Αναντολού Εφές - Μακάμπι 91-89: Πήρε τη ματσάρα με απίστευτο Μπομπουά!

Gazzetta team
Αναντολού Εφές - Μακάμπι 91-89: Πήρε τη ματσάρα με απίστευτο Μπομπουά!
Μια τάπα του Ροντρίγκ Μπομπουά στον Σκότι Ουίλμπεκιν χάρισε τη νίκη (91-89) στην Αναντολού Εφές επί της Μακάμπι στην Κωνσταντινούπολη σ’ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της φετινής Euroleague.

Τρομερός αγώνας έγινε στην Κωνσταντινούπολη όπου Εφές και Μακάμπι, παρά τις απουσίες τους (σ.σ. η Εφές αγωνίστηκε δίχως τους Λάρκιν, Ντάνστον, Σανλί και η Μακάμπι με τις γνωστές απουσίες των Ντιμπαρτολομέο, Κάσπι και Ζουσμάν) παρέδωσαν μαθήματα επιθετικού μπάσκετ. Οι Τούρκοι χαμογέλασαν τελευταίοι χάρη στον Ροντρίγκ Μπομπουά, ενώ η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχασε για 3η φορά φέτος στο τελευταίο σουτ.

Φανταστικό και άκρως τρελό παιχνίδι έγινε στο πρώτο ημίχρονο καθώς οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε… διαγωνισμό τριών πόντων. Το ξεκίνημα της Εφές ήταν αφοπλιστικό (11-0, 2:30), αμυντικά έκανε καλή δουλειά αλλά την «έπαθε» από εκεί που δεν το περίμενε. Ο Ελάιζα Μπράιαντ φόρεσε τον μανδύα του ηγέτη και η Μακάμπι όχι μόνο ροκάνισε τη διαφορά αλλά έκλεισε τη περίοδο και με +1 (22-24).

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να εκτελούν κατά βούληση έξω από τα 6.75 (σ. σ. είχαν 8/16 τρίποντα στο ημίχρονο) παίρνοντας μακρινό σουτ ακόμη και από τον Τίμπορ Πλάις ο οποίος με 16 πόντους ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Εισπράττοντας βοήθειες και από τον Ροντρίγκ Μπομπουά, η Εφές πάτησε και πάλι σε διαφορά εννιά πόντων (41-32, 15:30), αλλά η Μακάμπι απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε ρόλο η ενεργοποίηση των Σκότι Ουίλμπεκιν, Τάιλερ Ντόρσεϊ και με επίδοση 9/16 τρίποντα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήγε στα αποδυτήρια με +1 (49-50, 20’).

Το ρεσιτάλ τριπόντων συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με τη διαφορά ότι η Μακάμπι είχε ρυθμό στην επίθεση, αντιθέτως η Εφές λειτούργησε με ξεσπάσματα. Τα τρίποντα των Σιμόν, Μοερμάν στοιχειοθέτησαν την αντίδραση των γηπεδούχων όταν η Μακάμπι επιχείρησε τη δημιουργία προϋποθέσεων νίκης (49-56). Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 67-72.

Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν στην τελευταία περίοδο με πολλά λάθη και η Εφές βρήκε αντίδραση μέσα από την αποτελεσματικότητα του Μοερμάν καθώς απέκτησε εκ νέου το προβάδισμα (80-78) μετά τη συμπλήρωση έξι λεπτών. Δύο απίθανα τρίποντα του Ουίλμπεκιν έπαιξαν ρόλο στην απόδραση της Μακάμπι από την κρίση (80-84). Όλα άρχισαν από την αρχή, δύο λεπτά πριν το τέλος (87-87).

Ένα απίστευτο λέι απ του Μπομπουά έδωσε στην Εφές το προβάδισμα (91-89), αλλά η Μακάμπι είχε στα χέρια της την μπάλα στην τελευταία γεμάτη, αλλά την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων καθώς η κακή συνεννόηση μεταξύ Μπράιαντ και Ντόρσεϊ έδωσε την κατοχή στην Εφές. Οι γηπεδούχοι δεν τελείωσαν το παιχνίδι και η μπάλα έφτασε στα χέρια του Ουίλμπεκιν 6.8’’ πριν το τέλος αλλά ο Μπομπουά σφράγισε την τρομερή εμφάνισή του με μία τάπα!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί υπερίσχυσε στη λεπτομέρεια. Στις 1-2 άμυνες που κάνουν τη διαφορά, στο ένα κόψιμο και στη μία επίθεση που πρέπει να μπει…

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ροντρίγκ Μπομπουά έκανε τρομερό παιχνίδι και η τάπα στον Ουίλμπεκιν στην τελευταία φάση (του) έδωσε μεγαλύτερη αξία. Ο Πλάις εξέθεσε τους ψηλούς της Μακάμπι, ενώ ο Μοερμάν έκανε εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν κράτησε την Εφές στο 3ο δεκάλεπτο, βοήθησε στη δημιουργία και στο 4ο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Τζέιμς Άντερσον πέρασε απαρατήρητος. Ο ρυθμός του αγώνα δεν ταίριαξε στον Οθέλο Χάντερ

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Εφές βρήκε συνεργασίες στο κρίσιμο σημείο, ενώ η Μακάμπι επένδυσε στην προσωπικότητα του Ουίλμπεκιν.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Προφανώς την αμυντική λειτουργία τους αλλά… χαλάλι καθώς ήταν ένα από τα «πλουσιότερα» παιχνίδια της διοργάνωσης.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τι άλλο; Η τάπα του Μπομπουά στον Ουίλμπεκιν στην τελευταία φάση του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 22-24, 49-50, 67-72, 91-89