Ολυμπιακός: Ο Μίτσελ βγήκε μπροστά σε δύσκολη στιγμή, ο επόμενος θα έχει μια τρομερή ευκαιρία

Ολυμπιακός: Ο Μίτσελ βγήκε μπροστά σε δύσκολη στιγμή, ο επόμενος θα έχει μια τρομερή ευκαιρία

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο blog του στο Gazzetta για το adiós του κόουτς Μίτσελ, του 2ου Ισπανού προπονητή που αποχωρεί φέτος μετά από κακό αποτέλεσμα με τον Άρη αλλά και τα παρελκόμενα.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2022 όταν ο Ολυμπιακός έβαζε τίτλους τέλους με τον Ισπανό τεχνικό Κάρλος Κορμπεράν μετά την ήττα του με 2-1 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 0-1. Τότε ήταν ο Άλαν Πάρντιου που είχε πάρει τη νίκη και οδήγησε στην έξοδο τον Κορμπεράν.

Τώρα στις 3 Απριλίου ο Μίτσελ, ένας 2ος Ισπανός προπονητής και παλιός γνώριμος της ομάδας με προηγούμενη θητεία σχεδόν 2 ετών εκεί, αποχωρεί με παραίτηση μέσα σε λίγους μήνες μετά από γκέλα με τον Άρη καθώς το 2-0 του Ολυμπιακού έγινε 2-2 στο φαληρικό γήπεδο. Ανέλαβε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφήνει τον πάγκο αρχές Απριλίου. Έξι μήνες και... κάτι περίπου.

Δύο αγώνες με τον Άρη λοιπόν φέτος που έκριναν το μέλλον δύο προπονητών. Ο Μίτσελ έχοντας αναλάβει την ομάδα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η αλήθεια πως για τα δεδομένα μίας τέτοιας χρονιάς άντεξε αρκετά. Αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του και μάλιστα από νωρίς - από τον πρώτο καιρό που ανέλαβε και ειδικά σε ματς όπως στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ εντός - με τον κόσμο να μην έχει υπομονή, δύο ποσταρίσματα σε βάρος του από τη Θύρα 7 με το τελευταίο χρονικά να είναι μετά τον Άρη και αρκετές ακόμα δύσκολες στιγμές.

Βρέθηκε κοντά στο να αποχωρήσει μετά την ήττα με 3-0 από την ΑΕΚ στο Novibet Κύπελλο. Δεν συνέβη αυτό και έτσι ήρθε μετά το 1-3 με την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Και τώρα η συζήτηση που υπήρχε μετά τον Άρη ήταν το εάν θα κάθεται ή όχι στον πάγκο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Στα δικά μου μάτια όντως σε αρκετές περιπτώσεις η δουλειά του Μίτσελ και η προσπάθειά του υποτιμήθηκε. Όμως έχει και... βαρβάτα ματς όπως το 3-0 με ΑΕΚ, το 2-2 με ΠΑΣ και το 2-2 με τον Άρη που τον... λάβωσαν για τα καλά. Που του χάλασαν το... πρεστίζ του στον πάγκο. Υπάρχει όμως όντως δυνατότητα για σωστή αξιολόγηση ενός προπονητή σε τόσο δύσκολη χρονιά;

Πόσο εύκολα μπορεί να κριθεί ένας προπονητής που βγήκε μπροστά σε μία στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε άλλη λύση για τον πάγκο του; Ένας προπονητής που βγήκε μπροστά σε μία πραγματικά δύσκολη στιγμή και ανέλαβε την ομάδα; Υπάρχουν αγώνες όπου ο Ίβηρας έκανε εξαιρετικό κοουτσάρισμα, υπάρχουν και ματς που βλέπαμε έναν... αχταρμά και αναρωτιόμασταν για αυτά που αντικρίζαμε στο γήπεδο.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον Μίτσελ είμαι σε θέση να ξέρω πως αντέχει από... φορτούνες. Ότι βαστά σε επίπεδο πίεσης. Ίσως όμως εδώ να έπαιξε ρόλο στο μυαλό του και η δική του προσέγγιση για τα λάθη του. Το πώς δεν του πήγε και δεν του βγήκε το ματς με τον Άρη. Είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλογίστηκε / σκέφτηκε πως μία τέτοια βραδιά δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμη. Πως μία τέτοια συνθήκη δεν είναι διαχειρίσιμη από μέρους του και άρα θεώρησε σκόπιμο να αποχωρήσει. Οπότε επίσης πρέπει να είμαστε σωστοί: δεν γίνεται για όλα όσα συνέβησαν φέτος να φταίει ο Μίτσελ. Να φταίει μόνο ο Μίτσελ και κανείς άλλος.

Από εκεί και πέρα το κλίμα διαμορφώθηκε έτσι ώστε δεν φαινόταν εφικτό να συνεχίσει. Θα αναρωτηθεί κανείς μα δεν θα μπορούσε να μείνει μέχρι τον ΠΑΟΚ; Έχουμε ξανατονίσει πως η φετινή χρονιά δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον Ολυμπιακό με όλα όσα έχουν συμβεί. Ο Μίτσελ λοιπόν σε αντίθεση με την πρώτη του θητεία στο 2ο πέρασμά του δεν άντεξε καλά καλά έναν χρόνο.

Ο Ολυμπιακός σε αυτή τη φάση σε εσωτερική λύση θα πάει καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί τώρα έτοιμος προπονητής. Ανακοινώθηκε ο Ανιγκό ως προσωρινή επιλογή λογικά και βλέπουμε.

Ο Μίτσελ σε αυτή του τη θητεία αποχωρεί χωρίς να έχει πετύχει κάτι επί της ουσίας στην ομάδα (πχ το να πάρει έναν τίτλο ή έστω να τη βάλει σε τροχιά τίτλου). Ναι μείωσε τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας, συμμάζεψε αισθητά την ομάδα αλλά οι συγκρίσεις με το προηγούμενο πέρασμά του δείχνουν πως η πρώτη του φορά στο Λιμάνι ήταν η πλέον δυνατή του. Μην ξεχνάμε πως εκτός από μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες είχε και 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας αλλά και 1 Κύπελλο. Είχε πάντως έναν απολογισμό 32 αγώνων με 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 4 ήττες.

ΟΛΥ - ΑΡΗΣ

Και τώρα τι;

Η αλλαγή προπονητή ή εάν θέλετε προσώπου στον Ολυμπιακό θα βελτιώσει την κατάσταση;

Θεωρητικά για λίγο θα φέρει μάλλον μία άλλη αύρα αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο το τι μπορεί να αλλάξει ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Εγώ επισημαίνω από τη μεριά μου πως αφότου φεύγει και 3ος προπονητής σε μία χρονιά (ναι είναι παραίτηση ενώ με Κορμπεράν και Μαρτίνς ήταν απολύσεις αλλά δεν παύει να είναι αποχώρηση) και ο Ολυμπιακός θα έχει 4ο πρόσωπο πια στον πάγκο του - τον Ανιγκό προσωρινά - οι ευθύνες των παικτών σε αυτή τη φάση γίνονται μεγαλύτερες από ποτέ. Όχι πώς πριν δεν ήταν αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η πορεία ενός προπονητή και η διαχείρισή του μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι σε σχέση με την εικόνα μίας ομάδας και των παικτών της.

Είχα σημειώσει σε προηγούμενο blog την ανάγκη ο Ολυμπιακός να συνεχίσει απερίσπαστος την πορεία του στο Πρωτάθλημα και φυσικά να πάρει τη νίκη με τον Άρη. Αυτό δεν συνέβη όμως. Σε μία χρονιά που ο σχεδιασμός της ομάδας άλλαξε μέχρι και 3 φορές και με άλλα πρόσωπα σε στελεχιακό και προπονητικό επίπεδο δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο να κριθεί σωστά οποιοσδήποτε.

Αγωνιστικά σίγουρα αρκετές μεταγραφές δεν βγήκαν στον Ολυμπιακό. Απογοήτευσαν στο χορτάρι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η έλλειψη υπομονής από μερίδα του κόσμου, η πίεση, το άσχημο ξεκίνημα και ακόμα και ο αποκλεισμός από την Ευρώπη και η μόλις μία νίκη σε ντέρμπι φέτος έβαλαν ακόμα πιο μεγάλα ζόρια στον οργανισμό του Ολυμπιακού σε επίπεδο παικτών και προπονητή.

Το σίγουρο είναι πως ο Ζοσέ Ανιγκό ή όποιος άλλος μπορεί να αναλάβει μετά μέχρι το τέλος της χρονιάς (είναι ανοιχτό να πάει ο Ολυμπιακός με Ανιγκό έως το τέλος) είναι και αυτός που θα πάει σε ένα δύσκολο κλείσιμο σεζόν και που πιθανώς να... χρεωθεί και όλα τα στραβά και τα άσχημα των προηγούμενων εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα εάν γυρίσει το χαρτί ο Ολυμπιακός;

Εάν τα καταφέρει (που σίγουρα αυτό θα είναι ευχής έργον); Πιθανώς να αντιμετωπιστεί και ως ο απόλυτος ήρωας της χρονιάς. Είναι δηλαδή πιθανό να του βγει ως μία ευκαιρία. Ως μία άκρως θετική εξέλιξη εάν η ομάδα πάει καλά στη συνέχεια. Η Τετάρτη άλλωστε δεν είναι μακριά και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο θα είναι δύσκολο και έρχεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.