Βαλένθια: Η ομάδα που δεν περίμενε κανείς, διεκδικεί Playoffs

Βαλένθια: Η ομάδα που δεν περίμενε κανείς, διεκδικεί Playoffs
Τρεις νίκες δείχνουν να αλλάζουν τη φετινή πορεία της Βαλένθια και η Euroleague Greece εξηγεί πώς η ισπανική ομάδα κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της και να μπει στο γκρουπ των διεκδικητών μιας θέσης που οδηγεί στα Playoffs.

Βάσει δυναμικής, αγωνιστικής φόρμας και πρότερου βίου, οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές θα έγραφαν το… τέλος της φετινής παρουσίας της Βαλένθια στην Euroleague υπό την έννοια ότι θα έχανε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης μιας θέσης στα Playoffs. Στη διαμόρφωση αυτού του συμπεράσματος έβαλε και η ίδια το χεράκι της με τις μπόλικες διακυμάνσεις που εμφανίζει η πορεία της. Στα χαρτιά εμφανίζονταν στους «μνηστήρες» μιας θέσης στην τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά στο παρκέ δεν το δικαιολογούσε. Και ήρθαν τα τελευταία τρία παιχνίδια για να επιβεβαιώσουν ότι στη ζωή – και ειδικά στο μπάσκετ – «ποτέ δεν μην λες ποτέ» καθώς αυτές οι νίκες επί των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ήρθαν να ταράξουν τα νερά και να βάλουν την ισπανική ομάδα στη λίστα των ομάδων που θα διεκδικήσουν μια θέση στην προημιτελική φάση. Κι αυτό διότι έχει 14 νίκες σε 26 παιχνίδια, απέχει μόλις μία από την 8η θέση και δύο από την τετράδα!

Η αλήθεια είναι ότι στη Βαλένθια θα προτιμούσαν να είχαν κερδίσει τη Ρεάλ στο παιχνίδι μιας άλλης διοργάνωσης καθώς η ήττα από τη «Βασίλισσα» στην προημιτελική φάση του Copa Del Rey προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς. Στην ισπανική ομάδα ένιωθαν πεπεισμένοι και σίγουροι για την υπέρβαση, εκτίμησαν ότι είχε φθάσει η στιγμή να κατακτήσουν έναν εγχώριο τίτλο έπειτα από το 2017 όπου αναδείχθηκαν Πρωταθλητές, μάλλον όμως θα εναποθέσουν τις ελπίδες του στην ACB.

Κάθε ομάδα δείχνει τον χαρακτήρα της στις δύσκολες στιγμές και η Βαλένθια απέδειξε ότι αυτός είναι ισχυρός γιατί κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης για την Euroleague, έκανε το ίδιο και στην Αγία Πετρούπολη και μάλιστα με εμφατικό τρόπο και από το… πουθενά μπήκε στο παιχνίδι για τα Playoffs. Ο τρόπος, ομολογουμένως, ήταν εντυπωσιακός γιατί στις τρεις τελευταίες νίκες της ανέβασε τον μέσο όρο σκοραρίσματος κατά 15 πόντους (!) καθώς πέτυχε 95 πόντους ανά παιχνίδι. Έκανε το ίδιο και στο ποσοστό ευστοχίας της στο μακρινό σουτ καθώς η ακρίβειά της πλησίασε στο 42%.

Το εύρος ζωής της Βαλένθια στη φετινή Euroleague θα φανεί στους επόμενους τρεις αγώνες καθώς χαρακτηρίζονται ως οι δυσκολότεροι στο (γενικώς) βατό πρόγραμμα που ακολουθεί. Είναι τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Αναντολού Εφές, Μακάμπι και η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε. Μία νίκη τη διατηρεί στο παιχνίδι, δύο τη βάζουν στα φαβορί και στις τρεις… θα πετάξει τη σκούφια της καθώς στη συνέχεια θα χρειαστεί απλά να αξιοποιήσει τους εντός έδρας αγώνες απέναντι σε Μπάγερν, Ολυμπιακό και Μπασκόνια, ενώ μακριά από την Ισπανία δεν έχει δα τόσο δύσκολες αποστολές κόντρα στις Χίμκι, Άλμπα Βερολίνου οι οποίες στερούνται στόχου.

Ο ΚΑΛΙΝΙΤΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Μένοντας στα τρία παιχνίδια που δείχνουν να αλλάζουν την ιστορία της φετινής παρουσίας της Βαλένθια στην Euroleague, ξεχωρίζει ο Νίκολα Κάλινιτς γιατί με περισσότερους από 15 πόντους ανά παιχνίδι, τρομερή ακρίβεια στα σουτ (15/20 εντός παιδιάς) και 17 ασίστ μάλλον ήταν ο πιο παραγωγικός παίκτης της Βαλένθια. Οι απαιτήσεις από τον Σέρβο φόργουορντ είναι υψηλές, αποτέλεσε εξάλλου τη μία από τις τρεις υπερβάσεις της ισπανικής ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε ρόλο ανώτερο του… χαμάλη κι αυτό δεν είναι εύκολο. Τόσο στην πενταετία του στη Φενέρμπαχτσε όσο και στον Ερυθρό Αστέρα, η βασική ευθύνη του Κάλινιτς δεν ήταν να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Ωστόσο, τα πάει καλύτερα από τον Ισλανδό Μάρτιν Χέρμανσον και πολύ καλύτερα από τον Ντέρικ Ουίλιαμς. Η παρουσία του τελευταίου μοιάζει προβληματική, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο αγώνα Πρωταθλήματος με την Ανδόρα όπου στη διάρκεια ενός τάιμ άουτ, αποχώρησε από τον πάγκο αφήνοντας σύξυλο τον προπονητή του, Χαούμε Πονσαρνάου.

Στη Βαλένθια δεν θέλησαν να δώσουν έκταση στο περιστατικό, προφανώς για να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους στα εκτός έδρας παιχνίδια με τις Αναντολού Εφές, Μακάμπι και να διεκδικήσουν κάτι που δεν πέτυχαν ποτέ καθώς δεν έχουν κερδίσει αυτές τις δύο ομάδες σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ.