Η... νέα Ευρωλίγκα!

Gazzetta team
Η... νέα Ευρωλίγκα!
Η FIBA θέλει να δημιουργήσει νέα διασυλλογική διοργάνωση, αλλά η Ευρωλίγκα κι ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν πρόκειται να καθίσουν με... σταυρωμένα τα χέρια.

Η El Mundo Deportico "αποκαλύπτει" το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο Τζόρντι Μπερτομέου, με τη FIBA να... απειλεί την Ευρωλίγκα.

Το πλάνο έχει ήδη παρουσιαστεί στις ομάδες, θα υπάρξει περισσότερη συζήτηση επ’ αυτού στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και θα τεθεί προς ψήφιση το καλοκαίρι.

Σε πρώτη φάση, η σκέψη του ισχυρού άνδρα προβλέπει τη μείωση των συμμετεχουσών ομάδων από 24 σε 16. Άγνωστο είναι αν θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό ομάδων που μπορεί να έχει κάθε χώρα, ωστόσο πρόθεση της Ευρωλίγκας είναι να παίζουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, έστω κι αν θα χρειαστεί να… παραμεληθούν κάποιες χώρες.

Από εκεί και πέρα, το κλαμπ αυτών των 16 ομάδων δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα καθιερωθεί ένα σύστημα ανόδου/υποβιβασμού δύο ή τριών ομάδων το χρόνο από το EurCcup. Αλλαγή προβλέπεται και στο σύστημα της διοργάνωσης. Θα εγκαταλειφθούν οι όμιλοι και οι 16 ομάδες θα παίζουν όλες μεταξύ τους, δίνοντας δηλαδή 15 ματς εντός και ισάριθμα εκτός έδρας. Οι οκτώ πρώτες θα προχωρούν στα playoffs, εκεί όπου η πρόκριση θα κρίνεται στις τρεις ή τέσσερις νίκες, ενώ θα ακολουθεί όπως και τώρα το Final 4.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η πιο δελεαστική αλλαγή αφορά στα οικονομικά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προτείνεται να πάψει να ισχύει η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και κάθε ομάδα να συνάπτει το δικό της τηλεοπτικό συμβόλαιο, αποκομίζοντας έτσι περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, η Ευρωλίγκα προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τα μπόνους, ανεβάζοντας τα πριμ νίκης από 7.000 σε 40.000 ευρώ, της κατάκτησης του τίτλου από τις 250.000 στο 1 εκατ. ευρώ για το νικητή, αλλά και για τον ηττημένο από τις 125.000 στις 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό μία ομάδα που θα φτάσει στο Final 4 θα πρέπει να δώσει 37 ως 39 αγώνες, ενώ με το υπάρχον σύστημα αγωνίζεται σε 29-31 παιχνίδια. Κάτι τέτοιο, πέρα από την εξουθένωση των παικτών θα επιφέρει και ρήξη με τη FIBA που έχει αποφασίσει να καθιερώσει προκριματικά α λα UEFA και FIFA στη διάρκεια της περιόδου για τις μεγάλες διοργανώσεις της...

Όλα αυτά με τη FIBA να... παραμονεύει και τον κίνδυνο να δούμε δύο διοργανώσεις, όπως στις αρχές του 2000, να είναι πλέον... ορατός!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.