Δεν φτάνει ούτε λαμπάδα στο μπόι του Γιάννη!

Δεν φτάνει ούτε λαμπάδα στο μπόι του Γιάννη!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να «διαβάσει» τον εσωτερικό κόσμο του “Greek Freak” μετά την συγκλονιστική αλλά αναξιοποίητη εμφάνισή του στο Game 2 και εκτιμά ότι η μετακίνηση των ομάδων στο Μιλγουόκι, μπορεί να αλλάξει το momentum των τελικών.

Βάζεις ξυπνητήρι λίγο πριν τις 4 το ξημέρωμα και παρά την δύσκολη ώρα και την στιγμιαία επιθυμία να το κλείσεις και να γυρίσεις πλευρό, ξυπνάς με προσμονή γιατί έχεις προαίσθημα ότι ο Αντετοκούνμπο θα το πάει στο επόμενο επίπεδο και υπό νορμάλ συνθήκες θα παρασύρει τους Σανς στο διάβα του.

Αρχίζει το ματς και βλέπεις τις “σωστές” προσαρμογές στην άμυνα των Μπακς, με τον Χόλιντεϊ και τον Τάκερ να “σπάνε” τα screens και να αντιμετωπίζουν σωστά τα picks από τον Πολ και τον Μπούκερ. Οι δύο ηγέτες των «ήλιων», που σκόραραν 59 πόντους στο Game 1, είναι εμφανές ότι δεν βρίσκουν τους χώρους που θέλουν για να πάνε μέχρι μέσα ή να σουτάρουν τα αγαπημένα τους midrange, με αποτέλεσμα τα “ελάφια” να κλέψουν μπάλες, να πάρουν ριμπάουντ και να ανοίξουν το γήπεδο, φτάνοντας την διαφορά στο +9 (12-21).

Στο μεσοδιάστημα, η επιθετική λειτουργία των παικτών του Μπούντενχόλτζερ έχει σαφή διαφορά σε σχέση με το πρώτο ματς. Ο Τζρου επιδιώκει να πάει τον κοντύτερο “CP3” κοντά στο καλάθι, ο Γιάννης παίζει περισσότερο με πρόσωπο και επιτίθεται κάθετα προς το καλάθι και το 80% των πόντων των πρωταθλητών της Ανατολής, επιτυγχάνονται μέσα στο ζωγραφιστό.

Εκεί, λοιπόν, που οι οιωνοί παραπέμπουν σε σοβαρή προοπτική για “break”, o Μόντι Ουίλιαμς περνάει στο ματς τον “x-factor”, Κάμερον Τζόνσον (μ.ο. 9,0π. με 50% τριπ.) και δίνει εντολή για διείσδυση και kick-out στην περιφέρεια, όσο η άμυνα κλείνει πάνω στην μπάλα. Με αυτό τον απλούστατο τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά το Φίνιξ εξανεμίζει το προβάδισμα του Μιλγουόκι και με συνεχόμενα τρίποντα από τον 25χρονο forward, τον Κράουντερ και φυσικά τον συγκλονιστικό Μάικελ Μπρίτζες (27π. & 7ρ. με 8/8 βολ.), γυρίζει... τούμπα το ματς και ξεφεύγει με -11 στην ανάπαυλα, χωρίς ο Κρις Πολ, ο Ντέβιν Μπούκερ αλλά και ο ΝτιΆντρε Έϊτον (23π. και οι τρεις μαζί στο πρώτο μέρος) να έχουν κάνει ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία τους.

Η εικόνα των Μπακς είναι αποκαρδιωτική και πλην του Έλληνα ηγέτη τους (12π.) αλλά και κάποιες καλές στιγμές του Κόνατον, όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται στην “Phoenix Suns Arena”. Ειδικότερα, το δίδυμο Χόλιντεϊ και Μίντλετον μοιάζουν να βρίσκονται σε άλλο πλανήτη, γεγονός που αποτυπώνεται και από τα συνολικά νούμερα που είχαν και οι δύο μαζί (12/37 σουτ).

Ξαφνικά, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου εκεί που οι φιλοξενούμενοι έχουν αρχίσει να πελαγοδρομούν και να χάνουν την επαφή τους με το σκορ, ο σκηνοθέτης μας δίνει ένα πλάνο του Γιάννη στον πάγκο να έχει βγει εκτός εαυτού με την συνεχιζόμενη κατηφόρα της ομάδας του και να προσπαθεί να «ξυπνήσει» τους συμπαίκτες του. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποτυπώνει εν πολλοίς το πόσο ανταγωνισμό και μαχητικότητα έχει μέσα του αυτό το παιδί.

Τα δεδομένα, βέβαια, δεν είναι υπέρ της ομάδας του. Όταν χάνεις με -11, από τις δευτερότριτες επιλογές των αντιπάλων, όσο μεγάλο και να είναι το step up του 2ου μέρους, άλλη τόση αναμένεται να είναι προοδευτικά και η βελτίωση των αστεριών των Σανς. Τα 12/23 τρίποντα των γηπεδούχων έχουν κάνει την ζημιά και το κακό είναι ότι οι παίκτες του coach Bud, δεν φαίνεται να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Η 3η περίοδος αρχίζει και ξαφνικά το θορυβώδες γήπεδο των «ήλιων» δεν προλαβαίνει να... ρίχνει τα ντεσιμπέλ, παρακολουθώντας μία ιστορικά αριστουργηματική εμφάνιση από τον 2 φορές MVP. Το -15 (63-48) γίνεται -8 με 13 σερί πόντους του Αντετοκούνμπο, ο οποίος σταματάει στους 20 σε ένα 12λεπτο, καταγράφοντας την αντίστοιχη καλύτερη επίδοση στην ιστορία των τελικών, από το 1993 και μετά, όταν ο μεγάλος Μάϊκλ Τζόρνταν είχε σκοράρει 22.

Παρ' ότι οι Μπακς, πλησιάζουν δύο φορές στους 5 και στους 6 πόντους με τον “Greek Freak” (42π., 14ρ., 4ασ. & 3κοψ.) να “στάζει” 30άρα μόνο στο δεύτερο ημίχρονο, η βοήθεια από το υπόλοιπο supporting cast της ομάδας (πλην του τίμιου Κόνατον), δεν είναι ούτε καν υποτυπώδης. Και τις τέσσερις αυτές φορές, το Φίνιξ είτε απάντησε με τρίποντο του Μπούκερ (άμυνα με τα μάτια από τον Μίντλετον), είτε με καλάθι του Πολ (χωρίς συγκέντρωση ο Χόλιντεϊ), είτε ανανέωσε τις επιθέσεις κερδίζοντας φάουλ και πηγαίνοντας στις βολές (85,7% με 12/14, εκ των οποίων οι 8/8 από τον Μπρίτζες).

Συμπερασματικά μετά και το Game 2 (118-108), οι πρωταθλητές της Δύσης βρίσκονται μόλις δύο νίκες μακριά από τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους, πολύ απλά επειδή τακτικά βρίσκονται συνεχώς ένα βήμα πιο μπροστά από το Μιλγουόκι. Ο Μόντι Ουίλιαμς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, παίρνοντας το μέγιστο από όλους τους παίκτες του rotation, ενώ ταυτόχρονα έχει γρήγορες αντιδράσεις και αποτελεσματικές απαντήσεις σε όλες τα αμυντικά τρικ που έχει εφαρμόσει ο 51χρονος κοκκινομάλλης συνάδελφός του.

Στην αντίπερα όχθη, η «μετακόμιση» των τελικών στο “Fiserv Forum”, όπου οι Μπακς καλούνται να εκτοξεύσουν την σκληράδα και την ενέργειά τους στα μετόπισθεν, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη απουσία και του πολύ χρήσιμου αμυντικά Τόρεϊ Κρεγκ (μετά τον Ντάριο Σάριτς που τέθηκε οριστικά νοκ-άουτ), αποτελεί σοβαρό εχέγγυο για την “μεταμόρφωση” τους και την υποχώρηση των Σανς.

Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει η άμυνα των «ελαφιών» να κατεβάσει αισθητά την παραγωγικότητα των αντιπάλων τους (μ.ο. 118π. στους τελικούς και 109,8π. στα playoffs) και συνάμα να πλησιάσει σε μέσο παθητικό κοντά ή κάτω από τους 100 πόντους. Το Μιλγουόκι μετράει 6/6 στην postseason σε όσα ματς οι αντίπαλοί του δεν έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό πόντων (2 φορές οι Χιτ, 3 φορές οι Νετς και μία οι Χοκς).

Αν η παραπάνω συνθήκη αποτελεί μονόδρομο, σίγουρα η επιθετική ανάκαμψη του Μίντλετον και το καλό πρόσωπο του Χόλιντεϊ, θεωρούνται κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτα. Αν προκύψει και κάποιος ακόμη, θα είναι παραπάνω από καλοδεχούμενος και καθοριστικός.

Όσο για τον Αντετοκούνμπο; Μην τον φοβάστε καθόλου! Όσο μεγάλη κι αν ήταν – στιγμιαία – η απογοήτευσή του μετά την ολιγωρία των συμπαικτών του στο Game 2, τόσο εμψυχωτικές και υποστηρικτικές ήταν οι δηλώσεις του για τα «αδέλφια» του με φόντο το Game 3. Το καλό στην άμυνα Μιλγουόκι, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και έχει ξαναγυρίσει σειρά από το 0-2.

Μπορεί η ψυχολογία των τελικών να είναι μία άλλη ιστορία, ειδικότερα μετά από δύο σερί ήττες, ωστόσο αν οι Μπακς μειώσουν, η μάχη του τίτλου σχεδόν ξαναρχίζει... Αν τίποτε απ' όλα τα παραπάνω δεν συμβούν και το Φίνιξ πετύχει την 6η σερί νίκη του στους τελευταίους 17 μήνες (από τις 02 Φεβρουαρίου του 2020), τότε η σεμνή τελετή θα τερματίσει πρόωρα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!