Εθνική Νέων: Ο απολογισμός της ομάδας στο Eurobasket

Εθνική Νέων: Ο απολογισμός της ομάδας στο Eurobasket

Newsroom
Εθνική Νέων: Ο απολογισμός της ομάδας στο Eurobasket

bet365

Η Εθνική Νέων φεύγει από την Πονγκόριτσα και το Eurobasket U20 έχοντας κατακτήσει την 12 θέση και το Gazzetta κάνει τον απολογισμό της «γαλανόλευκης» στο τουρνουά.

Ο κύκλος της Εθνικής ομάδας Νέων στο Eurobasket U20 της Ποντγκόριτσα έκλεισε! Το σύνολο της «γαλανόλευκης» που οδηγήθηκε με προσδοκίες στη διοργάνωση του Μαυροβουνίου δεν κατάφερε να φτάσει στις τελικές φάσεις έχοντας μόλις δύο νίκες σε σύνολο επτά αναμετρήσεων, με την σχετική ανασκόπηση στην πορεία των υποχρεώσεών της φανερώνει τα «ωραία» και τα «κακώς κείμενα» που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Και η αλήθεια είναι πως οι δυσκολίες για την Εθνική δεν άργησαν να φανούν, καθώς από την πρεμιέρα με το Ισραήλ, οι παίκτες του Μάκρη Γιατρά είχαν να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο που έλαβε από την αρχή τα ηνία του ματς. Η ήττα, τελικά, ήρθε με το σκορ στο 65-69, ωστόσο το πρώτο χαμένο παιχνίδι στον όμιλο ήταν γεγονός.

Η εικόνα απέναντι στην Ιταλία είχε διαφορετικό πρόσημο, με τους Έλληνες διεθνείς να πατούν το γκάζι και να προηγούνται με διψήφια νούμερα στο ξεκίνημα (21-11). Το υπόλοιπο του ματς μέχρι και τα τελευταία λεπτά βρήκε τις δύο ομάδες να προσπαθούν να ξεφύγουν στο σκορ με συνεχείς εναλλαγές, με τους Ιταλούς να καταφέρνουν στα σημεία να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα (89-78) έχοντας πιο καθαρό μυαλό.

Η πρώτη νίκη που συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση ήρθε στον τρίτο αγώνα με την Πορτογαλία. Η Εθνική ήταν καταιγιστική στην προσπάθειά της για το θετικό αποτέλεσμα και έκανε την διαφορά στο παρκέ. Κάτι που αποτυπώθηκε και στον πίνακα με το τελικό 91-56. Η Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο, περνούσε ως τρίτη στην επόμενη φάση από έναν όμιλο όπου προκρίνονταν όλοι οι συμμετέχοντες.

00

Με τις άσχημες εμφανίσεις να επιστρέφουν και να φέρνουν και τον αποκλεισμό. Η φάση των «16» έφερνε αντιμέτωπη την Ελλάδα με το Βέλγιο για το χρυσό εισιτήριο των «8». Η «γαλανόλευκη» είχε βαθμό κάτω από τη βάση, παρουσιάστηκε κατώτερη στο νοκ άουτ ματς και με το όχι τόσο κολακευτικό 87-72 αποχαιρετούσε τα προημιτελικά του θεσμού, βάζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό της σε σενάρια υποβιβασμού από την πρώτη κατηγορία.

Κόντρα στην Πολωνία κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το σύνολο του Γιατρά είχε τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού και παρά το ξέσπασμα των Πολωνών διατήρησε το προβάδισμα για τη δεύτερη νίκη στο τουρνουά με 82-67, που την έστελνε σε ένα νέο κύκλο για την 9η θέση.

Ο νέος στόχος που τέθηκε, όμως, έμεινε απλώς...στα χαρτιά. Οι αγώνες με Σλοβενία και Γερμανία που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν την κατηφορική πορεία που είχε έρθει ξανά. Και αν η αποστολή των Σλοβένων έγινε πιο δύσκολη θέλοντας την παράταση για να πάρουν τη νίκη (79-87), το «αντίο» στη διοργάνωση από τους Γερμανούς ήρθε με βαριά ήττα (68-83) δίνοντας πάτημα για την αναζήτηση του «τί πήγε λάθος».

Η τριάδα που ξεχώρισε

Από τους Έλληνες που μπήκαν στο μικροσκόπιο των αγώνων, η τριάδα των Γιώργου Τανούλη, Όμηρου Νετζήπογλου και Λευτέρη Μαντζούκα κατάφερε να ξεχωρίσει.

Ο νεαρός σέντερ του Προμηθέα είχε την πιο σταθερή παρουσία στο κομμάτι της επίθεσης και ολοκλήρωσε το τουρνουά ως ο πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Εθνικής με 15.4 πόντους και 6.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Μία συνέπεια, βέβαια, που στην άλλη πλευρά του παρκέ αρκετές φορές δεν υπήρχε.

Στους κορυφαίους της στατιστικής ακολούθησε ο Λευτέρης Μαντζούκας, με τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού να σημειώνει 12.3 πόντους και 6.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, έχοντας και σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Διψήφιος και με αρκετές πρωτοβουλίες ήταν και ο Όμηρος Νετζήπογλου, ο οποίος μετρούσε 12 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, με τον τομέα των κλεψιμάτων να του ανήκει (2.1 μ.ο).

c

Οι «πληγές» της Εθνικής στην στατιστική

Σε μία πρώτη ανάγνωση από το στατιστικό... αποτύπωμα που άφησαν οι εμφανίσεις της Εθνικής U20 στο Μαυροβούνιο, μπορούν να παρουσιαστούν μερικές «πληγές» που οδήγησαν στο αρνητικό πρόσημο.

Στον τομέα των τριπόντων το σύνολο του Μάκη Γιατρά βρέθηκε να σημειώνει 28.3% που μεταφράζεται σε 6.7 εύστοχα σουτ από την περιφέρεια σε 23.7 προσπάθειες ανά αγώνα. Φέρνοντας την Ελλάδα στην 13η θέση της διοργάνωσης για το σουτ από την περιφέρεια. Πιο χαρακτηριστικό το ματς με την Ιταλία, όπου το 3/17 και το 17.65% ήταν η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία αυτή.

Επόμενο «αγκάθι» εμφανίζεται στην κατηγορία των λαθών. Ο μέσος όρος που ανέρχεται στα 14.4 λάθη ανά αγώνα αποτυπώνει και τις χαμένες διαφορές της Εθνικής μέσα στο παρκέ, όταν έχανε την συγκέντρωσή της και χάριζε μπάλες στους αντιπάλους της δυσκολεύοντας το έργο της.

Και τέλος... η ευστοχία από την γραμμή των βολών, που μας φέρνει στην 16η και τελευταία θέση. Δέκα εύστοχες σε δεκαέξι προσπάθειες ανά παιχνίδι!

Οι ασίστ και τα κλεψίματα

Αν και το στοιχείο της δημιουργίας δεν ήταν κάτι που χαρακτήριζε την Εθνική στο φετινό Eurobasket, με τις τελικές πάσες των διεθνών να κυμαίνονται κοντά στις 17, ο μέσος όρος ήταν ικανός να της δώσει την 4η θέση από όλες τις ομάδες στην διοργάνωση. Κυρίως εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις των ψηλών κοντά στη ρακέτα με το καλάθι να γίνεται πιο εύκολο.

Όπως και τα κλεψίματα που με 9.7 ανά παιχνίδι, η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη στην σχετική κατηγορία με την Γαλλία να είναι πρώτη με 10.9.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα