Ολυμπιακός: To έπος του 2012 δεν μοιάζει με κανένα! (pics & vids)

Ολυμπιακός: To έπος του 2012 δεν μοιάζει με κανένα! (pics & vids)
Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα το 2012, έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, νίκησε με μυθικό τρόπο την ΤΣΣΚΑ, και πήρε έναν από τους πιο επικούς τίτλους της ιστορίας του.

Έχουν περάσει επτά χρόνια από μια εκ των κορυφαίων βραδιών της ευρωπαϊκής ιστορίας του Ολυμπιακού και τα συναισθήματα για αυτό το αθλητικό έπος μοιάζουν να μην αλλάζουν, ούτε στο ελάχιστο. Πολλά έχουν γίνει από το 2012, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά εκείνη η 13η ημέρα του Μαϊού του 2012 θα έχει για πάντα μια ξεχωριστή θέση στις «ερυθρόλευκες» καρδιές και μάλλον όχι άδικα.

Ήταν το καλοκαίρι του 2011 όταν πρόεδροι του Ολυμπιακού πήραν μια απόφαση και έκαναν τις επιλογές τους. Επιλογές έξω από τα συνηθισμένα, επιλογές που ξένισαν, αλλά επιλογές που τελικά έφεραν νέα νοοτροπία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αποφάσισαν να αλλάξουν την οικονομική φιλοσοφία της ομάδας, να αλλάξουν μοντέλο διαχείρισης, να πιστέψουν τους Έλληνες παίκτες και με αυτούς να πορευτούν.

Αυτές οι αποφάσεις έβαλαν γρήγορα γρήγορα ταβάνι στις δυνατότητες της ομάδας, μιας ομάδα που είχε ήδη ένα ευρωπαϊκό κύπελλο και αρκετές παρουσίες σε Final 4. Σε όλα όσα ακούστηκαν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να δώσει απαντήσεις μέσα στο παρκέ και η αλήθεια είναι ότι το έκανε με εμφατικό τρόπο.

Η σεζόν εκείνη δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον Ολυμπιακό. Πολλά ακούστηκαν, η κριτική αυξανόταν και τα άσχημα αποτελέσματα έφεραν τις προσθήκες του Ντόρσεϊ και του Λο, δυο προσθήκες που έμελλαν να μείνουν στην ιστορία. Προσθήκες που δεν άλλαξαν την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά συμπλήρωσαν ένα σύνολο στα κομμάτια που φάνηκε ότι έλειπαν.

Ο χρόνος κύλησε και ο Ολυμπιακός έφτασε ένα βήμα πριν το Final 4, όπου για να πάρει το αεροπλάνο και να βρεθεί στην Τουρκία έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Σιένα. Η πρόκριση ήρθε με επικό τρόπο, κόσμος και παίκτες βίωσαν μοναδικές στιγμές και ενώ το εισιτήριο σφραγίστηκε, πάνω του μπήκε, φαρδιά πλατιά, η επιγραφή αουτσάιντερ.

Οι παίκτες και οι προπονητές του Ολυμπιακού είχαν αποφασίσει να γράψουν την δική τους ιστορία, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί με τον επικό, μοναδικό, ξεχωριστό και μάγκικο τρόπο που είχε σκεφτεί ο πιο αισιόδοξος «ερυθρόλευκος» οπαδός. Ήταν 13/5 του 2012 όταν ο Ολυμπιακός γίνονταν πρωταθλητής Ευρώπης κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα κάνοντας εκείνη την ημέρα μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις της «ερυθρόλευκης» ιστορίας.

Ο τελικός μετά το δύσκολο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα έφερε αντιμέτωπους τους παίκτες του Ίβκοβιτς με την ΤΣΣΚΑ. Φαβορί και αουτσάιντερ ήταν ξεκάθαρα στα χαρτιά και οι παίκτες του Ίβκοβιτς έπρεπε να κλείσουν τα αυτιά τους και να δείξουν μέσα στο παρκέ τι αξίζουν.

Με το τζάμπολ του παιχνιδιού η ΤΣΣΚΑ απλά δεν άφησε τον Ολυμπιακό να πάρει ανάσα. Σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, σε κάθε άμυνα, σε κάθε κατοχή έδειχνε ανώτερη και έμοιαζε να πιστεύει ότι το τρόπαιο γράφει πάνω το όνομα της. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβει κανείς τι γινόταν μέσα στο παρκέ και η απογοήτευση είχε αρχίσει να κυριεύει άπαντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 34 – 20 και η πίστη για ανατροπή είχε μείνει μόνο στους απόλυτα αισιόδοξους.

