EuroLeague: Στην εποχή του κορονοϊού και των άδειων γηπέδων!

Μιχάλης Γκιουλένογλου
EuroLeague: Στην εποχή του κορονοϊού και των άδειων γηπέδων!
Η πανδημία έφερε αλλαγές στην EuroLeague που γνωρίζαμε. Άδεια γήπεδα, πρωτόκολλα ασφαλείας και ένα διαφορετικό παιχνίδι.

Κοτζάμ αρένες αδειανές. Ακόμη και ο ψίθυρος μοιάζει με στεντόρεια φωνή. Η νέα εποχή της EuroLeague είναι εδώ. Όχι για να αποτελέσει τον κανόνα, αλλά την υποχρεωτική εξαίρεση.

Η πανδημία και η μη ολοκλήρωση της σεζόν 2019-2020, άλλαξε την EuroLeague που ξέραμε.

Και η νέα σεζόν έφερε νέα ήθη και έθιμα. Τα γήπεδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είχαν θεατές. Το κομμάτι που που έδινε χρώμα στους αγώνες, μπήκε στο περιθώριο.

Και οι αναμετρήσεις διεξάγονται σε ένα... κρύο και μουντό περιβάλλον. Οι οδηγίες ακούγονται καθαρά. Όσα λένε οι παίκτες και οι προπονητές. Και φυσικά οι... κακές κουβέντες. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Στην αρχή της σεζόν υπήρχε μπόλικη κουβέντα και γκρίνια. Αιτία η διαφοροποίηση ορισμένων χωρών στην προσέλευση φιλάθλων.

Για παράδειγμα, η Ζαλγκίρις (και μέχρι να απαγορευθεί από την λιθουανική κυβέρνηση) φιλοξενούσε μέχρι και 5.000 άτομα στη «Zalgirio Arena». Ενώ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσαν να έχουν φιλάθλους στις έδρες τους.

Κάθε ομάδα ακολουθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας. Αυστηρό μα απαραίτητο. Τρεις ημέρες πριν από κάθε ματς, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τεστ κορονοϊού. Όσοι είναι αρνητικοί μπορούν να αγωνιστούν. Οι υπόλοιποι σε... καραντίνα.

Το 20-0 που άλλαξε...

Μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή, οι έλεγχοι οδήγησαν σε ένα μικρό χάος.

Λίγο πριν αρχίσει η σεζόν (18/9/2020) οι ομάδες που συνθέτουν τη EuroLeague είχαν αποφασίσει την κατακύρωση του αγώνα με σκορ 20-0, αν μία ομάδα, λόγω κρουσμάτων, δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Ο μαγικός αριθμός ήταν το «8». Αν ένας σύλλογος είχε τουλάχιστον 8 υγιής παίκτες, τότε ήταν υποχρεωμένη να αγωνιστεί.

Μετά από τις δύο πρώτες αγωνιστικές, κανένα ματς δεν είχε αναβληθεί. Και ξάφνου, τα... 20-0 άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

Το άδικο της αρχικής απόφασης αποκαταστάθηκε σύντομα. Με τη EuroLeague να αλλάζει την αρχική απόφαση (στις 19/10/2020) και να δίνει τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού μιας αναμέτρησης μέχρι τρεις φορές!

Το πιο δίκαιο, να κρίνονται οι αναμετρήσεις στο παρκέ.

Για τους παίκτες, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη. Απανωτά τεστ, περιορισμός στις μετακινήσεις τους. Πρωτόγνωρη είναι η εμπειρία και για τον κόσμο. Μακριά από τα γήπεδα, μακριά από τις ομάδες τους. Σε μία συνεχιζόμενη... φούσκα περιορισμού στην εποχή του κορονοϊού.