Roland Garros: Η οροφή, το ύψος των ball boys και ο... βασιλιάς Ναδάλ

roland_garros_getty
Το δεύτερο Grand Slam της χρονιάς, το Roland Garros, μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξή του με το Gazzetta.gr ν' αναφέρει σημαντικές πληροφορίες για το γαλλικό major τουρνουά.

Η μεγαλύτερη γιορτή του τένις στην Γαλλία βλέπει την κλεψύδρα ν' αδειάζει ενόψει της επίσημης έναρξή της. Εκεί θα δώσουν το «παρών» μεγάλα ονόματα τόσο της ATP, όσο και της WTA για να να χαρίσουν ακόμη μία χρονιά στο κοινό του Roland Garros μοναδικά ματς και θεαματικούς πόντους. Φυσικά, στα γαλλικά court θα βρεθούν για ακόμη μία φορά ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, οι οποίοι θα κυνηγήσουν το πρώτο major τίτλο της καριέρας τους.

Λίγο πριν το πρώτο σερβίς στα γαλλικά court, τα οποία θα φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Gazzetta.gr έχει συλλέξει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το χωμάτινο Grand Slam.

Ένα όνομα που δεν έχει σχέση με το τένις

Αν πολλοί πίστευαν πως η ονομασία του γαλλικού Grand Slam έχει άμεση σχέση με το τένις, κάνουν λάθος... Ο Ρολάντ Γκαρός, του οποίου το όνομα φέρει το πιο γνωστό γαλλικό τουρνουά στον κόσμο, ήταν Γάλλος πιλότος ο οποίος γεννήθηκε στο Σεν Ντενί στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα. Πρωτοπόρος στο... είδος του, καθώς κατάφερε να διασχίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα σε έξι ώρες, χρόνο ρεκόρ για την εποχή.

Πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, βοηθώντας τα μέγιστα την Γαλλία. Το 1918 σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης, με τους συμπατριώτες τους να μην ξεχνούν ποτέ την γενναιότητά του. Γι' αυτό το 1927 αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του στο νεόκτιστο γήπεδο τένις, καθώς και στο τουρνουά το οποίο μετρούσε 36 χρόνια ιστορίας.

Τα ειδικά... χαρακτηριστικά των ball boys/girls

Αναμφίβολα, ένας από τους πιο αφανείς ήρωες σε κάθε τουρνουά είναι τα ball boys/girls, τα οποία βοηθούν για την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων καθώς και τους παίκτες σε κάποιες βασικές ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών ανάμεσα στα games και τα σετ.

Για να λάβει μέρος κάποιο παιδάκι στη διοργάνωση του Roland Garros ως ball boy/girl χρειάζεται να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αναλυτικότερα, ένα ball boy/girl πρέπει να είναι από 12 έως 16 ετών και να μην ξεπερνάει το 1,75 σε ύψος. Σαφώς και αυτές οι προδιαγραφές δεν μοιάζουν παράλογες, αλλά δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδάκια παίζουν τένις είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά να είναι περισσότερο ανεπτυγμένα και λόγω ύψους να μην μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του γαλλικού Grand Slam.

Πρώτη χρονιά με οροφή στο Suzanne Lenglen

Μετά την τετραετή ύπαρξη οροφής στο κεντρικό court του Roland Garros, Philippe Chatrier, ακόμη ένα court θα έχει φέτος οροφή και αυτό θα είναι το Suzanne Lenglen. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο court στο γαλλικό Grand Slam, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Γαλλίδα τενίστρια Σουζάν Λεγκλέν.

Η Σουζάν Λεγκλέν ήταν μία από τις μεγαλύτερες παίκτριες στην ιστορία του αθλήματος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Γαλλίδα τενίστρια κατέκτησε συνολικά 241 τίτλους, είχε σερί με 181 νίκες και ποσοστό 98% νικών (341 νίκες – 7 ήττες). Κέρδισε έξι φορές στο Roland Garros, έξι φορές στο Γουίμπλεντον, και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Η αδιανόητη ποσότητα χώματος για τα court

Και μιας και αναφερθήκαμε στα μεγάλα στάδια του Roland Garros, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην ποσότητα χώματος που χρειάζονται για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση τα court. Πιο συγκεκριμένα, τα χωμάτινα court θέλουν ειδική... φροντίδα με την τακτική αλλαγή του χώματος να είναι απαραίτητη. Μάλιστα, τις ημέρες που διεξάγεται το τουρνουά, στα court γίνεται καθημερινή αλλαγή στο χώμα.

Με αριθμούς, σε ένα court χρησιμοποιούνται 100 με 150 κιλά χώματος ημερησίως κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το τουρνουά διαρκεί 15 ημέρες, ένα court σε στάδιο όπου γίνονται αγώνες σε όλο το δεκαπενθήμερο έχει ανάγκη πάνω από 1,5 τόνο χώμα. Τα court του Roland Garros είναι δέκα...

Τα γένεθλια του... Βασιλιά στο Roland Garros

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα court του Roland Garros, ο... μύθος αυτού του τουρνουά γιορτάζει τα γενέθλιά του. Ο Ράφαελ Ναδάλ, ο πολυνίκης του θεσμού, σβήνει κεράκια κάθε 6 του Ιούνη, δηλαδή μία μέρα πριν τον τελικό του Grand Slam.

Όπως είναι γνωστό ο Ισπανός έμπειρος τενίστας έχει κάνει δεκατέσσερις φορές δώρο στον εαυτό του το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα