ΠΑΟΚ, μια ομάδα που αλλάζει με πλάνο και στόχευση

ΠΑΟΚ, μια ομάδα που αλλάζει με πλάνο και στόχευση

ΠΑΟΚ, μια ομάδα που αλλάζει με πλάνο και στόχευση

bet365

Ο ΠΑΟΚ αλλάζει και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για το τι ισχύει με τους «κλεισμένους» Κουαλιάτα, Νέσμπεργκ, τις επαφές για Κοτάρσκι, Σοάρες, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του Μπότο.

O Ζοσέ Μπότο ξέρει ότι έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Όταν, όμως, η συζήτηση πηγαίνει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν, ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής σε αφοπλίζει με το χαμόγελό του. Δεν πανικοβάλλεται, βγάζει μια απίστευτη σιγουριά για τη δουλειά του, άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο τον επέλεξε ο Ιβάν Σαββίδης. Για τα δύσκολα, όχι τα εύκολα…

«Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν χάνουν, μόνο μαθαίνουν!», έγραψε ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, με το που ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν, εννοώντας, προφανώς, πως τα… παθήματα του «Δικεφάλου» θα γίνουν μαθήματα. Ο ίδιος μαθημένος σε «επικίνδυνες αποστολές» δεν τρομάζει μπροστά στο… κύμα των αναγκαστικών αλλαγών που πρέπει να κάνει μέσα στο επόμενο μήνα.

Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κερδίσει «το στοίχημα της επόμενης μέρας» και να είναι στις 21 Ιουνίου έτοιμος. Αν κρίνουμε από την προεργασία, που έχει γίνει από τον Ιανουάριο και μετά, θα είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμος. Οι άνθρωποι του λένε ότι «το ρόστερ θα έχει διαμορφωθεί κατά 90% μέχρι να φύγει η ομάδα για προετοιμασία», σε λιγότερο από ένα μήνα θα φανεί αν θα επαληθευτούν. Κοντός ψαλμός, αλληλούια.

Η ανάλυση του Gazzetta με το «ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται» σας προϊδέασε για το… κύμα των αλλαγών. Δε μιλάμε για μια δύο αλλαγές ή νέες προσθήκες. Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει το μισό και βάλε ρόστερ του, ένα δύσκολο εγχείρημα είναι αλήθεια, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση.

Ο Ζοσέ Μπότο και ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να έχουν διαφορετική φιλοσοφία, αλλά έχουν καταφέρει να ταιριάξουν και να καταλήξουν στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν και στον τρόπο που θα κινηθεί ο «Δικέφαλος» στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Το νούμερο θα είναι διψήφιο και ο τελικός απολογισμός των νέων προσώπων εξαρτάται από τις πιθανές (τέσσερις) ανανεώσεις και τις όποιες πωλήσεις προκύψουν μέσα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

Οι «κλεισμένοι» Κουαλιάτα και Νέσμπεργκ

Οι πρώτες δύο κινήσεις του Μπότο, ο Νίκο Κουαλιάτα και ο Ιβάν Νέσμπεργκ, φανέρωσαν τον τρόπο που θα κινηθεί αυτό το καλοκαίρι. Στόχος είναι να αποκτηθούν νεαροί παίκτες με παραστάσεις, μεταπωλητική αξία και… πνευμόνια για να αντέξουν στο «Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή» που θα αρχίσει στα μέσα Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχόμενα παιχνίδια τον Νοέμβριο.

Ο Κουαλιάτα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το ταξίδι προς την Ελλάδα. Ο 23χρονος Ουρουγουανός, μετά από μια πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα των Γουόντερερς, θα αποχωρήσει από τους «bohemian» για να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, ήδη, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις.

Νικολάς Κουαλιάτα

Το «δεκάρι» των «bohemian» μπορεί να βαδίζει στα 23 του, αλλά έχει προλάβει να παίξει για τέσσερις σεζόν στην πρώτη κατηγορία με τους Γουόντερερς. Με παρουσίες στο πρωτάθλημα Ουρουγουάης, το Copa Libertadores και το Copa Sudamericana, συνολικά αγωνίστηκε σε 78 παιχνίδια και σημείωσε επτά γκολ.

Ο 23χρονος δεν θα παίξει το τελευταίο παιχνίδι της Apertura εναντίον των Boston River στο «Viera», καθώς βρίσκεται σε διακοπές στην περιοχή της Colonia απολαμβάνοντας τις τελευταίες του μέρες στην Ουρουγουάη μαζί με την οικογένειά του, καθώς στις 11 Ιουνίου έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

O Ιβάν Νέσμπεργκ έχει συμφωνήσει σε όλα με τον ΠΑΟΚ, όπως αναφέρουν οι συμπατριώτες του, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για να ολοκληρωθεί και το τυπικό κομμάτι της μετακίνησης και να ανακοινωθεί από το «Δικέφαλο».

Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός δεν είναι η βασική λύση για τους στόπερ, αλλά μια προσθήκη ποδοσφαιριστή που μπορεί να δώσει λύσεις στο rotation του Λουτσέσκου. Για τους στόπερ ο Μπότο έχει κι άλλη μια κίνηση σημειωμένη στο μπλοκάκι του, που θα γίνει ανεξαρτήτως της παραμονής ή όχι του Κρέσπο, καθώς υπάρχει περίπτωση πώλησης του Μιχάι.

Οι προχωρημένες επαφές για Κοτάρσκι και Σοάρες

Σύντομα αναμένονται εξελίξεις και στις υποθέσεις των Ντόμινικ Κοτάρσκι και Ράφα Σοάρες. Ο Κροάτης «πορτιέρε» του Άγιαξ είναι ο βασικός στόχος, ο «Δικέφαλος» πάει για αγορά και επένδυση στην κομβική θέση του τερματοφύλακα, ωστόσο η υπόθεση του δεν είναι εύκολη, λόγω της παρουσίας της Γκόριτσα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Ο Ράφα Σοάρες

Ο 27χρονος Πορτογάλος αριστερός μπακ είναι διαφορετική περίπτωση. Γνώριμος στον ΠΑΟΚ. Μένει ελεύθερος στις 30 Ιουνίου από την Γκιμαράες, με την οποία είχε μια γεμάτη σεζόν καταγράφοντας 34 συμμετοχές, με 4 γκολ και 8 ασίστ.

Οι ανανεώσεις και οι πωλήσεις

Ο ΠΑΟΚ εκτός από τους κλεισμένους Κουαλιάτα και Νέσμπεργκ, θα κινηθεί για τερματοφύλακα (Κοτάρσκι), αριστερό μπακ (Σοάρες), έναν επιπλέον στόπερ, δύο εξτρέμ, ένα δεκάρι (εκτός του Κουαλιάτα) και έναν φορ.

Εκτός από αυτές τις εννιά νέες προσθήκες στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις προς τους Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Σβαμπ. Αν κάποια περίπτωση δεν προχωρήσει ο Μπότο θα πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση ενός άλλου παίκτη (Βιεϊρίνια και Σβαμπ είναι πιο κοντά στην ανανέωση), ενώ στη λίστα των πιθανών πωλήσεων και αποχωρήσεων υπάρχουν αρκετά ονόματα. Ανοικτό είναι πάντα το ενδεχόμενο της παραμονής του Ζίβκο Ζίβκοβιτς, που έχει συνάρτηση με την πορεία της μεταγραφής του Κοτάρσκι, άρα μιλάμε για πέντε ανανεώσεις.

Για τους Τσόλακ, Αουγκούστο, Ζαμπά, Μιχάι, Τέιλορ, Μουργκ ακόμη και για τον Καντουρί πάντα θα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης και λύσης της συνεργασίας τους με τον ΠΑΟΚ.

@Photo credits: Instagram

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.