Προμηθέας - Μπούρσασπορ 83-80: Άντεξε στην παράταση και πήρε το θρίλερ!

Προμηθέας - Μπούρσασπορ 83-80: Άντεξε στην παράταση και πήρε το θρίλερ!
Στο ντεμπούτο του Ηλία Ζούρου, ο Προμηθέας (1-3) επιβίωσε στην παράταση έναντι της Μπούρσασπορ (2-2) με σκορ 83-80. Πρώτη φετινή νίκη για τους Πατρινούς στο EuroCup, έπειτα από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα στην διοργάνωση.

Υπό το βλέμμα του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, που βρέθηκε στο «Δ. Τόφαλος», ο Προμηθέας υπέταξε την Μπούρσασπορ, πανηγυρίζοντας την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη για την εφετινή σεζόν. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους στην επανάληψη, έπαιξαν με πάθος και κατάφεραν να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα, με ένα ροτέισον που μετά βίας έφτασε τους 9 παίκτες.

Ο αγώνας

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά στην πρώτη περίοδο και προηγήθηκαν με 7-5, με οδηγούς τους Ρογκαβόπουλο και Γκραντ. Έκτοτε η ελληνική ομάδα... σίγησε στην επίθεση, την ώρα που το τουρκικό σύνολο άρχισε να πατά καλύτερα, φτάνοντας στο 11-14 με δίποντο του Χέιζ στο 8ο λεπτό. Ένα εύστοχο ζευγάρι βολών του Φρίμαν έστειλε την Μπούρσασπορ στο +7 στο φινάλε της περιόδου (12-19), με τον Προμηθέα να έχει ως εκείνη την ώρα μόλις 4/18 σουτ εντός πεδιάς!

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, υπήρξε βελτίωση στην επίθεση για το σύνολο του Ηλία Ζούρου, με τους παίκτες του να καταθέτουν περισσότερη ενέργεια στο παρκέ και να είναι πιο ζωηροί, όμως το κύριο πρόβλημα πλέον μεταφέρθηκε στην άμυνα. Ο Νίνταμ με τρίποντο (14-24 στο 13') δημιούργησε την πρώτη διψήφια συνθήκη στη συνάντηση και λίγο αργότερα ο Άντριους από την γραμμή των προσωπικών έγραψε το +14 (19-33 στο 17'). Ο Ρέι δεν είχε μπει «ζεστά» στην εξίσωση του ματς για τον Προμηθέα κι αυτό ήταν πρόβλημα αλλά με Γκραντ κι Αγραβάνη οι Πατρινοί ροκάνισαν τουλάχιστον την διαφορά στους 10 (30-40 στο 20') πριν το ημίχρονο.

Μετά την ανάπαυλα και τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού από την Μπούρσασπορ, το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, με τον κεφάτο Φρίμαν να εκτελεί από την περίμετρο για το +15 (30-45 στο 22'). Ο Προμηθέας συνέχισε να κυνηγά στο σκορ και κατάφερε να μειώσει στους 9 με το πρώτο εντός πεδιάς καλάθι του Ρέι στο ματς (40-49 στο 26'). Η πίεση της ομάδας του Ζούρου συνεχίστηκε με τον Χαντ να καρφώνει για το -7 (46-53 στο 29') έπειτα από εξαιρετική δημιουργία του Ρέι που έδειχνε να... παίρνει μπρος. Οι δύο παίκτες συνεργάστηκαν ξανά επιτυχώς για το 48-53 στην επόμενη κατοχή των Πατρινών και το ματς απέκτησε ξαφνικά... άγρια ομορφιά με το κρίσιμο τρίποντο του Αγραβάνη για το 51-53 στο κλείσιμο της περιόδου.

Με την έναρξη της καθοριστικής περιόδου, ο Γκάντι με ένα mid-range δίποντο στην εκπνοή της επίθεσης του Προμηθέα έφερε τις δύο ομάδες σε απόσταση... αναπνοής (53-54 στο 31') αλλά ένα γκολ-φάουλ του Άντονι Μπράουν στην αμέσως φάση διατήρησε τα ηνία για τους φιλοξενούμενους (53-57 στο 32'). Ο Γιαννόπουλος απάντησε με... το ίδιο νόμισμα και με έμμεσο τρίποντο (56-57 στο 33') έδωσε συνέχεια στην αγωνία. Ο διεθνής σουτέρ ήταν καυτός, είχε αυτοπεποίθηση κι έδειξε την κλάση του με τρίποντο και φάουλ (60-57 στο 34'), δίνοντας προβάδισμα στον Προμηθέα για πρώτη φορά μετά το... δεύτερο λεπτό του ματς και το 7-5!

Ο 32χρονος φόργουορντ «πυροβόλησε» ξανά από την περίμετρο (65-59 στο 35'), έφτασε τους 12 διαδοχικούς πόντους κι επιβεβαίωσε πως το μομέντουμ είχε πλέον περάσει σε ελληνικά χέρια. Ο Γιαννόπουλος έγινε (και) δημιουργός, σερβίροντας ένα έτοιμο καλάθι στον Χαντ που πήρε και φάουλ για το 68-59, 4'46'' πριν από το τέλος. Ο Νίνταμ σκόραρε στο ανοικτό γήπεδο μετά από αρκετή ώρα (68-61 στο 37') για τους φιλοξενούμενους, ενώ στη συνέχεια ο Φρίμαν επανέφερε για τα καλά στο ματς τους Τούρκους (68-66 στο 38') που δεν τα παράτησαν. Στα 46'' ο Τουρέν κάρφωσε για την ισοφάριση (68-68), με τον Προμηθέα να δέχεται 0-9 σερί, χάνοντας στο μεσοδιάστημα αρκετά καλάθια εξ' επαφής στις επιθέσεις του. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανανεώσουν δις την κατοχή τους, «τρώγοντας» ουσιαστικά όλο το χρόνο που απέμενε. Στα 5.9'' και με πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο της παράτασης, ο Ρέι απέτυχε να εκτελέσει σωστά την επίθεση μετά από επαναφορά του Γκίκα, με το ματς να λήγει ισόπαλο εν τέλει με 68-68.

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε ιδανικά για τον Προμηθέα, με δύο βολές του Γκραντ κι ένα δίποντο του Αγραβάνη για το 72-68 στα πρώτα 49 δευτερόλεπτα. Η γρήγορη απάντηση του Νίνταμ από τα 6.75 μέτρα (72-71 στο 42') είχε ως επακόλουθο ένα μεγάλο τρίποντο του Ρέι για το +4 (75-71) που αναπτέρωσε το ηθικό της ομάδας του Ζούρου. Στα 1'53'' πριν το τέλος της παράτασης, ο Τζεράι Γκραντ πέτυχε γκολ-φάουλ από ασίστ του Γιαννόπουλου για το +7 (80-73), επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το προβάδισμα νίκης του Προμηθέα. Στα 30'' ο Νίνταμ χτύπησε ξανά για το 80-76 και στην επαναφορά του από την βασική γραμμή ο Προμηθέας έδειξε... αυτοκτονικές τάσεις, με τους παίκτες της Μπούρσασπορ να κλέβουν την μπάλα και τον Φρίμαν να κάνει το 80-78 από κοντά.

Η... καρδιά πήγε προς στιγμήν στη θέση της για τους ανθρώπους του Προμηθέα, όταν ο Ρέι στα 21.5'' είχε 2/2 βολές για το 82-78. Στα 2.9'' κι έπειτα από 1/2 βολές του Ρογκαβόπουλου (83-80), ο Μπράουν στο δικό του ζευγάρι βολών στην άλλη άκρη του παρκέ έχασε την πρώτη, πέταξε σκοπίμως την δεύτερη στο ταμπλό προκειμένου να αστοχήσει και να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στην ομάδα του μέσω ενός επιθετικού ριμπάουντ. Ωστόσο η κατοχή πέρασε στην ελληνική ομάδα που χρειαζόταν απλώς μια σωστή επαναφορά. Πράγμα που συνέβη, με το ματς να λήγει με την μπάλα στα χέρια του Γκίκα και το σκορ να γράφει τελικά 83-80.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 30-40, 51-53, 68-68 (κ.δ.), 83-80 (παρ.)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Πιο ψύχραιμος ο Προμηθέας στην παράταση, διαχειρίστηκε σωστά τις περισσότερες κατοχές του και στο τελευταίο λεπτό κατάφερε έστω και με άγχος να προστατεύσει το προβάδισμα του. Η Μπούρσασπορ δεν είχε ευελιξία στην επίθεση, καθώς είχε εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στους Νίνταμ και Φρίμαν. Πόσα να βάλουν...

O MVP: Ο Τζεράι Γκραντ κυριάρχησε στις δύο ρακέτες, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 18 πόντους (5/8 διπ, 8/9 βολές), 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ κι 1 κλέψιμο σε 20:33'. Πληθωρική εμφάνιση από τον βετεράνο σέντερ που ήταν ο κορυφαίος μεταξύ αρκετών διακριθέντων.

O ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Άντριους υστέρησε επιθετικά για τους φιλοξενούμενους, καθώς είχε 5 πόντους με 1/9 σουτ και 3/5 βολές σε περίπου 34 λεπτά παρουσίας. Από πλευράς Προμηθέα, ο Σβαρτς δεν είχε την παραμικρή επίδραση στο ματς, μιας και χρησιμοποιήθηκε για μόλις 3:50' σε ένα ματς με παράταση.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Χάρης Γιαννόπουλος (14π, 4ρ, 2α) ήταν καθοριστικός προκειμένου να γυρίσει ο Προμηθέας το ματς στην τέταρτη περίοδο, ανοίγοντας την άμυνα της ομάδας του Αλιμπίγιεβιτς. Επίσης, ο Ρέι (14π με 2/11 εντός πεδιάς, 8/10 βολές, 7ρ, 2α, 3κλ) αν και δεν έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι, είχε κάποιες πολύ θετικές στιγμές στην επίθεση που αποδείχθηκαν σημαντικές στην οικονομία του ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 106 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης για τον Προμηθέα, 31 λιγότερες για την Μπούρσασπορ, δηλαδή 75. Μεγάλη διαφορά, η οποία πάντως δεν αποτυπώθηκε στον πίνακα του σκορ, με το παιχνίδι να κρίνεται στις... λεπτομέρειες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Είναι η πρώτη φετινή νίκη του Προμηθέα στην Ευρώπη, έπειτα από τρεις ήττες. Την περασμένη εβδομάδα οι Πατρινοί είχαν χάσει με 30 πόντους στην Γαλλία από την Μπουρζ. Στην Basket League ηττήθηκαν άνετα από τον Άρη στην έδρα τους. Η αντίδραση τους απόψε ήταν υποδειγματική, στο ντεμπούτο του Ηλία Ζούρου που φιλοδοξεί να βελτιώσει τις ανορθογραφίες της ομάδας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Προμηθέας δεν τα παράτησε μετά το κακό του πρώτο ημίχρονο. Έκανε σπουδαία ανατροπή, παίζοντας καλύτερα όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του ματς, ενώ είδαμε κι αρκετά plays προσωπικότητας. Υπήρχε πίεση για το αποτέλεσμα κι η ελληνική ομάδα αντεπεξήλθε απόλυτα σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη.

3

1

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.