφορία πως η Βίρτους ετοιμάζεται να φέρει στον ιταλικό βορρά τον Τόκο Σενγκέλια αποτελεί ενδεχομένως την πιο σημαντική, την πιο πολυκουβεντιασμένη και πολυαναμενόμενη εξέλιξη των τελευταίων ημερών έπειτα από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που έφερε σημαντικές κυρώσεις στον αθλητισμό της χώρας. Οι ρωσικές ομάδες μπήκαν στον «πάγο», οι περισσότεροι ξένοι γύρισαν στις πατρίδες τους ενώ ο Ντάνιελ Χάκετ ανακοινώθηκε επισήμως από τη Βίρτους που φέρεται έτοιμη να ενεργοποιήσει νέα «βόμβα» με την απόκτηση του Σενγκέλια, κάνοντας all-in για τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague. Κάτι που μπορεί να πετύχει με αγωνιστικά κριτήρια μόνο μέσω του EuroCup, καθώς η Αρμάνι αποτελεί μέτοχο της ECA και δεσμεύεται με πολυετές συμβόλαιο με την EuroLeague ως η μοναδική μόνιμη εκπρόσωπος της Ιταλίας.

Η Βίρτους, λοιπόν θέλει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής στον δεύτερο τη τάξει θεσμό της EuroLeague Basketball που συνδέεται άμεσα με την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, στέλνοντας τον νικητή και -υπό προϋποθέσεις τον φιναλίστ στο top επίπεδο. Ό,τι συνέβη δηλαδή πέρσι με την Ούνικς του Δημήτρη Πρίφτη που έφτασε στους τελικούς και προκρίθηκε αυτομάτως στην EuroLeague, μολονότι έχασε τον τίτλο από τη Μονακό.

Κόντρα στον Ομπράντοβιτς και τη Βαλένθια

Φέτος, 20 ομάδες από 13 χώρες παρατάχθηκαν στην εκκίνηση του EuroCup, μεταξύ αυτών η Βίρτους που διεκδικεί τη διάκριση σε ένα ανανεωμένο σύστημα διεξαγωγής που συνθέτει την πιο ανταγωνιστική διοργάνωση από καταβολής του θεσμού, έχοντας απέναντί της ομάδες που θα παλέψουν μέχρι τέλους για τον ίδιο στόχο. Επί παραδείγματι, η πολυνίκης του θεσμού Βαλένθια επέστρεψε με στόχο τον πέμπτο τίτλο μετά από τις επιτυχίες της το 2003, το 2010, το 2014 και το 2019 ενώ η Παρτίζαν καλείται να επιβεβαιώσει τον τίτλο του γκραν φαβορί που δημιουργεί αυτομάτως η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου και των Κέβιν Πάντερ και Ζακ ΛεΝτέι στο παρκέ. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση του Χάκετ και η επικείμενη συμφωνία με τον Σενγκέλια επιβεβαιώνουν πως οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν στην EuroLeague με κάθε κόστος.

milos

Ο «Μεσσίας» Μίλος και ο Σκαριόλο

Η απόκτηση του Μίλος Τεόντοσιτς στις 13/7/2019 επιβεβαίωσε το μεγαλεπήβολο πλάνο της Βίρτους. Ήταν μια δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση εκείνη με τον Σέρβο γκαρντ που κράτησε πάνω από δυο μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο τότε προπονητής των Ιταλών, Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος γνώριζε τον Τεόντοσιτς από τη συνεργασία τους στην εθνική ομάδα ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί του κι εν τέλει το super deal έκλεισε στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, συν κάποια μπόνους εφόσον η Βίρτους παίξει στην EuroLeague. Ο Σέρβος γκαρντ αναδείχτηκε MVP της regular season στο EuroCup τα προηγούμενα δυο χρόνια, εντούτοις η ιταλική ομάδα απέτυχε να ολοκληρώσει την αποστολή. Κι αν την πρώτη σεζόν είχε τη δικαιολογία της οριστικής διακοπής λόγω κορονοϊού, πέρσι αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση με 2-1 νίκες από την Ούνικς. Παρεμπιπτόντως, ο Τεόντοσιτς έχει επεκτείνει τη συνεργασία του με την πρωταθλήτρια Ιταλίας ως το 2023.

Όσον αφορά τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ο Ιταλός προπονητής είχε κουτσάρει μόνο μια χρονιά στο EuroCup. Ήταν η σεζόν 2008-09, όταν ο Ιταλός προπονητής οδήγησε τη Χίμκι ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη Λιέτουβος Ρίτας. Στα 60 του χρόνια, κι ενώ στο μεσοδιάστημα κατέκτησε επτά μετάλλια με την εθνική Ισπανίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και EuroBasket, ο Σκαριόλο συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι να αναλάβει το project της Βίρτους Μπολόνια, αντικαθιστώντας τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στην άκρη του πάγκου. Εξάλλου, ο Σκαριόλο ήταν στο σταφ των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Τορόντο Ράπτορς, το 2019.

Καμία ιταλική ομάδα δεν έχει κερδίσει το EuroCup

Η Βίρτους Μπολόνια, η Βενέτσια και η Τρέντο εκπροσωπούν φέτος την Ιταλία στο EuroCup, εντούτοις καμία ιταλική ομάδα δεν έχει κατακτήσει τον τίτλο! Αντίθετα, η Ισπανία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις, επτά τον αριθμό με τις Βαλένθια (4), Ρεάλ Μαδρίτης (1), Μπανταλόνα (1) και Μάλαγα (1). Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει η Ρωσία με πέντε κατακτήσεις: Χίμκι (2), Ούνικς (1), Λοκομοτίβ Κουμπάν (1) και Ντιναμό Μόσχας (1). Έπονται η Λιθουανία με τη Ρίτας Βίλνιους (2) και η Τουρκία με τις Γαλατάσαραϊ (1), Νταρουσάφακα (1) ενώ από μια κατάκτηση έχει η Γαλλία με τη Μονακό και το Ισραήλ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

arko

Ο Παναθηναϊκός και η top μεταγραφή των τελευταίων 40 ετών

Ενδεικτική των προθέσεων της Βίρτους ήταν η δήλωση του Μάσιμο Ζανέτι όταν ήλθε στο προσκήνιο η πιθανότητα αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την EuroLeague τον Ιούνιο του 2020. «Θέλουμε να παίξουμε στην EuroLeague και έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε μιλήσει με τους manager της διοργάνωσης και μας είπαν πως αν προκύψει κενή θέση, θα είναι στο χέρι μας να παίξουμε. Η EuroLeague έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το project μας που περιλαμβάνει και νέο γήπεδο». Εν τέλει οι Ιταλοί έμειναν στο EuroCup και έκαναν την υπέρβαση με την απόκτηση του Μάρκο Μπελινέλι, με τον Τζόρτζεβιτς να κάνει λόγο για την πιο σημαντική μεταγραφή στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια! Ο 35χρονος Ιταλός περιφερειακός άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στη Βίρτους τη σεζόν 2002-03 κι έπειτα από μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ όπου, μεταξύ άλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, επέστρεψε στην πρώτη ομάδα του. Και μάλιστα ως ο μοναδικός Μπολονέζος στο ρόστερ.

Η ταπείνωση στο Coppa Italia και το «καμπανάκι»

Τον περασμένο μήνα η Βίρτους γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό στα ημιτελικά του Coppa Italia από την Ντερτόνα και ο αθλητικός διευθυντής του κλαμπ, Λούκα Μπαράλντι... έδωσε στεγνά τον Σέρτζιο Σκαριόλο, εξηγώντας πως αυτός και οι συνεργάτες του φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη. «Δίχως αμφιβολία, είναι μια από τις πιο βαριές ήττες αυτής της διοίκησης. Μια μεγάλη απογοήτευση για όλους. Πλέον δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη στο EuroCup. Ξέρω ότι όλοι είναι απογοητευμένοι. Το αποτέλεσμα είναι ταπεινωτικό! Λυπάμαι, επίσης για τον ιδιοκτήτη, τον κύριο Μάσιμο Ζανέτι ο οποίος επένδυσε πολλά σε αυτή την ομάδα και τώρα τη βλέπει να ταπεινώνεται» ανέφερε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το κάζο του αποκλεισμού. Και πρόσθεσε: «Ο κόουτς Σκαριόλο και όλο το σταφ φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη της ήττας. Θέλω να δώσω μια συμβουλή στο σταφ, ως μέλος της διοίκησης. Πρέπει να προσπαθήσει να βρει καλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες».

Ο Χάκετ στα ασπρόμαυρα και η εθνική Ιταλίας

Ο Ντάνιελ Χάκετ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στις Τρεβίζο, Πέζαρο, Σιένα και Αρμάνι Μιλάνο. Πλέον επέστρεψε στην Ιταλία έπειτα από 7 χρόνια κι ενώ στο μεσοδιάστημα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Βιτόρια, πανηγύρισε δυο VTB League με την «ομάδα του στρατού» και κατέκτησε το ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, το 2016. Ο 35χρονος Χάκετ έγινε ο πρώτος παίκτης που τερμάτισε τη συνεργασία του με ρωσική ομάδα, εν προκειμένω την ΤΣΣΚΑ έπειτα από τη ρωσική εισβολή και υπέγραψε σε άλλο κλαμπ. Αφού πρώτα έστειλε την οικογένειά του στην Ιταλία, ανακοινώθηκε από τη Βίρτους ως το καλοκαίρι του 2024, κουβαλώντας 260 συμμετοχές στην EuroLeague, μετρώντας 6.6 πόντους, 2.1 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ μ.ό. Παράλληλα, η Βίρτους έχει πλέον στο ρόστερ της τον κορμό της εθνικής Ιταλίας καθώς οι Αλεσάντρο Παγιόλα, Νίκολο Μάνιον, Μάρκο Μπελινέλι, Ντάνιελ Χάκετ, Αουντού Αμπάς και Αμεντέο Τεσιτόρι είναι εν ενεργεία μέλη της «σκουάντρα ατζούρα».

Ο Σενγκέλια και το depth chart

Ο Ισπανός δημοσιογράφος Λούκας Σάεθ της El Mundo ενημέρωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 5/3 πως η Βίρτους Μπολόνια βρίσκεται ένα βήμα από την υπογραφή του Τόκο Σενγκέλια. Ανέφερε, δε πως το ζήτημα έχει να κάνει με τη διάρκεια της συνεργασίας, καθώς η Βίρτους τον θέλει και μετά από τη φετινή σεζόν εφόσον προκριθεί στην EuroLeague ωστόσο η Μπαρτσελόνα θέλει να τον υπογράψει το 2022-23. Μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο διεθνής Γεωργιανός φόργουορντ μετέβη στη Βαλένθια μαζί με την οικογένειά του για λόγους ασφαλείας. Εφόσον, λοιπόν η πρωταθλήτρια Ιταλίας αποκτήσει τον Σενγκέλια, ενισχύει ένα ήδη πολύ δυνατό ρόστερ, με περισσότερες δυνατότητες από πολλές ομάδες που συμμετέχουν φέτος στην EuroLeague

Guard
Αϊζαϊά Κορντινιέ, Νικολό Μάνιον, Μάρκο Μπελινέλι, Αλεσάντρο Παγιόλα, Μικέλε Ρούτσιε, Μάρκο Σερόν, Μίλος Τεόντοσιτς, Ντάνιελ Χάκετ

Forward
Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς, Κέβιν Χέρβεϊ, Κάιλ Ουίμς, Αουντού Αμπάς, Τόκο Σενγκέλια

Center
Αμεντέο Τεσιτόρι, Έκπε Γιούντο (τραυματίας), Μαμ Ζάιτε, Ματέ Μπαρμπιέρι, ΤζαΚάρ Σάμπσον