Τόμας στη Euroleague Greece: «Καλός ο Πεδουλάκης, αλλά ο Πιτίνο δεν... παίζεται!»

Τόμας στη Euroleague Greece: «Καλός ο Πεδουλάκης, αλλά ο Πιτίνο δεν... παίζεται!»

Νίκος Καρφής
Τόμας στη Euroleague Greece: «Καλός ο Πεδουλάκης, αλλά ο Πιτίνο δεν... παίζεται!»
O Nτεσόν Τόμας μίλησε στη Euroleague Greece μετά την εμφατική νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Μπασκόνια και στάθηκε στις σπουδαίες αλλαγές που φέρνει στο παιχνίδι της ομάδας του ο Ρικ Πιτίνο.

Η δεύτερη θητεία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Οι… πράσινοι έκαναν ένα φοβερό ματς σε άμυνα και επίθεση κόντρα στην Μπασκόνια, διαλύοντας τη με 100-66 και φτάνοντας στην 3η σερί νίκη του μετά τα 2 διπλά κόντρα σε Ζαλγκίρις και Μπάγερν.

Η επίδραση του Αμερικανού θρύλου της προπονητικής με την τεράστια καριέρα στο NCAA, ήταν εμφανέστατη στο παιχνίδι του… τριφυλλιού στην ψυχολογία των παικτών του.

Ένα ιδιαίτερο timeout που κάλεσε ο Πιτίνο 2 λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου και με το σκορ στο 17-17, έδωσε το έναυσμα στους πράσινους να μπουν στο παιχνίδι και να εκτελέσουν τέλεια αυτά που θέλει να βλέπει στο παρκέ. Τέτοια ενέργεια δεν είχε ξαναβγάλει το... τριφύλλι στα φετινά ματς της Euroleague.

Ο Ντεσόν Τόμας που ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών των γηπεδούχων (15 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 18 στην αξιολόγηση σε 20:40 που πάτησε παρκέ), μίλησε στη Euroleague Greece και αρχικά στάθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας της ομάδας και την καλή ψυχολογία με τον Πιτίνο στον πάγκο: «Η ενέργεια που δίνει ο Πιτίνο. Ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι. Η θετική ενέργεια του. Με τις γνώσεις που έχει σε προετοιμάζει με τον σωστό τρόπο. Μας λέει πως η πίεση είναι ο καλύτερος μας φίλος. Μας δίνει κίνητρο για να μπούμε όπως πρέπει στα ματς»

Στη συνέχεια στάθηκε στα διαφορετικά πράγματα που ήθελε να δει ο Πιτίνο στο παρκέ σε σχέση με τα προηγούμενα ματς των πρασίνων που είχε παρακολουθήσει: «Είδαμε καινούρια σχήματα στο παρκέ. Παίξαμε κάθε είδους άμυνα με τους παίκτες που έχουμε. Έδωσε έμφαση στην άμυνα ο Πιτίνο και κάναμε τα deflections που θέλει να βλέπει. Έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι στην άμυνα μας, αφού η επίθεση μας είναι εξαιρετική. Μπορούμε να σκοράρουμε κόντρα στον καθένα»

Ο 67χρονος κόουτς ξέρει να… φτιάχνει τους παίκτες του, να τους δίνει κίνητρο και να τους προετοιμάζει πνευματικά με τις ομιλίες του πριν από κάθε ματς, με τον Ντεσόν να σχολιάζει επί του θέματος: «Ο Πιτίνο ήταν το κλειδί για απόψε. Είναι πολύ καλός σε αυτό. Είναι ο προπονητής των παικτών, αυτό που θέλουν οι παίκτες. Ο παίκτης χρειάζεται στήριξη. Το κίνητρο που δίνει, το πως μας προετοιμάζει. Έχει προπονήσει διαφορετικούς παίκτες. Ξέρει τα πλεονεκτήματα κάθε παίκτη. Ξέρει με ποιον τρόπο θα πρέπει να μιλήσει σε κάθε παίκτη. Είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει»

«Ο Ρικ ήρθε στον Παναθηναϊκό και με… επανέφερε στη ζωή»

Για το αν η φράση «προπονητής των παικτών» ταιριάζει στον πρώην προπονητή του τριφυλλιού, Αργύρη Πεδουλάκη: «Ήταν προπονητής των παικτών. Δεν θα πω ότι δεν ταιριάζει. Απλά μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολο να τον καταλάβεις. Υπήρχε θέμα επικοινωνίας. Όμως ήταν καλός και έξυπνος προπονητής. Ξέρουμε την μεγάλη ιστορία που έχει εδώ πέρα, γνωρίζουμε τι έχει κάνει για τον Παναθηναϊκό».

Δεν θα μπορούσε η κουβέντα να μην πάει στην επίδραση που είχε ο Ρικ Πιτίνο στο παιχνίδι του Τόμας την περσινή σεζόν και τη διαφορά των όσων είδαμε κόντρα στη Μπασκόνια σε σχέση με τα προηγούμενα ματς: «Ο Ρικ ήρθε στον Παναθηναϊκό και με… επανέφερε στη ζωή. Σε όλη μου την καριέρα σκόραρα πολύ. Τώρα είμαι σε μια ομάδα που κάνει πολλές νίκες. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Μου έδωσε την ευκαιρία να προετοιμαστώ κατάλληλα και πλέον είμαι ο εαυτός μου»

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε 100 πόντους κόντρα στη Μπασκόνια (season high), ενώ δέχθηκε μόλις 66 πόντους στην άμυνα. Οι επιδόσεις αυτές του τριφυλλιού δεν γινόταν να μείνουν ασχολίαστες από τον Αμερικανό φόργουορντ που θεωρεί πως η ομάδα του μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο.: «Ήταν κάτι το ξεχωριστό. Μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε στο Final 4. Ίσως και να το πάρουμε. Ο Πιτίνο θέλει η ομάδα του να είναι σκληρή και να παίζει καλή άμυνα. Για την άμυνα μας κόντρα στην Μπασκόνια, είχαμε απέναντι μας έναν παίκτη με το μεγαλύτερο PER. Toν Σενγκέλια. Έπρεπε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα. Θεωρώ ότι έπαιξα καλά, ήμουν σταθερός και έτσι βοήθησα τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου»