EuroCup: Πρίφτης, ο τρίτος Έλληνας κόουτς σε τελικό (vids)

EuroCup: Πρίφτης, ο τρίτος Έλληνας κόουτς σε τελικό (vids)
Την προσεχή Τρίτη 27/4 ο Δημήτρης Πρίφτης θα γίνει ο τρίτος Έλληνας προπονητής που θα κοουτσάρει στον τελικό του EuroCup έπειτα από τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Φώτη Κατσικάρη και το gazzetta.gr κάνει rewind στα χρόνια του Μακεδονικού και της Μπιλμπάο.

Η Βίρτους Μπολόνια μέτρησε 18 σερί νίκες στο EuroCup πριν από την ημιτελική σειρά με την Ούνικς, έκανε αρχικώς το 1-0 κόντρα στην ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη και βρέθηκε μια νίκη μακριά από την πρόκριση στους τελικούς και, κατ’ επέκταση τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague. Παρ’ όλα αυτά, η Ούνικς… σόκαρε τους Ιταλούς, πέτυχε δυο συνεχόμενες νίκες και σφράγισε εισιτήριο για τους τελικούς της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της EuroLeague Basketball, εκεί όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στη Μονακό. Έτσι, ο Πρίφτης γίνεται ο τρίτος Έλληνας που θα κοουτσάρει σε τελικό ΕuroCup και το gazzetta.gr θυμίζει τις προηγούμενες δυο περιπτώσεις.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (2005)

Το 2005 ο Μακεδονικός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στον τελικό του ULEB Cup, νυν EuroCup ενώ είχε προηγηθεί η απίθανη ανατροπή στο Game 2 της ημιτελικής σειράς με τη Χέμοφαρμ. Εκείνη τη σεζόν η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με τον Αργύρη Πεδουλάκη στην άκρη του πάγκου είχε μετακομίσει στην Κοζάνη και διέθετε ένα πολύ δυνατό ρόστερ, με παίκτες όπως ο Πιτ Μάικλ, ο Αντρέ Χάτσον, ο αείμνηστος Γκριγκόρι Χίζνιακ, ο Μανώλης Παπαμακάριος, ο Κώστας Χαραλαμπίδης, ο Παναγιώτης Καυκής και ο Σλάβεν Ρίματς. Στα προημιτελικά, ο Μακεδονικός απέκλεισε το Μαρούσι κι εν συνεχεία τέθηκε αντιμέτωπος με τη Χέμοφαρμ. Οι Σέρβοι κυριάρχησαν στον πρώτο ημιτελικό και η ήττα με 23 πόντους (107-84) δεν άφηνε πολλά περιθώρια στην ελληνική ομάδα ενόψει της ρεβάνς, εντούτοις ο Μακεδονικός ολοκλήρωσε το μεγάλο comeback! Το 96-65 στις 29/3/2005 έδωσε την πρόκριση στον τελικό ενώ ο Πιτ Μάικλ πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, τελειώνοντας εκείνον τον αγώνα με 32 πόντους και 7 ριμπάουντ! Μαζί με τους Χάτσον (16π.) και Παπαμακάριο (15π.) οδήγησαν τους «πράσινους» στον τελικό του Σαρλερουά. Απέναντί τους βρήκαν τη Λιέτουβος Ρίτας, που προηγουμένως είχε αποκλείσει τη Βαλένθια. Στο Spiroudome, ο Μακεδονικός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 27 πόντους (57-30) και κυνήγησε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή με μπροστάρη τον Μάικλ (24π., 9ριμπ.), όμως άργησε να αντιδράσει και το τρόπαιο κατέληξε στη Λιέτουβος Ρίτας (78-74) όπου αγωνίζονταν οι πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, Χάρις Μουγεζίνοβιτς και Ρομπέρτας Γιαβτόκας αλλά και οι Τόμας Ντελινινκάιτις και Τάιρον Νέσμπι με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Τα δεκάλεπτα: 23-14, 44-24, 62-40, 78-74
Λιέτουβος Ρίτας (Μάχοριτς): Γιαβτόκας 14, Στελμάχερς 5 (1), Γιασάιτις 16 (1), Σλέζας 5 (1), Μουγεζίνοβιτς 4, Ντελινινκάιτις 9 (1), Εϊνίκις 9 (1), Γιαρουτις, Νέσμπι 16.
Μακεδονικός (Πεδουλάκης): Μάικλ 24, Λουκόφσκι 3, Χαραλαμπίδης 2, Παπαμακάριος 12 (4), Τσάνακ 2, Χάτσον 7, Ρίματς 14 (2), Πέτρουλας, Καφκής 2, Χίζνιακ 8.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ – ΜΠΙΛΜΠΑΟ (2013)

Υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, η Μπιλμπάο έπαιξε στους τελικούς της Liga Endesa το 2011 κόντρα στην Μπαρτσελόνα αποκλείοντας διαδοχικά τις Βαλένθια και Ρεάλ Μαδρίτης, σφραγίζοντας έτσι το εισιτήριο για την EuroLeague της επόμενης σεζόν. Το 2013 οι Βάσκοι, με τον Έλληνα προπονητή στην άκρη του πάγκου και τους Νίκο Ζήση, Κώστα Βασιλειάδη στο παρκέ προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του EuroCup αποκλείοντας με sweep τη Μπουντιβέλνικ μπροστά σε 10.000 οπαδούς τους που γέμισαν την Bilbao Arena στο Game 2 με τους Ουκρανούς! Εκεί, το εμπόδιο της Λοκομοτίβ Κουμπάν αποδείχτηκε απροσπέλαστο για την Μπιλμπάο που ηττήθηκε με 64-75 στο Spiroudome του Σαρλερουά. Παρεμπιπτόντως, η «Λόκο» με τον Νικ Καλάθη στο ρόστερ της έγινε η τέταρτη ομάδα από τη Ρωσία που κατέκτησε τον τίτλο έπειτα από τις Ντιναμό Μόσχας, Ούνικς Καζάν και Χίμκι. Επίσης, ήταν ο δεύτερος τίτλος για τον Ευγκένι Πασούτιν που το είχε πετύχει επίσης με την Ούνικς. Όσον αφορά τον αγώνα, ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν πρώτος σκόρερ της Μπιλμπάο, σημειώνοντας 16 πόντους με 5/7 βολές, 1/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 6 ριμπάουντ ενώ ο Νίκος Ζήσης πρόσθεσε 2 πόντους με 1/8 δίποντα, 1 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις συμμετοχές στο EuroCup για την Μπιλμπάο που υποβιβάστηκε στη β’ κατηγορία της Ισπανίας (LEB Oro) όμως επέστρεψε άμεσα και φέτος αγωνίστηκε στο Basketball Champions League της FIBA.
Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-38, 45-54, 64-75.
Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Ζήσης 4, Ράκοβιτς 11, Χάμιλτον 4, Μουμπρού 10 (1), Ερβέλ 2, Μoερμάν 8 (1), Λόπεθ 5 (1), Βασιλειάδης 16 (3), Γκριμάου 4.
Λοκομοτίβ Κούμπαν (Πασούτιν): Μπράουν 11, Χέντριξ 14, Ζεβροσένκο, Καλνιέντις 10, Μπίκοφ 7, Γιασάιτις 7 (1), Μπαρόν 4, Μάριτς 12, Καλάθης 10 (2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Πρίφτης: Το δικό του… my way

Ούνικς Καζάν: Από τον Γκριρ και τον Ντόμερκαντ, στο δημιούργημα του Πρίφτη