Άιτο Ρενέσες: Ένας Μαδριλένος που είναι πάντα… απέναντι στη Ρεάλ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άιτο Ρενέσες: Ένας Μαδριλένος που είναι πάντα… απέναντι στη Ρεάλ
Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Άλμπα Βερολίνου και η Euroleague Greece γράφει για την αδιάκοπη μάχη του Μαδριλένου Άιτο Ρενέσες κατά της «Βασίλισσας», αλλά και την άρνησή του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της την εποχή που ήταν στην Μπανταλόνα.

Αυτή η ιστορία εξελίχθηκε το 2007, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του 74χρονου τεχνικού στην Μπανταλόνα και δεν επρόκειτο για… δημοσιογραφικό σενάριο διότι επιβεβαιώθηκε από τον στιβαρό λόγο του ίδιου του Άιτο Ρενέσες, γι’ αυτό εξάλλου δεν διαψεύστηκε ποτέ από τον ίδιο τον σύλλογο. Δεν είχε περάσει διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από την προαγωγή του Χοάν Πλάθα στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, τα πράματα δεν εξελίσσονταν έτσι όπως τα είχε φανταστεί ο Καταλανός τεχνικός και η διοίκηση των Μαδριλένων κι έτσι οι τελευταίοι αποτάθηκαν στον Ρενέσες.

Η διάρκεια των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά σύντομη καθώς ο σπουδαίος Ισπανός προπονητής έχει συγκεκριμένα δόγματα κι ένα από αυτά του υπαγορεύει να… «μην αναλαμβάνω ποτέ ομάδες στα μέσα της χρονιάς», όπως έχει πει κατ’ επανάληψη. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση τα κριτήρια εμπεριείχαν και τον συναισθηματικό παράγοντα. «Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να πάω στη Ρεάλ το 2007 όταν είχα προσφορά στα χέρια μου αλλά εκείνο το διάστημα ένιωθα πολύ άνετα στην Μπανταλόνα και αποφάσισα να μείνω εκεί», είχε πει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, χρησιμοποιώντας ανάλαφρο λόγο, λες και απλά είχε απορρίψει έναν προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Άλλοι στη θέση του θα έδιναν γη και ύδωρ γι’ αυτή την ευκαιρία, ο ίδιος προτίμησε όμως να παραμείνει στην Μπανταλόνα, παρότι η τελευταία δεν αγωνίζονταν στην Euroleague και γενικώς ανήκε στη μεσαία τάξη του ισπανικού Πρωταθλήματος. Εδώ εντοπίζεται ένα ακόμη δόγμα του πολύπειρου τεχνικού διότι δεν συνηθίζει να εγκαταλείπει μια προσπάθεια, είναι αυτό που λέμε… της παλιάς σχολής, πολλώ δε μάλλον όταν νιώθει ότι περιβάλλεται από ανθρώπους που τον σέβονται.

Δεδομένου του ότι ο Άιτο Ρενέσες ανήκει στη συνομοταξία των προπονητών που μακροημερεύουν στον πάγκο μιας ομάδας, σε περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση, ενδεχομένως η ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά (και) για τη Ρεάλ. Δηλαδή, να μην ερχόταν ποτέ η διετής συνεργασία με τον Έτορε Μεσίνα και κυρίως, ο Πάμπλο Λάσο να μην έκανε το άλμα καριέρας (το 2011), όταν αποφάσισε να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα», ασχέτως του ότι… απλώθηκε αναπαυτικά, γι’ αυτό φέτος θα κλείσει δεκαετία στην τεχνική ηγεσία.

Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα ο νυν τεχνικός της Ρεάλ ταξίδεψε στον χρόνο εξιστορώντας ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Άιτο Ρενέσες. Ήταν η εποχή κατά την οποία ο ίδιος ήταν αμούστακο παιδί και συμμετείχε σε καμπ που είχε διοργανώσει ο Ρενέσες. Θυμήθηκε ότι επί δύο ώρες «αντάλλαζαν» πάσες από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, ο ίδιος ψιθύριζε εκνευρισμένος σ’ όλο αυτό το διάστημα, αδυνατώντας να καταλάβει τη χρησιμότητα αυτής της άσκησης καθώς σ’ αυτή αντανακλούσε μία από τις βασικές αρχές του ισπανικού μπάσκετ και πιο συγκεκριμένα της εκτέλεσης του πρωτεύοντα αιφνιδιασμού.

Απόψε στη Μαδρίτη, Πάμπλο Λάσο και Άιτο Ρενέσες θα τεθούν και πάλι αντιμέτωποι σε μια σύγκρουση γενεών καθώς ο πρώτος είναι κατά 21 χρόνια μικρότερος και δεν είχε γεννηθεί καν, όταν ο νυν προπονητής της Άλμπα Βερολίνου είδε για πρώτη φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης… απέναντί του. Αυτή η ιστορία ενδεχομένως να μην είχε γίνει γνωστή, αλλά εντάσσεται στα highlights του Ρενέσες καθώς δεν θα ξεχάσει ποτέ μια νίκη (με σκορ 82-81) επί της Ρεάλ σε αγώνα αναπτυξιακού Πρωταθλήματος, όταν ήταν στην Εστουντιάντες.

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως αθλητή, ο 74χρονος μάλλον υποτίμησε το επίπεδο των ικανοτήτων του καθώς είχε σημειώσει ότι δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, δεν διέθετε περιφερειακό σουτ, αλλά ήταν εγκεφαλικός παίκτης με ικανότητα στην ανάγνωση του παιχνιδιού κι εκεί απέδωσε την αγάπη του για την προπονητική με θυσία τις πανεπιστημιακές σπουδές του.

Προφανέστατα αυτό έλεγε η… μοίρα και το ριζικό του, όπως επίσης και ότι οι δρόμοι του με τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα διασταυρωθούν ποτέ. Ο Μαδριλένος Ρενέσες (όχι μόνο) δεν συνδέθηκε ποτέ με τη «Βασίλισσα» αλλά εδώ και σχεδόν 57 χρόνια είναι αντίπαλός της. Από την εποχή (1963-68) που αγωνιζόταν στην Εστουντιάντες, αργότερα (1968-73) στην Μπαρτσελόνα και φυσικά ως προπονητής. Η πρώτη ομάδα με την οποία αντιμετώπισε την ομάδα της γενέτειράς του ήταν η Circulo Catolico de Badalona η οποία αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού Πρωταθλήματος στη δεκαετία του ’70 και πλέον παίζει στα ερασιτεχνικά της Καταλονίας. Ακολούθησαν αυτές με την Μπανταλόνα, μετά με την Ουνικάχα Μάλαγα, την Κάχασολ, την Γκραν Κανάρια και πλέον την Άλμπα Βερολίνου σε επίπεδο Euroleague.

Ο Άιτο Ρενέσες εξελίχθηκε σε μεγάλος μπελάς για τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα. Οι αδαείς έχουν να θυμούνται ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει την Euroleague παρά τις διαδοχικές συμμετοχές στα Final Four. Ο ίδιος εκτίμησε κάποτε ότι… «ο μοναδικός τρόπος για να μην κατακτήσουμε το τρόπαιο ήταν να εμφανιστεί μια ομάδα όπως η Γιουγκοπλάστικα» και δεν είχε άδικο, Είχε πει κάτι ακόμη. «Πριν πάω στην Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κατακτήσει το 98% των Πρωταθλημάτων». Με αφετηρία τη σεζόν 1956-57 έως και το 1985, όταν ο Ρενέσες ανέλαβε την «Μπάρτσα», η Ρεάλ δεν κατέκτησε τον τίτλο μόλις τρεις φορές. Τις σεζόν1958-59, 1980-81 και 1982-83. Επί Ρενέσες, η Μπαρτσελόνα έχτισε τη δική της αυτοκρατορίας και συνολικά κέρδισε τα εννιά από τα 13 Πρωταθλήματα που «έπαιξε». Γι’ αυτό εξάλλου, ο γεννημένος στη Μαδρίτη στις 20 Δεκεμβρίου του 1946, Άιτο Ρενέσες, έγινε και ο Μαδριλένος που ήταν πάντα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, πράγμα το οποίο – μάλλον – δεν θα αλλάξει ποτέ.