Ναβάρο vs «αιώνιοι»: Ήξερε να τους... πληγώνει ο La Bomba! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ναβάρο vs «αιώνιοι»: Ήξερε να τους... πληγώνει ο La Bomba! (pics & vids)
O θρύλος Xουάν Κάρλος Ναβάρο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και η Euroleague Greece εστιάζει στο σκοράρισμα του Ισπανού παικταρά κόντρα στους «αιώνιους».

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έτσι ο Xoυάν Κάρλος Ναβάρο αποσύρθηκε από το μπάσκετ.

Ο θρύλος του ισπανικού μπάσκετ και της Euroleague έριξε τους τίτλους τέλους στην ένδοξη καριέρα του, η οποία είναι γεμάτη τρόπαια και ατομικές διακρίσεις!

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκή διοργάνωσης στο μπάσκετ έχει αφήσει το… στίγμα του στον θεσμό και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κοντραριστεί με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όντας ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα.

Συνολικά ο «La Bomba» έχει… διασταυρώσει τα ξίφη του σε 45 περιπτώσεις με τους «αιώνιους» και η Euroleague Greece μάζεψε τα πεπραγμένα του στο σκοράρισμα απέναντι σε «πράσινους» και «ερυθρόλευκους».

Ο Ναβάρο έχει τον τρόπο να πληγώνει τις δύο ελληνικές ομάδες, αφού κόντρα στον Παναθηναϊκό μετρά 12.7 πόντους σε 25 ματς, ενώ απέναντι στον Ολυμπιακό μετρά 11.9 σε 20 αναμετρήσεις.

Ναβάρο VS Παναθηναϊκός

Απέναντι στους «πράσινους» έχει καταφέρει να πανηγυρίσει 16, ενώ σε 9 περιπτώσεις έχει φύγει με σκυμμένο το κεφάλι.

Ο Ισπανός θρύλος όπως είπαμε και παραπάνω έχει 12.7 πόντους ανά ματς απέναντι στο «τριφύλλι». Η πρώτη του εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό έγινε στις 18 Μαρτίου. Εκείνη τη βραδιά ήταν σε μεγάλα… κέφια, φορτώνοντας το αντίπαλο καλάθι με 25 πόντους (4/6 τρίποντα). Αυτή ήταν και η καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος με αντίπαλο τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης.

Αξέχαστες είναι οι μάχες των playoffs τις σεζόν 2010-11 και 2012-13. Την πρώτη φορά η ελληνική ομάδα είχε καταφέρει να αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα, με τον Ναβάρο να έχει 13, 19, 9 και 7 κατά σειρά στα 4 ματς που έπαιξε. Σημαντική συνεισφορά στην πρόκριση του Παναθηναϊκού ήταν η απόφαση του Ομπράντοβιτς για το σύστημα. Ο Σέρβος επέλεξε να βάλει τον Καλάθη man to man πάνω στον La Bomba και τους άλλους 4 να παίζουν ζώνη.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο όμως οι Καταλανοί χαμογέλασαν και πήραν την πρόκριση για το Final 4. Σε εκείνη τη σειρά των playoffs ο Ναβάρο σημείωνε 16.6 πόντους μέσο όρο, αφού οι πράσινοι δεν βρήκαν τρόπο για να τον αντιμετωπίσουν. Η Μπάρτσα είχε πάρει την πρόκριση με 3-2.

Σιγά-σιγά και χρόνο με το χρόνο δεν έμενε και τόσο πολύ στο παρκέ όσο στο παρελθόν και έτσι οι μέσοι όροι του έπεφταν. Πάντως το τελευταίο του καλό ματς από πλευράς σκοραρίσματος το είχε κάνει τη σεζόν 2014-15 για το ΤΟP 16, τότε που είχε σημειώσει 17 πόντους και η Μπάρτσα είχε αποδράσει με 81-77 από το ΟΑΚΑ.

Πάντως οι αριθμοί του είναι αυξημένοι στα ματς-κλειδία (14.5 πόντοι ανά ματς) σε σχέση με τον μέσο όρο πόντων σε όλα τα παιχνίδια.

Αναλυτικά οι αριθμοί του

ΝΑΒΑΡΟ VS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣΠΟΝΤΟΙΜ.Ο ΠΌΝΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΙΚΆ2531712.7
ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ1316812.9
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ1214912.4
ΜΑΤΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ (Playoffs, Final 4)913114.5

Ναβάρο VS Oλυμπιακός

Από την άλλη, ούτε και ο Ολυμπιακός έχει παράπονο, καθώς ο Χουάν Κάρλος έχει παίξει ενάντια στην ομάδα του Πειραιά 20 φορές.

Ο τρελός με τις φοβερές μπομπίτες έχει φύγει χαρούμενος από το γήπεδο σε 13 περιπτώσεις, ενώ έχει ηττηθεί από τους ερυθρόλευκους 7 φορές (3 από αυτές στη σειρά playoffs του 2015, με τον Πρίντεζη να τον… σκοτώνει με τρίποντο στο Game 4).

H καλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα απέναντι στον Ολυμπιακό είναι οι 26 πόντοι στο εντός έδρας ματς της σεζόν 2005-06 (regular season).

Σίγουρα τα δύο ματς που δεν θα είναι περήφανος για τις προσωπικές του επιδόσεις είναι εκείνα της σεζόν 2005-06 στο ΤΟP 16 μέσα στην έδρα των «ερυθρολεύκων», αλλά και εκείνο της σεζόν 2015-16 (TOP 16). Στις δύο αναμετρήσεις σημείωσε μόλις ένα πόντο.

Η πρώτη του γνωριμία με την ομάδα του λιμανιού ήρθε τη σεζόν 2002-03. Ο Ισπανός bomber είχε καταφέρει να φορτώσει με 14 πόντους το καλάθι του αντιπάλου στο Palau Blaugrana, ενώ στην έδρα των Πειραιωτών μέτρησε 6 στο πλαίσιο του ΤΟP 16.

Μεγάλο ματς έκανε και την αγωνιστική περίοδο 2005-06. Με προσωπικό του ρεσιτάλ είχε σημειώσει 26 στη Βαρκελώνη, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του με το άνετο 86-70.

Εκτός έδρας στον Πειραιά είχε βάλει 10 πόντους, σε ματς που και αυτό έγινε στο πλαίσιο της Regular Season.

Το 2009 φόρτωσε με 14 πόντους το καλάθι του Ολυμπιακού στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, ενώ η πιο γλυκιά ανάμνηση του ήρθε το 2010. Τότε είχε τραβήξει 21 και είχε… κάψει τον Ολυμπιακό, οδηγώντας την Μπάρτσα στην κορυφή της Ευρώπης και τον ίδιο στον τίτλο του MVP του Final 4.

Έναν χρόνο μετά ο Ολυμπιακός σφράγιζε το εισιτήριο του για τον τελικό (λίγο πριν στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης) και ο Ναβάρο είχε 18. Από εκείνο το σημείο και μετά οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα είχαν αρχίσει να πέφτουν κόντρα στους Πειραιώτες.

Συνολικά στις 20… μάχες του με τον Ολυμπιακό, μετρά 238 πόντους (11.9 μέσο όρο).

Αναλυτικά οι αριθμοί του