Παναθηναϊκός: Η τριάδα που ψάχνει «εκδίκηση» στο Μιλάνο

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η τριάδα που ψάχνει «εκδίκηση» στο Μιλάνο
Οι Νεμάνια Νέντοβιτς, Σέλβιν Μακ και Άαρον Ουάιτ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πρώην ομάδα τους και η EuroLeague Greece συγκρίνει τα όσα έκαναν στην Αρμάνι Μιλάνο με αυτά που κάνουν φέτος στον Παναθηναϊκό.

Ποιο ήταν ένα από τα πράγματα που ήθελε ο Παναθηναϊκός να κάνει τη φετινή σεζόν; Να βρει και να πάρει παίκτες με περίσσιο κίνητρο, οι οποίοι θα είχαν τη φλόγα να αποδείξουν πράγματα και να επαναφέρουν το όνομά τους στο προσκήνιο.

Με αυτό το σκεπτικό αποκτήθηκε αρχικά ο Νεμάνια Νέντοβιτς, στο πρόσωπο του οποίου οι «πράσινοι» θέλησαν να βρουν τον φετινό τους ηγέτη. Όπως επίσης και με το ίδιο σκεπτικό άνοιξε η πόρτα του ΟΑΚΑ για τον Άαρον Ουάιτ, ο οποίος προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του. Από τη στιγμή που υπήρχε και η ευκαιρία του free agent Σέλβιν Μακ για τη θέση του πλέι μέικερ, στον Παναθηναϊκό δεν έχασαν χρόνο και αυτομάτως τον έκαναν μέλος του ρόστερ.

Τι... κοινό ενώνει τους τρεις παίκτες; Μα φυσικά η Αρμάνι! Πριν από έναν χρόνο ήταν συμπαίκτες στο Μιλάνο και είχε τύχει να βρεθούν μαζί στο παρκέ φορώντας τη φανέλα της ιταλικής ομάδας. Μόνο που η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν. Ο μεν Ουάιτ έμεινε ελεύθερος χωρίς να υπολογίζεται από τον Ετόρε Μεσίνα, ο Αμερικανός γκαρντ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου και μόνο ο Νέντοβιτς έμεινε έως το τέλος της σεζόν. Όμως κάποια προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει το αναμφισβήτητο ταλέντο του στην Αρμάνι και... κάπως έτσι δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει τον ηγετικό ρόλο που επιθυμούσε.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι τρεις παίκτες έχουν εκτοξεύσει τις επιδόσεις τους στον Παναθηναϊκό, νιώθουν σημαντικοί και αν μη τι άλλο θα έχουν πράγματα να δείξουν και να αποδείξουν στον πρώτην προπονητή τους και στην πρώην ομάδα τους. Άλλωστε η διαφορά με τη γλώσσα των αριθμών είναι... χαώδης!

ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς βρέθηκε δύο χρόνια στην Αρμάνι Μιλάνο και στο σύνολο των 58 αγώνων που έδωσε η ομάδα σ' αυτό το διάστημα, εκείνος αγωνίστηκε στους 32 από αυτούς. Δηλαδή σχεδόν στους μισούς! Δεν μπόρεσε να έχει διψήφιο μέσο όρο πόντων μένοντας στους 9,5 κατά μέσο όρο ανά 19,7 λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον σούταρε με 47,9% στα δίποντα (47/98), με 34% στα τρίποντα (48/140) και με 81,8% στις βολές (54/66). Ο Σέρβος γκαρντ μοίραζε επίσης 2,1 ασίστ και μάζευε κάτι λιγότερο από δύο ριμπάουντ (1,8 για την ακρίβεια). Πέρυσι ο Μεσίνα του είχε μειώσε αισθητά τον χρόνο συμμετοχής καθώς από τα 23:28 λεπτά της σεζόν 2018-19 επί Πιανιτζιάνι, έπεσε στα 16:31 με τον άλλοτε βοηθό του Γκρεγκ Πόποβιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το season high του ήταν οι 13 πόντοι ενώ πρόπερσι είχε φτάσει και την 20άρα (σ.σ. εναντίον του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ).

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Ο Νέντοβιτς θυμίζει τον παίκτη για τον οποίο είχε γίνει ο μεγάλος ντόρος την εποχή που αγωνιζόταν στην Ουνικάχα Μάλαγα. Αγωνίζεται 26:34 κατά μέσο όρο και σκοράρει 13,9 πόντους με 43,5% στα δίποντα, σχεδόν 39% στα τρίποντα (σ.σ. χάλασε το ποσοστό του ύστερα από τα 0/7 που είχε στο «Astroballe» κόντρα στη Βιλερμπάν), 68,4% στις βολές, 3,6 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 2,1 λάθη και 11,4 μονάδες στο PIR. Επιπλέον «άγγιξε» φέτος και το career high του στην EuroLeague ύστερα από τους 28 πόντους κόντρα στη Φενέρ με 7/12 τρίποντα.

ΑΑΡΟΝ ΟΥΑΙΤ

Η φράση «πέρασε και δεν ακούμπησε» ταιριάζει... γάντι όσον αφορά τη θητεία του Άαρον Ουάιτ στην Αρμάνι Μιλάνο. Μπορεί να εξαργύρωσε με αυτή τη μεταγραφή την εξαιρετική παρουσία του στην Ζάλγκιρις Κάουνας, αλλά στο «Mediolanum Forum» αποτελούσε... ξένο σώμα για τον Μεσίνα. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 15 ματς πριν τον αφήσει ελεύθερο η ιταλική ομάδα έχοντας μόλις 10:10 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς. Συνολικά πέτυχε 31 πόντους (δηλαδή 2,1 κατά μέσο όρο!) έχοντας μόλις 37,5% στα δίποντα (6/16), 25% στα τρίποντα (3/12), 83,3% στις βολές (10/12) και από εκεί και πέρα 1,4 ριμπάουντ, 0,3 ασίστ, 0,1 κλέψιμο και 0,1 τάπες. Ουσιαστικά η γλώσσα των αριθμών αποτύπωσε αφενός την παρουσία του Αμερικανού φόργουορντ στην Αρμάνι και αφετέρου ότι δεν υπολογιζόταν καθόλου από τον Ετόρε Μεσίνα.

Στον Παναθηναϊκό μπορεί να μην ξεκίνησε τη σεζόν όπως θα ήθελε και ο ίδιος με αποτέλεσμα να... δικαιώνει την κάτω βόλτα που είχε πάρει πέρυσι, αλλά παιχνίδι με το παιχνίδι ο Ουάιτ αρχίζει να δείχνει πράγματα και να θυμίζει τον παίκτη που είχε κάνει θραύση στην EuroLeague ως παίκτης της Ζάλγκιρις. Σίγουρα έχει... δρόμο να διανύσει ακόμα αλλά έχει βελτιώσει αισθητά τα νούμερά του και δείχνει να έχει μπει για τα καλά στο «πράσινο» rotation με 19:34 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, 7 πόντους (73,7% στα δίποντα με 14/19, 44,4% στα τρίποντα με 8/18, 91,7% στις βολές με 11/12) και 2,8 ριμπάουντ.

ΣΕΛΒΙΝ ΜΑΚ

Η αλήθεια είναι ότι η απόκτηση του Σέλβιν Μακ το περασμένο καλοκαίρι από την Αρμάνι Μιλάνο είχε προκαλέσει «θόρυβο» σε ολόκληρη την EuroLeague. Άλλωστε ήταν παίκτης που μετρούσε 456 ματς στο ΝΒΑ έχοντας περίπου 20 λεπτά συμμετοχής σε ολόκληρη την καριέρα του. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να «δέσει» με το σύστημα του Ετόρε Μεσίνα και να προχωρήσει στην αντικατάστασή του στα μέσα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Με την ιταλική ομάδα ο άλλοτε NBAer (με ρεκόρ καριέρας 27 πόντους, ενώ είχε μοιράσει σε δύο ματς και από 12 ασίστ) αγωνίστηκε σε μόλις 11 ματς έχοντας κατά μέσο όρο 4,9 πόντους με 37,5% στα δίποντα, 33,3% στα τρίποντα, 75% στις βολές, 1,8 ασίστ και 1,8 ριμπάουντ ανά 17:14 λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ. Στη συνέχεια μπορεί να μετακόμισε στο Ισραήλ και να βρέθηκε στο BCL αλλά ο ίδιος ήθελε και περίμενε το υψηλότερο επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός, μετά το «διαζύγιο» με τον Κίφερ Σάικς, εκμεταλλεύτηκε την free agency του Σέλβιν Μακ, ρίσκαρε λόγω της επτάμηνης αποχής του από τα παρκέ, αλλά πόνταρε στο κίνητρό του και το έδωσε την ευκαιρία. Αρχικά με δίμηνο συμβόλαιο, αλλά είναι δεδομένη η επιθυμία των «πρασίνων» να τον κρατήσουν στην ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν. Εκτός και αν εκείνος βρει κάτι... καλύτερο οικονομικά και θελήσει να αποχωρήσει. Ο Μακ φρόντισε να κάνει αίσθηση από το πρώτο του ματς στον Παναθηναϊκό και μάλιστα χωρίς να έχει περισσότερες από τρεις προπονήσεις. Ύστερα από τέσσερα παιχνίδια στην EuroLeague έχει 10 πόντους κατά μέσο όρο με 46,2% στα δίποντα, 70% στα τρίποντα με 7/10 (!), 87,5% στις βολές, 1,8 ασίστ και 1,3 κλεψίματα.