Τσιτσιπάς: Η μεγάλη ευκαιρία του στο Roland Garros

Τσιτσιπάς: Η μεγάλη ευκαιρία του στο Roland Garros
Λίγες ώρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεων του Στέφανου Τσιτσιπά στο Roland Garros, το Gazzetta.gr αναλύει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους ο Έλληνας τενίστας έχει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για κατάκτηση του τροπαίου στο γαλλικό όπεν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι έτοιμος να κάνει πρεμιέρα στα court του Roland Garros, όντας ανάμεσα στα φαβορί της διοργάνωσης, πράγμα διόλου άδικο και ουτοπικό. Ο Έλληνας τενίστας από το Νο.9 του ταμπλό έχει μπροστά του μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στον τελικό του Grand Slam, όπως το 2021, και αυτή τη φορά να σηκώσει στον ουρανό του Philippe Chatrier την πολυπόθητη La Coupe des Mousquetaires”.

Το Gazzetta.gr εξηγεί γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες του για να φτάσει στην κορυφή του φετινού Roland Garros.

Έχει το μομέντουμ

Η χωμάτινη σεζόν για τον Στέφανο Τσιτσιπά ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο νεαρός τενίστας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του σε χωμάτινες επιφάνειες από το αγαπημένο του 1000άρι στο Μόντε Κάρλο. Εκεί παρουσιάστηκε κατά πολύ αλλαγμένος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και απόδοση που σε έπειθε πως μπορεί να φτάσει εώς το τέλος της διαδρομής.

Ο 25χρονος τενίστας, στην αγαπημένη του επιφάνεια και σε ένα από τα αγαπημένα του τουρνουά, έκανε το απόλυτο και η πρεμιέρα του στα χωμάτινα court συνοδεύτηκε με την... βουτιά στο χώμα και συνάμα την κατάκτηση του τρίτου του τίτλου στο Masters του Μονακό.

Tsitsipas

Επόμενος σταθμός για τον Στέφανο Τσιτσιπά, η Βαρκελώνη όπου το σερί συνεχίστηκε. Εκεί, ο 25χρονος έδωσε εκ νέου ραντεβού στον τελικό με τον Κάσπερ Ρουντ, όμως ο Νορβηγός πήρε την άτυπη ρεβάνς από τον Έλληνα, βάζοντας “στοπ” στο αήττητο σερί 10 αγώνων που έτρεχε από την αρχή του τουρνουά στο Μονακό.

Ακολούθησαν τα τουρνουά σε Μαδρίτη και Ρώμη. Ο Τσιτσιπάς, εμφανώς κουρασμένος από τα δύο προηγούμενα τουρνουά, γνώρισε τον αποκλεισμό στον δεύτερο γύρο του τουρνουά της Μαδρίτης από τον αψεγάδιαστο Μοντέιρο. Βέβαια, στην ιταλική πρωτεύουσα επανήλθε στις... συνηθισμένες εμφανίσεις στο χώμα, όπου έφτασε μία ανάσα από τα ημιτελικά χάνοντας από τον Νίκολα Τζάρι στην προημιτελική φάση.

Τη δεδομένη στιγμή, ο Στέφανος Τσιτσιπάς τρέχει ρεκόρ 13-3 στις χωμάτινες επιφάνειες και δεν είναι παράλογο να πούμε πως αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο τενίστα στο χώμα την περίοδο που διανύουμε. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί στα γαλλικά court για να φτάσει ως το τέλος.

Δεν τον... φοβίζει κανένα “φαβορί”

To φετινό Roland Garros, αν και έχει πλήρη... απαρτία, όσον αφορά την ATP δεν υπάρχει κανένα αδιαμφισβήτητο φαβορί. Σίγουρα, ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους είναι ονόματα όπως οι Αλκαράθ, Σίνερ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ, ωστόσο δεν μπορούν να... προκαλέσουν φόβο στον Στέφανο Τσιτσιπά.

Alcaraz-Djokovic-Sinner

Όσον αφορά τους Τζόκοβιτς, Αλκαράθ και Σίνερ ο ρυθμός θα παίξει μεγάλο ρόλο στην απόδοσή τους. Ο Σέρβος, φέτος, φαίνεται να επιλέγει σε ποια τουρνουά θα παίξει με συνέπεια να μην έχει τον απαιτούμενο ρυθμό και να γνωρίζει ήττες από αθλητές που άλλες φορές δεν θα είχαν καμία ελπίδα απέναντί του.

Σχετικά με τους Αλκαράθ και Σίνερ η χωμάτινη περίοδος δεν ξεκίνησε καλά, καθώς αμφότεροι ταλανίστηκαν από τραυματισμούς, χάνοντας κάποια τουρνουά. Ο Ισπανός τενίστας, λόγω ενός προβλήματος στο χέρι, αποσύρθηκε από τα τουρνουά του Μόντε Κάρλο, της Βαρκελώνης και της Ρώμης. Από την άλλη, ο Ιταλός ναι μεν συμμετείχε στο τουρνουά του Μονακό, ωστόσο ένας πόνος στο ισχίο τον ανάγκασε ν' αποσυρθεί από τα προημιτελικά στο τουρνουά της Μαδρίτης και να δηλώσει “απών” στο Masters της Ρώμης. Βέβαια, ο νεαρός Νο.3 του κόσμου έκανε ηχηρή πρεμιέρα επικρατώντας του Τζέφρεϊ Τζον Βολφ με 6-1, 6-2, 6-2.

Ζβέρεφ και Ρουντ, οι οποίοι επίσης είναι σε πολύ καλό ρυθμό στο χώμα, έχουν χάσει τον... αέρα που είχαν κόντρα στον Τσιτσιπά. Ο Έλληνας τενίστας, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο τουρνουά της Βαρκελώνης από τον Νορβηγό παραμένει το φαβορί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ενώ, αναφορικά με το H2H κόντρα στον Ζβέρεφ, ο 25χρονος τενίστας έχει ένα αβαντάζ μετρώντας 10 νίκες στις 15 συναντήσεις τους.

Οι Μεντβέντεφ και Ρούμπλεφ, οι οποίοι πάντα συγκαταλέγονται στα φαβορί μίας διοργάνωσης, έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στο χώμα. Μάλιστα, ο πρώτος έχει κάνει χιλιάδες φορές ξεκάθαρο πως... μισεί το χώμα με τον κουμπάρο του να έχει απίστευτες διακυμάνσεις στην απόδοσή του, κάτι το οποίο έγινε εύκολα κατανοητό στο τουρνουά της Ρώμης όπου αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Μαδρίτη. Σημειώνεται πως ο Ρούμπλεφ – πιθανός αντίπαλος του Τσιτσιπάς – ξεκίνησε με το δεξί στο γαλλικό Grand Slam επικρατώντας με 6-2, 6(3)-7, 6-3, 7-5 του Τάρο Ντάνιελ.

Τέλος, δεν γίνεται στη συζήτηση για τα φαβορί σε αυτό το τουρνουά να μην γίνεται λόγος για τον πολυνίκη του θεσμού, Ράφαελ Ναδάλ. Ο Ισπανός, αν και η κατάστασή του παραμένει ερωτηματικό, είναι πάντα υπολογίσιμος στο χώμα. Μάλιστα, ο Ισπανός θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του, καθώς στην Γαλλία είναι πάρα πολύ αγαπητός. Σημειώνεται πως η πρεμιέρα του έμπειρου Ισπανού τενίστα στο αγαπημένο του τουρνουά είναι κόντρα στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

«Μονοπάτι» με βλέψεις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην κλήρωση του Roland Garros βρέθηκε ως το Νο.9 του ταμπλό, καθώς η πτώση μίας θέσης που είχε μετά το τουρνουά της Ρώμης του αφαίρεσε το δικαίωμα να μπει ως παίκτης οκτάδας.

La Coupe des Mousquetaires

Βέβαια, η κληρωτίδα ήταν αρκετά φιλική με τον Έλληνα τενίστα, καθώς στους γύρους που μπαίνουν τα... μεγάλα ονόματα, δηλαδή στον 4ο γύρο και στα προημιτελικά, τον έφερε απέναντι στους Ρούμπλεφ, Αλκαράθ και Σίνερ.

Σίγουρα, δεν μιλάμε για παίκτες που ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν... βλέπει, αλλά η αστάθεια του Ρώσου και ανύπαρκτος αγωνιστικός ρυθμός των Αλκαράθ και Σίνερ είναι στοιχεία που μπορεί ο 25χρονος να πατήσει και να τους προσπεράσει στο δρόμο προς τον τελικό. Τώρα, αν φτάσει να βρίσκεται στο Philippe Chatrier για το τελευταίο ματς της διοργάνωσης, δύσκολα δεν θ' αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι σε οποιονδήποτε.

Σαφώς οι παραπάνω λόγοι είναι ικανοί για να φέρουν τον Στέφανο Τσιτσιπά στην κατάκτηση του πρώτου Grand Slam στην καριέρα του, ωστόσο από μεριάς του Έλληνα τενίστα είναι αναγκαίο να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε κάποια στοιχεία του παιχνιδιού του.

Ο Νο.9 του κόσμου θα χρειαστεί να... μπει στο τουρνουά με οδηγό τις πορείες σε Μόντε Κάρλο και Βαρκελώνη και να διορθώσει τα λάθη που προκάλεσαν τις ήττες από Μοντέιρο και Τζάρι. Μάλιστα, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βάση στην ήττα από τον Χιλιανό, καθώς τη δέχθηκε με ανατροπή, συν το ότι στο παιχνίδι κόντρα στον Μοντέιρο είδε τον Βραζιλιάνο να κάνει ουτοπικό παιχνίδι με σερβίς κοντά στο 90%.

Και επειδή μιλάμε για ένα Grand Slam, όπου η επικράτηση είναι στα τρία νικηφόρα σετ, ο Έλληνας θα πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την κόπωση μετά από χρονοβόρα παιχνίδια, κάτι το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο... στοίχημα για τον ίδιο κατά τη διάρκεια του Roland Garros μιας και θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην απόδοσή του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα