Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και το Final Four

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και το Final Four

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και το Final Four
Το Gazzetta παραθέτει τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final Four 2024 στο Βερολίνο.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το Final Four 2024 της EuroLeague, στο Βερολίνο και το Gazzetta σας προσφέρει τα δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη συμμετοχή των Πειραιωτών στην προσπάθεια για την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου στην ιστορία τους.

Στην κανονική περίοδο, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην 5η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 22-12 και στα play off κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, με μειονέκτημα έδρας.

Στην Ισπανία κάθε ομάδα πήρε από μία νίκη, κάτι ανάλογο συνέβη και στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να γίνεται - χρονικά - η δεύτερη ομάδα που κερδίζει εκτός έδρας ένα Game 5, το οποίο του έδωσε την πρόκριση στο Βερολίνο, για το τρίτο συνεχόμενο Final Four υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και το Final Four

  1. Δεκατρία Final Four συμπληρώνει ο Ολυμπιακός φέτος. Το πρώτο ήταν το 1994, στο Τελ Αβίβ. Πλέον, ξεπερνάει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (12) και κυνηγάει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19) και την Μπαρτσελόνα (16).
  2. Εξι οι τελικοί που έχει αγωνιστεί η ομάδα του Ολυμπιακού. Έχει κατακτήσει την κούπα τρεις φορές και την έχει χάσει στις άλλες τρεις προσπάθειες.
  3. Οκτώ τα δηλωμένα Final Four του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε επτά διοργανώσεις. Στο Βερολίνο θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τις 12 συμμετοχές του.
  4. Ο Κώστας Παπανικολάου έχει συγκεντρώσει 49 ριμπάουντ και βρίσκεται στην 11η θέση όλων των εποχών στα Final Four. Αν μαζέψει τουλάχιστον 10, μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι την 6η ή την 7η θέση.
  5. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς έχει την 6η καλύτερη επίδοση σε σκορ (28π.) σε ημιτελικό (1997), ενώ ο Σάσα Βεζένκοβ έχει την κορυφαία (μαζί με τον Σέιν Λάρκιν) σε τελικό με 29 πόντους (2023).
  6. Πέντε παίκτες από το ρόστερ του Ολυμπιακού ετοιμάζονται για το πρώτο τους Final Four. Οι Λουκ Σίκμα, Μόουζες Ράιτ, Ναζ Μήτρου Λονγκ, Ίγκνας Μπραζντέικις, και Γιώργος Τανούλης δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν. Εξαίρεση αποτελεί ο Φιλίπ Πετρούσεφ, ο οποίος ήταν στη δωδεκάδα της Αναντολού Εφές το 2022 (και στον ημιτελικό και στον τελικό), αλλά δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο.
  7. Σε πέντε Final Four έχει συμμετάσχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Τα τέσσερα με τον Ολυμπιακό και ένα με τη Λοκομοτίβ. Έχει κερδίσει τη EuroLeague μία φορά, ενώ έχει αγωνιστεί σε άλλον έναν (χαμένο) τελικό (2023).
  8. Τρία συνεχόμενα Final Four μετράει ο Ολυμπιακός. Όσα και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, μολονότι δεν ήταν στο δυναμικό των Πειραιωτών τα προηγούμενα χρόνια. Μέτρησε δύο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας τον τίτλο μία φορά (2023).
  9. Στο Βερολίνο θα είναι το πέμπτο κοινό Final Four του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Στα υπόλοιπα που έχουν... συνυπάρξει, στα δύο ο τίτλος κατέληξε σε ελληνική ομάδα (από έναν τίτλο). Την πρωτοκαθεδρία ως συμμετέχουσα στα Final Four μαζί με τον Ολυμπιακό έχει η Ρεάλ, αφού οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί σε έξι κοινές διοργανώσεις.
  10. Η...κατάρα του Νο1 της κανονικής περιόδου που δεν έχει κατακτήσει την κούπα είναι γνωστή. Στα Final Four (με το νέο σύστημα διεξαγωγής, δηλαδή round robin σύστημα στην κανονική περίοδο, play off και Final Four) οι νικητές ποικίλουν. Ο Ολυμπιακός που πήγε στην τελική φάση ως 5ος, έχει δύο παραδείγματα: Τη Φενέρ του 2016-2017 και τη Ρεάλ της επόμενης σεζόν (2017-2018), οι οποίοι πήραν την 5η θέση στην κανονική περίοδο και έφτασαν στην κατάκτηση της κούπας. Η χειρότερη θέση για πρωταθλήτρια είναι η 6η της Αναντολού Εφές τη σεζόν 2021-2022.
@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.