Κάνααν: Οι παγωμένες φλέβες που μετέτρεψαν το ΣΕΦ σε... λάβα

Κάνααν: Οι παγωμένες φλέβες που μετέτρεψαν το ΣΕΦ σε... λάβα

«Ice in his veins». Στις φλέβες του το αίμα είναι παγωμένο. Όπως κάθε εκτελεστή πριν από τη μεγάλη ώρα. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι σε κάθε επίπεδο. Που δεν αντιλαμβάνονται το βάρος της στιγμής, όχι λόγω αδιαφορίας ή αλαζονείας, αλλά λόγω της πίστης στο μεγάλο τους «εγώ».

bwin sponsored

Αυτοί που πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν ό,τι και να συμβαίνει γύρω τους. Οι σφυγμοί τους παραμένουν σε διψήφια νούμερα την ώρα που οι φλέβες όσων βρίσκονται γύρω τους είναι έτοιμες να βγουν από τις θέσεις τους και να τους... καταπιούν.

«Ice in his veins». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να μείνει αποτυπωμένος ο Αϊζάια Κάνααν στους φίλους του Ολυμπιακού. Σημαδεύοντας κέντρο στα τέσσερα τρίποντα που πέτυχε στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Κάνααν δείχνει πως στις φλέβες του το αίμα είναι παγωμένο.

Ο ψυχρός εκτελεστής βρίσκεται εκεί στα δύσκολα, διαγράφοντας μονομιάς οτιδήποτε έχει προλάβει να γράψει η ιστορία. Η Φενέρμπαχτσε όσο περνούσε η ώρα στο Game 1 του ΣΕΦ, άρχισε να νιώθει πιο άνετα. Ο Δημήτρης Ιτούδης παραδέχτηκε στις δηλώσεις του πως το παιχνίδι πήγε με τον τρόπο που η ομάδα του ήθελε.

Τρίποντο, τρίποντο, τρίποντο και πάλι τρίποντο. Ο Κάνααν σκοράρει πέντε στην τρίτη περίοδο από τα έξι του συνολικά και γίνεται ο X-Factor της σειράς για τον Ολυμπιακό. Αυτός που τον πήρε από το χέρι για να τον οδηγήσει στο πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για το Κάουνας.

Ο ψυχρός εκτελεστής είναι αυτός που μετέτρεψε τη σπίθα σε... λάβα. Το ΣΕΦ εκρήγνυται. Η ιστορία έγραψε «Ολυμπιακός - Φενέρ 1-0, MVP: Αϊζάια Κάνααν».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Κάνααν στη μεγαλειώδη παράσταση απέναντι στον καθρέφτη του

Δεν είναι μόνο το τι κάνεις, αλλά και απέναντι σε ποιον. Ο Αμερικανός από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Φάληρο ήταν αναγκασμένος να κοιτάζει στον καθρέφτη του και να βλέπει μία άγνωστη φιγούρα. Θολωμένη, με φόντο το παρελθόν. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έφυγε από μια ομάδα σούπερ επιτυχημένη και ήταν αδύνατο να ξεχαστεί με τη μία.

Ο Κάνααν κουβάλησε το βάρος επί μία ολόκληρη σεζόν. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία έσπασε τον καθρέφτη με έξι γροθιές. Όσες και οι «μαχαιριές» που εξαπέλυσε στο κορμί της Φενέρ κατά τη διάρκεια του Game1.

Ο Ολυμπιακός αγόρασε το καλοκαίρι αυτό ακριβώς το προσόν. Το σουτ που θα τον ξεκολλήσει όταν το αρχικό πλάνο τρακάρει. Η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου πέρασε μία μπασκετική ζωή άνετη. Το κομψοτέχνημα χρειαζόταν αρμονία και χάρη, όμως στα play-offs τα κοστούμια λερώνονται πιο εύκολα.

Ο ήδη τσαλακωμένος Κάνααν δεν ενδιαφέρεται για το δικό του. Θα σηκωθεί από τα εννέα μέτρα για να σουτάρει, αντιβαίνοντας κάθε κανόνα λογικής. Γιατί να τον ενδιαφέρει; Το αίμα του είναι παγωμένο ακόμα και εκείνη τη στιγμή. Αυτό ήταν και το μοναδικό τρίποντο που βάζει μετά από ντρίπλα στην τρίτη περίοδο, αφού μετέπειτα άπαντες έψαχναν τον τύπο που σουτάρει λες και παίζει στην αυλή του σπιτιού του.

Ο MVP Βεζένκοβ προτιμά να αφήσει ένα σουτ με καλές προϋποθέσεις για ένα ακόμα καλύτερο. Ήταν η ώρα για τον ψυχρό εκτελεστή με το «καυτό» χέρι να βάλει την υπογραφή του. Ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα 12 πόντων και δεν ξανακοίταξε πίσω.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το κίνητρο του εκτελεστή

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Κάνααν είδε το δικό του όνομα να απουσιάζει από τη λίστα του Ολυμπιακού για την Basket League. Η ζωή δεν είναι ευθεία γραμμή, έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Το δεύτερο μισό της σεζόν ήταν κατά πολύ κατώτερο των προσδοκιών.

Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, ήρθε μία αναπάντεχη απογοήτευση για αυτόν. Δεν περίμενε να μη βρίσκεται στο ρόστερ της Basket League, αλλά μετέτρεψε την απογοήτευση των πρώτων ημερών σε πείσμα. Με το κεφάλι κάτω και τον επαγγελματισμό του στα... κόκκινα, διατήρησε από τις προπονήσεις του τη θέση στην αρχική πεντάδα της EuroLeague και έψαχνε την ευκαιρία του.

Τόσο αποφασισμένος να την αρπάξει που χρειάστηκε να σουτάρει από τα εννέα μέτρα για να φέρει στα μέτρα του το παιχνίδι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε στη δύσκολη θέση και έπρεπε να τον κόψει, υπό τον φόβο του τραυματισμού ενός εκ των σέντερ του. Μία ομάδα που κερδίζει συνεχώς έχει τέτοια προβλήματα να λύσει.

Πριν το παιχνίδι με τη Φενέρ, ο Κάνααν γνώριζε πως έχει ακόμα στη σεζόν να παίξει από τρία έως επτά παιχνίδια. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του Ολυμπιακού. Το τέλος της ιστορίας, όμως, θέλησε να τον γράψει με τον τρόπο του.

Σκοράροντας το έκτο του τρίποντο έκανε high-five με όποιον φίλο του Ολυμπιακού βρέθηκε στο διάβα του, στη γωνιά του ΣΕΦ. Παγωμένες φλέβες αλλά μια καρδιά γεμάτη συναισθήματα, έτοιμη να γεννήσει φλόγα. Περίεργο και αντιφατικό, όπως και όλη η σεζόν ενός σουτέρ που μετρούσε 8/13 τρίποντα κόντρα στη Φενέρ και 31/104 με όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους στην EuroLeague.

Δεν είναι μόνο το «τι κάνεις». Μάλλον δεν έχει τόση σημασία και το «απέναντι σε ποιον». Το κρισιμότερο όλων είναι το «πότε». Η απάντηση είναι όταν τα χέρια αρχίσουν να τρέμουν.

Ψυχρά, σα να μη συμβαίνει κάτι τρομερό. «Ice in his veins».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi