Η επιστροφή του Πάνγκος στη Βαρκελώνη «ξυπνά» δυσάρεστες αναμνήσεις

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η επιστροφή του Πάνγκος στη Βαρκελώνη «ξυπνά» δυσάρεστες αναμνήσεις
Ο Κέβιν Πάνγκος επιστρέφει στη Βαρκελώνη ανήμερα των γενεθλίων του και η Euroleague Greece γράφει για τις μνήμες που θα γυρίσουν στη σκέψη του και τη δύσκολη διετία του στη Βαρκελώνη.

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε για όνειρα που πήγανε χαμένα» που λένε και οι στίχοι λαϊκού άσματος και μάλλον ταιριάζουν στην περίπτωση του Κέβιν Πάνγκος. Γιατί ο Καναδός γκαρντ ταξίδεψε στη Βαρκελώνη με την προσδοκία της εκτόξευσής του στην κορυφή των γκαρντ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πραγματοποίησης των πιο απόκρυφων ονείρων του, αλλά όλα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την προσωπική προσδοκία του. Ταξίδεψε μάλιστα με την ευλογία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους καθώς είχε ζητήσει την άποψη του «μέντορά» του στη Ζαλγκίρις και τον άκουσε να του λέει ότι… «είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στην Ευρώπη. Μου είπε ότι αγάπησε τη Βαρκελώνη και ότι αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για μένα». Τελικώς, η πρωτεύουσα της Καταλονίας, από Γη της Επαγγελίας, εξελίχθηκε σε τόπο μαρτυρίου για τον Καναδό γκαρντ.

Η τελευταία πράξη της συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα παίχθηκε στις 5 του περασμένου Ιούλη, αλλά αυτό το διαζύγιο ήταν βελούδινο με πειστήριο την εικόνα. Ο Κέβιν Πάνγκος δεν περιορίστηκε στην καθιερωμένη γραπτή δήλωση, αλλά δέχθηκε να αποχαιρετήσει μ’ ένα βίντεο – με φόντο το σήμα της ομάδας – με πολλές ευχαριστίες για την αγάπη που εισέπραξε και την επισήμανση ότι θα είναι για πάντα στην καρδιά του.

Μάλλον συμβιβάστηκε με την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά και την απόφαση που πήρε ο Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός προπονητής, ήδη είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και προτίμησε να προσθέσει κάτι παραπάνω στα 1.5 εκατομμύρια ευρώ που έπαιρνε ετησίως ο Πάνγκος, για να προσεγγίσει τον Νικ Καλάθη. «Just business» που λένε και οι Αμερικάνοι αλλά και οι Καναδοί σαν και του λόγου του, στη γνωστή ταινία θρίλερ του Τζόναθαν Ντεκ. Κι έτσι ο επίσης Καναδός γκαρντ αποδέχθηκε την πραγματικότητα και το τέλος μιας συνεργασίας. Δεν έπεσε δα και από τα σύννεφα, το περίμενε, γι’ αυτό είχε στο τσεπάκι του το συμβόλαιο με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης το οποίο ουσιαστικά διατηρούσε τη χρηματιστηριακή αξία του στο ίδιο επίπεδο.

Προφανώς όμως θα προτιμούσε μια καλύτερη διετία από αυτή που έζησε στην Μπαρτσελόνα. Στις αποσκευές του είχε μια «μινιατούρα» από το Copa Del Rey, τον μοναδικό τίτλο που κατέκτησε με τους «Μπλαουγκράνα», αλλά και τη δυσάρεστη ανάμνηση των 520 ημερών που έμεινε εκτός γηπέδων λόγω σοβαρών και διαδοχικών τραυματισμών. Είναι αυτό που λένε ότι «πολλές φορές χρειάζεται και τύχη», ομολογουμένως, ο Πάνγκος δεν την είχε. Αυτό ισχύει και για την πρώτη του σεζόν (2018-19) στην Μπαρτσελόνα καθώς οι επτά πόντοι και 3.2 ασίστ που είχε κατά μέσο όρο απείχαν αρκετά από τα συνηθισμένα νούμερα του, σίγουρα επίσης δεν του έδωσαν την ώθηση που χρειάζεται κάθε αθλητής όταν κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Ανήμερα των γενεθλίων του, καθώς σήμερα (26/1) κλείνει το 28ο έτος της ηλικίας του, ο Πάνγκος θα αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά την Μπαρτσελόνα από την ημέρα αποχώρησής του. Στην πρώτη, στην Αγία Πετρούπολη, ο Καναδός δεν έκανε τρομερό παιχνίδι αλλά αυτός «κέρδισε» το αντιαθλητικό φάουλ από τον Νικ Καλάθη και μαζί με τις δύο βολές που ευστόχησε ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη της ομάδας του. Η Ζενίτ την πανηγύρισε με την ψυχή της, τύπωσε μπλουζάκια και προφανώς δεν ήταν συμπτωματικό το γεγονός ότι ο Πάνγκος εκτέλεσε χρέη μοντέλου, διαφημίζοντας το t shirt. Μια «γλυκιά εκδίκηση» αν και δεν εμφάνισε ποτέ συναισθήματα κακίας απέναντι στην Μπαρτσελόνα…