Κυπριακό πρωτάθλημα: Οι απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα και οι νομικές ενέργειες της Ανόρθωσης!

Δημήτρης Τομαράς
Κυπριακό πρωτάθλημα: Οι απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα και οι νομικές ενέργειες της Ανόρθωσης!

bet365

Η Ανόρθωση δεν δέχεται την απόφαση / ανακοίνωση της ΚΟΠ για διακοπή του πρωταθλήματος και θα προσφύγει νομικά για να την προσβάλλει και το Gazzetta.gr επιχειρεί να ρίξει... φως στο τι έχει συμβεί στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Η Κύπρος το τελευταίο διήμερο βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και την επικαιρότητα αλλά για μη αγωνιστικούς λόγους. Η ΚΟΠ ανακοίνωσε την απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος μετά και από την ψηφοφορία των σωματείων, όμως η απόφαση αυτή βρίσκει αντιδράσεις ειδικά από ομάδες όπως η Ανόρθωση και η ΑΕΚ. Η Ανόρθωση μάλιστα έχει αποσαφηνίσει με κάθε τρόπο ότι δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι η Ομόνοια παίρνει την πρώτη θέση του Champions League καθώς οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες αλλά η Ανόρθωση μειονεκτούσε στα μεταξύ τους ματς.

Με τη βοήθεια συναδέλφων από την Κύπρο επιχειρήσαμε να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα για την κατάσταση στην Κύπρο και το πρωτάθλημά της. Ας τα δούμε.

1) Πως ελήφθη η απόφαση που ανακοινώθηκε η ΚΟΠ;

Τα σωματεία αποφάσισαν με ψηφοφορία την διακοπή. Δεκαοκτώ ήταν υπέρ και δύο, η Ανόρθωση και η ΑΕΚ ήταν κατά.

2) Τι ακριβώς ισχύει με το πρωτόκολλο επανέναρξης και τον ισχυρισμό της ΚΟΠ ότι απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση στην Κύπρο με βάση δικό της πρωτόκολλο είχε επισημάνει πως μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο από τις 9 Ιουνίου και μετά. Η ΚΟΠ έφτιαξε δικό της πρωτόκολλο αλλά απορρίφθηκε την Πέμπτη από τους ειδικούς, τους γιατρούς και τους επιδημιολόγους. Πιο κάτω δείτε σε φωτογραφία τα δύο πρωτόκολλα και τις διαφορές τους.3) Τι γίνεται με το πρωτάθλημα και τον τίτλο;

Δεν είναι πρωταθλήτρια η Ομόνοια. Πρόκειται για διακοπή. Απλώς θα δηλωθεί ως πρώτη και θα βγει στο Champions League. Η ΚΟΠ ανακοίνωσε τις ομάδες: η Ομόνοια Λευκωσίας στο Champions League και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και ο Απόλλων Λεμεσού στο Europa League.4) Η Ανόρθωση προσφεύγει νομικά. Ποιος είναι ο βασικός λόγος;

Διότι δεν δέχεται την Ομόνοια ως πρώτη και που θα βγει Champions League. Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες αλλά η Ανόρθωση μειονεκτεί στα μεταξύ τους ματς (0-0, 1-0). Ζητάει αγώνα μπαράζ με την Ομόνοια και δεδομένα θα προσφύγει νομικά κατά της ΚΟΠ και της απόφασης.

Δείτε πιο κάτω την επιστολή που απέστειλε η Ανόρθωση στην ΚΟΠ και που θα πάει και στο νομικό τμήμα της UEFA και όπου κάνει λόγο για τις ενέργειές της καθώς και για τις προτάσεις της αναφορικά με το πρωτάθλημα:

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που έχει σταλεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σχετικά με το αίτημα μας για αναβολή της απόφασης σχετικά με το Πρωτάθλημα Cyta 2019-20.

Σε συνέχεια των επιστολών των Νομικών μας Συμβούλων ημερομηνίας 7/5/2020 και 14/5/2020 και κατόπιν της χθεσινής συνάντησης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ της Ομοσπονδίας, του Υπουργού Υγείας και μελών της Επιδημιολογικής Ομάδας του Κράτους και Προέδρων Σωματείων για συζήτηση και εξέταση του Πρωτοκόλλου της ΚΟΠ για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  • Λαμβανομένου υπόψη ότι η UEFA έδωσε ως τελική ημερομηνία για ενημέρωση ως προς την συνέχιση ή μη των διοργανώσεων την 25/5/2020, ζητούμε όπως σήμερα αναβληθεί η διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης από το ΔΣ της ΚΟΠ, ενόψει των πιο κάτω.
  • Η Κυβέρνηση δήλωσε ευθαρσώς ότι οι προπονήσεις που ξεκίνησαν στις 8/5/2020 μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στις 9/6/2020, ακολουθώντας τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Κράτους.
  • Το πρωτόκολλο που η ΚΟΠ ετοίμασε και εισηγήθηκε, μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του, αρκεί να μετατεθούν οι φάσεις των προνοιών του πρωτοκόλλου εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των οδηγιών που το Κράτος εξέδωσε στα σχετικά διατάγματα και πρωτόκολλα (βλέπε Παράρτημα Ι).

Το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ μπορεί και πρέπει να τροποποιηθεί στη βάση των Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας ως εξής:

Σύνολο 6 βδομάδες προπονήσεων (43 μέρες) που αναλύεται:

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ 8 Μαΐου – 17 Μαΐου (10 μέρες)

Προπόνηση σε γκρουπ των πέντε ατόμων συμπεριλαμβανομένου του προπονητή ενώ παραμένουν κλειστά αποδυτήρια, γυμναστήρια και κοινόχρηστοι χώροι.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ 18 Μαΐου – 8 Ιουνίου (22 μέρες)

Ομαδικές προπονήσεις με περιορισμούς
Μη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων.
Θα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης τα αγωνιστικά παιχνίδια με την μπάλα χωρίς επαφή των παιχτών.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ 9 Ιουνίου – 19 Ιουνίου (11 μέρες)

Ομαδικές προπονήσεις χωρίς περιορισμούς
Με την χρήση αποδυτηρίων και γυμναστηρίων
Επιτρέπονται τα φιλικά παιχνίδια

Διεξαγωγή αγώνων 20 Ιουνίου – 1 Αυγούστου

Από το Σάββατο, 20 Ιουνίου, επανέναρξη πρωταθλήματος χωρίς θεατές.

Το πρόγραμμα των αγώνων να τροποποιηθεί όπως πιο κάτω:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Σ-Κ 20-21 Ιουνίου
Τετάρτη 24 Ιουνίου
Σ-Κ 27-28 Ιουνίου
Τετάρτη 1 Ιουλίου χωρίς αγώνες – αποκατάσταση παικτών
Σ-Κ 4-5 Ιουλίου
Τετάρτη 8 Ιουλίου
Σ-Κ 11-12 Ιουλίου
Τετάρτη 15 Ιουλίου χωρίς αγώνες – αποκατάσταση παικτών
Σ-Κ 18-19 Ιουλίου
Τετάρτη 22 Ιουλίου
Σ-Κ 25-26 Ιουλίου
Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ημιτελικός Κυπέλλου (μονός)
Σ-Κ 1 Αυγούστου – Τελικός Κυπέλλου

Η όποια προσπάθεια τερματισμού των διοργανώσεων ενώ αφ’ ενός στην χώρα μας ανοίγουν σχολεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, χώροι θρησκευτικής λατρείας και αφ’ ετέρου η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου εξελίσσεται καλύτερα από τις προβλέψεις με τον δείκτη μεταδοτικότητας να είναι στο 0,3 εν αντιθέσει με την Γερμανία που είναι στο 1,3 με το πρωτάθλημα εκεί να ξεκινά εντός των ημερών, είναι τουλάχιστον πρόωρη, αν όχι σκανδαλώδης.

Περαιτέρω, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού ακούσαμε τις θέσεις των Λειτουργών του Υπουργείου Υγείας ήταν ευδιάκριτο ότι η Επιδημιολογική Ομάδα που απαρτίζεται από 12 και πλέον μέλη δεν ασχολήθηκε με το Πρωτόκολλο Υγείας που ετοίμασε η ΚΟΠ, αποκλείστηκαν και αγνοήθηκαν απόψεις έγκριτων Επιστημόνων, οι οποίοι επανειλημμένα δημόσια τάχθηκαν υπέρ της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει η ΚΟΠ να απαιτήσει όπως έκτακτα συγκληθεί ολόκληρη η Επιδημιολογική Ομάδα και τοποθετηθεί εγγράφως στην πρόνοια του Πρωτοκόλλου που αφορά το Σενάριο Θετικού Κρούσματος ούτως ώστε να υπάρχει ενώπιών μας μία ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη γνωμάτευση την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική για την όποια απόφαση ήθελε παρθεί.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το θέμα του Ποδοσφαίρου με ανάλογο τρόπο που αντιμετωπίζει δραστηριότητες πολύ μικρότερης οικονομικής εμβέλειας και χαμηλότερης κοινωνικής επίδρασης. Αν αυτό δεν το απαιτήσουμε, ενεργούμε εις βάρος τόσο των δικών μας συμφερόντων όσο και του Κυπριακού Ποδοσφαίρου. Εν κατακλείδι, εκείνο το οποίο ζητούμε τόσο εμείς όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ποδοσφαιρόφιλων όπως καταγράφεται στα ΜΜΕ, είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα εντός των αγωνιστικών χώρων.

5) Τι θα ισχύει με τα τηλεοπτικά και τι θα γίνει με τα συμβόλαια των παικτών;

Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις πλατφόρμες και οι ομάδες είναι μοιρασμένες. Με αυτήν την εξέλιξη οι ομάδες δεν θα πληρωθούν για διάστημα δύο μηνών και ήδη έχουν αρχίσει επαφές με τους παίκτες για διακανονισμούς και μειώσεις μισθών.

Μπες στο Fantasy του Gazzetta για το ελληνικό πρωτάθλημα, εντελώς δωρεάν. Φτιάξε την δική σου ομάδα, αγόρασε τους κατάλληλους παίκτες και κέρδισε μεγάλα δώρα. Κάνε τις μεταγραφές που πιστεύεις, δημιούργησε το δικό σου πρωτάθλημα και ταυτόχρονα μπορείς να συμμετέχεις στη συνολική βαθμολογία για τα έπαθλα. 

 

Στο Transfer Center του Gazzetta θα μάθεις για όλες τις μεταγραφές που έχουν γίνει το καλοκαίρι για να μην πιαστείς αδιάβαστος στο νέο Fantasy.

NEWS FEED