TOP 10 Κεντάκι: Εργοστάσιο παραγωγής μπασκετικού «χρυσού»! (pics)

Νίκος Καρφής
TOP 10 Κεντάκι: Εργοστάσιο παραγωγής μπασκετικού «χρυσού»! (pics)

bet365

To Kεντάκι αποτελεί μπασκετικό... χρυσωρυχείο και το gazzetta.gr ξεχωρίζει τους 10 κορυφαίους παίκτες που βγήκαν από το φημισμένο κολέγιο.

Στους τελικούς του ΝΒΑ το Κεντάκι είχε την τιμητική του.

Από την μία οι Λέικερς είχαν τους Άντονι Ντέιβις και Ραζόν Ρόντο και από την άλλη οι Χιτ έπαιξαν με Μπαμ Aντεμπάγιο και Τάιλερ Χίρο.

Τα τελευταία χρόνια οι Wildcats έχουν βγάλει παιχταράδες και γι'αυτό υπεύθυνος είναι ο Τζον Καλιπάρι.

Αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς προπονητές στο ΝCAA. Έχει μάθει τα μυστικά του μπάσκετ σε αστέρες που απολαμβάνουμε τώρα στη λίγκα. Εκτός από τους 4 παραπάνω που έπαιξαν τελικούς, από το πρόγραμμα του Κεντάκι έχουν αποφοιτήσει οι Μάρεϊ (Νάγκετς), Φοξ (Κινγκς), Κάζινς (ελεύθερος), Τάουνς (Μινεσότα), Oυόλ (Ουίζαρντς), Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Θάντερ), Μπούκερ (Σανς), Νοξ (Νικς), Μπλέντσο (Μπακς), Νοέλ (Θάντερ), Ραντλ (Νικς) και Καντέρ (Σέλτικς) μεταξύ άλλων.

Ο Τζον Καλιπάρι είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός προπονητής για το Κεντάκι. Είναι ένας δάσκαλος που ξέρει να... χτίζει καριέρες ταλαντούχων παιδιών και να τους δίνει τα εφόδια για να μπουν στο ΝΒΑ.

Το gazzetta.gr στέκεται στο χρυσωρυχείο του Κεντάκι και ξεχωρίζει τους 10 κορυφαίους παίκτες που έχουν... ξεπηδήσει από αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ντε Άαρον Φοξ

Ντε Άαρον Φοξ

Τάιλερ Χίρο

Τάιλερ Χίρο

Μπαμ Αντεμπάγιο

Μπαμ Αντεμπάγιο

Tζαμάλ Μάρεϊ

Tζαμάλ Μάρεϊ

Καρλ Άντονι Τάουνς

Καρλ Άντονι Τάουνς

Ντέβιν Μπούκερ

Ντέβιν Μπούκερ

Τζον Ουόλ

Τζον Ουόλ

Ραζόν Ρόντο

Ραζόν Ρόντο

ΝτεΜάρκους Κάζινς

ΝτεΜάρκους Κάζινς

Άντονι Ντέιβις

Άντονι Ντέιβις
Κατά πολλούς είναι ο πιο γρήγορος παίκτης στη λίγκα. Μια πραγματική σφαίρα που κάθε χρόνο βελτιώνεται όλο και περισσότερο και πλέον αποτελεί βασικό point guard των Κινγκς. Τη σεζόν που πέρασε είχε 21.1 πόντους και 6.8 ασίστ, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει. Από τα πιο ενδιαφέροντα prospects αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ με πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Ένας rookie που μπήκε στην... καρδιά των φιλάθλων των Χιτ από την πρώτη του σεζόν. Εξαιρετικός σουτέρ που έκανε μεγάλα ματς στα playoffs και βοήθησε το Μαϊάμι να φτάσει μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Ένας γκαρντ με μπασκετικό... θράσος που δεν φοβάται να πάρει ευθύνες ακόμα και σε ματς που κρίνονται πολλά. Ο νεότερος παίκτης που ξεκινά βασικός σε τελικούς και μια μόνιμη πηγή κινδύνου για το αντίπαλο καλάθι που έσπασε πολλά ρεκόρ φέτος και στα τρίποντα.
Το... θηρίο τou Μαϊάμι έκανε πράματα και θάματα στα φετινά playoffs, επιτρέποντας στους Χιτ να διεκδικήσουν τον τίτλο. Πάλευε με τα θηρία μέσα στη ρακέτα και τις περισσότερες φορές βρήκε νικητής πλην των τελικών που έπαιζε τραυματίας. Στο μέλλον θα ανήκει μέσα στους 2-3 κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ και φέτος κατάφερε να παίξει και στο All Star Game. Φοβερός αμυντικός, ικανότατος ψηλός πασέρ (μόνο ο Γιόκιτς είναι καλύτερος του) και ένα πολυεργαλείο στο... ζωγραφιστό για το οποίο ο πρόεδρος Πατ Ράιλι... στάζει μέλι.

Φέτος στα playoffs κέρδισε πολλούς πόντους στην ιεραρχία των σταρ του ΝΒΑ, αφού ήταν συγκλονιστικός και μαζί με τον Μίτσελ μας πρόσφερε μία από τις κορυφαίες μάχες στην ιστορία των playoffs. O Mάρεϊ τα διέλυσε όλα στην postseason και μαζί με τον Γιόκιτς πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που βρέθηκαν στους τελικούς Δύσης. Ο Καναδός γκαρντ είχε 26.5 πόντους στην postseason, ενώ θύμισε Τζόρνταν με τα καλάθια του.

Ο ΚΑΤ ανήκει στα διαμάντια που έχει βγάλει ο Καλιπάρι στο Κεντάκι. Αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους σέντερ στη λίγκα και το μόνο που του λείπει είναι η εμπειρία από αρκετά ματς playoffs για να ανέβει επίπεδο. Εξαιρετικός στην επίθεση με μεγάλο ρεπερτόριο. Μπορεί να σε σκοτώσει από παντού στο παρκέ και η Μινεσότα στηρίζει πολλά πάνω του. Φέτος τελείωσε τη σεζόν με 26.5 πόντους και 10.8 ριμπάουντ.
Όταν καταφέρνεις να βάλεις 70 πόντους σε ένα ματς, τότε μάλλον πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Ο κύριος Ντέβιν Μπούκερ είναι ένας σεσημασμένος... δολοφόνος που δεν σταματά να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια. Επιθετικό υπερ-όπλο που είναι άτυχος γιατί βρίσκεται σε μια ομάδα, του Σανς που δεν διεκδικούν μεγάλα πράγματα. Στη... φούσκα πήγε να οδηγήσει μόνος το Φοίνιξ στα playoffs, αλλά δεν τα κατάφερε. Σπουδαίος σκόρερ.
Κινδυνεύει να ξεχαστεί, αφού τα τελευταία 2 χρόνια δεν παίζει λόγω τραυματισμών. Ωστόσο ο Ουόλ στο prime του ήταν ένας εκ των κορυφαίων γκαρντ στη λίγκα. Ο πιο γρήγορος άσσος στο ΝΒΑ, ηγέτης, σκόρερ, φοβερός δημιουργός. Στην καριέρα του με τους Ουίζαρντς μετρά 19 πόντους και 9.2 ασίστ ανά ματς, ενώ με την ουάσινγκτον έχει φτάσει 3 φορές στους ημιτελικούς της Ανατολής. Ο καλός Τζον Ουόλ ήταν... εφιάλτης ακόμα και για τους σπουδαίους αμυντικούς.
Ο πολύτιμος κύριος Ρόντο ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκαν οι Λέικερς και ειδικά στο Game 6 έκανε... παπάδες. Ένας πανέξυπνος γκαρντ, σίγουρα υποτιμημένος που βρήκε τον τρόπο να γράψει ιστορία. O Playoff Rondo κατάφερε να γίνει ο 2oς παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που παίρνει πρωτάθλημα με τα 2 σπουδαίοτερα franchises (από 17 πρωταθλήματα). Ο Ραζόν το πήρε τόσο με τους Σέλτικς το 2008 όσο και με τους Λέικερς την φετινή σεζόν. Μεγάλο μπασκετικό I.Q.

Παρόλο που δεν έχει κάποιο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 2η θέση της λίστας για την ασυναγώνιστη ποιότητα του στα καλά χρόνια των Κινγκς και των Πέλικανς πριν τραυματιστεί. Ένα ατόφιο επιθετικό ταλέντο που αν δεν χτυπιόταν από τις ατυχίες θα μεσουρανούσε στο ΝΒΑ για πολλά χρόνια. Ο... Βοοgie Κάζινς στο prime του ήταν ένας απίθανος σκόρερ με ποικιλία που δύσκολα συναντάς σε ψηλούς παίκτες. Άγγιξε το πρωτάθλημα το 2019 με τους Ουόριορς, ωστόσο του το πήραν οι Ράπτορς. Στην καριέρα του μετρά 21.2 πόντους και 10.9 ριμπάουντ μέσο όρο.

Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλους στην κορυφή. Ο Unibrow έφτασε φέτος σε αυτό που του έλειπε τόσο πολύ για να ολοκληρωθεί σαν παίκτης. Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ο εκπληκτικός Άντονι Ντέιβις έδειξε για ακόμη μια φορά πως είναι παίκτης-ορχήστρα, αφού τα κάνει όλα και συμφέρει σε επίθεση και άμυνα. Ασταμάτητος σε κάθε φάση των playoffs, ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόταν δίπλα του ο ΛεΜπρόν Τζέιμς για να φτάσουν παρέα στον τίτλο. Απόλαυση να βλέπεις τον «Μονόφρυδο» να σκοράρει με τα φοβερά fadeaway και τις εξαιρετικές του κινήσεις στο.... ζωγραφιστό. Ότι καλύτερο έβγαλε ποτέ το Κεντάκι. Ο Καλιπάρι θα είναι περήφανος για αυτόν τον παικταρά.