Μαχαίρι στην «ερυθρόλευκη» καρδιά αποτέλεσε το lay up του Σβεντ στον αιφνιδιασμό, όταν στο 28' η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 19 πόντους και γράφτηκε το 53 – 34. Το time out είχε βρει τους δύο πάγκους με εντελώς διαφορετικές ψυχολογίες. Οι παίκτες του Καζλάουσκας πανηγύριζαν με την ψυχή τους και από την άλλη ο Ίβκοβιτς απέσυρε στον πάγκο τα... βαριά χαρτιά του και αποφάσισε να ρίξει στο παρκέ τους πιτσιρικάδες του, ώστε να ταρακουνήσει λίγο την ομάδα του.

Η επιστροφή στο παιχνίδι από αυτή την διακοπή ήταν επιστροφή τίτλου για τους παίκτες του Ολυμπιακού. Τα πάντα άλλαξαν. Το επιμέρους σκορ ήταν 8 - 28, τα σουτ μπαίνανε και το μεγάλο τρίποντο του Κέσελ θα είναι αυτό που θα σημάνει την ολική επαναφορά του Ολυμπιακού στην διεκδίκηση της κούπας. Κάθε ένας από τους παίκτες που ήταν στο παρκέ βοήθησε για να γραφτεί αυτή η ιστορία.

Ο τελικός ήταν πλέον άλλο παιχνίδι και η κούπα που ήταν ήδη στο αεροπλάνο για την Ρωσία, άρχισε να... επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και τα συναισθήματα να αλλάζουν. Το παιχνίδι έχει φτάσει στα τελευταία του δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός πάλευε και μαζί του είχε την πίστη για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η εντολή που είχε δοθεί από τον πάγκο, όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Μάντζαρης αργότερα, ήταν να γίνει το φάουλ σε οποιονδήποτε παίκτη εκτός από τον Σισκάουσκας. Μερικές φορές όμως η μοίρα σου παίζει τα πιο περίεργα παιχνίδια και αυτό έγινε με τον Ολυμπιακό, αφού το φάουλ έγινε στον Σισκάουσκας.

Εκείνος πήρε την μπάλα και ο Σπανούλης δεν το σκέφτηκε καθόλου κάνοντας του το φάουλ με 9,7 δευτερόλεπτα να παραμένουν στο ρολόι. Ο Κώστας Σλούκας πριν από λίγο καιρό θυμήθηκε σε συνέντευξη του την συζήτηση που είχε στον πάγκο με τον Άντιτς.

«Στον τελικό έπαιξα δώδεκα λεπτά, αλλά στο τέλος καθόμουν στον πάγκο μαζί με τον Άντιτς και τον ρώτησα αν πίστευε ότι ο Σισκάουσκας μπορεί να χάσει έστω μια βολή. "Αποκλείεται" μου είπε ο Πέρο, αλλά να που έχασε και τις δύο! Μόλις έβαλε το καλάθι ο Πρίντεζης μπούκαρα στο γήπεδο για να πανηγυρίσω και με έβγαλαν σηκωτό έξω!»

Ο Λιθουανός φόργουορντ τελικά δεν επέδειξε καμία ψυχραιμία, έκανε το χατήρι σε όλες τις προσευχές που ακούστηκαν εκείνη την ώρα, και έχασε και τις δύο βολές, με άπαντες στον Ολυμπιακό να... χάνουν το μυαλό τους.. Χωρίς περιθώρια παραπάνω σκέψης ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ, την οργάνωση ανέλαβε ο Σπανούλης και το τελευταίο σουτ βρέθηκε στα χέρια του Γιώργου Πρίντεζη, «γράφοντας» το τελικό 61 - 62.

Το «πεταχτάρι» του κατέληξε στο καλάθι και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία...

Αυτό το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού είναι μια ιστορία που όταν καταγράφεται, ίσως να χάνει την δύναμη της. Αυτό το αποδεικνύει τα συναισθήματα που κατακλύζουν κάθε οπαδό ή φίλαθλο που βλέποντας το βίντεο του αγώνα και βιώνοντας όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σου προσφέρει ένας εξαιρετικός αγώνας μπάσκετ με φόντο ένα τεράστιο τρόπαιο και την κορυφή της Ευρώπης.

Ένα μπασκετικό θαύμα γράφτηκε μέσα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μπάσκετ. Ταλέντο, δύναμη, αυταπάρνηση, πίστη και τελικά η απόλυτη ευτυχία για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, ήταν όλα όσα έβγαλε στο παρκέ ο Ολυμπιακός σε εκείνο το παιχνίδι.

Η ομάδα του Πειραιά έφτασε για ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης, με τον πιο μοναδικό τρόπο, και προσέθεσε στην Ελληνική Ευρωπαϊκή συλλογή άλλο ένα ονειρεμένο βράδυ.

Τα δεκάλεπτα: 10 - 7, 34 - 20, 53 - 40, 61 - 62

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.