Basket League: Το υψηλό «αντίτιμο» της ευρωπαϊκής συμμετοχής

Basket League: Το υψηλό «αντίτιμο» της ευρωπαϊκής συμμετοχής

bet365

Τρία «φαβορί» ηττήθηκαν εντός έδρας από τα underdogs που φιλοξένησαν, στη σαββατιάτικη... γύρα (6/11) της 6ης αγωνιστικής της Basket League. Κοινός παρανομαστής για τις βαθμολογικές απώλειες των γηπεδούχων; Η ευρωπαϊκή συμμετοχή. Το Gazzetta εξηγεί.

Λαύριο, ΑΕΚ και Προμηθέας είχαν ένα κοινό στις εμφανίσεις τους απέναντι σε Ιωνικό, Κολοσσό κι Άρη αντίστοιχα: την έλλειψη φρεσκάδας, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Εκ προοιμίου οι γηπεδούχοι έμοιαζαν να είναι οι επικρατέστεροι για την κατάκτηση του ροζ φύλλου και κατ' επέκταση την επιτυχημένη υπεράσπιση των γηπέδων τους, αλλά τελικά έχασαν.

Όπως είπε κι ο κόουτς Καστρίτης μετά τη νίκη του Άρη στην Πάτρα «αν χάναμε, θα σήμαινε πως κάτι κάναμε λάθος». Προφανώς, λοιπόν, Λαύριο, ΑΕΚ και Προμηθέας γνώρισαν ήττες διότι κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά στο παρκέ, αλλά ένας ακόμη λόγος - όχι ο μοναδικός - για τις απώλειες τους είναι πως κι οι τρεις προέρχονταν από απαιτητικά ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπου συμμετέχουν, τα οποία δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις ομάδες.

Το Λαύριο δεν είναι μαθημένο σε τέτοιες καταστάσεις

Το σύνολο του κόουτς Χρήστου Σερέλη γνώρισε μια απρόσμενη ήττα με 59-61 από τον Ιωνικό, «καταρρέοντας» στο τελευταίο τρίλεπτο. Μπορεί την Τρίτη (2/11) να υπέταξε στο ΣΕΦ τη Νίνζι για το Basketball Champions League, ωστόσο χρειάστηκε την παράταση για να τα καταφέρει.

Ήταν ένα απαιτητικό αλλά κι επίπονο ματς για την ομάδα της Λαυρεωτικής, η οποία είναι... πρωτάρα σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν έχει την εμπειρία διαχείρισης δύο διοργανώσεων, καθώς είναι η πρώτη σεζόν όπου συνδυάζει τη συμμετοχή σε δύο μεγάλες λίγκες.

Κι ο Ιωνικός μεν προερχόταν από ένα ευρωπαϊκό ματς (όπου έχασε με 74-77 από την Μονς στο κλειστό του Πλάτωνα) έχοντας λίγους παίκτες στην διάθεση του, ωστόσο η ζυγαριά της δυσκολίας γέρνει προς την πλευρά που γράφει πως το εγχείρημα του Λαυρίου ήταν δυσκολότερο - λόγω παράτασης, αλλά κι ανωτέρου επιπέδου διοργάνωσης κι αντιπάλου. Η φετινή σεζόν είναι σίγουρα διδακτική και μέσα στο σύνολο των όσων γνώσεων θα αποκτήσει φέτος η ομάδα του Σερέλη είναι κι διαχείριση των ups and downs μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης.

«Κοντό» ρόστερ, τραυματισμοί και ταξίδι «γονάτισαν» την ΑΕΚ

Η Ένωση μπορεί να τη... γλίτωσε κόντρα σε Άρη (εντός) κι Ιωνικό (εκτός) στα πρόσφατα της ματς στην Basket League, όμως απόψε ο Κολοσσός απέδρασε με το σπουδαίο διπλό στις αποσκευές του από το κλειστό των Άνω Λιοσίων. Η ομάδα του Στέφανου Δέδα έπαιξε χωρίς τον Γέλοβατς, ενώ κατά την διάρκεια του ματς έχασε και τον Πετρόπουλο, δύο απουσίες (συν εκείνη του ανέτοιμου Μπόγρη) που περιόρισαν ακόμη περισσότερο το ήδη κλειστό της ροτέισον.

Οι λύσεις πρώτης γραμμής της ΑΕΚ είναι... μετρημένες στα δάκτυλα, τη στιγμή που η δωδεκάδα συμπληρώνεται τυπικά από τους μικρούς Καρλή και Σαξιώνη. Σε όλο αυτό το «πακέτο», προσθέστε και το ταξίδι των κιτρινόμαυρων από και προς την Ρίγα, το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όλα τα παραπάνω μπορεί να ερμηνευθούν κάλλιστα κι ως ελαφρυντικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύουν να είναι δεδομένα που ισχύουν.

H AEK έχασε την Τετάρτη (3/11) στην Λετονία για το BCL κι το αντίκτυπο του συγκεκριμένου παιχνιδιού φάνηκε και στην αμέσως επόμενη υποχρέωση της, εντός των τειχών.

Μπερδεμένος, χωρίς να λειτουργεί το... ηλεκτροσόκ

Είθισται να λέμε πως η αλλαγή προπονητή λειτουργεί ως ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ για τις ομάδες, με την έννοια πως διαφοροποιεί την ρουτίνα και φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και διαφορετικής ψυχολογίας. Η απομάκρυση του Λουίς Κασιμίρο δεν λειτούργησε, πάντως, καθ' αυτόν τον τρόπο.

Ο Κώστας Ντούβας που κλήθηκε να κουμαντάρει ως υπηρεσιακός το καράβι του Προμηθέα στο ματς με τον Άρη θα ήταν άδικο να κριθεί ή να του επιρριφθεί κάποια ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Η ομάδα της Πάτρας ήταν εκ των προτέρων μια κάπως... μπερδεμένη ομάδα που προσπαθούσε να ακροβατήσει μεταξύ των θετικών εντός Ελλάδας εμφανίσεων κι αποτελεσμάτων και της κακής κι «άσφαιρης» ευρωπαϊκής της εκκίνησης.

Όπως κι η ΑΕΚ, έτσι κι ο Προμηθέας είχε να διαχειριστεί μια κακή ήττα που σημειώθηκε μεσοβδόμαδα συν, φυσικά, την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Την Τρίτη (2/11) οι περσινοί φιναλίστ του Κυπέλλου έχασαν με 30 πόντους από την Μπουρζ, απογοητεύοντας με την εικόνα τους.

@Photo credits: eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα