Η... πρώτη φορά μετά το απευθείας «δρομολόγιο»! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η... πρώτη φορά μετά το απευθείας «δρομολόγιο»! (vids)
Με αφορμή το ντέρμπι των «αιωνίων» στην EuroLeague και την πρώτη φορά που ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις τέσσερις ανάλογες περιπτώσεις στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ!

Ένα ντέρμπι «αιωνίων» αποτελεί από μόνο του... μεγάλο γεγονός! Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει κάποιο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Είτε διακυβεύεται κάποιος τίτλος, είτε όχι. Είτε υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, είτε δεν υπάρχει. Είτε είναι για διοργάνωση εντός, είτε είναι για διοργάνωση εκτός των συνόρων. Ένα ματς μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (ή Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού αν προτιμάτε) θα κλέβει πάντα την παράσταση για το πρεστίζ...

Φανταστείτε όταν συνδυάζονται κάποιοι από τους συγκεκριμένους λόγους ή πόσω μάλλον αν συνδυάζονται όλοι μαζί! Στην περίπτωση της ερχόμενης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων μπορεί να μην κρίνεται κάποιος τίτλος, αλλά καλύπτει όλα όσα προαναφέραμε. Από τη μία το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο στον «μαραθώνιο» της EuroLeague, ενώ από την άλλη υπάρχει συγκεκριμένος λόγος με... ονοματεπώνυμο! Ιωάννης Παπαπέτρου!

Στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ (σ.σ. δηλαδή από την σεζόν 1992-93 και μετά) ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι ο 5ος παίκτης που έκανε το απευθείας δρομολόγιο... ΣΕΦ-ΟΑΚΑ αφήνοντας τον Ολυμπιακό για τη φανέλα με το τριφύλλι. Βέβαια στο σύνολο είναι ο 6ος παίκτης αφού το πρώτο βήμα είχε γίνει στα χρόνια της Α' Εθνικής από τον Γιώργο Σκροπολίθα το καλοκαίρι του 1983. Μετά την τριετία του στον Ολυμπιακό, ο βραχύσωμος πλέι μέικερ είχε μετακομίσει στον «Τάφο του Ινδού» και είχε αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό στις 8/10/1983 με νικήτρια την ομάδα του Παναθηναϊκού στο κλειστό της Λεωφόρου (83-68).

Τι έγινε όμως αργότερα και δη στα «καλά χρόνια» του ελληνικού μπάσκετ; Ζάρκο Πάσπαλι(ε), Τζόνι Ρότζερς, Αντρίγια Ζίζιτς και Ματ Λοτζέσκι ήταν οι τέσσερις που μετακόμισαν απευθείας από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr θυμάται τα κατορθώματά τους την πρώτη φορά που αντιμετώπισαν την πρώην τους ομάδα. Κατορθώματα που δεν... δείχνουν στο σύνολο εκείνους που έκαναν την διαφορά για την ομάδα τους. Στο άθροισμά τους, έχουν πετύχει 29 πόντους στα τέσσερα ματς (7,25 κατά μέσο όρο) με 5/20 δίποντα (25%), 5/14 τρίποντα (35,7%) και 4/9 βολές (44,4%). Άραγε ο Παπαπέτρου θα το... αλλάξει αυτό;

6 Νοεμβρίου 1994: Ο Ζάρκο τα τρίποντα, ο Ολυμπιακός τη νίκη!

Για όσους θυμούνται, το καλοκαίρι του 1994 είχε γίνει τεράστιος ντόρος με τη μεταγραφή του Ζάρκο Πάσπαλι στον Παναθηναϊκό! Ένας παίκτης που είχε λατρευτεί όσο λίγοι στον Ολυμπιακό την τριετία 1991-94, όταν και οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» σε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και μία πρόκριση στο Final 4 του κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν EuroLeague). Όμως ο Μαυροβούνιος πλήρωσε... ακριβά τις χαμένες βολές στο Τελ Αβίβ και δη στον τελικό με την Μπανταλόνα με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί ποτέ το συμβόλαιό του από τη διοίκηση του Ολυμπιακού και στη θέση του να αποκτηθεί ο Έντι Τζόνσον. Ο ίδιος δίχως πολύ σκέψη επέλεξε τον... αιώνιο αντίπαλο και στις 6 Νοεμβρίου 1994 και δη για την 5η αγωνιστική της Α1 υποδέχθηκε την πρώην ομάδα του στο κλειστό της Γλυφάδας! Το ξεκίνημά του; Σεληνιασμένο! 3/3 τρίποντα και ένα γήπεδο να «φλέγεται»!

Όμως όπως λέει και μια παροιμία μας «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος» και ο Ολυμπιακός έχοντας σε «διαστημικό» βράδυ τον Έντι Τζόνσον (28 πόντοι με 5/14 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6/8 βολές, 10 ριμπάουντ) έφυγε με τη νίκη με σκορ 67-65! Όσο για τον Ζάρκο Πάσπαλι(ε); Από ένα σημείο και μετά τα... έσπασε τελειώνοντας το ματς με 17 πόντους έχοντας 2/10 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 4/7 βολές, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 λάθη σε 36 λεπτά συμμετοχής.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Αλβέρτης 16 (1), Σοκ 2, Παταβούκας 3 (1), Οικονόμου, Πάσπαλι 17 (3), Γιαννάκης 7, Βράνκοβιτς 13 (11ρ.), Κούουσμα, Πετσάρσκι 9.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 5, Τζόνσον 28 (4), Νάκιτς 3 (1), Φασούλας 4, Τόμιτς 6, Τάρλατς 13, Βολκόφ 8.

12 Δεκεμβρίου 1999: Ο Ρότζερς τα... έσπασε και οι «ερυθρόλευκοι» απέδρασαν από το ΟΑΚΑ!

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Τζόνι Ρότζερς να μεταβεί απευθείας από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1999, δεν απασχόλησε και πολύ κόσμο. Άλλωστε ήταν ένας από τους πλέον «αθόρυβους» παίκτες που έχουν φορέσει τις φανέλες των δύο ομάδων και ο οποίος ουδέποτε προκάλεσε με την συμπεριφορά του. Είτε όταν βρισκόταν στον Ολυμπιακό την διετία 1997-99, είτε όταν ήταν μέλος του Παναθηναϊκού έως το 2002 κατακτώντας και την EuroLeague στην Μπολόνια. Λογικό και επόμενο να μην υπάρχει ιδιαίτερη... ίντριγκα και παρασκήνιο πίσω από τον συμπαθέστατο -αν μη τι άλλο- Αμερικανό.

Ο Ρότζερς κλήθηκε να τεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» στο κατώφλι των εορτών του 1999. Στο κλειστό του ΟΑΚΑ και πιο συγκεκριμένα για την 10η αγωνιστική της Α1, οι «αιώνιοι» διασταύρωναν τα ξίφη τους με τον Παναθηναϊκό να ήταν αήττητος με εννέα νίκες σε ισάριθμα ματς και τον Ολυμπιακό να είχε ήδη δύο ήττες από Άρη (εντός) και ΠΑΟΚ (εκτός). Μπορεί οι «πράσινοι» να ήταν το φαβορί, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έφυγε με τη νίκη με σκορ 69-68. Βέβαια στα τελευταία 3'' ο Παπανικολάου είχε αστοχήσει σε βολές και ο Μποντιρόγκα πέταξε με τη σειρά του την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του με σουτ στην εκπνοή. Όσο για τον Ρότζερς; Η παρουσία του πέρασε... απαρατήρητη έχοντας 5 πόντους με 2/10 σουτ εντός παιδιάς (1/4 δίποντα και 1/6 τρίποντα) σε 30 λεπτά συμμετοχής...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 5 (1), Καλαϊτζής, Κοχ 2, Ρότζερς 5 (1), Φώτσης 9 (2), Μποντιρόγκα 24 (2), Μπουντούρης, Ρέμπρατσα 7, Μπερκ, Κάτας 16 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Έντουαρντς 9, Αντέ Μενσά, Βούκσεβιτς 8 (2), Παπανικολάου 5, Ρόμπινσον 20 (2), Τόμιτς 17 (2), Τάρλατς, Ντε Μιγκέλ 7, Γκραντ 3 (1).

4 Νοεμβρίου 2007: Ωσεί παρών ο Ζίζιτς, «καθάρισε» ο... Σπανούλης!

Αν η παρουσία του Τζόνι Ρότζερς ήταν μία φορά αδιάφορη κόντρα στην πρώην ομάδα, τότε αυτή του Αντρίγια Ζίζιτς ήταν... 101 φορές αδιάφορη. Είτε πήγε, είτε δεν πήγε στον Παναθηναϊκό από τον «αιώνιο» αντίπαλο ήταν το ίδιο και το αυτό. Όπερ και σημαίνει ότι στην 3η αγωνιστική της σεζόν 2007-08, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το ντεμπούτο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε ντέρμπι «αιωνίων» αντιπάλων, παρά ο Ζίζιτς. Ο Κροάτης από τη πλευρά του φρόντισε να το επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο παρκέ, αφού έμεινε στο «μηδέν» έχοντας 0/2 δίποντα, 0/2 βολές και... 4 φάουλ σε μόλις 13 λεπτά συμμετοχής.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 81-77 χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνιση του... νυν ηγέτη των «ερυθρολεύκων», Βασίλη Σπανούλη. Ο -ακόμα- παίκτης των «πρασίνων» είχε 28 πόντους στο ματς με 6/11 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 6/6 βολές, 5 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ και μόλις 1 λάθος σε 28 λεπτά!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 28 (3), Μπετσίροβιτς, Μπατίστ 13 (11ρ.), Ζίζιτς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 8 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10 (1), Ουίνστον 12 (2), Γιασικεβίτσιους 7 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γκέρσον): Μπλέικνι 9 (3), Παπαμακάριος, Ματσιγιάουσκας 11 (1), Μπουρούσης 4, Τσακαλίδης 2, Γκρίιρ 23 (3), Βασιλόπουλος 5 (1), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 9, Καυκής, Τεόντοσιτς, Τζάκσον 14.

8 Οκτωβρίου 2017: Ουσιαστικός Λοτζέσκι στο... άδειο ΣΕΦ

Η... μοίρα της Basket League (ή για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, το πρόγραμμα) έφερε τους «αιώνιους» αντιμέτωπους στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος για την σεζόν 2017-18. Ένα ματς το οποίο θα διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και αυτό λόγω της τιμωρίας που «κουβαλούσε» ο Ολυμπιακός για τα όσα είχαν γίνει στον 5ο και τελευταίο τελικών του 2017. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωσε και την... πρόωρη γιούχα ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια στο λιμάνι, είχε... ανηφορίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μια κίνηση που σε γενικές γραμμές είχε αντιμετωπιστεί πολύ αρνητικά από την πλειοψηφία των φίλων των Πειραιωτών.

Ο Λοτζέσκι όχι μόνο αγωνίστηκε αλλά ήταν και στην βασική πεντάδα της (νέας τότε) ομάδας του, πραγματοποιώντας αρκετά καλή εμφάνιση. Συγκεκριμένα μέτρησε 7 πόντους στα 23:43 που έμεινε στο παρκέ, έχοντας 2/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Ο Καλάθης ήταν εκείνος που «καθάρισε» για τους «πράσινους» για το 71-68 φτάνοντας αρκετά κοντά στο triple double με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Βέβαια από τον Ολυμπιακό δεν είχε αγωνιστεί σε αυτό το ματς, ο τραυματίας Βασίλης Σπανούλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 18, Τολιόπουλος 1, Παπαπέτρου 5 (1), Μιλουτίνοφ 8, Στρέλνιεκς 2, Τιλί, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 8 (2), Τόμπσον 13 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Ρίβερς 13 (3), Παππάς 7 (1), Ντένμον, Γκιστ 13, Βουγιούκας 1, Γκέιμπριελ 2, Όγκουστ, Λοτζέσκι 7 (1), Καλάθης 14, Αντετοκούνμπο 5 (1).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.