Ένα κορμί χωρίς γρατζουνιές

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ένα κορμί χωρίς γρατζουνιές
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο συμβιβασμένος εξαρχής με την ήττα.

Το παλαιό κλισέ επισημαίνει ότι τα προβλήματα προκαλούν συσπείρωση και πολλαπλασιάζουν την πίστη, αλλά με τα λόγια και με τα κλισέ δεν συσπειρώθηκε ποτέ κανείς.

Εάν ο Ολυμπιακός ήθελε να τουμπάρει τα δυσοίωνα προγνωστικά και να νικήσει τη Βασκόνια, όφειλε να μπει στο γήπεδο με γυαλάδα στο μάτι και μαχαίρι στα δόντια. Κλισέ δεν θέλατε; Ιδού λοιπόν κλισέ!

Αντ’ αυτού, εμφανίστηκε σαν να είχε εξαρχής συμβιβαστεί με την ήττα και υστέρησε σε όλους τους τομείς που προδίδουν «desire» ή έλλειψη αυτού.

Άμυνα. Ριμπάουντ. Ιδρώτα. Μακροβούτια, για να συνεχίσω τα κλισέ.

Οι Βάσκοι έφτασαν στο +19 χωρίς να αποκομίσουν έστω μία γρατζουνιά στο κορμί τους. Το παθητικό των 47 πόντων στο πρώτο ημίχρονο δεν δείχνει αποφασιστικότητα, αλλά αναιμία.

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε στο γήπεδο για να κερδίσει, αλλά για να χάσει και μετά να κοιμηθεί ήσυχος με μαξιλάρι τις -πειστικές, έστω- δικαιολογίες.

Γράφεται και με στατιστικά, το παραπάνω συμπέρασμα. Όταν οι ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια στην ανάπαυλα, η Βασκόνια μετρούσε 12/16 δίποντα (έναντι 7/19 του Ολυμπιακού), σχεδόν διπλάσια ριμπάουντ (18-10), τετραπλάσιες βολές (8-2), ενώ σούταρε με την ησυχία της 6/10 τρίποντα.

Σκορ: 31-47. Μετά πολλών επαίνων, όλων για την ομάδα του Ιβάνοβιτς.

Σύμφωνοι, ήταν σχεδόν μοιραίο να πάρει το παιχνίδι αυτή την τροπή. «Οι παίκτες μου ήταν διστακτικοί στην άμυνα, επειδή η λειψανδρία τους έκανε να φοβούνται τα φάουλ», εξήγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η απουσία των Ελις, Ζαν-Σαρλ και Βεζένκοφ λόγω Covid-19 αποδεκάτισε τη γραμμή των ψηλών. Στους δύο υγιείς, τρίτος δεν χωρούσε.

Εκών άκων, ο προπονητής του Ολυμπιακού έφτιαξε ένα σχέδιο στο οποίο ο Μάρτιν θα έπαιζε 35-37 λεπτά (με τον Πρίντεζη να κατεβαίνει για λίγο στο «5») και ο Πρίντεζης άλλα τόσα (με τον Παπανικολάου να καλύπτει υπηρεσιακά και προσωρινά το «4»), συμπληρώνοντας τη συνταγή με άφθονο small-ball.

Ναι, αλλά αυτό το κόλπο δεν βγαίνει ούτε στα χαρτιά, απέναντι σε αντίπαλο με δύο ικανότατους φουνταριστούς σέντερ, δύο «τεσσάρια» που μπαινοβγαίνουν με άνεση στις ρακέτες και περιφερειακούς με δυνατά πόδια και «μέγεθος».

Ο Ιβάνοβιτς, που δεν είναι κανένας χθεσινός, ανέθεσε εξαρχής στον ρωμαλέο Χένρι διττό ρόλο οργανωτή και αμυντικού καμικάζι, αγκυροβόλησε τον θεόρατο Φαλ μέσα στη ρακέτα και έφερε από τον πάγκο τον πολυσύνθετο Ζόραν Ντράγκιτς, που ζει δεύτερη νιότη στη Βιτόρια.

Το «overdo» για το οποίο μίλησε ο Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου έμεινε νεκρό γράμμα, ενώ τα -όχι πολλά- τρικ που δοκίμασε πέρασαν απαρατήρητα.

Επιπρόσθετα, ο Ολυμπιακός προδόθηκε -ελλείψει Χάρισον- από το μακρινό σουτ που θα μπορούσε να του δώσει ανάσες και ψήγματα αυτοπεποίθησης.

Ο ΜακΚίσικ ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του, αλλά σούταρε 0/6 τρίποντα, ελεύθερος τα περισσότερα, γεμίζοντας το γήπεδο με τούβλα.

Και τι να έκανε ο Μπαρτζώκας; Να έβγαζε τον παίκτη που δρομολόγησε την παρ’ ολίγον ανατροπή; Και να βάλει στη θέση του, ποιόν;

Ο Ολυμπιακός βρήκε κάποιες λύσεις στο σχήμα που συνδύασε αθλητικότητα με καλές αμυντικές επιδόσεις στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου: Τζένκινς και ΜακΚίσικ δίπλα στον Σλούκα.

Για πρώτη και μοναδική φορά, οι Βάσκοι ένιωσαν ότι είχαν αντίπαλο μέσα στο γήπεδο και η διαφορά μειώθηκε σε μονοψήφιο νούμερο, με καλή άμυνα, κλεψίματα και αιφνιδιασμούς.

Δεν είναι μικρό πράγμα, να βάζει μία ομάδα 27 πόντους σε ένα δεκάλεπτο με ένα μόλις τρίποντο στο ενεργητικό της. Τα «ερυθρόλευκα» σουτ στο ίδιο διάστημα ήταν 11/16, η αιμορραγία στους αιθέρες περιορίστηκε και το ματς πήγε να γυρίσει.

Αλλά ο ζήλος στην άμυνα έφερε πολλά φάουλ και απώλεια δυνάμεων, ενώ ο πάγκος έχασκε άδειος και ανήμπορος να συνεισφέρει.

Η δυναμική του αγώνα άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα με το αντιαθλητικό φάουλ του Σπανούλη στο 60-67, όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού χτύπησε κατά λάθος τον Πίτερς στο πρόσωπο προσπαθώντας να του ξεφύγει.

Η πλήρης Βασκόνια βρήκε 4 γρήγορους πόντους που την βοήθησαν να ορθοποδήσει, η απόπειρα αντεπίθεσης εξανεμίστηκε και το 0-10 που ακολούθησε κλείδωσε την υπόθεση στο αρχείο.

Αφήνοντας στην άκρη τις δικαιολογίες, ομάδα που δέχεται στην έδρα της 90 πόντους δεν πρόκειται να νικήσει κανέναν.

Η βαθμολογία δεν πρόκειται να μετρήσει σε αστερίσκο τα άλλοθι ούτε τα κρούσματα Covid-19 ούτε τις χαμένες προπονήσεις ούτε τη λειψανδρία.

H πρόοδος θα έρθει μόνο με υπερβάσεις, όπως αυτή που πέτυχε απόψε η μισοδιαλυμένη από τις απουσίες Εφές στο Βελιγράδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.