Παναθηναϊκός: Η πρώτη νίκη στη Βιτόρια με σούπερ «Μπόντι» και... σέντερ Οικονόμου (pics)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η πρώτη νίκη στη Βιτόρια με σούπερ «Μπόντι» και... σέντερ Οικονόμου (pics)
H EuroLeague Greece γυρίζει 21 χρόνια πίσω και θυμάται την πρώτη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού στην Βιτόρια, απ' όπου είχε αποδράσει με τη νίκη έχοντας σημαντικές απουσίες!

Θα έλεγε κάποιος ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που θυμούνται την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1998-99. Αφενός δεν κατάφερε να φτάσει μεχρι το Final-4 του Μονάχου και αφετέρου είχε επισκιάσει τα πάντα η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με «break» της έδρας στο 5ο ματς της σειρά των τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το μόνο που έχει μείνει ανεξίτηλο από εκείνη την περίοδο ήταν ο οδυνηρός αποκλεισμός από το Final 4 του Μονάχου κόντρα στην Φορτιτούντο (τότε ονομαζόταν Τιμσίστεμ) Μπολόνια με 0-2 νίκες. Και έχει μείνει ανεξίτηλος για τα όσα επακολούθησαν στο αεροδρόμιο μετά την επιστροφή από την Ιταλία και την ήττα στο «Καζαλέκιο» αφού υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες και... γιαούρτια των φίλων του Παναθηναϊκού σε βάρος του Ντίνο Ράτζα.

Ναι. Μπορεί να είχε πληγώσει ο εν λόγω αποκλεισμός αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι «πράσινοι» έκαναν... πράγματα και θαύματα! Στην Α' φάση της διοργάνωσης είχαν το εντυπωσιακό 10/10 (!!!) ενώ έκλεισαν τα ματς τω ομίλων έχοντας στο σύνολο 15 νίκες σε 16 ματς! Η 13η έμελλε να σημειωθεί στην «Fernando Buesa Arena» της Βιτόρια στις 21 Ιανουαρίου 1999. Μάλιστα από εκείνη την ομάδα, μόνο δύο πρόσωπα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην στους «πράσινους». Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Γιώργος Καλαϊτζής, αλλά από τελείως διαφορετικά -εδώ και πολλά χρόνια- πόστα.

Χωρίς Ράτζα, αλλά με τον...17χρονο Φώτση

Αυτό ήταν και το πρώτο παιχνίδι του «τριφυλλιού» απέναντι στους Βάσκους της -τότε- Ταού Κεράμικα, νυν Μπασκόνια. Βέβαια το ταξίδι του Παναθηναϊκού στην Βιτόρια έμοιαζε περισσότερο με... αναψυχής παρά με ευρωπαϊκή αποστολή. Απλούστατα μετρούσε 12/12 μέχρι εκείνο το ματς και είχε εξασφαλίσει το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας μέχρι και το Final 4 του Μονάχου. Ασχέτως εάν στη συνέχεια το πέταξε στα σκουπίδια στη σειρά των αγώνων με την Τιμσίστεμ Μπολόνια.

«Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε ρεκόρ, καλό είναι να το διευρύνουμε, αλλά σας είπα πολλές φορές ότι δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει. Τι να τα κάνεις τα ρεκόρ αν χάσεις το κύπελλο;» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Λευτέρη Σούμποτιτς λίγο πριν επισκεφθεί για πρώτη φορά η «πράσινη» αποστολή την πόλη των Βάσκων. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήξερε πολύ καλά τι έλεξε ο -τότε- προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα είχε τέσσερις απουσίες για την παρθενική αναμέτρηση των δύο ομάδων. Ράτζα, Τζεντίλε, Μπερκ και Μάγλος δεν είχαν ακολουθήσει την ομάδα στην Βιτόρια, με τον «Πίξι» να συμπλήρωνε πριν από την αναχώρηση:

«Ο Ντίνο προπονήθηκε, αλλά μας είπε ότι τον ενοχλεί ο αντίχειρας. Ήθελε να παίξει, αλλά αποφασίσαμε εμείς να μην έρθει μαζί μας. Έχουμε τον Οικονόμου, τον Φώτση και τον Χούπμαν, τους οποίους τους εμπιστεύομαι, και θα παίξουμε για τη νίκη με αυτούς. Άλλωστε και η front line της Ταουγκρές, με τους Ρουσκόνι και Ουίντερς, δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

Το one man show του Μποντιρόγκα

Σημείωση: Τότε ο Φώτσης δεν είχε κλείσει καν τα 18 του χρόνια, o Νίκος Οικονόμου δεν είχε παίξει ποτέ σέντερ ενώ ο αείμνηστος Σάσα Χούπμαν είχε ελάχιστο ρόλο στην ομάδα. Ακόμη και έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να συνδυάσει το πρώτο του ματς στην «καυτή» έδρα της Ταού Κεράμικα με μια νίκη. Την 13η συνεχόμενη εκείνη τη χρονιά σε ισάριθμες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις! Βέβαια ο Φώτσης ήταν DNP στο παιχνίδι (όπως και ο Γλυνιαδάκης) αλλά ο Οικονόμου τα είχε πάει εξαιρετικά ως σέντερ!

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής με 77-74 χάρη στους Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Μίκαελ Κοχ! Αμφότεροι, όχι μόνο ήταν οι καλύτεροι των «πρασίνων» καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και εκείνοι που σφράγισαν τελικά τη νίκη. Ο Σέρβος φόργουορντ με κλέψιμο πάνω στον Έλμερ Μπένετ στα 3'' πριν από το τέλος και ο Γερμανός γκαρντ με δίποντο που υπέγραφε το «διπλό» του «τριφυλλιού».

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα είχε μετατρέψει το ματς σε «one man show» έχοντας 31 πόντους με 9/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 10/12 βολές, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος και στα 40 λεπτά του ματς! Ο Μίκαελ Κοχ από τη πλευρά του ήταν... άχαστος με 1/1 δίποντο, 4/4 τρίποντα και 14 πόντους, ενώ άλλους 11 πόντους είχε πετύχει ο Νίκος Οικονόμου. Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Παναθηναϊκό στη Βιτόρια καθώς στα 12 ματς που ακολούθησαν στην πόλη των Βάσκων μέτρησε 9 ήττες και μόλις 3 νίκες.

21 Ιανουαρίου 1999: Ταού Κεράμικα – Παναθηναϊκός 74-77

Ημίχρονο: 46-35

Διαιτητές: Πέτερ Κλίνγκμπιελ (Γερμανία), Μπρούνο Γκασπερίν (Γαλλία)

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Ανγκούλο 7, Μπένετ 11 (1), Μιγέρα, Ουίντερς 10 (6ριμπ.), Εσπίλ 12 (4), Ρουσκόνι 19 (9/10δίπ., 1/6β., 9ριμπ.), Μπέριτς 15 (3).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λευτέρης Σούμποτιτς): Αλβέρτης 6 (0/4τρ.), Καλαϊτζής 3 (1), Κοχ 14 (1/1δίπ., 4/4τρ.), Παταβούκας 2, Οικονόμου 11 (1), Μποντιρόγκα 31 (9/15δίπ., 1/2τρ., 10/12β., 4ριμπ., 5ασ., 2κλ.), Μπουντούρης 6 (2), Χούπμαν 4 (4ριμπ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.