Το success story της Bundesliga: Πώς οι Γερμανοί έφτασαν πρώτοι στο restart

Gazzetta team
Το success story της Bundesliga: Πώς οι Γερμανοί έφτασαν πρώτοι στο restart

bet365

Η Bundesliga είναι το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που κάνει (ξανά) σέντρα και ο Αλεξάνδρος Λοθάνο εξηγεί πώς οι Γερμανοί φτάνουν απόλυτα προετοιμασμένοι για το ποδόσφαιρο της νέας εποχής, αυτής του κορονοϊού.

Σε λίγες ώρες, η μπάλα θα κυλήσει εκ νέου στην Ευρώπη. Γιατί, μπορεί επί της ουσίας στην Λευκορωσία το πρωτάθλημα να μην διεκόπη ποτέ και πρόσφατα να επέστρεψε η δράση στα Νησιά Φερόε, αλλά η νέα κανονικότητα (και) του ποδοσφαίρου αντανακλάται στην Γερμανία, στην οποία κάνουν (ξανά) πρεμιέρα η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία.

Η Bundesliga ανοίγει αυλαία με 17 παιχνίδια σε τρεις ημέρες (αναβλήθηκε το Ανόβερο – Ντινάμο Δρέσδης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού και καραντίνας της δεύτερης), τα οποία θα μεταδοθούν όλα από τα κανάλια της Cosmote TV.

Μια πρεμιέρα που επαναφέρει την απολαυστική κουβέντα για το ποιος θα πάρει την σαλατιέρα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη. Όχι μόνο επειδή μας έλειψε τόσο πολύ η μπάλα (66 ημέρες από το τελευταίο ματς στην Γερμανία, το Γκλάντμπαχ – Κολωνία 2-1) και περιμένουμε να δούμε πολλά, αλλά και γιατί αποτελεί crash test για όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα που φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην δράση.

«Αν δεν μπορεί η Bundesliga, τότε ποιος;» αναρωτήθηκε εύλογα ο Τόνι Κρόος για το πρωτάθλημα που θα μας δείξει αν μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε μια, διαφορετική έστω, κανονικότητα στο ποδόσφαιρο σε λίγες εβδομάδες.

Ποια, όμως, ήταν τα βήματα που έγιναν, προκειμένου να δούμε ξανά σε δράση τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, τον Τζέιντον Σάντσο, τον Κάις Χάβερτς και τα άλλα παιδιά;

1. Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», μέχρι το πρωί της Παρασκευής (15/5), οι κορονό – αριθμοί στην Γερμανία ήταν οι εξής: 173.512 κρούσματα, 7.824 θύματα (101 τις τελευταίες 24 ώρες), 151.700 νωσούντες που έγιναν καλά και επίπεδο θνησιμότητας της τάξεως του 4,5%, με το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού στο 0,75, κάτω από το κρίσιμο 1.

Θλιβερές οι ανθρώπινες απώλειες, αλλά «εξαιρετικοί» οι αριθμοί, αν αναλογιστούμε ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια, την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο (68 εκατομμύρια), στην Γαλλία (67), στην Ιταλία (60 εκατομμύρια) και στην Ισπανία (47 εκατομμύρια), τα θύματα ξεπερνούν τις 34, τις 27, τις 31 και τις 27 χιλιάδες αντίστοιχα.

Το εξαιρετικό σύστημα υγείας της Γερμανίας και η αυτό – πειθαρχία του λαού συνέβαλαν τα μέγιστα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού Covid-19 και την πίστη ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην «κανονικότητα», με το πιο δημοφιλές άθλημα να την ακολουθεί με σταθερά βήματα.

2. ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ

Σε Γαλλία, Ολλανδία και πιο πρόσφατα στο Βέλγιο, οι κυβερνήσεις «υποχρέωσαν» τις ποδοσφαιρικές αρχές να βάλουν παύλα στην φετινή ποδοσφαιρική σεζόν. Στην Κύπρο, το λουκέτο επήλθε λόγω των διαφωνιών των ποδοσφαιρικών αρχών με την κυβέρνηση για το πρωτόκολλο υγείας, ενώ στην Ιταλία υπάρχουν ακόμα αρκετά σύννεφα σε αυτή την (απαραίτητη) συμφωνία.

Και στην Γερμανία; Η Λίγκα (DFL) και η Ομοσπονδία (DFB) πήγαν χέρι χέρι με τις υγειονομικές αρχές και συνέταξαν ένα αναλυτικότατο πρωτόκολλο υγείας που προβλέπει τα πάντα και για όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να γκρεμιστεί όλη η προσπάθεια, προτού ολοκληρωθεί, όπως είναι ο πρωταρχικός στόχος.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, μάλιστα, η οριστική συμφωνία ήταν ακόμα πιο σύνθετη, αφού εκτός από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το «πράσινο φως» έπρεπε να δώσουν και οι Πρωθυπουργοί τον ομόσπονδων κρατών.

Χρειάστηκαν τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων, διαφωνίες, εκατέρωθεν οπισθοχωρήσεις και συμβιβασμοί, προσθέσεις και αφαιρέσεις στο πρωτόκολλο υγείας, προκειμένου να προκύψει το απόλυτο «ναι» απ' όλες τις πλευρές.

3. Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Οι κύριες κατευθύνσεις του πρωτοκόλλου υγείας προβλέπουν ελέγχους ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, αυστηρά μέτρα προστασίας και προφύλαξης για αθλητές, προπονητές και εργαζόμενους, άμεση επέμβαση σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού.

Από τα χιλιάδες τεστ που έγιναν, προέκυψαν κρούσματα σε Γκλάντμπαχ - Κολωνία (πρώτη κατηγορία) και Άουε - Ντιναμό Δρέσδης (δεύτερη). Τα πρώτα αντιμετωπίστηκαν με απομόνωση των κρουσμάτων, αλλά συνέχιση των προπονήσεων, τα δεύτερα με καραντίνα της ομάδας, με τη Ντιναμό να «προκαλεί» των δύο πρώτων αγώνων της, τους οποίους θα δώσει μεσοβδόμαδα αργότερα. «Κανένα» πρόβλημα, προχωράμε.

Εδώ και έναν μήνα, οι ομάδες μπήκαν κλιμακωτά στις προπονήσεις, ανάλογα τις ντιρεκτίβες του εκάστοτε ομόσπονδου κράτους και της Καγκελαρίας. Αρχικά με ατομικές, στη συνέχεια με μικρά γκρουπ και την τελευταία εβδομάδα με ομαδικές.

Η τελευταία εβδομάδα περιλάμβανε και απομόνωση όλης της ομάδας σε ξενοδοχείο, έστω και αν υπήρξε μια διαρροή, εξαιτίας της... οδοντόκρεμας του προπονητή της Άουγκσμπουργκ, Χάικο Χέρλιχ.

Οι ομάδες επέδειξαν ζηλευτή πειθαρχία και αυτή φαντάζει ως μια απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, όπου υπάρχει εύλογη ανησυχία των παικτών να μην τυχόν κολλήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Για παν ενδεχόμενο, πάντως, και στην Γερμανία ετοιμάζουν Plan B.

4. ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, βεβαίως, δεν γίνεται με πρώτο κριτήριο την αγάπη για το άθλημα, έστω και αν στην Γερμανία είναι δεδομένη. Η πρόωρη λήξη των πρωταθλημάτων θα προκαλούσε επιπλέον οικονομική ζημιά στους συλλόγους ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην τελευταία δόση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για πολλές ομάδες είναι «ανάσα», αφού ήδη οι απώλειες από εισιτήρια και merchandising είναι πολύ σημαντικές.

Η τηλεόραση προσαρμόζεται και αυτή στην εποχή του ιού Covid-19 και θα προσφέρει την δυνατότητα στους τηλεθεατές να βλέπουν τα ματς με φυσικό ήχο ή με εικονικό ήχο από ιαχές φιλάθλων και αντιδράσεις στα γκολ που θα σημειώνονται!

Όσο για τους ίδιους τους φιλάθλους, οι οποίοι πιθανότατα θα στερηθούν την χαρά του γηπέδου για πολύ καιρό ακόμα; Παρ' ότι σε σχετική δημοσκόπηση μόνο το 31% των Γερμανών δήλωσε υπέρ της επανέναρξης, ο κόσμος περιμένει πως και πως να κυλήσει το τόπι.

Η Γκλάντμπαχ, ύστερα από προτροπή των φίλων της, έχει γεμίσει τις εξέδρες με χάρτινα ομοιώματα των φιλάθλων, τακτική που ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες. Τώρα απομένει να φανεί πόσο θα πειθαρχήσει ο κόσμος να μην μαζευτεί έξω από τα γήπεδα, όπως έκανε με σχετική προτροπή ο δήμαρχος του Ντόρτμουντ, για το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ μεταξύ Μπορούσια και Σάλκε, το μεσημέρι του Σαββάτου (16/5, 16:30, Cosmote Sport 2 HD).

5. ΑΣ ΚΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙ!

Όσα βήματα έπρεπε να γίνουν, έγιναν με υποδειγματική οργάνωση και ζηλευτή ακρίβεια. Πλέον, ο λόγος περνάει στην μπάλα και στα όποια απρόοπτα ενδέχεται να προκύψουν στη συνέχεια, με την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε σχέση με το ποδόσφαιρο προ ιού Covid-19, θα μάθουμε (για λίγο καιρό;) να ζούμε με τις πέντε αλλαγές ανά ομάδα. Σε τρία χρονικά «παράθυρα», όμως, για να μην επηρεάζεται ο ρυθμός του αγώνα. Να συνηθίσουμε τους... ανέπαφους πανηγυρισμούς, αφού συνιστάται ο χαιρετισμός με αγκώνα ή πόδι και να αποφεύγεται το φτύσιμο στο χορτάρι.

Δεν θα υπάρχουν ομαδικές φωτογραφήσεις πριν από τους αγώνες, ούτε συνεντεύξεις Τύπου μετά από αυτούς. Οι παίκτες των γηπεδούχων ομάδων θα πηγαίνουν με το αυτοκίνητό του ο καθένας στο γήπεδο, αυτοί των φιλοξενούμενων διάσπαρτοι σε διαφορετικά πούλμαν, για να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Στο γήπεδο, το οποίο χωρίζεται σε τρεις ζώνες (αγωνιστικός χώρος, εξέδρες, εξωτερικός χώρος), θα υπάρχουν το πολύ 300 άτομα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ποδοσφαιριστές, προπονητές, εργαζόμενοι των συλλόγων, κάμεραμαν και δημοσιογράφοι, καθώς και τέσσερα ball boy, για μπάλες που θα απολυμαίνονται πριν από την σέντρα και στην ανάπαυλα.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις, ασυνήθιστες εικόνες και, μην κρυβόμαστε, νοσταλγία για την ατμόσφαιρα προ κορονοϊού. Με προσμονή, όμως, για να δούμε ξανά το αγαπημένο μας τόπι να κυλάει. Και την ευχή να βρει και το ποδόσφαιρο τον δρόμο του, τη νέα εποχή. Μια εποχή που, εν προκειμένω, είναι αλήθεια ότι το Άουγκσμπουργκ - Χόφενχαϊμ μοιάζει πιο όμορφο από το ηλιοβασίλεμα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα