Το ριψοκίνδυνο στοίχημα της Ρεάλ με τον Ερτέλ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το ριψοκίνδυνο στοίχημα της Ρεάλ με τον Ερτέλ
Ρεάλ Μαδρίτης και Τομά Ερτέλ αντάλλαξαν όρκους, το καλοκαίρι θα επισημοποιήσουν τη σχέση τους και η Euroleague Greece γράφει για το ισχυρό και εξόχως ριψοκίνδυνο στοίχημα της ισπανικής ομάδας με τον Γάλλο γκαρντ ο οποίος στην τελευταία διετία αγωνίστηκε σε μόλις 15 παιχνίδια!

Μια αντικειμενική ματιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε βάθος διετίας ο Τομά Ερτέλ απασχόλησε τον Τύπο λόγω της θυελλώδους σχέσης του με την Μπαρτσελόνα και των όσων συνέβησαν στο ταξίδι της επιστροφής από την Κωνσταντινούπολη, παρά για τα αγωνιστικά επιτεύγματά του. Της απελπισμένης προσπάθειας απόδρασής του από τη «φυλακή» της Βαρκελώνης, των εκατέρωθεν διευκρινήσεων (στις οποίες προχώρησε κάθε πλευρά) με ξεκάθαρο στόχο την προστασία είτε της έξωθεν μαρτυρίας είτε των προσωπικών συμφερόντων κι ενός story το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο τηλεοπτικών σειρών που είναι και της μόδας. Βλέπετε, όσα συνέβησαν απασχόλησαν θεσμικούς φορείς όπως η Ένωση Παικτών η οποία κατήγγειλε τη στάση της Μπαρτσελόνα, αλλά και παίκτες όπως ο Ταϊρίς Ράις ο οποίος επίσης είχε εκτοπιστεί από την ομάδα της Βαρκελώνης και πήρε θέση υπέρ του Γάλλου. Τελικώς, έγινε αυτό που συνήθως συμβαίνει καθώς μετά τις… αγριοφωνάρες και τις κινήσεις τακτικής, πάντα πρυτανεύει το κοινό συμφέρον. Ο παίκτης έμεινε ελεύθερος.

Ο μεν Γάλλος γκαρντ δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε μια μέρα παραπάνω στην Μπαρτσελόνα, η δε τελευταία (προφανώς) αφού προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση της πέτυχε την οικονομική συμφωνία που είχε στοχεύσει από την αρχή της όλης ιστορίας. Γνώριζε εξάλλου ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας του παίκτη με τη Ρεάλ Μαδρίτης για διάστημα μεγαλύτερο των 4-5 μηνών. Όταν ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, ο Ερτέλ θα φορέσει τη φανέλα της «Βασίλισσας».

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΕΡΕΧΕΤΑ

Πριν εξηγήσουμε γιατί το στοίχημα είναι ισχυρό και ριψοκίνδυνο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχει αξία μια ιστορία από το παρελθόν της οποίας πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Τομά Ερτέλ απλά (τότε) στη θέση της Μπαρτσελόνα ήταν η Μπασκόνια και στην αντίστοιχη της Ρεάλ, η Αναντολού Εφές. Βέβαια, Μπασκόνια και Εφές δεν έχουν δα κάποιο απύθμενο μίσος να τις χωρίζει, αλλά εκείνος ο τρόπος μετακίνησης του Γάλλου γκαρντ από τη Βιτόρια στην Κωνσταντινούπολη είχε προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό του (επί 25ετίας) διοικητικού ηγέτη των Βάσκων, Χοσέ Κερεχέτα.

Ήταν Δεκέμβρης του 2014, ο Ερτέλ ήδη είχε συμπληρώσει τριετία στην Μπασκόνια, οι χρονιές του ήταν αρκετά καλές και εξόχως ελπιδοφόρες, με συνέπεια να αναπτυχθούν σενάρια αποχώρησής του από τη Βιτόρια. Ο Κερεχέτα διακρίνεται για τη διεισδυτικότητα του στην αγορά, αλλά δήλωσε άγνοια και επισήμανε (στις 15/12/2014) ότι δεν κατατέθηκε καμία πρόταση αγοράς. Δέκα ημέρες μετά, το ύφος του θύμισε «απατημένο σύζυγο» που το μαθαίνει τελευταίος και είχε πει ότι… «δεν μου αρέσει ο τρόπος που διαπραγματεύεται. Μάθαμε το ενδιαφέρον (της Εφές) από τα media και κανείς δεν μας είχε ενημερώσει έως και πριν από 72 ώρες. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά το κλαμπ θα διασφαλίσει το 100% των συμφερόντων του». Μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον Ερτέλ για αγωνιστική αδιαφορία και παρομοίασε την περίπτωσή του μ’ αυτή του Ντορόν Πέρκινς ο οποίος επίσης έφυγε… νύχτα από τη χώρα των Βάσκων. Τελικώς, ο πολύπειρος παράγοντας συμβιβάστηκε με την πρόταση της Εφές και ο Ερτέλ μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Η δε Μπασκόνια τον αντικατέστησε με τον Ντάριους Άνταμς.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΙΣΚΟ;

Η προφανέστατη απάντηση είναι ότι στις 10 Απριλίου ο Ερτέλ θα κλείσει το 32ο έτος της ηλικίας του κι όταν το καλοκαίρι ξεκινήσει την προετοιμασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα κουβαλάει στην πλάτη τους δύο χρόνια αγωνιστικής απραξίας. Φέτος, ο Γάλλος γκαρντ χρησιμοποιήθηκε σε 12 αγώνες και δεν μέτρησε περισσότερα από 163 αγωνιστικά λεπτά. Τελευταίο παιχνίδι του ήταν αυτό απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στις 11 του περασμένου Δεκέμβρη. Πέρυσι, αντιμετώπισε σοβαρό τραυματισμό με συνέπεια να αγωνιστεί σε μόλις τρία παιχνίδια. Στις αλήθειες που προφανώς δεν αναφέρονται είναι ότι, αν δεν υπήρχε το εγγυημένο συμβόλαιο των 3.6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενδεχομένως το διαζύγιό του με την Μπαρτσελόνα να είχε εκδοθεί με ανταλλαγή… ανθοδέσμης. Επειδή όμως τα λεφτά ήταν πολλά, έτσι ο Ερτέλ παρέμεινε στη Βαρκελώνη για να διαδραματίσει τον ρόλο του back up του Νικ Καλάθη. Ξεκάθαρα όμως, για τη Ρεάλ στοιχειοθετεί ρίσκο το γεγονός ότι απέκτησε παίκτη με μόλις 15 παιχνίδια σε δύο χρόνια.

Ο ΠΡΟΤΕΡΟΣ ΒΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ρίσκο υπάρχει αν συνυπολογίσει κανείς και τον πρότερο αγωνιστικό βίο του Γάλλου. Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές του, λατρεύει να αναλαμβάνει ηγετικούς ρόλους, αλλά καμία από τις ομάδες, στις οποίες είχε τον τίτλο του πρωταγωνιστή, δεν διακρίθηκε στην Euroleague. Στη γεμάτη διετία του (2012-14) στην Μπασκόνια και με απολύτως ποιοτικό ρόστερ, οι Βάσκοι έφτασαν τη μία χρονιά (2012-13) στα Playoffs όπου αποκλείστηκαν από τον Ολυμπιακό. Πηγαίνοντας στην Εφές στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου 2014-15, δεν υλοποιήθηκε το όνειρο της συμμετοχής στο Final Four καθώς στα Playoffs αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος άρχισε εντυπωσιακά τη σειρά με τις 26 ασίστ που μοίρασε σε δύο αγώνες, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Την επόμενη χρονιά η ευρωπαϊκή πορεία σταμάτησε στο Top16. Στην τελευταία του σεζόν στην τουρκική ομάδα (2016-17) ήταν ο πρώτος σκόρερ αλλά στα Playoffs η Εφές αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. σε μια σειρά αγώνων όπου ο Ερτέλ είχε 9.6 πόντους (με 23.5% στο μακρινό σουτ) και 4.6 ασίστ κατά μέσο όρο.

Το καλοκαίρι του 2017, πηγαίνοντας στη Βαρκελώνη, είναι αλήθεια ότι, συνάντησε μια προβληματική κατάσταση με συμβόλαια που ήταν σε ισχύ και ήταν αδύνατο να ακυρωθούν. Ουσιαστικά ήταν στον χρόνο της «υπομονής» και οι Καταλανοί πραγματοποίησαν μία από τις χειρότερες σεζόν τους στην Euroleague με ρεκόρ 11-19 στην κανονική διάρκεια το οποίο οδήγησε και στον αποκλεισμό. Την αμέσως επόμενη (2018-19) και στη νέα προσπάθεια συμμετοχής στο Final Four, η Εφές του έφραξε τον δρόμο. Σ’ αυτή τη σειρά περιορίστηκε στους 10 πόντους ανά αγώνα (με 41.7% στο τρίποντο) και 3.6 ασίστ.

Το στοίχημα είναι ισχυρό και για τις δύο πλευρές διότι η Ρεάλ Μαδρίτης αρχίζει κάθε σεζόν με σκοπό την κατάκτηση της κορυφής και ο Ερτέλ, μέχρι στιγμής, δεν έχει φτάσει σε σημείο διεκδίκησής της. Ενδεχομένως όμως, αυτή η συνεργασία που θα αρχίσει σε περίπου 5-6 μήνες, να αποτελεί τη σπουδαία ευκαιρία του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.