ΠΑΟΚ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

ΠΑΟΚ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

ΠΑΟΚ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

bet365

Τον ΠΑΟΚ που ξέρατε, να τον ξεχάσετε… Η ομάδα της επόμενης σεζόν δε θα έχει καμία απολύτως σχέση με την τωρινή και το Gazzetta βάζει κάτω τα δεδομένα και αναλύει την κατάσταση στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο.

Επιστρέφοντας κάποιους μήνες πίσω, όχι πολλούς, καμιά εκατό ημέρες τον περασμένο Φεβρουάριο, θυμάμαι σαν τώρα τον Ζοσέ Μπότο στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση να εκπονεί το σχέδιο με την κωδική ονομασία: «Φτιάξε μου τον ΠΑΟΚ της επόμενης χρονιάς».

«Προσπαθούμε να ανανεώσουμε την ομάδα στο μέσο όρο των ηλικιών. Οι ποδοσφαιριστές που μας ενδιαφέρουν μπορεί να είναι από 21 μέχρι και 25 ετών. Σε αυτή την ηλικία κινηθήκαμε με παίκτες νεαρούς αλλά με εμπειρία. Όχι παίκτες από τις ακαδημίες. Οι ομάδες πρέπει να έχουν και παίκτες με προσδοκίες ακόμη και επιχειρηματικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει προοπτική μεταπώλησης τους να μπορούμε αργότερα να τους παραχωρήσουμε. Παίκτες από περιφερειακά πρωταθλήματα όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα ή την Ουκρανία, μόνο σε ηλικίες 25-26 πηγαίνουν στις μεγάλες λίγκες. Πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς το μοντέλο. Αυτό κάναμε στην Μπενφίκα. Μελετήσαμε την αγορά και αποκτήσαμε brand name στις μεταγραφές ακολουθώντας τις επιταγές της. Γίναμε μια μηχανή παραχωρήσεων», είχε πει ο Πορτογάλος φανερώνοντας τον τρόπο που θα κινηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά, πάνω απ’ τον εκάστοτε αθλητικό διευθυντή και τον κάθε προπονητή, υποτίθεται πως υπάρχει η ηγεσία που εκπονεί τη στρατηγική. Στρατηγική δεν είναι οι ατελείωτες αγορές, χειμώνα-καλοκαίρι, δίχως διακριτό ειρμό. Κι αυτό είναι μέρος του σχεδίου. Δίχως να επηρεάζεται από τις φωνές στα «καφενεία των φιλάθλων», σε κομμάτι των media, που τρομάζουν στην ιδέα μη τυχόν ο Μπότο μαζέψει στην Τούμπα καμιά δεκαριά πιτσιρικάδες και η ομάδα της επόμενης χρονιάς μοιάζει με… νηπιαγωγείο. Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2022-23 χρειάζεται πολλές μεταγραφές. Σημαντικές αλλαγές.

Παρατηρείστε προσεκτικά τη φωτογραφία μ’ όλους τους παίκτες της σεζόν 2021-22 και θα αντιληφθείτε το μέγεθος των αλλαγών…

Η ομάδα του ΠΑΟΚ

Κι εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Δε λέμε ό,τι δεν χρειάζονται οι μικροί του ρόστερ. Οι πολυάριθμοι μικροί. Είναι, για την ακρίβεια, το ένα απ’ όσα χρειάζονται οι ομάδες για να μακροημερεύσουν. Να αλλάξουν το αγωνιστικό προφίλ. Να έρθουν ο 22χρονος Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια. Ο 23χρονος Κουαλιάτα να μπει δίπλα στον συνομήλικο του Σοάρες και πάει λέγοντας. Ανανέωση. Καινούργιες φάτσες. Άγνωστες. Καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ του νταμπλ και των τίτλων. Όμως, χρειάζεται προσοχή για να πετύχει το πλάνο. Οι μικροί, σ’ οποιονδήποτε αθλητικό οργανισμό, έχουν ανάγκη μεγάλους να στηρίξουν και να τραβήξουν τους μικρούς. Τελεία και παύλα.

Η κομβική θέση του Νο1

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης άνοιξε πρώτος την πόρτα της εξόδου. Πέντε χρόνια στην Τούμπα, ήρθε χωρίς τυμπανοκρουσίες ως τρίτη λύση το καλοκαίρι του 2017, κατορθώνοντας να μονιμοποιηθεί κάτω από τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια, να κερδίσει τίτλους, ωστόσο το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο του Μπότο. Μέχρι πριν λίγες μέρες αρκετοί πίστευαν ότι ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα παραμείνει ως δεύτερος, όμως αυτό το σενάριο δύσκολα θα επαληθευτεί και ο ΠΑΟΚ έχει βγει στην αγορά για δύο τερματοφύλακες.

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι, όχι απλά βρίσκεται στις λίστες των ανθρώπων του «Δικεφάλου», αλλά ο Κροάτης τερματοφύλακας, που ανήκει στον Άγιαξ, είναι αυτή την στιγμή το πρώτο φαβορί για τη μία από τις δύο θέσεις στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Από πέρσι έχει απασχολήσει η περίπτωση του Αντώνη Τσιφτσή, το όνομα του οποίου επέστρεψε τον περασμένο Γενάρη στην επικαιρότητα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ο 23χρονος Έλληνας γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης θα αποτελέσει δίδυμο με τον συνομήλικο του Κοτάρσκι.

Ξεχάστε την άμυνα που ξέρατε…

Τα προηγούμενα πέντε-έξι χρόνια είχαμε συνηθίσει μπροστά από τον Πασχαλάκη το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο να ηγείται της «ασπρόμαυρης» άμυνας. Μαζί κατέκτησαν τα πάντα. Ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα. Έγραψαν ιστορία μέσα σε μια εξαετία. Οι δύο στόπερ που «έδεσαν», μετά την πρώτη σεζόν (2016-17) στην Τούμπα, έφτασαν να έχουν παίξει μαζί σε 133 επίσημα παιχνίδια και να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον για 10.575 λεπτά πάνω στο χορτάρι. Αμφότεροι είναι στο top-10 όλων των ξένων του ΠΑΟΚ, ο Βαρέλα ολοκλήρωσε τον κύκλο του με 214 συμμετοχές στην έκτη θέση κι ο Κρέσπο ακολουθεί με τρεις λιγότερες (211) στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας.

Βαρέλα και Κρέσπο ήταν οι ογκόλιθοι του ΠΑΟΚ

Ωστόσο απ’ αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι ξανά συμπαίκτες. Ο Βαρέλα το ήξερε προ καιρού ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί το συμβόλαιο του. Ο Κρέσπο έφυγε για την Ισπανία δίχως να έχει ξανά μιλήσει με τον Ζοσέ Μπότο και τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Στην πρώτη κουβέντα περί ανανέωσης, που είχαν κάνει οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιανουάριο, είχε προκύψει μια διαφορά στο οικονομικό κομμάτι και στη χρονική διάρκεια. Οι «ασπρόμαυροι», σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν να καταθέσουν πρόταση για νέο συμβόλαιο χωρίς πάντως να είναι 100% σίγουροι ότι ο 35χρονος αμυντικός θα την αποδεχθεί. Η τελική απόφαση θα ανήκει στον Κρέσπο, που θα «ζυγίσει» τις καταστάσεις και ανάλογα με το τι άλλο θα έχει στα χέρια του θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί ή όχι.

Ο «Δικέφαλος» έχει συμφωνήσει με τον Νορβηγό στόπερ της Βαλερένγκα, Ιβάν Νέσμπεργκ, ενώ αν τελικά δεν μείνει ο Κρέσπο είναι πιθανό να προχωρήσει και σε νέα μεταγραφή κεντρικού αμυντικού. Ο Ίνγκασον που ανανέωσε για άλλα τρία χρόνια θα είναι ο ηγέτης της «ασπρόμαυρης» άμυνας, με τον Μιχαηλίδη να βρίσκεται στα «πιτς», τουλάχιστον, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το σίγουρο είναι πως θα γίνουν κι άλλες προσθαφαιρέσεις στη γραμμή άμυνας.. Κυρίως στο αριστερό άκρο. Εκεί, όπου δεν υπάρχει στο κάδρο ο Σίντκλεϊ Φερέιρα. Αντίθετα, έχει μπει σε περίοπτη θέση, μάλιστα, ο Πορτογάλος -διακαής πόθος των τελευταίων δύο ετών- Ράφα Σοάρες. Το όνομα του Ενέα Μιχάι, ενδεχομένως, να το δούμε στην «transfer list» του «Δικεφάλου», με δεδομένο ότι η πλευρά του ποδοσφαιριστή έχει κάνει κάποιες κινήσεις αναζητώντας πιθανούς προορισμούς. Ο μοναδικός από τους τέσσερις δανεικούς που θα παραμείνει είναι ο Ζόαν Σάστρε και η «ασπρόμαυρη» οπισθοφυλακή αποτελείται αυτή την στιγμή από τους: Λύρατζη, Ινγκασον, Σάστρε, Μιχάι, Τέιλορ, Νέσμπεργκ, Τσαούση, Κουλιεράκη και τον Μιχαηλίδη.

Τα νούμερα που «φωνάζουν» ενίσχυση

Η ευστοχία του Γιάσμιν Κούρτιτς έκρυψε το πρόβλημα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι «κάτω απ’ το χαλάκι». Δεν διορθώθηκε στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα. Αν υπάρχει όραμα και διάθεση για κάτι καλύτερο πρέπει αυτή η παράλειψη να διορθωθεί με την απόκτηση επιθετικών και μεσοεπιθετικών οι οποίοι έχουν νούμερα σε γκολ-ασίστ. Καλοί και φιλότιμοι οι Μπίσεσβαρ, Μιτρίτσα, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Ζίβκοβιτς, Τσόλακ, Άκπομ, Μουργκ, Σοάρες, Ζαμπά, αλλά όλοι μαζί είχαν 41 γκολ και 30 ασίστ σε 59 επίσημα παιχνίδια. Με εξαίρεση τα 11 γκολ του Άκπομ και τις 11 ασίστ του Άντρια Ζίβκοβιτς, τα νούμερα είναι, μάλλον, απογοητευτικά.

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς κλείνει τα αφτιά του στο ΟΑΚΑ

Λουτσέσκου και Μπότο περιμένουν τον Νικολάς Κουαλιάτα και ποντάρουν πολλά στον 23χρονο Ουρουγουανό μεσοεπιθετικό, που παίζει ως «δεκάρι», αλλά έχει την έφεση να κινείται στα άκρα, εκεί όπου επίσης εντοπίζεται ένα μεγάλο κενό και έλλειψη ποιότητας στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Σίγουρα θα γίνουν κινήσεις προς την ενίσχυση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ακόμα κι αν μείνει τελικά ο Στέφαν Σβαμπ, με τον οποίο θα γίνει μια νέα επαφή τις επόμενες ημέρες, ακόμα κι αν επιστρέψει με τη μορφή δανεισμού ο Δημήτρης Λημνιός.

Ο «Μπίσε» και ο αρχηγός

Ανάμεσα στα συμβόλαια που λήγουν είναι κι αυτά των Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Αντρέ Βιεϊρίνια. Τα δεδομένα σε ότι αφορά τον Σουριναμέζο μεσοεπιθετικό διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα. Τι μια μέρα ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται θετικός σ’ ότι αφορά την ανανέωση της συνεργασίας, την άλλη ο Μπίσεσβαρ δεν υπολογίζεται κα φεύγει, το σίγουρο είναι πως για την ώρα δεν υπάρχει κάτι οριστικό, αφήστε που υπάρχουν διαφορές και στους όρους του νέου συμβολαίου. Το σίγουρο είναι πως και στον «Μπίσε» έχει γίνει πρόταση ανανέωσης.

Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ μαζί στον ΠΑΟΚ

Με τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την ανανέωση του συμβολαίου του και τον τρόπο που θέλει ο σύλλογος να τον αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια. Ο Βιεϊρίνια έχει αποκτήσει το δικαίωμα να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ και το θέμα του (υπάρχει μια μικρή απόσταση στο οικονομικό) αργά ή γρήγορα θα τελειώσει και το όνομά του θα βγει από την ατζέντα με τις εκκρεμότητες του Ζοσέ Μπότο.

Ένα «καυτό» καλοκαίρι προσθαφαιρέσεων

Το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό» για τον ΠΑΟΚ και τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή του. Από τους δανεικούς, επαναλαμβάνουμε, ότι ο μοναδικός που συνεχίζει είναι ο Σάστρε. Με τον Τσούμπα Άκπομ έγινε μια κουβέντα με τον εκπρόσωπό του, αλλά δύσκολα θα «ρίξει» η Μίντλεσμπρο το ποσό της ρήτρας (3 εκατ. ευρώ), ούτε ο ΠΑΟΚ έχει τρελή διάθεση να το κυνηγήσει.

Στην συνέντευξη Τύπου του Φεβρουαρίου ο Μπότο μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Αλεκσάντρου Μιτρίτσα, όμως οι όποιες σκέψεις περί παραμονής υπήρξαν έπαψαν να ισχύουν, ούτε ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από το ρόλο του, ούτε οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ από το δικό του. Για τον Σίντκλεϊ Φερέιρα δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση κουβέντας με την Ντιναμό Κιέβου για την εξαγορά της ρήτρας του. Από τις πιο εύκολες αποχωρήσεις.

Ο Ντάγκλας Αουγκούστο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα «σημάδι» ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν περί ανανέωσης, αντίθετα θα γίνει κίνηση περί πώλησης. Στην ίδια κατηγορία ανήκει κι ο Λέο Ζαμπά. Επίσης, μπαίνει στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του και θα γίνει μια κουβέντα αναφορικά με το μέλλον του, ο Βραζιλιάνος είναι ένα ακριβό πρότζεκτ στο οποίο, πλέον, δεν πιστεύουν.

Για τον Αντόνιο Τσόλακ κανείς δεν μπορεί να του πει ότι δεν προσπάθησε, αλλά ο ψάχνει για επιθετικό και δε θα πει «όχι» σε καμία πρόταση πώλησης του Κροάτη φορ. Εξάλλου οι «ασπρόμαυροι» είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν για την ενίσχυση της «φροντ λάιν» τους, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν ο Νέλσον Ολιβέιρα και το πιο μεγάλο πρότζεκτ των ακαδημιών, ο Γιώργος Κούτσιας, για τον οποίο θα φανεί στην καλοκαιρινή προετοιμασία αν έχει αλλάξει κάτι στο μυαλό του Λουτσέσκου ως προς την αξιοποίησή του. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια.

Τέλος υπάρχει το δίδυμο Τέιλορ – Μουργκ. Μια κατηγορία μόνο του. Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε ως πρώτη επιλογή στα δεξιά και τερμάτισε… τρίτος. Αν δεν είχε δύο χρόνια συμβόλαιο θα είχε περάσει την πόρτα της εξόδου. Τώρα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Ο Αυστριακός ήρθε με προσδοκίες και πολλά λεφτά πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται στα μισά του συμβολαίου του και μαζί με τον ΠΑΟΚ θα ψάξουν να βρουν νέα ομάδα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα