Μακάμπι: Η πρόκριση στα Playoffs προϋποθέτει μεγάλες νίκες

Μακάμπι: Η πρόκριση στα Playoffs προϋποθέτει μεγάλες νίκες

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μακάμπι: Η πρόκριση στα Playoffs προϋποθέτει μεγάλες νίκες
Ο απολογισμός της Μακάμπι Τελ Αβίβ απέναντι στις ομάδες που προπορεύονται στη βαθμολογία είναι απογοητευτικός και η Euroleague Greece γράφει για τις μεγάλες νίκες που χρειάζεται η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου για να εξασφαλίσει θέση στα Playoffs.

Βγάζοντας από την εξίσωση τον παράγοντα «τύχη» που αποδεδειγμένα δεν τον διαθέτει, η Μακάμπι προφανώς θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των στιγμών ενός αγώνα, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής στα Playoffs της Euroleague. Η κανονική διάρκεια της διοργάνωσης μπήκε στην περίοδο που δεν παρέχει δεύτερες ευκαιρίες και η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήδη απομακρύνθηκε (κατά δύο νίκες) από την πρώτη οκτάδα. Η περίσταση απαιτεί μεγάλες νίκες και σίγουρα, καλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας απέναντι στις ομάδες που προπορεύονται στη βαθμολογία. Μέχρι στιγμής, αυτός είναι απογοητευτικός καθώς σε σύνολο 12 αγώνων έχει να επιδείξει μόλις δύο νίκες!

Ο απολογισμός της Μακάμπι σε σύνολο 20 αγώνων περιορίζεται στις εννιά νίκες. Το εντυπωσιακό του πράγματος είναι ότι ο μέσος όρος πόντων στις ήττες δεν υπερβαίνει τους 4.7π., στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητάς της, αλλά και το αντίστοιχο αναποτελεσματικότητας στις στιγμές που κρίνουν έναν αγώνα. Επίσης, σε οκτώ παιχνίδια ηττήθηκε με διαφορά τεσσάρων ή και λιγότερων πόντων Στη συγκεκριμένη λίστα ξεχωρίζουν βέβαια πέντε αγώνες γιατί…

*Στη Μόσχα ηττήθηκε με 76-72 καθώς δέχθηκε 11 πόντους από τον Μάικ Τζέιμς στα τελευταία έξι αγωνιστικά λεπτά, ενώ η ίδια είχε 2/9 σουτ στα τελευταία τέσσερα.

*Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είδε τον Άαρον Χάρισον να την «εκτελεί» στην εκπνοή του αγώνα διαμορφώνοντας το τελικό 85-82 υπέρ του Ολυμπιακού.

*Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ροντρίγκ Μπομπουά έβαλε το νικητήριο καλάθι (91-89) 23’’ πριν το τέλος και η Εφές πήρε μια νίκη καθώς o Σκότι Ουίλμπεκιν δεν είχε απάντηση για τη Μακάμπι.

Σαμ Βαν Ρόσομ ολοκλήρωσε μια σπουδαία ανατροπή (82-80) για τη Βαλένθια με καλάθι, τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και η Μακάμπι έφυγε με άδεια χέρια κι ενώ κρατούσε σ’ αυτά τη νίκη στο μεγαλύτερο διάστημα.

Σκότι Ουίλμπεκιν επίσης δεν βρήκε στόχο στο σουτ της… απελπισίας κι έτσι η Μπάγερν Μονάχου απέδρασε (82-85) από το Τελ Αβίβ.

Μάλκολμ Ντιλέινι πρόσφερε «ξαφνικό θάνατο» στη Μακάμπι με το καλάθι που σημείωσε, 3’’ πριν το τέλος, χαρίζοντας τη νίκη (85-86) της Αρμάνι Μιλάνο.

ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Με εξαίρεση το σπουδαίο «διπλό» στη Βαρκελώνη, αυτό που λείπει από τη Μακάμπι είναι οι μεγάλες νίκες. Αυτές που θα χρειαστεί δηλαδή αν θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις πρόκρισης στα Playoffs της Euroleague. Αυτό διαπιστώνεται και από το πρόγραμμά της καθώς οι δέκα από τους 14 αγώνες που ολοκληρώνουν την κανονική διάρκεια, είναι απέναντι σε ομάδες οι οποίες προπορεύονται στη βαθμολογία με αφετηρία τον σημερινό (21/1) απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Τελ Αβίβ. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή διότι πλέον δεν υπάρχει και το εύρος των αγώνων.

Όπως επίσης θα πρέπει να βρει συμπαραστάτες και ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός είναι πιο αποτελεσματικός στους αγώνες απέναντι στις ομάδες που είναι πιο ψηλά από τη Μακάμπι στη βαθμολογία καθώς σ’ αυτά τα δώδεκα παιχνίδια έχει 18.5 πόντους κατά μέσο όρο (με ποσοστό ευστοχίας 38.7% στα σουτ) και 3.9 ασίστ. Αντιθέτως, κόντρα στις ομάδες που είναι πιο χαμηλά, περιορίζεται στους 14 πόντους (41.5% ποσοστό ευστοχίας) και στις 3.7 τελικές πάσες. Οι αριθμοί μάλλον δείχνουν ότι το πρόβλημα της Μακάμπι δεν είναι ο ηγέτης της αλλά το… cast.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.